Црква во центарот на Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата concrete
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Едно огромно, мрсно, дебело не!
~Фонтана ќе изгледа многу поприлагодно. Но, ете, архитекти кои завршиле со врски (единствен логички начин како да се објаснат гротескните градби на македонските архитекти, секоја чест на исклучоци) сакаат да имплементират чудни, out-of-place градби.

~Најмалку што ни фали у моментов е религиозна трка. САКАМ ЏАМИЈА! САКАМ СИНАГОГА! Јас сакам ковена бе, кај што ќе играм гол со пијани вештерки и ќе правиме ритуали ама никој не ми дава. Камбани VS. Пеење на нос. Јас ќе направам УШТЕ поголема црква! Јас ќе направам УШТЕ поголема ЏАМИЈА од твојата црква! Бидејќи, нели, малцинствата немаат права во Македонија, мораме да им удостоиме.

~Ама ќе го убедини народоооот! Riiiight. Пошо малце цркви има у Скопје ќе правиме уште.

Ова Скопјево ептен со сила метропола бе, народот има менталитет еднаков на рѓосана цевка, ама важно цркви и облакодери имаме. Наместо да реновира оштетени објекти (еве на пример тоа дувлото, гадната јама спроти италијанска амбасада. Ја спомнувам нејзе пошо е у строг центар), ама ваљда и за тоа треба тендер да се отвара пошо сами не можеме.
Црква и не е баш чудна и out-of-place градба во земја со мнозинско христијанско население и вековна традиција како припадник на православната црква.

И наместо да го сфаќаш тоа ко религиозна трка, што не го погледнеш истото од аспект на културно наследство. Секој ебан поголем град во светот има црква на плоштад. Скопје ја имаше несреќата да биде срамнето со земја во '63., па затоа ги нема некои од своите карактеристични градби...но, среќа истите можат да се вратат во живот.
Црквата Св. Константин и Елена претставувала соборно место на многу скопјани и имала големо значење за нив. Ако ти не можеш да го сфатиш тоа, твој проблем, deal with it.

И пред да викаш мрсно не за изградбата и да бараш ковена, потсети се дека религијата(и црквата како нејзин симбол) биле едно од главните нешта кои ти го сочувале единството и идентитетот на народот на кој му припаѓаш, низ 5-те века турско ропство.
Ако тоа не ти значи ништо, повторно сам со себе помири си го проблемот но, не изедначувај играње гол со пијани вештерки и свет објект, затоа што од првото народов твој не видел баш корист, а од второто видел.

Трагично е што личен атеизам, нетрпеливост кон вера и слично, се става пред нешто што има многу подлабока суштина и кое опфаќа цела нација на некој начин. Таквиот став укажува на синдромот "не можам да си погледнам подалеку од носот".

Да не искочам офтопик, има некој слика да видиме од црквана? Некој ми рече дека била прилично одвратна.
Објект кој е граден по канони, кој има историско значење и слично, не може да се квалифицира како одвратен.
Може само тебе лично да ти биде одвратен, исто како што на некој Мона Лиза рецимо му е одвратна, но не и де факто ружен.

Една катедрална, на центар на плоштад би сакал, најголема во Македонија.
Исто ако не ги мрзи една во Карпош.
Ќе повторам во Карпош нема црква, а го тапи тоа оџата со ново изградената Џамија која е дивоградба и која немаа муда да ја срушат, знаете соживот, секое сабајле, со некој тивок додека стигне докај мене, но иритирачки глас.

м`намна, тегет чорапа тегет. тегет на се оди.
Инаку на невзат бејта кога му се јавија на тв, дека им смета толку рано да им се дере некој будала. вика, па треба да се стане, за да се работи.

Добро бе ама ако сум трета смена, што ме замара, таман сум легнал.:)

Bog da cuva..so nema da im tekne..ne znam samo kaj im e krajot!!!
A kade ke bide gjamijata ??? :icon_lol:

кога ќе видиш Нови Сад какви цркви, катедрали има низ цел град зашто ние да немаме една на центар?
Затоа што Нови Сад немаше земјотрес, на пример.

Ada напиша:
Секој ебан поголем град во светот има црква на плоштад. Скопје ја имаше несреќата да биде срамнето со земја во '63., па затоа ги нема некои од своите карактеристични градби...но, среќа истите можат да се вратат во живот.
Но токму земјотресот е она што Скопје го прави посебно од другите градови. Ретко кој друг модерен град на светот имал таква трагедија и сеуште живее како модерен. Истите може да се вратат, но веќе постоечките грешки и квадрат градби од времето на комунизмот не може да се отстранат. Тие се таму и нема бегање од нив. Плус...
Викторгг напиша:
Сега, колку јас таму прочитав (авторот е господин роден `55 година), оригиналната локација на црквата е пред чичко Стоилко.
Никој нема коментар на ова?

