Почетнички водич

Член од
22 август 2009
Мислења
30
Поени од реакции
5
Само едно прашање.
Дали за програмирање ви треба големо знаење на математика?
Некаква основа секако ти е потребна. Најмногу зависи од што планираш да програмираш, но мое мислење е дека што повеќе математика тоа подобро :)

bonbon4e

100% крејзи :P
Член од
4 септември 2010
Мислења
226
Поени од реакции
17
Sakam da po4nam so C+ (pojma nemam shto e ama znam deka so nego se pravat programi taka? )
Mu kazav na tatko mi da go simne toj re4e deka go imal vo pc.
Moze nekoj da mi objasni na kratko shto vsushnost e toa kako se koristi i dali odnapred treba nekakvo poznavanje od drugi raboti?

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
И јас како почетник, почнав нешто во Ц ама ја вратив книгата во библиотека ама не си ја ископирав па да прашам дали е добар Ц за почеток, па да преминам на Ц++, а и ке има у школо секција за програмирање ама најверојатно ке се почне од паскал(а паскал не се толку користи, не ми е по кеф да го учам ама ако го учат сите од секциите ке морам и јас) зборо ми е дома да чепкам од Ц.Немам кој знае колку совладано, само малку од основа.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Sakam da po4nam so C+ (pojma nemam shto e ama znam deka so nego se pravat programi taka? )
Mu kazav na tatko mi da go simne toj re4e deka go imal vo pc.
Moze nekoj da mi objasni na kratko shto vsushnost e toa kako se koristi i dali odnapred treba nekakvo poznavanje od drugi raboti?
Малце каснам, ама нема везе, значи:

C++ е програмскиот јазик, Dev C++ е развојната околина (програма) каде што се куца кодот од C++ програмскиот јазик (освен Dev C++ имаш и многу други вакви програми, но мислам дека Dev C++ е одличен за почетници), предзнање освен компјутери и малце кликер мислам дека друго не ти треба (зависи како сакаш да се усмериш понатака).

Е сега постави многу општо прашање, не би можел се да ти одговорам на форум зашто ќе се убијам од пишување. :)
Еве како нешто за почеток некои страни, па понатака што не ти е јасно можеш слободно да прашаш:

C++ Wikipedia
C++ туторијали барај на гугл нешто како -> c++ tutorials step by step, c++ tutorials for biginers или некоја слична комбинација.
Download Dev C++

Значи на кратко тоа би било тоа, доколку имаш нешто нејасно слободно можеш да прашаш. :)

И јас како почетник, почнав нешто во Ц ама ја вратив книгата во библиотека ама не си ја ископирав па да прашам дали е добар Ц за почеток, па да преминам на Ц++, а и ке има у школо секција за програмирање ама најверојатно ке се почне од паскал(а паскал не се толку користи, не ми е по кеф да го учам ама ако го учат сите од секциите ке морам и јас) зборо ми е дома да чепкам од Ц.Немам кој знае колку совладано, само малку од основа.
Имам јас книга за C++ на Македонски, ако ти врши работа пиши ми, ќе ја побарам и ако ја најдам ќе ти ја пратам. :)

S

smart ass

Гостин
Ааааа ќе треба нов вовед за програмирање малце поразбирлив и за почетниците.

A

apidrone

Гостин
Има една книга C for dummies. Можеби ќе ви звучи навредлив насловот, ама таа е одлична основа за апсолутен почетник.

vlatko_95

Чоек
Член од
26 септември 2008
Мислења
260
Поени од реакции
66
хм камо да го даваа паскал али кај мене нема.учам во птт-електротехничар ама не ми даваат програмирање, некој да не знае поточно?

Член од
9 август 2007
Мислења
261
Поени од реакции
56

...

Код:
#include <iostream>
using namespace std;

void main(int argc, char *argv[])
{
    int a, b, c;
    cout <<"Vnesete vrednost za a: ";
    cin >> a;
    cout <<"Vnesete vrednost za b: ";
    cin >> b;
    c = a + b;
    cout <<"a + b = "<<c<<endl; //endl значи нов ред
    c = a * b;
    cout <<"a * b = "<<c<<endl;
    cout <<"Blagodaram."<<endl;
    system("PAUSE"); 
}
...

void main, taka?
Koj te stavil tebe za moderator treba da mu titneme site i da mu recheme fala !!!
Naredna lekcija: koristete gets() i scanf() postojano
I ko za kraj, Windows > ?n*x sistemi.
MEGA ROTFL.

