Kratko.
Dzihad znaci BORBA (borba i vojna se dva razliciti poimi). Znaci,Dzihadot e BORBA,TRUD,RABOTA....
Vo Dzihad mozes da se najdes sekoj mig i sekoj sekund vo zivotot.
Na mnogu forumi sum povtoril;
Dzihadot na ucitelot e da vlozi trud da gi nauci decata a ne na sat da gleda koga vremeto ke mu projde. Ucitelot treba da se BORI so decata,sto neznaci da gi ubie.
Dzihad na decata e da se borat so skolata,te. da vlozat trud da naucat a ne na bilo kakov nacin da se dojde do diploma.
Dzihad na rabotnikot ili gragjevinecot e da se bori so rabotata,da ne klizne,da postapi pravilno,da ne fushari... rabotata kako za sebe da ja napravi i za ubavinata na rabotata da vlozi maximalen trud a ne da ja napravi bilo kako mislejki samo na parite a zaboravajki na smrtta deka ke odgovara za toa.
I sekako,dzihad e da se borime i protiv ONIE KOI SE BORAT PROTIV NAS.
Vistina e,Islamot bara sredina i pravda. Go nema vo Islamot onoj asketizam od tipot "ako ti ja zeme nekoj kosulata daj mu gi i cevlite"
Vo Islamot e AKO TI JA POBARA NEKOJ KOSULATA DAJ MU GI I CEVLITE.
No da dojde prisilno.... Toa znaci ako nekogo fatis doma na delo kako te krade,skuvaj mu i kadfe ! Ova nikogas i nikako nemoze da se ispolni.Ova se prazni muabeti koi ednostavno oci mozat da zamackaat.
Ne e nitu pak slicno na Judizmot... Muslimanite ne tvrdat za sebe deka se poseben narod i izbran narod ili bozji narod....
Site sme Allahovi i site nemu ke mu se vratime.
Zakonite vo islamot se ednakvi za site nacii i veri kako i za Muslimanite.
Islamot e APSOLUTNA PRAVDA.
Samo eden mal primer:
Па, кога светите месеци ќе поминат борете се против многубошците, каде било да ги најдете, заробувајте ги, опколувајте ги, чекајте ги во заседа од секој вид! Па, ако се покајат, и ако намаз извршуваат, и ако зекат даваат, пуштете го патот нивни. Аллах, навистина, е Простувач и Сомилосен!
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- Сура Аl-Тawbа 9:5[/FONT]
Verovatno znaese deka za sekoja rabota,da bi ja navel kako zaklucok,treba da imas osnovno poznavanje.
Ako se zapoznaes so istorijata,togas zaklucokot e tokmu PRAVDA i ako vo kontext citatite gi napises. Ke vidis deka se raboti za nekolku pati prekrsen dogovor,vo koj Muslimanite,posle dogovor za mir,preku nok bile ubivani (od ednostavna pricina sto bile Muslimani).
О пејгамберу (пророк, Мухамед), поттикнувај ги верниците кон борба. Ако меѓу вас има дваесет трпеливи ќе победат двесте, а ако, пак, меѓу вас има сто ќе победат илјада од оние кои не веруваат зашто оние се, навистина, луѓе кои не сфаќаат.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Сура Аl-Аnfal 8:65[/FONT]
I tuka ne gledam nisto loso. Mozebi samo zaradi toa sto sum Musliman...
Znaejki sozdatelot kolku pati i sinovite israilovi Kukavicki gi napustile Allahovite pratenici,zaradi toa sto imale slaba vera i strav,Sozdatelot im dava do znaenje deka brojkata i ne e bitna,ne plasetese,ako bidete NAPADNATI,bidejki na pocetokot bile desetorica samo..... Toa e Allahova odredba.
Zarem ne bese Musa a.s (Mojsie) toj koj go porazi Faraonot (tolkavav nasilnik) so samo eden stap ?
Znaci,ke bidete poddrzani od Sozdatelot.
Interesno e kako ne obrakjate vnimanie na drugite "borci" kako Muslimanite sami so sebe da ratuvale. FAKT E DEKA MUSLIMANITE SAMO SE BRANELE OD SAMIOT POCETOK NA OBJAVATA,ZATOA STO BILE MALKUBROJNI I NEMOZELE NASILSTVO DA POKAZAT.Naprotiv,nasilnicite bile drugi a Muslimanite se branele a na nivna strana bil samiot SOZDATEL.
О верници, што ви беше кога ви беше речено: "Појдете во борба на Аллаховиот пат"- како да сте на земјата заковани? Повеќе ли сте задоволни со животот на овој свет од животот на Ахирет? Па, уживањето во животот на овој свет е ништо во однос на уживањето на Ахирет!
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Сура Аl-Тawba 9:38[/FONT]
Istata prikazna. Ako otstapis,toa e samo za tvoja steta. Ke bides i onaka ubien. Ako ne go poznavas Islamot,go poznavas Hristijanstvo,Corbadzija... zatoa bi sakal da te prasam,sto se slucilo so Josua,so Mojsie i nivnite kukavici ? Tie bile Bozji pratenici koi ke go zastapat Allahoviot zbor.... znaes za nivnite borbi i bitki..... no,toa e star zavet... a dali moze da se ispolni ona vo noviot zavet koe pogore go spomnav ? DALI AKO FATIS NEKOJ NA DELO DA TE KRADE TREBA DA GO CESTIS ? Neli so toa samo ke se zgolemi krazbata ?
Ne. Ako dojdes da pobaras,ke ti dadam.Ako dojdes da ukrades,rakata ke ti bide presecena.... taka se presuduva za nasilnici.
Vo pocetokot na Islamot,ako vo banka zemes 1000 eura,nemorase da mu vratis 2000. Ke mu vratis samo 1000 a ako nemas i ke ti se halalese-oprostese. Pa kako da ne mu se presece rakata na lopov so takov zakon ?
I da ne nabrojuvam dalje....
Citaj vo kontext,tokmu vo tie aeti pravda ke najdes koja e edinstveno resenie za svetskite nasilstva.