Престани да хрчиш, не можам да спијам!

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Болеста слип апнеа -популарно наречена хрчење, од неодамна се дијагностицира и во нашата земја на Клиниката за Пулмологија и алергологија. Се работи за прекин на дишењето додека човекот спие. Болеста може да се регистрира со тестирање преку специјален апарат наречен полисомнограф.

Кај нас слип апнеа досега не се сметала за болест, иако се работи за сериозно заболување, бидејќи пациентите прекинуваат да дишат во интервал од 10 до 15 секунди или од 15 секунди до две минути, а недостатокот на кислород е причина да се иницираат и други заболувања. Овие проблеми во земјава се присутни кај околу пет отсто од популацијата. Ваквите лица не само што немаат мирен сон, туку и пречат и на околината. Кај некои сопружници хрчењето е сериозен проблем што доведува и до развод.

Повеќе за ова, во он лајн изданието на Вечер. Интересна тема... Имате ли проблеми со хрчење? Забелешки од партнерот, кои може да прераснат во милитантен радикализам (модрици од лакто наутро, гребаници, перница на главата на партнерот) или прекин на врска?

Јас не хрчам, ама мислам дека има некаков спреј за инхалација кој го олеснува дишењето а со тоа хрчењето е надминато.

Има еден добар лек од бабината аптека за ова.Се вика лакт во слабина. Ептен е ефикасен. Испробано :)
Туку, шала на страна, не ќе да е лошо да идам да се проверам.

Sleep apnoea syndrom, losha rabota, ama ne znaci avtomatski ako nekoj hrci deka go ima istiot.

Kaj sleep apnoea syndrom se raboti za nokno poremetuvanje na dishnata regulacija i se javuva kaj 4% od mazite i 2% zeni nad 40god.Kako riziko faktor se nabrojuvaat cigari, adipositas,menopauza kaj zeni,hipertonija,golemo konzumuranje na alkohol kako i familijarna predizpozicija,polipi vo nozdrvite,vrodeni deformacii na dolnata vilica itn.
Postojat 3vida i toa obstruktivna,zentralna i meshana forma na aponoea syndromot.
-Kaj zentralniot vid na ovoj sindrom se raboti za poremetuvanje na regulacijata na dishenje vo zentralniot nerven sistem, prosto kazano mozokot zaborava da dade komanda za disenje i najcesto e povrzano so familijarna predizpozicija,iako nabrojani se slucai koga se javuva istiot sindrom pri odredeni neurolosko poremetuvanja.

-Vo najgolem broj do slucaite se raboti za obstruktivniot i meshaniot tip na sleep apnoea syndrom e karakteriziran so nokno poremetuvanje na dishenjeto so obstrukcija odnosno zatvaranje na gornite dishni patista (Pharynxkollaps),so sto doaga do nedovolno snabduvanje na teloto so kislorod i budenje kako reakcija na teloto na nemanje dovolno kislorod.(kaj meshanata forma e prisutno istovremeno poremetuvanje vo zentralniot nerven sistem).
Sindromot e karakteriziran so mnogu glasno hrcenje prosledeno so podolgi pauzi vo dishenjeto, a apnoata trae od 10sec pa moze i nekolku minuti.Drugi simptomi na sindromot se pregolem umor, glavobolki pri budenje, suva usta,prekumereno potenje za vreme na spienje,depresija, impotencija itn.

Kako pricina na istoto moze da dojde do srcevi zaboluvanja,hipertonija, izliv vo mozokot itn.
Terapija na sindromot e spored pricinata na istiot, znaci namaluvanje na tezina, abstinencija od alkohol i cigari, operacii na gornite dishni patista vo slucaj na divijacii na dishnite patista.
Kako zlaten standard vo medicinata e CPAP terapijata-Continuous Positive Airway Pressure, aparat koj e vo vid na maska i za vreme na spienjeto odrzuva konstanten nadpritisok od 8cm H2O,i so toa go onevozmozuva hrcenjeto i pojavuvanje na aponoea.
cpap%20mayo.jpg

Vo polesni i sredni slucai na apnoe sindromot pomaga i koristenjeto na specijalna oralna proteza.

Ахам, имам проблем со хрчење, али друг кога хрчи, неможам да заспијам. :)
А јас не хрчам, немам потреба за проверка сега за сега.:helou:

Кога ќе ја видам сенката на комшијата во влез ми се ствара нервоза.Човекот има скоро 50 години ама ме буди и мене од спиење (а живее над мене)колку многу хрчи.Навистина му е потребна медицинска помош,зошто во најскоро време мене ќе ми е потребна психијатриска помош.

Порано пред да ги извадам крајниците многу грчев... Се гушев во спиење и ги плашев им беше страв да не се загушам!:pos2: Сега кога веќе ги немам, мирно си спијам и не им пречам на другите! И нон стоп болна бев....грлото ми загнојуваше. Одтогаш пу пу пу да не се заречам ок е!

Пааа,мислам дека не хрчам...ама многу ми смета.Посебно коа бев у студентски,ме умреа цел месец ебате...:toe:

До сега никој не ми кажал дека хрчам :)
Ама многу ми смета кога некој дрг хрчи, зошто лесно се будам..па ми се случувало и да не спијам воопшто на моменти.

Хрчам ко идиот. Не спијајте со мене.

Јас не хрчам, ама татко ми е не знам, абе Lord of the ХРЧАЧИТЕ. Кога ке завергла, како комбајн да работи.. Ја жалам мајка ми

Јас не хрчам, дури ми велат дека ни дишењето не ми се слуша, ама затоа па сестра ми... абе како дрва да бичкија.
Многу ми смета и навечер секогаш до мене има перниче со кое ја мавам. Сега гледам не и делува, изгледа ќе мора да се префрлам на потешка артилерија. :)

Јас не хрчам, ама дечко ми хрчи :) Кога одиме некаде немам никаков проблем со заспивањето ама се обидувам да го превртувам се додека не заспие без да хрчи затоа што мислам дека кога хрчи нешто му пречи да дише. Кога сме некаде на гости каде треба да преспиеме обавезно внимавам да заспие пред мене за да пазам дали ќе хрчи за да не сметаме на останатите во собата :pardon:

п.с. Сега кога спијам сама ми фали да ми хрчи до мене :( :pardon:

Хрчам ко идиот. Не спијајте со мене.
Ќе си хрчиме заедно Пико:pipi:

Хрчам само после мноооооооооооогу алкохол барем така ми кажале:)

Хрчам кога ми е затнат носот.:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom