Наметната религија?

• Креатор на темата Креатор на темата Димитар
  • Време на започнување Време на започнување
Не е тоа проблем. Никој никого не го тера да верува или неверува. Барем во Македонија е така, а за други „географии„ слободата на избор е дискутабилна.
Тие други географии истото го викаат за оваа географија:toe:
Абе крај не ви се фаќа, индоктринација до крајни граници и нешто плус.

Цитат:
„Тие други географии истото го викаат за оваа географија:toe:
Абе крај не ви се фаќа, индоктринација до крајни граници и нешто плус.„
Коментар:
Разбира се дека човечките вистини се различни, но затоа Христовата вистина е една! Кај Него нема „лабаво„. па сеа можело да биде вака ама и вака! Кај Христа е онака како Он кажува, не така како што некој кажал!

Ne zboram za opstestvenata sloboda, zboram za vnatresnata sloboda; slobodata koja e uslovena od samata Biblija, od postavenosta na rabotite vo nea, od edna strana, i postavenosta na nestata vo nas, od druga strana. A deka ako zboris segobijno protiv Bog vo opstestvoto denes poarno ke si pomines, mnogu verojatno e deka e taka
Што вели Библијата за тоа? Малку е покомплицирано..слободата во Библијата пред се е контра заробеништвото на распадливоста..
Библијата вели дека ќе бидеме судени според законот на слободата..Со други зборови вербата во Бога е еквивалентна на слободата...оти каде е Господовиот дух таму е и слободата...
За поставеноста на нештата во нас..Бог ја всадил вечноста во нивните срца. Тоа можеби значи дека ние во своите срца знаеме како треба да изгледа еден подобар свет...
Уште нешто мислиш ли дека ти кога би бил Бог не би можел да ги присилиш луѓето на послушност...ама сепак имаш слободна волја да убиваш, да го отфрлиш и да го разапнеш нели...

Оф топик...А кој знае кој ја напишал Библијата?Како да знам дека не ја напишал некој шизофреник или лудак?

Оф топик...А кој знае кој ја напишал Библијата?Како да знам дека не ја напишал некој шизофреник или лудак?

Pa procitaj ja za pocetok, a ako posle go postavis istoto prasanje... e togas ne znam sto da ti kazam!

Што вели Библијата за тоа? Малку е покомплицирано..слободата во Библијата пред се е контра заробеништвото на распадливоста..
Библијата вели дека ќе бидеме судени според законот на слободата..Со други зборови вербата во Бога е еквивалентна на слободата...оти каде е Господовиот дух таму е и слободата...
За поставеноста на нештата во нас..Бог ја всадил вечноста во нивните срца. Тоа можеби значи дека ние во своите срца знаеме како треба да изгледа еден подобар свет...
Уште нешто мислиш ли дека ти кога би бил Бог не би можел да ги присилиш луѓето на послушност...ама сепак имаш слободна волја да убиваш, да го отфрлиш и да го разапнеш нели...

OK, sega ides malce vo ezoterija :)

Slobodata e vozmozna samo ako slobodno mozes da izbiras, a ne samo da izbiras. a slobodniot izbor e bez ama bas nikakva zakana. Bes principiot poslusnost ili kazna, bez Raj ili Ogneno Ezero. Hm, prasanjeto e navistina tesko, no ne moze da se zaobikoli. Osven toa, vo nas ima zakon koj e protiv ona sto Bog go bara od nas, ne e li toa lukavo?...

Pa procitaj ja za pocetok, a ako posle go postavis istoto prasanje... e togas ne znam sto da ti kazam!
Ја имам прочитано на 3 јазици и плус верзијата на Крал Џејмс.
Прашањето беше,кој има доказ дека не е напишана од некој лудак?

"Impressive... most impressive... but you are not a Jedi jet... :)"
Ne ti e li samiot tekst dokaz? Negovata harmonija,osmislenost? Citaj gi Bodler i Rembo, i ke vidis kako izgleda tekst napisan pod rastrojstvo. Biblijata e mnoooooogu poveke od toa. Umetnicki edno od najmoknite napisani knigi, najsloevitatata, najraznovidnata, primer za retoricka odmerenost, mislam deka ludak ne moze da misli na site ovie aspekti odednas. dovolno?...