Моежби не се разбираме, Јас, лично, и мислам дека повеќето кој го зазедоа ставот сличен на мојот ќе се сложат и за ова... не сум против градење црква во градското подрачје околу плоштадот. Само сметам дека локацијата која е одбрана, а на втората слика во претходниот мој пост обележана со X, е убедливо најлошата можна. Попрво ќе прифатам да биде на самиот центар на плоштадот каде стои елката за нова година отколку на местото каде е планирана.

И пак повторувам, тоа не е оригиналната локација каде треба да се реконструира Свети Константин и Елена (ако му се верува на volanskopje.blog.com.mk).

Sto ima da se veruva ili ne lokacijata e tocno kade e sega prodavnicata za Salmon patikite :)
Dzamijata....Burmali (prstenasta) bila kade podocna bil oficerski, a izgradena e na temeli na bazilika...ako veke odime vo perverzija... :)
Vo princip turcite gi gradele dzamiite na mesto na crkvi ili ednostavno gi "modernizirale" , vo slucaj da ne bile sruseni....
No ako veke cepidlacime so istorija....islamot na ovie prostori e sepak samo cca 600 godini, hristijanstvoto cca 2000 pa sega :)......sto normalno nema vrska so demokratijata i kulturata na "sozivot"....
Vsusnost bi trebelo orka da go otstapi placot za edna dzamija , a katedralnata da se locira kade i e mestoto.....na placot na novoplaniraniot OFICERSKI :)!!
Duri togas bi bile Evropa.....katolicka i protestantska crkva na dvata kraja na plostadot...znak za prekid na religioznite tepanici....
Moze bi e rano ??????, kaj nas seuste ne pocnale...pa da zavrsat... :)

Во основа немам ништо против да се изгради црквата ама сепак некако плоштадот не ми делува на вистинска локација. Некако и сега е пренатрупан, а уште и со црквата таму. Па кога ќе помислам како пред неа ќе седат циганите кои продаваат 3 за 100 гаќи ми се темни пред очи. Осеќам дека одма ќе се бара и џамија на плоштадот за да не се прекрши нашата сакана мултинационалност.

Ubavo bi bilo da ima takva gradba,ama na plostad nema mesto za novogodisna elka a kamo li za crkva. Poradi toa sto e vo centar treba da bide pogolemka crkvata znaci prvo treba da se napravi prostor a ne da se gradi na naseto ubavko "plostadce".Prvo Trifun neka go rusi B2 i zgradata pozadi diskotekata(taa napustenata ne znam sto bilo porano) zaedno so "Tipo" i neka go prosiri plostadot pa posle moze da se prai muabet za crkva zatoa sto ednostavno NEMA PROSTOR ZA TAKOV OBJEKT. A od parkceto kaj telekom da se krati e losa idea. Dve drvcinja nemame vo centarot pa i uste toj park da go snema.

Abe ljugje umiraat za jadenje, crkva ke se gradi. Vlog koj znae kolku pari....
Toa e:)

Gledam deka i samite makedonci se protiv...
http://www.petitiononline.com/0511/petition.html

Ne treba crkva. Zasto?
1. Tamu e kukjata na Majka Tereza... Taa e nasa gordost. Tamu treba da se gradi nesto povrzano so Majka Tereza(na primer: spomenik)
2. Tamu e mnogu gusto, nema mesto za crkva.
3. Ako se gradi, siguren sum deka ke ja unisti celata ubavina na samiot plostad. I
4.(sto e povazno) Ne ni trebat vrski objekti... Ni trebat ucilista, sportski salli, bazeni, ekonomski porast, zgolemuvanje na platite, i red drugi raboti...

Ne mi preci crkvata kao verski objekt, tuku na esteticki plan... Ke ja unisti estetikata na plostadot.

Уште еден лош потег на сегашната Влада.. убаво си почнаа, ама веќе почнува да се наѕира дека под површината се пак "ветер во магла". Навистина нема потреба да се трошат пари на нешто што е апсолутно бесмислено, одамна поминато и без причина да се врати; на страна тоа што се коси со карактерот на државата.. нели Македонија е секуларна држава, во која Црквата е посебна институција? Демек, откако Владата ќе ја изгради црквата таму, таа ќе остане во државна сопственост, и нема да и` биде препишана на МПЦ? Мхм, да.

И така ни` е грд градот, плоштадот унаказен, па уште ако залепат негде реплика на старата црква.. нејќам да мислам. А и Офицерски ќе го враќале од мртвите.. оф.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom