Наметната религија?

• Креатор на темата Креатор на темата Димитар
  • Време на започнување Време на започнување
Цитатите ги знам на памет и „одтаму„ им праам копи-пејст. Немам „дигитално„ Свето Писмо па одтаму да ги превземам.

Цитатите ги знам на памет и „одтаму„ им праам копи-пејст. Немам „дигитално„ Свето Писмо па одтаму да ги превземам.
фала за инфово а кажи ми што пишува таму за таквите како мене што не веруваат...што вика...?:vozbud:

Цитат:
„фала за инфово а кажи ми што пишува таму за таквите како мене што не веруваат...што вика...?„
Коментар:
Ќе одговорам „од околу„: Господ сите ги повикува да Му се обратат. Он самиот вели: „..многумина се повикани, малкумуна се одбрани...„. Па сеа...повели-расуди-одбери!

Цитат:
„фала за инфово а кажи ми што пишува таму за таквите како мене што не веруваат...што вика...?„
Коментар:
Ќе одговорам „од околу„: Господ сите ги повикува да Му се обратат. Он самиот вели: „..многумина се повикани, малкумуна се одбрани...„. Па сеа...повели-расуди-одбери!
одамна имам одбрано...:salut:

Хм...слободната волја секогаш има право на избор и врз неа (волјата) не смее да постои никаков притисок, дури ни од Севишниот а понајмалку од луѓето.
Но во секој случај, секој ќе одговара за своето однесување.
Сепак, се додека Творецот не остава во живот, тоа значи дека очекува од нас да Му се обратиме и од состојба на неверување да прејдеме во состојба на верување и прилагодување кон Неговата волја, изразена во неговите Заповеди.

Кога некој од нас би се родил во Ирак:

... би знаел перфектно да зборува арапски, но многу малку веројатно е дека би разбрал нешто од оваа дискусија,
... не би можел ни да си замисли каков специјалитет се штипските пастрмајлии, ниту пак да полемизира дали велешките се поексклузивни и погурмански,
... не би му било воопшто гајле дали Грујо или Бучко е навласт, ниту би можел да разбере која е убавината и привлечноста на НАТО,
... би ја сметал муслиманската вероисповест за нешто најприродно, најблиско и најразбирливо во одговор на основните егзистенцијални прашања,
... никогаш не би можел да ги фати нијансите на вкусот од домашна лозова, препечена,првоток или “преработена“ - ниту со шопска, ниту без шопска...

Или, поинаку поставено: ако некој од нас бил роден во Македонија, но пред 150 години, а не сега,

... воопшто не би му било тешко да чита и пишува текстови на она што денес го нарекуваме бугарски јазик, ниту пак би можел да разбере зошто треба да ги мрази оние што се нарекуваат бугари,

... православието би го сметал за дел од својот идентитет, посилен одошто отисоците од прстите, и не би можел да ја разбере идејата дека националноста може да му остане иста ако ја смени верата..

... и уште многу нешта би биле поинакви.

Прашање: дали правото на слободен избор, доследно и докрај спроведено, ни овозможува да одбереме на кој јазик ќе зборуваме (а со тоа: и на каква култура ќе и припаѓаме)? Дали тоа право може да има вистински смисол, ако не сме во состојба претходно да ги научиме сите јазици што се зборуваат во светот, и да ги запознаеме обичаите и културата на сите нации? Ќе можеме ли објективно да го одбереме најдоброто, ако не поседуваме такво знаење?

Зошто на религијата би и дале специјален третман и специјално место во филозофското прашање на тоа што е слободна волја?

1. Правото на слободен избор се однесува на можноста да се одбере приклонување кон добро и чинење добри дела или приклонувањето кон злото и чинење зли дела.
2. Јас не сум роден по мој избор, туку по изборот на моите родители и Божјата прмисла.
3.Јас немам избор за тоа кои ќе бидат моите родители.
4. 3.Јас немам избор за тоа на која „географија„ би се родил.
5.Јас немам избор за тоа на кој народ би му припаѓал.
А што би било кога би се родил на Хималаите? Или во Индија? Или во некоја џунгла во Африка? За тоа веќе сме дискутирале на форумов а моите текстови за таа тема се достапни преку порталов.

Јас не сум роден по мој избор, туку по изборот на моите родители и Божјата прмисла.

Твоите родители немале баш многу избор дали ќе се родиш машко, женско, висок, кус, умен, брз, тромав или било што. Или, како што е запишано, “по сопствена волја не можете да смените ниту едно влакно од косата“.

Многу малку слободна волја и право на избор има во тоа - во која средина ќе се роди човекот, и кој религиозен систем ќе има најдлабоки корени во таа средина, и, следователно, најголеми изгледи да биде интернализиран како сопствен поглед на светот.

Прашањето е: зошто, меѓу многуте нешта за кои во суштина не ни е даден избор, токму религијата треба да ја толкуваме како наметната од средината?

Мој личен став е дека религијата не ни е наметната од средината. Мене лично барем, никој не ми ја наметнал, туку токму спроитвното: во претходниот систем, религијата, пред се мислам на христијанската, беже гонета од комунстичката власт (која сега тврди дека е „демократска„),во некои држави послабо но во некои жестоко, како на пример во бившиот СССР, каде во времето до Сталин се убиени 180 000 свештеници, цо сел Црквата Христова да биде збришана од Земјата.
Можам да се согласам дека во одредено „географии„ религијата е наметната, особено во муслиманскиот свет. Таму , луѓето практично и немаат избор кон кој религја ќе се приклонат. Од друга страна пак, таа состојба на немање избор многу зборува за самат религија, која „владее„ на таа територија и кај тој народ. тоа значи дека таа религија, нема своја толерантна љубов, туку дека е исклучива! Христијанскаат религија не е заснована на страв, туку на лична слободна волја за избор, заснована на лична добра волја, а не на принуда! Се сеќавам дека пред 1,5-2 години, кога еден авганистанец сакаше да се покрсти, неговите безмалку го убија! Каде е тогаш личниот избор, слободната волја? Каква е таа религија без слободен избор? Ок кој бог доаѓа таквата религија? Каков е то ј бог кој заплашува дека ако украдеш, ќе ти ја пресечат раката? Ќе градиме ли така општество од здрави луѓе или од инвалиди?
Фала и слава Богу, овде , во Македонија, секој може да одбере своја религија, без да биде убиен, но и да остане атеист, и пак да не биде убиен.

Slobodna volja vo sustina tesko deka ima. Prasanje e: koj mu e motivot na covekot da pravi dobro, koga ima Ogneno Ezero kade se krcka so zabi itn. Ako rabotata stoi: ili si so mene, ili protiv mene, ili zibot ili smrt, toa i ne ebas nekoja sloboda... Od druga strana, mroa da ima kazna za zlite... zeznata rabota, neli?....

Slobodna volja vo sustina tesko deka ima. Prasanje e: koj mu e motivot na covekot da pravi dobro, koga ima Ogneno Ezero kade se krcka so zabi itn. Ako rabotata stoi: ili si so mene, ili protiv mene, ili zibot ili smrt, toa i ne ebas nekoja sloboda... Od druga strana, mroa da ima kazna za zlite... zeznata rabota, neli?....
Слободната волја се мери со тоа дали ќе веруваш или не..оти ако не веруваш во Бог и Суд немаш потеба да се сеќираш дека ќе бидеш казнет..тука е слободната волја...на секој е да избере...Затоа и не ми е јасно како може некој да вели дека религијата му е наметната..се зависи од нас...Бог го рекол своето на нас е дали ќе ги почитуваме законите или не...изборот е наш...

Па никој овде не гледа атеисти како висат по дрва или обратно...
Дури имаш форуми како овој да ја докажуваш сопстената определба..да ја навредуваш едната или другата страна..да се прогласиш себе си за Бог..и пак вечер мирно да спиеш..барем засега... Изборот се сведува на анкета..во која испитаниците ни самите незнаат зошто го одбрале тоа што го одбрале...
Многу е поверојатно дека ќе завршиш во затвор ако навредиш некој од "глумците" на еднооки...ама ако кажеш дека Бог не постои нема ништо да ти се случи..дури ќе има и такви што ќе ти пружат рака(и ситуација се однесува и на врениците)..Ако тоа не е слобода незнам што е..

Не е тоа проблем. Никој никого не го тера да верува или неверува. Барем во Македонија е така, а за други „географии„ слободата на избор е дискутабилна.

Ne zboram za opstestvenata sloboda, zboram za vnatresnata sloboda; slobodata koja e uslovena od samata Biblija, od postavenosta na rabotite vo nea, od edna strana, i postavenosta na nestata vo nas, od druga strana. A deka ako zboris segobijno protiv Bog vo opstestvoto denes poarno ke si pomines, mnogu verojatno e deka e taka

Back
На врв Bottom