Кој ја напишал Библијата?

• Креатор на темата Креатор на темата aleksandar_dh
  • Време на започнување Време на започнување
Mene mi e interesno ona shto mi se cini go procitav na kajgana deka nekoj Italijanec,sveshtenik(losha memorija za iminja imam) misli deka Biblijata treba da se up dejtuva, primer neznam za pedofilija, droga i sl;
Mislite li deka seushte ima proroci koi treba da ja dopishuvaat Biblijata?
Jas mislam deka Bog ni go dal osnovnoto slovo i se'ostanato e na nashiot zdrav razum da odluci po koj pat kje trgne

Кон болтуваното:
заклучокот е начелно во ред, со тоа што не ни дал само доволно туку токму колку што ни е потребно за спасение. А по второто Христово доаѓање, ќе се разјаснат многу работи кои сеуште се неразјаснети.
За „надградување„ на Писмот неможе да стане ни збор. Може да го надгради само Оној кој ги вдахновил пророците и апостолите, пишувајќи го Писмото. Очигледно е дека немаме потреба од никакви надградби, оти се што е привидно ново во овој свет, начелно веќе е опфатено со Писмото.
Привидно новите пороци, страсти и гревови имаат исто потекло па немораат да се споменуваат/надградуваат во таа Света Книга.
„Ништо ново нема под сонцето„ е старозаветна порака. А во времево од Новиот Завет додаваме: да, нема ништо ново, освен овоплотувањето на Синот Божји.
Ќе си дозволам и ќе додадам дека ништо нове нема ни да се случи, освен второто Христово пришествие, кога ќе и суди на Вселената (на сите).

брате не е можно продолжување на писмото поради тоа што се помалце и помалце христијани има

Современите богослови тоа и го кажуват и за жал, во право се. Но не е ни толку старшнон оти со тоа се потврдуваат зборовите од Апостолот Павле, околу описот/состојбата со родот човечки во последните времиња, пред второто Христово доаѓање.

Vtor kuriozitet:Imam profesorka po evropska etnologija/megju koi i religiozna i koja e Grkinka:nerv: (i koja posebno me saka) koja tvrdi deka vo eden moment vo Hristijanstvoto e "inzektirana"'(terminot koj taa go koristi) etikata.Znaci a priori Hristijanstvoto ne poznavalo etika od tipot bidi human,dobar nego imalo samo opozicija megju sveto i dozvoleno, deka taa so tekot na vekovite e dodavana.Mislam deka ova kje go prepisham na grcka ogranicenost a?

Vtor kuriozitet:Imam profesorka po evropska etnologija/megju koi i religiozna i koja e Grkinka:nerv: (i koja posebno me saka) koja tvrdi deka vo eden moment vo Hristijanstvoto e "inzektirana"'(terminot koj taa go koristi) etikata.Znaci a priori Hristijanstvoto ne poznavalo etika od tipot bidi human,dobar nego imalo samo opozicija megju sveto i dozvoleno, deka taa so tekot na vekovite e dodavana.Mislam deka ova kje go prepisham na grcka ogranicenost a?
Па да ти кажам право не е далку од вистината евреите биле доста радикални што се однесува до светоста...ама сепак
Кој го затнува своето уво пред викањето на сиромавиот, и самиот ќе вика, но никој не ќе го послуша..Ова е од пословиците од Стариот завет.."похумана" опомена здравје..

Како е можно етиката т.е. етичниста да биде ОДВОЕНА од родот човечки? КОЈ му ја додал на човекот и зашто?

Spored nejzinite tvrdenja ne mu ja dodal na covekot nego na religijata.Znaci vo pocetokot imalo samo razdelba megu sveto/svetovno.Ona shto ti e dozvoleno i shto ne ti e.Znaci Bog ne e ni dobar ni losh, ni praveden ni nepraveden-ednostavno Bog.I nemalo pravi vaka zatoa shto taka treba ednostavno nemalo etika.Svetoto e ona shto ti ne go znaesh i ne smeesh da go znaesh, i se' shto se slucuva e onaka kako shto e(pak kje kazam ne go tvrdam jas ova,nego sakam nekoj koj dobro ja poznava Biblijata da mi objasni)

