СТОП ЗА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО СО ГРЦИЈА

СТОП ЗА ПРЕГОВИРИТЕ СО ГРЦИЈА

  • Да се стопираат преговорите!

    Гласови: 273 83,2%
  • Преговорите мораат да продолжат

    Гласови: 55 16,8%

  • Вкупно гласачи
    328

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Ај малце да се удри против овој Саркози...

Еве му ја жената, мислам човекот навистина го боли бидејки напушти интервју кога го прашаа за неа...

Прегледај го приврзокот 5793

И еве нешто случајно што најдов на нет... станува збор за тобако од 1908-1909 година од областа Ениџе-Вардар. Видете ја Македонката и Турчинката како стојат една до друга. Исто така оваа компанија по име Ениџе(Yenidze) имале фабрика во Германија која наликува на џамија. Знам дека не и е место овде но незнаев кај да ја прикажам.

Прегледај го приврзокот 5794

:helou:

Па фино сомелен тутун “Собрание“ се продаваше во Германија до пред некоја година,на паковката покрај името стоеше и product of Macedonia,цената за бронзена,сребрена и златна паковка од 50 грама се движеше од 10,11 и 12 евра. :toe:
 
Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Патриотштина на македонски начин!

Едночинка - мала сцена.
На сцената две момчиња на околу 25-30 години и еден постар човек со засукани мустаќи.
Момчињата се туркаат и расправаат. Им се приближува човекот.
Ги прекинува во расправијата.

Човекот - Зошто се расправате, не чини така, не е ли поубаво да поразговарате, отколку да викате, да се тепате и да се карате? А за што се расправате?
Трпе- Се караме кој е поголем патриот. (Трајко молчи и гледа во човекот како да го познава, ама не може да се сети кој е)

Човекот - Како те викаат сине??
Трпе - Ме викаат Трпе!
Човекот - а тебе дете?
Трајко - мене ме викаат Трајко!

Човекот - А бе вие македонци сте биле!
Обајцата- Од каде знаеш, бе чиче?

Човекот - Еее, деца, деца, само вие македонците имате имиња како Трпе и Трајко, само вие трпите и траете додека ве газат.
Трајко - не бе чиче, ние сме многу јаки, особено позади компјутер, ние водиме војна со секого и сме најјаки!

Човекот - Да бе дечња, ама битките ги биете од Табановце до Богородица, преку компјутер, а на улица каде сте?
Трпе - Е да, да, така е, ама мора така.

Човекот - Е зошто да мора?
Трајко - Чиче, па ако се побуниме може да не истепаат, нели ни закачија Вето за НАТО. Вака полесно е. Ќе потрпиме, ќе потраеме, има кој да ни ги бие битките.
Трпе - Америка, Америка ке ни помогне.

Човекот - Америка ке ви помогне? Како ќе ви помогне? Не ми се чини дека нешто многу ќе ви помогне. Да не ви помогне како Бугарија на времето? Или Србија, Франција? Не ја бива така.
Обајцата – Како да не, ти знаеш. Зошто не ја бива така?

Човекот - Треба самите, оти никој не ви се вистински пријател и нема да ви помогне ако претходно самите не си помогнете. Досега не научивте ли?
Трајко - Хмммм.....ама Трпе е за ВМРО, а јас сум за СДСМ. Како да се договориме. Нема шанси.
Трпе - Ти си некоја комуњара, чиче, како оваа гнасава, Трајче да му ебам мајче, изрод.

Почнуваат да се кошкаат и да се туркаат. Човекот ги разделува.

Човекот - Де, де, не мора да се расправате и тепате, секој нека верува во што сака, ама најмногу во Македонија, нели. Нели сте патриоти?

Заедно, Трпе и Трајко, викаат (не се знае кој кого ќе надвика ) – Јас сум патриот, најголем!

Човекот - А има некој кој не е ни за ВМРО, а ни за СДСМ?
Истовремено и Трпе и Трајко - Нема шанси, ако не за моите, предавник е, мора да е за другите. А ти од каде си? И кој си ти да ни солиш памет. Сигурно и ти си некој предавник. Како те викаат?

Човекот (полека ја ниша главата вчудоневиден на гневот од обајцата, се насмевнува, ги сука мустаките и полека мрморејќи, како сам со себе, заминува) - Мене? Ме викаат Гоце, Гоце Делчев!

Еее, Македонијо моја мајко, сестро и невесто....тешко и горко на тебе.

Трпе и Трајко се чешкаат за глава, како да не можат да се сетат на нешто важно.

Одеднаш Трпе му се врти на Трајко.

Трпе - Трајче, ајде бе на пиво пред кооперација, батали го, не гледаш дека е некој предавник, намерно пуштен да провоцира.
Нашол некојси Гоце па уште и Делчев да ни кажува нам како треба да се бориме за Македонија. Провокаторче некое, гледај какви му се мустаќите, пих. Предавник.


