Дали религијата е идеологија во изумирање..?

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Идеологијата е атеистичка измислица од нечии помрачени умови. Доволно е да потсетам на тоа што направи фашистичката идеологија од Хилтер и Мусолини ( и подоцна!) во текот од Втората светска војна низ Европа!
Добро бе луѓе-атеисти, што Вие мислите, ако идеологијата, како атеситички изум, како еден вид псевдо-религија, изумре, што тогаш ќе им остане на атеистите? По што тогаш тие ќе се раководат во животот и во работата? По соѕвездијата? По Месечината?
Tebe ti treba nesto da te vodi niz zivotot i rabotata ?!?!?

mene dovolna mi e zelbata i voljata , a i dvete se prirodni ..:):)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Желби и волја имам и јас, но немие познато дека нечија желба и волја некого го однела во Цартсвото Небесно. А тоа Царство е она кое Христос дојде да ни го понуди.

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Желби и волја имам и јас, но немие познато дека нечија желба и волја некого го однела во Цартсвото Небесно. А тоа Царство е она кое Христос дојде да ни го понуди.
Aha ....

Znaci vaka da si obderam so "artikl" ke si kupat :

Na prvata tezga go imame Isus i negovoto vecno Carstvo , vecen i sreken zivot ...

Hmmm, mozebi...

Na vtorata tezga , Alah i negovite 77 devici , i sekako vecen zivot i sreka ...

WOW , 77 devici , pa ova mora da go pobedi Isus ...

Na tretata go imame Buda i negovoto ucenje , stani edno so univerzumot ...

Tesok izbor breeee.... sto da si "kupam"....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Aha ....

Znaci vaka da si obderam so "artikl" ke si kupat :

Na prvata tezga go imame Isus i negovoto vecno Carstvo , vecen i sreken zivot ...

Hmmm, mozebi...

Na vtorata tezga , Alah i negovite 77 devici , i sekako vecen zivot i sreka ...

WOW , 77 devici , pa ova mora da go pobedi Isus ...

Na tretata go imame Buda i negovoto ucenje , stani edno so univerzumot ...

Tesok izbor breeee.... sto da si "kupam"....
Алах Џелешану и неговите девици?????
Хммммм...„.. и тата би, сине...„

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да....нешто како аналогно-дигитален конвертер....:pos2:

Член од
14 февруари 2008
Мислења
41
Поени од реакции
3
Религијата не би рекол дека е во изумирање, туку во подем, барем кај нас. А што тоа значи, дали е добро или лошо, дали е вистинско верување или квази-религија во друга прилика.
Единствено што знам е дека повеќето светски религии "плачат" за ревизија (што не би било ништо ново, немојте одма да се трзате, сетете се само на Никејскиот сабор).

Член од
14 февруари 2008
Мислења
81
Поени од реакции
5
Религијата постоела отсекогаш,со самото стварање на човекот-и ќе постои засекогаш! КОЈ Е ПРОТИВ?:zlo:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Религијата не би рекол дека е во изумирање, туку во подем, барем кај нас. А што тоа значи, дали е добро или лошо, дали е вистинско верување или квази-религија во друга прилика.
Единствено што знам е дека повеќето светски религии "плачат" за ревизија (што не би било ништо ново, немојте одма да се трзате, сетете се само на Никејскиот сабор).
А што, у ствари, се случило на Никејскиот Собор? Не сум толку писмен. Појасни малку. Колку знам, Симболот од верата е обликуван токму на никео-цариградските Вселенски Собори. Што е тука тајновито и дискутабилно?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И јас сум против религијата, и цврсто се придржувам до научните сознанија....
Религијата целосно ја занемарувам....
Е ај кажи ни некое од тоа научните сознанија, живо ме занимаат. Пак е тоа некое во стилот „според најновите научни сознанија...„(!?). Само да не се „од најновите, од галичките...„
Едуцирај не малку, оти, ја на пример, важам за изузетно затуцан и научно неписмен и „затворен во умот„ за таков тип сознанија.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Е ај кажи ни некое од тоа научните сознанија, живо ме занимаат. Пак е тоа некое во стилот „според најновите научни сознанија...„(!?). Само да не се „од најновите, од галичките...„
Едуцирај не малку, оти, ја на пример, важам за изузетно затуцан и научно неписмен и „затворен во умот„ за таков тип сознанија.
Ти си пријател очигледно затуцан и со поприлично испран мозок.
Ако веке планираш да ги побиваш научните сознанија,нели е подобро да знаеш уствари кои се тие научни сознанија?!?
Како можеш да се посветиш само на една,наводно апсолутна вистина,без воопшто да обрнеш внимание на фактите кои кружат во околината?
Зошто затвораш очи пред тоа?
Се караш со секој кој има поразлично мислење од твоето.Си чул за толеранција?Нели те учи реигијата да ги почитуваш и другите?
А за научно сознание,еве ти едно:
Религијата,не е ништо повеке од матефоричко опишување на ѕвездените циклуси.
Ја имаш гледано "Дијанетика" на А1(мислам така се викаше).
Ке напишам и еден текст за некое време,па види дали има логика во тоа според тебе.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ти си пријател очигледно затуцан и со поприлично испран мозок.
Ако веке планираш да ги побиваш научните сознанија,нели е подобро да знаеш уствари кои се тие научни сознанија?!?
Како можеш да се посветиш само на една,наводно апсолутна вистина,без воопшто да обрнеш внимание на фактите кои кружат во околината?
Зошто затвораш очи пред тоа?
Се караш со секој кој има поразлично мислење од твоето.Си чул за толеранција?Нели те учи реигијата да ги почитуваш и другите?
А за научно сознание,еве ти едно:
Религијата,не е ништо повеке од матефоричко опишување на ѕвездените циклуси.
Ја имаш гледано "Дијанетика" на А1(мислам така се викаше).
Ке напишам и еден текст за некое време,па види дали има логика во тоа според тебе.
1. Па јас и велам дека сум затуцан. Очекувам да ме едуцираат „одтуцани„.
2. Не ги побивам научните сознанија, Тие сами себе се побиваат(секоја генерација луѓе има свои „научни „вистини) и тоа ми е доволно. Затоа секој сезона имаме „најнови научни соснанија„ како да се работи за ран зеленчук.
3. Црковната вистина е духовно-етичко учење, од Бога дадено и затоа е апсолутно. А фактите, за кои пишуваш, само ја поткрепуваат Божјата вистина а не ја побиваат, како што некои „мудреци„ сакаат тоа да го прикажат.
4. Не се карам со никого ниту имам таква намера. Овде, на форумов, пишувам за друг тип вистина, која по својата природа не е ниту научна, ниту философска ниту уметничка и затоа се чини дека јас (као!) сум се карал со сите. Повеќе пати на форумов имам напишано и покажано дека имам познавање и од нуките, и од философијата и од уметностите. Моите постови се достапни на секого на порталов.
5. А за ова „научно„ толкување на поимот религија, (ѕвездени циклуси!?) скоро и да немам коментар. Тоа е класично мешање на баби и жаби.
6. Ни „Дијанетика„ ни А1 ни А2 телевизија не се извор на вистина. Тие се само евтина забава за широки народни маси. Вистината е на сосема друго „место„. На дел од формуџиите, кои самите велат дека се атисти, веќе им е јасно што е тоа дијанетика и скиентологија (сајентологија) пошто и самите познаваат луѓе на кои дијанетичкиот центар во Скопје мноооооооогу им помогнал во жовотот. Со празнење на џебовите, разбира се.

Kajgana Shop

На врв Bottom