Библијата е најстарата книга која е во употреба се до денес. Првите страници почнал да ги пишува Мојсеј пред повеќе од три илјади години, a последните апостолот Јован кон крајот на првиот век после Христос. Потребни биле околу 1500 години за да биде Библијата составена во облик каков што го познаваме. Била пишувана од 40 писатели, од кои некои биле рибари, некои цареви, некои овчари... Сите тие биле водени и инспирирани од Светиот Дух. Стариот Завет речиси целиот е напишан на еврејски јазик, додека Новиот е напишан на грчки „коине" јазик. Некој ги споредил Стариот и Новиот Завет со „ран и доцен дожд". Едниот без другиот не е доволен, туку треба да се надополнуваат еден со друг, ако сакаме да имаме богата жетва.
Иако биле потребни 15 векови за да се напише Библијата, низ неа провејува ист дух, бидејќи нејзиниот писател е еден и ист, иако употребувал разни личности. Нејзиниот автор е Светиот Дух.

sea znam deka ke izvadam malku filmski teorii i teorii od discovery i nacional geographic, ama neli e malku i neverojatno da se veruva deka za tia 1500 godini sto bila pisuvana biblijata da se da se izgubat nekoi stranici so bitni fakti, ili pri preveduvanjeto da se svatat pogresno nekoi raboti. i vala religija. neli e malku cudno toa. mozebi vo toa vreme lugeto seto toa go pisuvale kako metafora na toa sto se slucuvalo togas, kako egipet, rim i sl. a nie sea veruvame deka e nesto nedmokno i superiorno i visa sila.

sea znam deka ke izvadam malku filmski teorii i teorii od discovery i nacional geographic, ama neli e malku i neverojatno da se veruva deka za tia 1500 godini sto bila pisuvana biblijata da se da se izgubat nekoi stranici so bitni fakti, ili pri preveduvanjeto da se svatat pogresno nekoi raboti. i vala religija. neli e malku cudno toa. mozebi vo toa vreme lugeto seto toa go pisuvale kako metafora na toa sto se slucuvalo togas, kako egipet, rim i sl. a nie sea veruvame deka e nesto nedmokno i superiorno i visa sila.
Си видел како се чуваат сликите во Лувр..е сега замисли една книга која била светиња за Евреите и кои дословно ги убивале народите од другите религии, кои го поминувале надоврешниот ѕид од нивните светилишта(храмот) како би ја чувале книгата над книгите..Толку биле љубоморни и радикални околу тоа прашање штоз а нас е дури несватливо..плус постојат разни научни методи за потврда на автентичноста на првите записи и денешните дупликати...
Што се однесува до самото пишување на Бибилјата..постои една теорија на "механички диктат"..според која автор на делото е самиот Бог а човекот не е ништо повеќе од инструмент во неговите раце.
Значи не се работи за бајки и миотлогија туку за нешто повеќе.

Nacinot na pisuvanje na Svetata kniga i Bozja promisla i nisti drugo. Postojat poveke teorii vo isagogikata vo odnos na ucestvoto na Svetiot Duh vo pisuvanjeto na spisot. postojat poveke megu koi se i: celokupnata, delumnata, pomosnata, mehanicka, vo son i drugi teprii, no sepak vistinskata e celokupnata Bogovdohnovenost.

Веројатно повеќето од вас веќе знаат за серијата Dialectica која се емитува на А1. За тие кои не знаат, се работи за документарни филмови на кои заедничка нишка им е што повикуваат на размислување надвор од вкопаните стереотипи и начини на сфаќање на светот.

Темата на овој топик беше многу убаво изанализирана во неколку емисии на Диалектика кои можете да ги најдете на
Google Video Dialectica

Znaci vo pocetokot imalo samo razdelba megu sveto/svetovno.Ona shto ti e dozvoleno i shto ne ti e.Znaci Bog ne e ni dobar ni losh, ni praveden ni nepraveden-ednostavno Bog.I nemalo pravi vaka zatoa shto taka treba ednostavno nemalo etika.Svetoto e ona shto ti ne go znaesh i ne smeesh da go znaesh, i se' shto se slucuva e onaka kako shto e(pak kje kazam ne go tvrdam jas ova,nego sakam nekoj koj dobro ja poznava Biblijata da mi objasni)

Зборуваш за приказната кога Адам и Ева биле изгонети од рајот. Од почетокот немало добро ниту зло, праведност и неправедност, туку само забрана да се јаде од дрвото на животот. Кога по наговор од змијата Ева го скинала јаболкото, и го поделила со Адам, очите им се отвориле, и тогаш почнале да го разликуваат доброто од лошото, па така го почувствувале за прв пат и срамот зашто биле голи.