Трајко - А бе познат ми е од некаде, ама не можам да се сетам. Некој предавник со гаранција, го имам видено некаде на слика. Ај, не можам да се сетам, нека крши глава.
Туку, добра идеја за пивото, ама ти частиш, ти имаш повеке пари, ти си сега на власт.


Трпе (му удира на Трајко една тупаница по плеки) - Како не бе, а кој крадесе 15 години? Србоман комуњарски!


Трајко (му враќа по стомак) – Бугарашиште едно, предавник.

Почнуваат да се тепаат.

Завеса.
DOBRO NAPRAVENO , NO ZA ZAL I REALNO.
 

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.556
Поени од реакции
278
kako uspeavte da gi nachukate 200 i kusur ...svaka vi chast.Se osekjam kako da sum na Bumbar.
 
Член од
22 октомври 2008
Мислења
167
Поени од реакции
6
предлагам нова анкета поради тоа што сега народот е поразбуден од кошмарот.
 
Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
предлагам нова анкета поради тоа што сега народот е поразбуден од кошмарот.
АНКЕТИ:
______________________________________________
Stop za razgovori za imeto [133 votes total]
DA (144) 89%
NE (17) 11%
http://vote.sparklit.com/poll.spark/1069637
______________________________________________
Дали треба да ги прекинеме преговорите за името со Грција ?
Да (2062)
Не (470)
Незнам (33)
http://www.kirilica.com.mk/tema.asp?r=1&t=28
______________________________________________
 
Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
I definitivno podrzuvam prekin na ionaka reziranite pregovori vo ON pomegju Republika Makedonija i ELADA Gejlada.

KOnecno edna dobra vest da vidam ovdeka i konecno da dojde do razbiranje za situacijata i da se sfati deka e iluzorno da se vodat pregovori okolu naseto ime.

Gejcite mozat da ne vikaat kako sakaat i toa e niven problem a ne nas, nie si imame povazni prasanja i problemi za resavanje pred se ekonomijata i standardot na ziveenje.

Kolku samo mi e milo so ona drtavoto kopile Nimic nema povekje da prima dnevnici od 2000 dolari na nas grb ne ste svesni.
 

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Kolku samo mi e milo so ona drtavoto kopile Nimic nema povekje da prima dnevnici od 2000 dolari na nas grb ne ste svesni.
Од кај па ова дека нема да прима?
Се дискутира за желба, идеја и можна реализација.

Без поддршка од политички субјект, ова не поминува. Зборувам за поддршка од масовен субјект. А масовните политички субјекти се точно "политички" - што значи, во светот во кој владеат закони кои не се грижат за емоциите на некои 2 милиона луѓе, во светот во кој може да се залажуваме дека сме независни (се додека зависиме од некој економски, не може да сме независна држава) - не се игра на варијанта: "Ајде да видиме кој е маж, ела да ти ебам мамето во пичка!" Посебно не, кога постојат атомски оружја кои можат од Гевгелија до Табановце еден голем криволак да направат за 20 минути.

Мене ме вреѓаат преговорите, да се разбереме. Ама, сме се фатиле на оро. Чарето не е да го прекинеме, пошо тие лево и десно од нас не стиснале за раце и нема да не пуштат - или ако не пуштат да излеземе од орото, нема да ни дадат да играме пак, дури и да сакаме и молиме. Поентата е да изиграме најпаметно (како шо рече прееска Умберто Паскали: Лав и Лисица - Макијавели стајл).

И не ми е проблем Нимиц да зема 2000 долари месечно... проблем ми е ако Протуѓер не си ги одработи неговите (не само тој, цел дипломатски кор).

Преговорите ТРЕБА да се прекинат, морално.
Преговорите НЕМА да се прекинат, реално.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Токму тоа го велам,во Њу Јорк нема да му се испулат на Протуѓер дали имал “чанта“ од Долче и Кабана или од Самсонајт,дали носел чевли од Армани или очила од Хуго Бос,таму слушаат што мисли Македонија по однос на моронските услови кој им се зададени да ги исполнат.Таму ценат со кој аргументи можеме да истапиме пред некој медијатор и да им укажеме колку ги “прозревме“ во нивните намери да ни наметнат нешто што никому нормален не се наметнува.Наше е дали и како ќе се согласиме или ќе ги одбиеме нивните налудничави побарувања.Ако излеземе со став дека тоа се барања без преседан кој се спротиставуваат на таа и таа резолуција од ОН,на тој и тој член од законот за меѓународни односи,на таа и таа одредба од принципите и заложбите на современиот демократски свет.А не да им глумиме манекени со што всушност им испраќаме порака дека сме само поштари на не допишани пораки од нашето раководство или од целиот Македонски народ.Па која будала бе нема да сфати дека името на една земја е тесно поврзано со идентитетот,ако нема такво име нема ни таков идентитет,ни таков јазик,едноставно исчезнуваат за минута.
Може само да се залажуваме дека идентитетот и јазикот ќе останат и покрај промена на името,ама тоа ќе биде кратко залажување,би рекол најмногу за една генерација,зошто другата нема да биде таа.:toe:
 
Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.895
Поени од реакции
717
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ДРАМАТИЧЕН ПРЕСВРТ ВО СПОРОТ ЗА ИМЕТО СО ГРЦИЈА[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Преговорите прекинуваат?[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]По Букурешт е веќе јасно дека ниту ЕУ ниту САД имаат интерес да се караат со Грција и дека ја притискаат Македонија да направи компромис само затоа што таа е послаба страна. "Нив Македонија ги интересира само ако има криза", велат аналитичарите[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] Преговорите за името со Грција се донесени во крајно критична фаза и пред можност да бидат блокирани, тврдат експерти и лица упатени во преговарачкиот процес. За тоа веќе извесно време се свесни и премиерот и Претседателот, но меѓу нив се води политичка пресметка кој тоа јавно да го соопшти како државен став. Аналитичарите велат дека претседателот Црвенковски, иако знае дека не постои "фер и компромисно решение кое нема да задира во идентитетот на земјата", сепак, во политичката борба максимално ја искористил темата за името за да го крене својот рејтинг, а со тоа што го отповика преговарачот Димитров, де факто го остави премиерот Груевски сам да мора да ја подготвува јавноста дека преговорите може и да прекинат.
Владини извори потврдуваат дека не само името туку и јазикот и идентитетот за цело време биле имплицитно споменувани во преговорите, речиси како пакет. Никогаш, а особено по априлскиот НАТО самит во Букурешт, нема ниту еден показател дека Грција би направила компромис и оти би се откажала од тој пакет. Впрочем, Грција до сега не прифати ниедно понудено решение.
"Затоа, за преговарачкиот процес, и особено за позицијата на Македонија не е добро што одредени политичари во земјава шират илузија дека решението е на дофат и поради некоја причина некој не сака да го прифати. Такво решение кое е на дофат не постои", велат во Владата.
По Букурешт е веќе јасно дека ниту ЕУ ниту САД имаат интерес да се караат со Грција и дека ја притискаат Македонија да направи компромис само затоа што таа е послаба страна. "Нив Македонија ги интересира само ако има криза. Тоа го покажале досега многу пати од 1991. А бидејќи веќе нема потенцијал за криза од меѓуетнички судири, единствената можна криза би била ако Македонија ги напушти преговорите за името", велат аналитичарите.
Аналитичарите забележуваат дека во државниот врв во последно време се артикулира тезата дека ако Македонија опстои цврсто на ставот да не го менува името, дури и до степен да ги напушти преговорите, тогаш странските сили би биле многу позаинтересирани да се вклучат и да и помогнат на земјава во решавањето на спорот.


Извор: http://www.vest.com.mk/default.asp?id=159207&idg=8&idb=2516&rubrika=Makedonija


Во анкетата јасно се гледа за што е одлучен народот.Но што понатаму?Дали Светот ке продолжи да не бомбардира дека не сме биле конструктивни и што уште не????И дали сите ке се свртат против нас како незаинтересирано за решавање на спорот?А како може на Грција да не и го зборат тоа дека не се конструктивни па дури и во парада да извикуваат против нас и никој да не реагира за тоа?Ваши мислења за ова...

[/FONT]
 

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.556
Поени од реакции
278
Nema NATO, nema EU --> ima izolacija. I namesto da se zivee, ke se prezivuva. Namesto da plivame, ke se prepelkuvame kako riba na suvo. Ama nie vo toa i sme najdobri. Neka puknat dusmanite koga EU ke se raspadne, a ke se raspadne koga i da e. Ako ne za 1-2 godini, za 100-200 sigurno.
 
Член од
5 август 2007
Мислења
3.578
Поени од реакции
2.563
Nema NATO, nema EU --> ima izolacija. I namesto da se zivee, ke se prezivuva. Namesto da plivame, ke se prepelkuvame kako riba na suvo. Ama nie vo toa i sme najdobri. Neka puknat dusmanite koga EU ke se raspadne, a ke se raspadne koga i da e. Ako ne za 1-2 godini, za 100-200 sigurno.
И ти брат шо предлагаш????Ај те гледам бистар ми се прајш овде, ајде кажи ти шо предлагаш.Еве замисли се дека си апсолутен владетел на земјава,и кажи јасно и гласно како ке изиграш!!!!!!!!!

ОЧЕКУВАМ ПРЕЦИЗЕН ОДГОВОР,не да ме шеташ по тавани!!!!!!
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Време е да се почне со изградба на ѕид висок 5 метри окулу цела Македонија,само владата треба да распише тендер и да не го намести како и другите досега.На тендерот учество да можат да земат само странски реномирани фирми како оние од Израел кој имаат искуство во таква работа.Тоа би изгледало некако вака:



Или вака,ако владата распише тендер да го украсат наши уметници:

 

Kajgana Shop

На врв Bottom