Mene ne mi e jasno kako vo prirodni uslovi na Zemjata -- znachi ne vo laboratoriski ili pak vo vselenata -- Amerikanskite nauchnici se sudiraat so nov fenomen "siv oblak/tunel" na Juzhniot pol, koj shto otvara novi dilemi.
Imeno, pri rutinskoto prakjanje na balon za ispituvanje na vremenskite uslovi, toj izleguva od konrtola vo siviot oblak -- koj e neshto kako tornado -- no nauchnicite uspevaat da go vratat po mesec dena so dalechinski upravuvach. Datata na instrumentite po mesec dena e nepromeneta, a site instrumenti rabotat perfektno. Prateni se nekolku baloni podocna da se ispita fenomenot, i site se vrakjaat so originalnata data i vreme koga balonot e pushten. Tuka vekje se zainteresiraa od Ministerstvoto za odbrana, i ne se znae shto e streno ponatamu.
Rusite, koi imaat barem 60-godishno iskustvo (uste od vremeto na Stalin) velat fenomenot vreme nekako e povrzan so magnetizam/elektro-magnetizam. No kako i zoshto, ni intuitivno, ni matematichki ne mi odi vo glava? Obichno mediumite trubat za da se odushevuvame bez vrska, za nauchnicite da dobivaat pari i fondovi za istrazhuvanje...