Господ ги избркал од рајот и ставил ангел-херувим да го чува влезот во рајската градина за да не може никој од нив, ниту од потомството, да се врати, да јаде повторно од дрвото на животот, и на тој начин, освен со мудрост (стекната при првото јадење), да се стекне и со бесмртност, и следователно, да стане Бог рамен на него.

Веројатно повеќето од вас веќе знаат за серијата Dialectica која се емитува на А1. За тие кои не знаат, се работи за документарни филмови на кои заедничка нишка им е што повикуваат на размислување надвор од вкопаните стереотипи и начини на сфаќање на светот.

Темата на овој топик беше многу убаво изанализирана во неколку емисии на Диалектика кои можете да ги најдете на
Google Video Dialectica
Диалаектика?! Не се зафркавај..првите две епизоди посветени на Библијата беа смешни..се загазив од смеење..секој кој подобро и обрнал внимание на Библијата ќе се смее ако ја гледа...Какви стереотипи..ова е за оние што чуле, а не разбрале.

Колку успеав да разберам од досега виденото на „Дијалектика„, тоа е веѓе видена збирка од шпекулации за ова и за она, особено шпекулации за начниот на кој е Писмото создадено. Неприфатливо е за верниците да „паѓаат„ на такви финти, оти „Дијалектика„ не е извор на знање, туку повеќе е забава за народни маси. Најпроблематично е тоа што дел од епизодите од „Дијалектика„ се обични монтажи од нечии гласови и фотографии од наводните изговарачи од тие гласови.
Од „Дијалкетика„ , прифатливо е само разгледувањето на масонеријата и нивната улог и намера во светов.

Spored nejzinite tvrdenja ne mu ja dodal na covekot nego na religijata.Znaci vo pocetokot imalo samo razdelba megu sveto/svetovno.Ona shto ti e dozvoleno i shto ne ti e.Znaci Bog ne e ni dobar ni losh, ni praveden ni nepraveden-ednostavno Bog.I nemalo pravi vaka zatoa shto taka treba ednostavno nemalo etika.Svetoto e ona shto ti ne go znaesh i ne smeesh da go znaesh, i se' shto se slucuva e onaka kako shto e(pak kje kazam ne go tvrdam jas ova,nego sakam nekoj koj dobro ja poznava Biblijata da mi objasni)

Овбјаснувањето од твојата професорка, иако е гркиња и веројатно православна, сепак е матно и црковно недоследно и повеќе наликува на философска и рационалан шпекулација во стилот „можеби било вака а можеби и онака„.

Првите луѓе, сеуште биле „блиску„ до Бога и во таква состојба, немале потреба од посебни заповеди. На пример, Каин, убиецот Авелов, НЕПОСРЕДНО разговара со Бога иако веќе направил ЗЛО (го убил брата си). Тоа значи дека првите генерации луѓе по „автоматизам„ знаеле што е ДОБРО а што е ЗЛО. Адам и Ева, јадејќи од забрабетото дрво, ја СПОЗНАЛЕ разликата меѓу доборо и злото. Имено, кога „очите им се отворија, видоа дека се голи„. Но тие биле голи и пред да го сторат гревот: „ ..и беа оабјацат голи.Адам и жената негова, и не се срамеа..„ Значи, после гревот, Адам Ева стекнале способност за разликување на доброто и злото.

Заповедите му се дадени на проркот Мојсеј , оти Бог го одбрал и него но и Израилот за свој народ. А тоа е веќе времето кога по кулата вавилонска, дотогаш единствениот народ е поделен на повеќе народи. Најголем дел од тие народи, расштркани по тогаш познатиот свет, запаѓаат во идолпоклонство, ЗАБОРАВАЈЌИ го вистинскиот Бог.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom