Наметната религија?

• Креатор на темата Креатор на темата Димитар
  • Време на започнување Време на започнување
Не мора секој ден точно во 18.30 да не поздравуваш, ти заврши работното време едноставно исклучи го компјутерот.:toe:

Вала јо! Уште сум овде.:pos2:

„Вала јо!„ е турски израз?
А досега бев убеден дека е кинески.
А за цитати од „Кур’хан„-от (баш така се пишува а не „куран„), ќе се обратите на друго место, на пример, на друг,нов наслов од форумов.

ај и јас да ви речам дочитање:vozbud::pos2:

Ај јас да дадам свое мислење за темава.
Секако дека религијата ни е наметната од родителите.Ако сме се родиле во семејство што е припадник на некоја религија самото воспитување не насочува да мислиме дека таа е вистинската.Еден поединец да знае во што треба да верува треба да расте меѓу атеисти и кога ке стане доволно зрел сам да одлучи кон која верска заедница ке се приклучи барем јас така мислам.Но веројатноста за такво нешто е скоро невозможна:pipi:

Цитат:
„Ај јас да дадам свое мислење за темава.
Секако дека религијата ни е наметната од родителите.Ако сме се родиле во семејство што е припадник на некоја религија самото воспитување не насочува да мислиме дека таа е вистинската.Еден поединец да знае во што треба да верува треба да расте меѓу атеисти и кога ке стане доволно зрел сам да одлучи кон која верска заедница ке се приклучи барем јас така мислам.Но веројатноста за такво нешто е скоро невозможна:pipi:
Коментар:
Оние кои се одгледани во атеистички семејства, најчесто и остануваат атеисти. Атеизмот им е единсвениот избор во добар дел од нивниот живот, разбира се, доколку не поверуваат во Божјото постоење.

ако сакате децата сами да си ја изберат својата религија би требало во училиштата да се воведе еден предмет нешто како веронаука во кој што учениците би се запознале со сите религии и со атеистичкото сваќање исто така па...ќе имаат од што да бираат...:toe:

Да, ќе имаат избор, не велам не. Од друга страна, поеднинец да ги запознае СИТЕ религии или СИТЕ религии да им бидат понудени на учениците на „запознавање„, еден човечки живот е прекраток.
Оној кој е од мали нозе крстен, нема потреба од лутање по рано-разни будизми, шинтоизми, хиндуизми, брамизми, кришнаизми и се некои такви „изми“ до 101 и назад. Го има она кое му е дадено по раѓање, како бесплатен Божји дар, а тоа е Црквата Христова.

Хрситос дојде да ги бара токму „изгубените„ и да покаже КОЈ е вистинскиот Бог а кој лажниот.

Досаден си со цитатите од библијата. Кажи нешто твое у врска со тоа што го пишав. Нешто од твојата психа а не колективната библиска.

Точно, досаден сум.
За жал, односно за среќа, мојата психа не ми кажува дека имам познавање за Божјото постоење и учење па морам да се повикувам на Светото Писмо и богословската литература каде тоа знаење (знаењето за Бога) на верниците им е достапно и беслатно дадено, без труд, без напор и без „кршење на главата„.
Лични ставови можам да кажам по други пражања, а кога е во прашање вероисповеста, се исповеда она кое е веќе утврдено и проверено и вистинито.
„Личните„ ставови кои формуџиите ги пишуват, воопшто не се лични, и тие се нечии, од некаде слушнати, прочитани, научени.

Back
На врв Bottom