Извини вака што ќе прашам...ама овие јазициве што ги спомнуваш ги владееш или не...??!?
Па Бибилјата е напишана во распон од 1500 години од 77 пророци и плус Исусовите Апостоли..
Пишувана е на три јазици..на повеќе континетни...
Ако се работи за лудак тогаш е ем луд ем многу стар....
Шегата настрана ....напишана е со Божја помош..сите дела се надополнуваат иако имаш распон и од по стотици години..

Извини вака што ќе прашам...ама овие јазициве што ги спомнуваш ги владееш или не...??!?
Па Бибилјата е напишана во распон од 1500 години од 77 пророци и плус Исусовите Апостоли..
Пишувана е на три јазици..на повеќе континетни...
Ако се работи за лудак тогаш е ем луд ем многу стар....
Шегата настрана ....напишана е со Божја помош..сите дела се надополнуваат иако имаш распон и од по стотици години..

da, bashka toa...

Цитат:
„Ја имам прочитано на 3 јазици и плус верзијата на Крал Џејмс.„
Коментар:
Јас го користам Писмото кое е издадено и благословено од МПЦ.
Цитат:
„ Прашањето беше,кој има доказ дека не е напишана од некој лудак?„
Коментар:
Лудаци пишуваат луди работи, а пророци и Апостоли пишуваат вистина, вдахновени од Светиот Дух.

OK, sega ides malce vo ezoterija :)
Slobodata e vozmozna samo ako slobodno mozes da izbiras, a ne samo da izbiras. a slobodniot izbor e bez ama bas nikakva zakana. Bes principiot poslusnost ili kazna, bez Raj ili Ogneno Ezero. Hm, prasanjeto e navistina tesko, no ne moze da se zaobikoli. Osven toa, vo nas ima zakon koj e protiv ona sto Bog go bara od nas, ne e li toa lukavo?...
Да малце е потешка оваа тема да се објасни...
Морам да кажам дека отдметнувањето од Бога и она што секој го има во нас против Бога е работа на слободен избор... Започнува со Адам и Ева им даде слободна волја, за да имаат избор – да решат дали ќе Го следат Бога и ќе му се покоруваат, или не.
Овие одлучија спротивно и тука е крајот на таа волја што ти ја бараш...затоа и постои законот против Бога во нас...злото е отсуство на Бога во нашите животи.
Инаку симптоматично е (ова важи за верниците) да бараш слободна волја од некој кој те создал...човекот кој сака да биде со Бога нема ни да помислува на слобода каква што се бара овде..така самото прашање за слободата е според мене под знак прашалник..ако веќе веруваш во Бог што ќе ти е слобода...тој те води..ако пак не веруваш..не ти ни треба дозовла..сам си ја зел...

Цитат:
„Инаку симптоматично е (ова важи за верниците) да бараш слободна волја од некој кој те создал...човекот кој сака да биде со Бога нема ни да помислува на слобода каква што се бара овде..така самото прашање за слободата е според мене под знак прашалник..ако веќе веруваш во Бог што ќе ти е слобода...тој те води..ако пак не веруваш..не ти ни треба дозовла..сам си ја зел...„
Коментар:
„... со Мене, сте добиле сто пати поголемо богатство од било кое земно богатство..„-вели Христос. Кој е со Бога, нема потреба да бара ништо повеќе и ништо понатаму.

Инаку симптоматично е (ова важи за верниците) да бараш слободна волја од некој кој те создал...човекот кој сака да биде со Бога нема ни да помислува на слобода каква што се бара овде..така самото прашање за слободата е според мене под знак прашалник..ако веќе веруваш во Бог што ќе ти е слобода...тој те води
Ова може да се сфати и како дефиниција за роб

Back
На врв Bottom