Кој ја напишал Библијата?

• Креатор на темата Креатор на темата aleksandar_dh
  • Време на започнување Време на започнување
ja ne ja negiram knigata, tuku ednostavno ne veruvam vo nea. koj saka neka veruva, ne emoj problem toa. drugo. sto e prorok, sto e prorostvo?
Пророк е еден вид медијатор меѓу луѓето и Бог..преку нив Господ им се објавувал на луѓето, без разлика дали се работи за поуки или предупредувања..
Пророштво..? Заклучи сам..
Ne veruju ni u boga ni u bibliju ni u sto bilo drugo ! veruju u megjunozje na zene.. Tamo e mokj! ( stvarno e takoj.. ne sam do tolko perverzan :P )
Си го згрешил подфорумот требало да се обратиш кал Леандра и Крејзи.

The first term for prophecy used in sources is nevuah, and comes from Hebrew "divrei nevuah", (English - words of prophecy), and forms the name of a major subdivision of the Tanakh, the Nevi'im [נביאים], and means "a prediction", from the root "Nuv" meaning to bear fruit, or make flourish.

sto znaci deka prorok moze da bide i predviduvanje neli. i zatoa velam tia deset kodovi ili kako i da vikaat na biblijata ne dokazuvaat nisto. toa mi moabetot. tie se obicni predviduvanja.

The first term for prophecy used in sources is nevuah, and comes from Hebrew "divrei nevuah", (English - words of prophecy), and forms the name of a major subdivision of the Tanakh, the Nevi'im [נביאים], and means "a prediction", from the root "Nuv" meaning to bear fruit, or make flourish.

sto znaci deka prorok moze da bide i predviduvanje neli. i zatoa velam tia deset kodovi ili kako i da vikaat na biblijata ne dokazuvaat nisto. toa mi moabetot. tie se obicni predviduvanja.
Да ти помогнам ..пророк..."nabi", "nabu" што во превод од хебрејски значи прогласувач...На грчки "profetas" оној што зборува во нечие имe
Еве што вели Бог за тоа..нормално во Библијата...:wink:
Ќе ги положам своите зборови во неговата уста, за да им каже сè што ќе му заповедам.

jasno i glasno LUGETO JA NAPISALE

За генезата на Новиот Завет ви препорачувам да ја прочитате книгата од Зенон Косидовски-Сказанијата на евангелистите,полски автор.Многу е долго да ви објаснувам,затоа ако сте заинтересирани најдете ја книгата.

За канонот на Новиот Завет ви ги препорачувам следниве книги:
Новозаветните Документи
Дали можеме да и веруваме на Библијата
Кодот на Да Винчи - потрага по вистината (реплика на познатата книга Кодот на Да Винчи)
Од англиските...
The Cannon of the New Testament
Introduction to the New Testament
The Cannot of the Scripture
Итн

За канонот на Новиот Завет ви ги препорачувам следниве книги:
Новозаветните Документи
Дали можеме да и веруваме на Библијата
Кодот на Да Винчи - потрага по вистината (реплика на познатата книга Кодот на Да Винчи)
Од англиските...
The Cannon of the New Testament
Introduction to the New Testament
The Cannot of the Scripture
Итн

Хммм....книгие кои ги набројуваш, ВЕРОЈАТНО имаат свои автори, така? Па тогаш, ЗАШТО не го прифаќаш и авторитетот од Светите Оци и современите богослови и монаси? Во што се тие (Светиите и богословите) „послаби„ во однос на авторите од книгите кои ги наброја?
Значи, и кај Вас, христијаните, постојат авторитети на кои се повикуваш? Па нели се повикувавте само и само на Писмото?

Ај не туку тропајте глупости по темата..Шекспир, Гогољ...ако немате што да кажете...не ја расипувајте темата...

Еве еден цитат за да биде појасно..
Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата,

Јас мислам дека библијата ја напишал дедо Ное кога пристигнал на копното,но ништо чудно библијата да ја напишал и 13тиот апостол барем така писуваше у книгата “ 13 апостол“ во која писува дека уствари дневникот на 13 апостол бил библијата

Не, не е од дедо Ное, немал сува хартија..се било мокро во тоа време..А тринаесетиот апостол отишол во Холивуд да сними филм..цццц

Библијата е најстарата книга која е во употреба се до денес. Првите страници почнал да ги пишува Мојсеј пред повеќе од три илјади години, a последните апостолот Јован кон крајот на првиот век после Христос. Потребни биле околу 1500 години за да биде Библијата составена во облик каков што го познаваме. Била пишувана од 40 писатели, од кои некои биле рибари, некои цареви, некои овчари... Сите тие биле водени и инспирирани од Светиот Дух. Стариот Завет речиси целиот е напишан на еврејски јазик, додека Новиот е напишан на грчки „коине" јазик. Некој ги споредил Стариот и Новиот Завет со „ран и доцен дожд". Едниот без другиот не е доволен, туку треба да се надополнуваат еден со друг, ако сакаме да имаме богата жетва.
Иако биле потребни 15 векови за да се напише Библијата, низ неа провејува ист дух, бидејќи нејзиниот писател е еден и ист, иако употребувал разни личности. Нејзиниот автор е Светиот Дух.

Ова ќе да е доволно мислам....:helou:

Mene mi e interesno ona shto mi se cini go procitav na kajgana deka nekoj Italijanec,sveshtenik(losha memorija za iminja imam) misli deka Biblijata treba da se up dejtuva, primer neznam za pedofilija, droga i sl;
Mislite li deka seushte ima proroci koi treba da ja dopishuvaat Biblijata?
Jas mislam deka Bog ni go dal osnovnoto slovo i se'ostanato e na nashiot zdrav razum da odluci po koj pat kje trgne

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom