Помош! - ми треба одредено дело/проект...

Член од
13 декември 2008
Мислења
1.345
Поени од реакции
75
Има ли некој анализа за песната Teшкото ??:jaj:

Член од
17 октомври 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
kazete neso za pekolot treba da pravam pismena... treba da se napise za tri kruga koj bilo i vovednata pesna..help

K

Kicky

Гостин
Воведна песна:

На средина од мојот живот земен
го изгубив јас така својот пат
се најдов в шума сам, сред густеж темен.

А таа шума, дива, чуден кат,
зарастена во трње, в буеж сета,
сред срце раѓа спомен, страв и лад.

---------------------------------------

Јас кренав поглед, видов сонце-ал
огреало во таа рана зора
врз плеќите на ридот стрмен мал.

На почеток на епот Данте дава податоци за себе, дека е на средината на животот ( 35 годишен според тогашните сфаќања ) и дека е заскитан во темната шума што го симболизира неговото беспаќе ( протеран од родниот град ) и неговите заблуди ( дека со политика може да го промени општеството во кое живее ). Шумата ја симболизира и самата Фиренца, односно општествено-политичката состојба во која се наоѓала. Заблудите и грешките не му дозволуваат да го најде вистинскиот пат ( изгубен е ) , а искачувањето на ридот ( симбол на душевниот мир и блаженство ) е тешко, непроодно и полно со пречки. Пречките се повторно претсавени со симболични слики. Прво го сретнува пантерот кој ја симболизира зависта, но и Фиренца, потоа лавот кој ја симболизира гордоста, но и Франција ( која и попречувала на Италија ) и на крајот ја сретнува волчицата која го симболизира среброљубието, алчноста на пари, но и папите.Спас од беспаќето и дивите животни му праќа Беатриче во ликот на Вергилиј кој ќе го поведе Данте и ќе биде негов постојан придружник, водач, помошник и толкувач на стравотиите што следуваат.
Пеколот Данте го претсавил како инка. Круговите така се стеснуваат како што се зголемуваат гревовите и како што се` оди се` подлабоко во земјата. Во центарот на земјата, во деветиот круг се наоѓа Луцифер.
Вергилиј го поведува Данте во пеколот на чиј влез пишувало:
``Засекогаш откажи се од надеж``

п.с за круговите имаш во другата тема, немам време :helou:

Член од
13 октомври 2009
Мислења
7
Поени од реакции
0
Помош - Канцониерот, Божествена комедија

Ве молам ако може некој да помогне со некој есеј за љубовта или за жените во Канцониерот или Божествена комедија.

Fikela

Реалист...
Член од
8 март 2009
Мислења
370
Поени од реакции
2
Ај ако може мала помош... ми требаат податоци стриктно за ликот Ежен де Растињак од романот "Чичко Горио" ??

M

M del Mar

Гостин
Ај ако може мала помош... ми требаат податоци стриктно за ликот Ежен де Растињак од романот "Чичко Горио" ??
прашај некој што го знаеш дали има книга по македонски за матуранти го има делото и ги има сите податоци за ликот...

Член од
13 октомври 2009
Мислења
7
Поени од реакции
0
Помош!!! Итно ми треба нешто за жените во ренесансата

Правиме писмена на тема жените во ренесансата ако може некој некако да помогне ќе бидам многу благодарен.

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Ренесансата и Барокот

Широки бедра, големи гради, полнички раце - се сметал за убави. Слабите жени тешко можеле да се омажат.

Кон крајот на 16 век во Италија се појавил стилот барок. Модерна станала т.н. куклинска убавина. Жените наликувале на керамички статуетки: мала глава, тенка половина, лебедов врат, мазен грб и мали гради.

Некои од нив се измачувале со гладување за да изгледаат понежно и да му го дадат на лицето посакуваното благородно бледило.

Во употреба влегла и пудрата, со неа се покривале целото лице, деколтето, периките, а бидејќи тоа задоволство било многу скапо, жените и мажите не се миеле со месеци.

Историчарите велат дека се бањале еднаш или двапати годишно. Се чешлале со посебни чешли. Жените почнале да се појавуваат со кученца бидејќи вошките од нивните перики се префрлале во кучешкото крзно. :pos:

Имаш учебник прочитај малку!!! :tapp:

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
Помош малку ако може :) за писмена ми треба
Смртта на Иван Илич
Злосторство и Казна
Анализа на ќерките на Чичко Горио
:smir:
за првите 2 теми колку толку имам нешто ама за последнава немам :(
ако има некој за било која тема да ми помогне :) фала однапред

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.997
Поени од реакции
12.577
Некој дан ги имат новелите шо се во првата група на Декамерон, т.е новели во кои се раскажува за некоја остроумна изрека?
Имам јас три, ама другите 7 ми фалет и ми требет одма. :)

H

HITCH

Гостин
Очајно ми треба книга не знам каде да ја барам Lovers and Strangers Revisited by Robert Raymer ВЕ МОЛАМ КАКО ДА ЈА НАЈДАМ? Ај ако може линк по пп мерси ептен

Член од
4 декември 2007
Мислења
515
Поени од реакции
22
Еј луѓе ми треба состав за ЉубовТА ?????? помош плс... ( барем воведен дел ) :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom