Референдум за името?

Промена на името

  • Појма немам, не размислувам, јас сум партиски војник и гласам како ќе ми биде речено

    Гласови: 0 0,0%

  • Вкупно гласачи
    77
  • Гласањето е завршено на .

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
LICEMERIE BEZ GRANICI


Организирање на референдум за промена на името би бил национално предавство, но и безполезна акција која не може да донесе ништо корисно, велат дел од македонските експерти по изјавата на Премиерот дека народот, наместо политичките партии, треба да одлучи за името.


Според професорот Георги Марјановиќ, народот нема право да решава за името.

Името не е прашање кое се менува од денес за утре, тоа е наследено од нашите предци. Немаме овластување да решаваме за најважното историско прашање“, вели Марјановиќ, според кого евентуален референдум е добра можност политичките елити да манипулираат со народот, поставувајќи двосмислени прашања.

За директорот на Институтот за демократија Владимир Мисев, референдумот е уставно загарантиран право кое теоретски не смее да се исклучи како опција преку која ќе се цементира македонската позиција за името, но суштински тоа не може да промени ништо.
„Постои консензус помеѓу сите политички партии, постои консензус помеѓу различните институции во системот, Претседател, Влада, Премиер, Министер за надворешни работи по однос на оваа прашање, така што ова го доживувам како одолговлекување на процесот во однос на преговорите со името“, изјави Владимир Мисев, Институт за демократија.
„Друга страна е колкав е интересот на РМ, да се пролонгира процесот и да се одолговлече“, додаде Мисев.

Од кабинетот на претседателот Црвенковски нема коментар за евентуално референдумско изјаснување за името, ниту дали за ова прашање се разговарало на редовната месечна средба меѓу Црвенковски и Груевски.

За разлика од Премиерот, кој прашањето за референдум за името го споменувал и претходно, Претседателот се уште не се огласува јавно за идејата, која експертите ја сметаат за погрешна.
 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Каков бе референдум?!!!
НЕ МОЖЕ ПРОМЕНА НА ИМЕТО НИКАКО ОД НИКОГО!
 
Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
Vidi Garfield problemot e shto sega USA smenija strana pazarlekot beshe okolu grckiot glas za Kosovo no ovie sakaat da ja zemaat pod zashtita jokerot shto go dobia za novozastanata situacija i zatoa mu vrtea telefon na Kipar edna jebeno pleme i sega oni demek se protiv a ustvari nikoj ne gi jebe prosto kazano.

i sega mislam deka ovie nashite shto se gore ja nasetija situacijata zoshto direktno vlijae vo nivnite fotelji i zatoa za da se amnestirat pri nekakov mozen pritisok od diplomatite oni sakaat da mu ja prefrlat topkata demek na narodot zoshto sekoj znae deka imeto kolku e bilateralno tolku i ne e zatoa nashite itri politicari sakat da ja izvedat ova nova teatralska finta koja mislam deka nema da im uspee zoshto se zane od odamna stavot na narodot no na narodot ne im e jasen nivniot stav
 
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
СИ НЕМАЛ ЃАВОЛОТ РАБОТА , ПА СИ ГИ ЕБЕЛ ДЕЦАТА.
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Секој референдум претставува дилема.
Значи референдум ни под точка разно:toe:
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Да не биде прашањето: дали сте за членство во НАТО при кое името не се менува, освен во меѓунаордно организации? Или некое слично, двосмислено?

Оти народот не знае дека не е битно како ти пишува во крштеница, туку како те викаат на улица.

Може си Љуљзим или Цветан, а те викаат смрдо. Ти вечно биди си како во крштеница, ама ако цел свет те знае како смрдо, смрдо ќе си бидеш.

Исто како она референдумското од 1991: дали сте за самостојна Македонија со можност за здружување со други земји (читај - да се предомислиме и да се вратиме во Југославија ако тепаат србите во војните)??

Бесилка за сите предавници од 1990 до ден денешен!!!
 

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Со оглед на јакиот ни политички менталитет и македонизмот во нас, со една убава политичка кампања и пробугарско влијание и ќе успее евентуалниот референдум.
 

Vlatko_100

DUKE
Член од
21 јануари 2008
Мислења
648
Поени од реакции
20
Касно е сега референдум требаше уште кога ја правевме државата па да нема право некој да не зачленува во ООН под привремени референци мислам дека рекоа дека тоа ќе било за САМО 2 месеци и потоа ќе се решело. Се знае името ти е наследство кое треба да го негуваш и чуваш референдум може за тоа како би сакал да ти се вика републиката дали ќе биде со наствка Република ( или Кралство ако сме тоа) или само името на земјата ( бидејќи сега сме и уставно името ни е Република Македонија )
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Хм...како да го доловам моментот на ова...

АААААААААААААААААААААААААААААААААА
аааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
ААААААААААААААААААААААААААААААААААА
аааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
 
Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Kakov referendum ? Neznam sto misli vladata i premierot.Namesto dase rastrcaa da lobiraa kaj uste nekolku zemji koj sto ke donese 2/3 priznavanje od vkuponoto clenstvo vo oon sto pregovorite povekje ke bidat bezpredmetni ,tie na referendum.Imaat tie sovetnici vo vlasta,jas neznam sto gi sovetuvaaa:(:toe:
 

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.037
Поени од реакции
1.152
Нема смисла за референдум.. како шо рече воне секој референдум представува дилема, а ние немаме дилема за името.
Експертите си го кажаа своето, и да сака некој од нас да го смени името на нашата татковина нема такво право!
 
Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Grujo saka referendum, toa e edinstvenata sansa da ja podelat drzavata. Podelbata na Efremov e vekoven son na ova DPMNE koe nema vrska so VMRO.
 
N

n/a

Гостин
Politikata prvo i osnovno e biznis,ili pazar narodski.
Premierot e menager na Makedonija po istata logika.

Ima skolski menageri,i menageri koisto od zivotnoto skolo i knigite sto nikade nikoj ne gi pisuva naucile lekcii koi sto se strasno potrebni za da moze istiot toj da vodi dobar balans na svojata firma.

Jas odsekogas sum se nadeval deka mojot glaven menager ke bide idealen soodnos megju dvete prethodno nabrojani moznosti.

But...wait Hose...:vozbud:

Koga ke turis na masa za pregovori odredena opcija,onoj shkolskiot menager od drugata strana na masata odma pravi negov soodnos po koj sto gleda koja e tvojata maksimalna ponuda.I smesta si go izmestil tezisteto na sporazumot u negova korist.
A ne treba ni da pisuvam deka promena na imeto na nasata zemja e neprifatliva za 99.9% od site lugje,neli?
Na bilo koja cena.

Mislam deka referendumot e besmislen tocno u toj del...posto ke prati signal do shkolskite `menageri` na drugite zemji deka...deka nesto ama apsolutno besmisleno i nemozno e staveno pod znak prasanje vo mojata Makedonija.
A toj...toj si e `menager`-shkoluvan politicar koj sto saka da postigne kompromis i da gi istera negovite interesi.Ne razbira on od emocii...nego tie sto stapa ne go bolat.(zboram za amerite-od toa shpanskata inkvizicija u EU odamna sum se otkazal).

Velat deka junacite na maka se poznavaat.
Cistiot i direkten stav-e vrlina,doblest na golemite.
Imame li nie golem igrac koj sto raboti za dobroto na ovaa zemja???

eve vi eden link od mene:
Pokazuvame deka sme tie sto navistina dominantno vo R.Makedonija sme:
Sega...ili nikogas!!!
 

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Нема смисла за референдум.. како шо рече воне секој референдум представува дилема, а ние немаме дилема за името.
Експертите си го кажаа своето, и да сака некој од нас да го смени името на нашата татковина нема такво право!
Хехе, ти така мислиш. Немаше ни смисла за референдум за новата територијална организација, па ни се случи, и нели „некои прашања не заслужуваа одговор“ па целиот „македонски“ народ се согласи на немакедонска поделба. Е нееее!
И сега, кукаме ние за име, кука и грција (намерно со мала буква :) ) за име. Ако влеземе со Македонија, паѓа грчката влада, ако влеземе со Горна Македонија (добро е името а?) паѓа македонската влада. Ако пак влеземе со изгласан референдум за Горна Македонија со отворени граници, останува владата.
Така да, има, море и како има смисла референдумот. А со оглед на „огромната преданост“ на македононците на националниот идентитет погодете што би се случило.
 
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
погодете што би се случило.

Велепредавство. Тоа ќе се случи.

Ќе почнам и да пцујам секој кој дури во најмала рака ќе се обиде да се покаже патриот од тој ден па натаму. Ќе ебам...многу ќе ебам. Нецензурирано.

Ајт, нек си ебат векот. Не се разбудија луѓето и не се разбудија. Меѓуетнички тензии жими кожичкава. За пари и гз продадовме.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom