Наметната религија?

• Креатор на темата Креатор на темата Димитар
  • Време на започнување Време на започнување
CItat:
"Да малце е потешка оваа тема да се објасни...
Морам да кажам дека отдметнувањето од Бога и она што секој го има во нас против Бога е работа на слободен избор... Започнува со Адам и Ева им даде слободна волја, за да имаат избор – да решат дали ќе Го следат Бога и ќе му се покоруваат, или не.
Овие одлучија спротивно и тука е крајот на таа волја што ти ја бараш...затоа и постои законот против Бога во нас...злото е отсуство на Бога во нашите животи.
Инаку симптоматично е (ова важи за верниците) да бараш слободна волја од некој кој те создал...човекот кој сака да биде со Бога нема ни да помислува на слобода каква што се бара овде..така самото прашање за слободата е според мене под знак прашалник..ако веќе веруваш во Бог што ќе ти е слобода...тој те води..ако пак не веруваш..не ти ни треба дозовла..сам си ја зел..."

Za Adam i Eva - dobro poznatiot nasleden grev. znaci ne sme slobodni, obremeneti sme so nasledniot grev i negovite otrovni sokovi. Sega ke mi kazes, Isus ne izbavil i tn. Ne! Se duri nasata priroda e protivrecna, za kakvo izbavuvanje stanuva zbor? Isus ni dal zborovi koi ovaa nasa priroda nema sila da gi sledi. Samo Bog moze da ne izbavi, preku Milosta, no voljata ne e slobodna, taa e uslovena.
Za vtoroto boldirano: da koga ke veruvas, si sloboden, no verata ne znaci i otsustvo na preispituvanjeto. Verata e nesto sovrseno, koe prebiva vo ona nesovrsenoto - nie. Ovde i sega, vo potomokot na Adam ne moze da se razgovara nitu za sloboda, nitu za slobodna volja...
Osven toa, slobodnata volja ne se ni spomnuva vo Biblijatata vo onaa smisla kako sto podocna teologijata se faka za nea... osven ako ne se lazam
Da, ima golem prasalnik nasproti taa sloboda. Goooooooooolem....

Цитат:
„Ова може да се сфати и како дефиниција за роб„
Коментар:
„..можете да бидете робови на гревот или робови на послушноста..„, вели Апостолот Павле. Разбира се, не робови кои работат како вол за слама, туку робови доброволно, кои свесно и на своја добра волја се потчинуваат на Божјата волја. („воденицата се врти„, што би рекол некој на форумов...)

Цитат:
„Ова може да се сфати и како дефиниција за роб„
Коментар:
„..можете да бидете робови на гревот или робови на послушноста..„, вели Апостолот Павле. Разбира се, не робови кои работат како вол за слама, туку робови доброволно, кои свесно и на своја добра волја се потчинуваат на Божјата волја. („воденицата се врти„, што би рекол некој на форумов...)
Потчинувањето на волјата е најтежок вид на ропство:toe:

EPUR SI MUOVE-би рекол Галилео.

CItat:Za Adam i Eva - dobro poznatiot nasleden grev. znaci ne sme slobodni, obremeneti sme so nasledniot grev i negovite otrovni sokovi. Sega ke mi kazes, Isus ne izbavil i tn. Ne! Se duri nasata priroda e protivrecna, za kakvo izbavuvanje stanuva zbor? Isus ni dal zborovi koi ovaa nasa priroda nema sila da gi sledi. Samo Bog moze da ne izbavi, preku Milosta, no voljata ne e slobodna, taa e uslovena.
Za vtoroto boldirano: da koga ke veruvas, si sloboden, no verata ne znaci i otsustvo na preispituvanjeto. Verata e nesto sovrseno, koe prebiva vo ona nesovrsenoto - nie. Ovde i sega, vo potomokot na Adam ne moze da se razgovara nitu za sloboda, nitu za slobodna volja...
Osven toa, slobodnata volja ne se ni spomnuva vo biblijata vo onaa smisla kako sto podocna teologijata se faka za nea... osven ako ne se lazam
Da, ima golem prasalnik nasproti taa sloboda. Goooooooooolem....
Незнам дали ова ќе оди во недоглед..ама ајде...првото болдирано..
Наново роден човек..е тој што секој ден го убива Адам во себе...со тоа и гревот...Да условени сме со гревот..за жал..ама незначи дека е тука крајот...
Второто болдирано..да..треба преиспитување...на самите себе си...ама ние се стремиме кон совршенство...сепак Бог не познава не треба да се претвараме...
Третото болдирано...:wink: ..откриј сам/а...

Цитат:
„Потчинувањето на волјата е најтежок вид на ропство:toe:
Коментар:
А во што се состои слободата? Во своеглавоста? Во возењето „Харли„ во црна кожна јакна? Во тресењето глупости , оправдано со „правото„ на изразување? Во летот на Месечината? Или кон Марс? Во развратот? Во дрогата? Во безчувствителноста дека „нема ништо после срмртта„?

Цитат:
„Потчинувањето на волјата е најтежок вид на ропство:toe:
Коментар:
А во што се состои слободата? Во своеглавоста? Во возењето „Харли„ во црна кожна јакна? Во тресењето глупости , оправдано со „правото„ на изразување? Во летот на Месечината? Или кон Марс? Во развратот? Во дрогата? Во безчувствителноста дека „нема ништо после срмртта„?
Па и во тоа, и во многу уште нешта.:vozbud:
И не само до Марс, туку и до другата страна на вселената, што подалеку оди човекот што помалце простор остава за .....:toe:

Цитат:
„ И не само до Марс, туку и до другата страна на вселената, што подалеку оди човекот што помалце простор остава за .....:toe:
Коментар:
и јас ги имам гледано ова во „Ѕвездени патеки„. Жан Лик Пикард, Намбр уан...и то...

Незнам дали ова ќе оди во недоглед..ама ајде...првото болдирано..
Наново роден човек..е тој што секој ден го убива Адам во себе...со тоа и гревот...Да условени сме со гревот..за жал..ама незначи дека е тука крајот...
Второто болдирано..да..треба преиспитување...на самите себе си...ама ние се стремиме кон совршенство...сепак Бог не познава не треба да се претвараме...
Третото болдирано...:wink: ..откриј сам/а...

Првиот грев..Адам и Ева.....мајко мила! Ова само е ми е јасно кај тврдокорните христијани, од било која гранка на стеблото - ова не го пишува во Светото Писмо. Оваа идеја за „прв наследен грев“ е измислено од хермит стотици години после смртта на Исус. Зошто да се водиш според нешто такво? Исто и со идејата како Сатаната станал evil и како бил избркан. Тоа е све дебатирано со години од страна на теолози.

Првиот грев..Адам и Ева.....мајко мила! Ова само е ми е јасно кај тврдокорните христијани, од било која гранка на стеблото - ова не го пишува во Светото Писмо. Оваа идеја за „прв наследен грев“ е измислено од хермит стотици години после смртта на Исус. Зошто да се водиш според нешто такво? Исто и со идејата како Сатаната станал evil и како бил избркан. Тоа е све дебатирано со години од страна на теолози.

Toa so Adam i Eva sepak go ima vo Biblijata, zasto na edno mesto (Dali bese Dela apostolski ili nekoe od Poslanijata sega ne mi teknuva, no ke se najde nekoj od ova "teolozive" :) i ke kaze kade) se veli: "i kako sto grevot dojde preku eden covek(Adam), taka preku eden covek (Isus) doaga i izbavuvanjeto od nego..." A toj losiot tip... e toa e veke golem muabet... da, tuka krsele kopja i teolozi i neteolozi. sto tuka e Biblisko, a sto ne.
Isto e i so taa dogma narecena slobodna volja. Vo Noviot Zavet ne sum naisol na taa doktrina, barem ne onaka kako sto e spakuvana vo teologijata.

Се водам спрема такво нешто затоа што тоа е така запишано...
Земјата ќе е проклета заради тебе: во мака ќе се храниш од неа сите денови на својот живот!
Ќе ти раѓа трње и троскот, а ти ќе јадеш полски растенија. Со пот на своето лице ќе јадеш леб, додека не се вратиш во земјата, зашто од неа беше земен - прав си, и во прав ќе се вратиш.” ..што мислиш дека е ова новогодишна честитка...
Не треба да си теолог(ако си верник) да го свариш ова...

Да, ама нигде не пишува дека цело човештво е родено со грев. Треба човек да знае да разликува добро од лошо за да му се надене дека направил грев

"Vo mene, odnosno vo moeto telo, ne `ivee dobroto... Oti ne dobroto, koe go sakam go pravam... A {tom go vr{am ona, {to ne go sakam, ne go vr{am ve}e jas, no grevot, koj `ivee vo mene" (Rim.7:18-21).
"vo bezzakonie sum za~nat i vo grev me rodi majkata moja" (Ps.50:5).
Еве пишува само кој да најде....?!?

Back
На врв Bottom