Slednive raboti se tochni:
1 main() po standard e definirana kako int. (dosta vi e volku, chim sugerirate void main() na otvoren forum, ova nema da vi e jasno od prva. Vi davam nasoka da se razviete - chitaj src na gcc, C99 i ANSIC, site se soglasni so int-main. Ovaa [fatalna] greshka duri se javuva i na fakultet - dokaz deka vrska nemaat i na fakultet)
c > c++, anyday anytime (i Bjorne bi se soglasil!! aahaha)
Koj saka da poseduva znaenje sushtinsko, temelno, tochno, no ne tolku pragmatichno(priznavam! zatoa c++>c, vo ovaa nasoka), ima samo eden nachin:
C.
Otkako kje stanete C guru (se somnevam, ama ajde..), samite kje pobarate da uchite ASM.
Sleduva 2: C + ASM > *, i drugo ne vi treba.
Ova e za znaenje.

Koj saka da /pechali/, da e /vraboten/, da /kazhe deka znae da se "bavi" so kompj./, takvi se baraat momentalno - od brains/brawn vo digital svet, vie bi bile brawn, bez somnevanje. Ednite se brains, drugite brawn. Vas vi treba da znaete 1000 sintaksi, a nitu eden jazik :) i zadolzhitelno da sledite site novi web orientirani protokoli i macromedia flash:)

Treto. Bez matematika, kje ostanete brawn cel zhivot, so garancija (ja spomnuvam, bidejki nekoj prasha dali mozhe inform. bez mat.). Kako ironija, mozhe da se prilozhi matemtichki dokaz za ova :). (ako mislite deka mat. dokazi ne pokrivaat vakvi raboti, vie ste brawn. I toa kje bidete i ponataka).
Tehnicki gledano, matematika ke vi treba za rasuduvanje, no nesto podocna (vo prevod: za ispiti/kolokv. dovolno ti e samo da ja "RESIS" zbirkata:) tolku znaat i tie sto te proveruvaat, btw.)

Cetvrto, nema nishto losho da bidete brawn - samo bi bilo izvrsno da gi znaete ovie raboti apriori - da ne mislite deka so macromedia flash i visual studio ste napravile neshto vo zhivotot. Odgovorot e ne. I sekoj znae deka VB ne e ni jazik :)):)). I nikoj ne go interesira dali znaete visual studio.
Ako se sudrite so GNU grupacii na debata i kazhete deka znaete visual studio i poradi taa prichina ste programeri, sleduva mega rotfl.

Toa e se' drugari moi, ova e vistinata - sekoj, odgovorno mozhe da si ja otfrli ili prifati.
Tipuvam deka kje ja otfrlite.
No, del se nadeva deka nema.
Pozdrav.

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Па не сум баш почетник, ама може да се каже дека сум почетник у PHP па да прашам. Инсталирав XAMPP а инаку претходно на компјутерот имам инсталирано MySQL и Dreamveawer. Е сеа ме занима зашто php фајлот кој што е запамтен во htdoc фолдерот не можам да го пуштам во броусер со локал хост и името на фајлот. Што може да е проблемот ? Инсталацијата на Dreamweaver или MySQL од претходно или нешто сосема трето ?

Г

Грејвдигер

Гостин
Па не сум баш почетник, ама може да се каже дека сум почетник у PHP па да прашам. Инсталирав XAMPP а инаку претходно на компјутерот имам инсталирано MySQL и Dreamveawer. Е сеа ме занима зашто php фајлот кој што е запамтен во htdoc фолдерот не можам да го пуштам во броусер со локал хост и името на фајлот. Што може да е проблемот ? Инсталацијата на Dreamweaver или MySQL од претходно или нешто сосема трето ?
Како не може да го отвориш фајлот? Што ти дава и сигурен ли си дека го стартуваш XAMPP серверот?

Член од
1 февруари 2011
Мислења
6
Поени од реакции
0
Имам еден текс документ и сакам кириличните букви да ги сменам да не знае некој како?
Однапред Благодарам

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Претходно имам инсталирано MySQL и после XAMPP. И сега во XAMMPP ми покажува MySQL Runing но во админ страната на XAMPP ми покажува дека е деактивиран MySQL. Кога ќе ја уклучам претходната инсталација на MySQL и ќе одам во сервер конекцијата гледам дека таа е пуштена ако е старувана преку хампп. Нели тоа се две независни MySQL инсталции ??? Како да користам само една на пример таа претходната а таа од XAMPP да ја исклучам ?

Kajgana Shop

На врв Bottom