Докажете дека Господ (не) постои

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
МОЖЕМЕ КОЛКУ САКАМЕ ДА ДЕБАТИРАМЕ ДАЛИ БОГ ПОСТОИ ИЛИ НЕ И НИЕ ЕДНО ДРУГИ ДРУГО,АМА БОГ ВО КНИГА ПОГОВОРКИ НЕВЕРНИТЕ ГИ НАРЕКУВА ГЛУПАЦИ!!!! НЕКА РАЗМИСЛАТ СИТЕ КОИ МИСЛАТ ДЕКА ГО НЕМА ЗАШТО ТОА ГО ВЕЛИ НАШИОТ БОГ-ЗАШТО ОЧИГЛЕДНО Е ДЕКА ИМАМЕ ТВОРЕЦ. И АКО СЕГА НЕ ВЕРУВАТЕ ЌЕ ПОВЕРУВАТЕ НА СУДЕН ДЕН САМО ТОГАШЖЕ МАЛКУ КАСНО.
Лееее......
То е ко ке незнете аргоментирано да кажите..се нервирате....

А по што заклучи ти лично дека тоа батето госбот постои а?

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
МОЖЕМЕ КОЛКУ САКАМЕ ДА ДЕБАТИРАМЕ ДАЛИ БОГ ПОСТОИ ИЛИ НЕ И НИЕ ЕДНО ДРУГИ ДРУГО,АМА БОГ ВО КНИГА ПОГОВОРКИ НЕВЕРНИТЕ ГИ НАРЕКУВА ГЛУПАЦИ!!!! НЕКА РАЗМИСЛАТ СИТЕ КОИ МИСЛАТ ДЕКА ГО НЕМА ЗАШТО ТОА ГО ВЕЛИ НАШИОТ БОГ-ЗАШТО ОЧИГЛЕДНО Е ДЕКА ИМАМЕ ТВОРЕЦ. И АКО СЕГА НЕ ВЕРУВАТЕ ЌЕ ПОВЕРУВАТЕ НА СУДЕН ДЕН САМО ТОГАШЖЕ МАЛКУ КАСНО.
Aко тој навистина постои, тогаш не ќе моравме да веруваме во него, туку ќе знаевме дека тој постои.

Ок, еве и да постои некој кој не создал...тогаш, зошто мора да не создал оној во кој се верува во православието?
Ако се мора да има свој творец...тогаш..како да знаеме ( а не веруваме ) дека не не создала некоја вонземјанска цивилизација?
( мислењето дека не создала некоја вонземјанска цивилизација е исто толку веројатно како и тоа дека не создал господ ).

Ќе поверуваме на судниот ден?!
Ако нешто на судниот ден не` натера да знаеме дека господ постои, тогаш, зошто тоа нештото господ не ни го кажал пред да биде доцна?
Ние само бараме докази, вистински докази, дека господ постои.
Се додека не ги најдеме, тој за нас не постои. Што има лошо во тоа?
И ние сакаме да знаеме дали тој постои, бараме докази за неговото постоење, не правиме ништо лошо....ако постои господ, тогаш постојат и докази за неговото постоење, но, каде се?
Ако тој постои, тогаш зошто не ни ги даде доказите кои ги бараме????
Ако тој ни дал право на слободен избор, тогаш ние имаме избрано да веруваме во него само ако ни даде докази.Што значи дека ако тој сака да веруваме во него, ќе ни ги даде тие докази, и ќе веруваме ( поточно, ќе знаеме дека тој постои ). Но, досега незнаеме дека тој постои, или затоа што тој сака, или затоа што не постои.
Каде е нашата вина тука?
Ние само ја имаме одбрано вистината.
Ако постоењето на господ е вистина, тогаш зошто ние не ја знаеме?
И затоа, господ не постои, се додека не најдеме докази дека постои.
Сето ова е вистина.
Ако не е, тогаш, кои се доказите дека не е, и зошто не е вистина?
Чекам одговори...

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Секој човек,служи на некој господар.Неможеш ниту да служиш на двајцата,ниту пак да не служиш на ниеден(што не е можно).А одговорот на моето прашање за љубовта?Чекам,сакам да знам.....
Одговорот ќе го добиеш подоцна.
Неможеш да служеш на ниеден?
Па...ако себеси се сметаш за господар, и си служеш самиот на себеси, тогаш, неможеш да служеш на нитуеден господар.
А ако тоа „не се важи“, тогаш можеш.
Што е чудно тука?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Секој човек,служи на некој господар.Неможеш ниту да служиш на двајцата,ниту пак да не служиш на ниеден(што не е можно).А одговорот на моето прашање за љубовта?Чекам,сакам да знам.....
Од кога тоа служи е еднакво на љубов
Може и тоа...јас не служам ниеден..сам сум си господар...не сум роб на имагинации.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Ако не си со мене, против мене си. Познато ти е ова?
Ако главната цел на Исус била љубовта, тогаш зошто го рекол ова?
Не пишувај погрешно,тоа не стои така во Библијата,туку стои: „КОЈ НЕ Е ПРОТИВ ВАС,ТОЈ Е СО ВАС“......не употребувај нешто што не е точно......Е,сега,преку ова,се гледа која е целта на Исус,љубовта.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Aко тој навистина постои, тогаш не ќе моравме да веруваме во него, туку ќе знаевме дека тој постои.

Ок, еве и да постои некој кој не создал...тогаш, зошто мора да не создал оној во кој се верува во православието?
Ако се мора да има свој творец...тогаш..како да знаеме ( а не веруваме ) дека не не создала некоја вонземјанска цивилизација?
( мислењето дека не создала некоја вонземјанска цивилизација е исто толку веројатно како и тоа дека не создал господ ).

Ќе поверуваме на судниот ден?!
Ако нешто на судниот ден не` натера да знаеме дека господ постои, тогаш, зошто тоа нештото господ не ни го кажал пред да биде доцна?
Ние само бараме докази, вистински докази, дека господ постои.
Се додека не ги најдеме, тој за нас не постои. Што има лошо во тоа?
И ние сакаме да знаеме дали тој постои, бараме докази за неговото постоење, не правиме ништо лошо....ако постои господ, тогаш постојат и докази за неговото постоење, но, каде се?
Ако тој постои, тогаш зошто не ни ги даде доказите кои ги бараме????
Ако тој ни дал право на слободен избор, тогаш ние имаме избрано да веруваме во него само ако ни даде докази.Што значи дека ако тој сака да веруваме во него, ќе ни ги даде тие докази, и ќе веруваме ( поточно, ќе знаеме дека тој постои ). Но, досега незнаеме дека тој постои, или затоа што тој сака, или затоа што не постои.
Каде е нашата вина тука?
Ние само ја имаме одбрано вистината.
Ако постоењето на господ е вистина, тогаш зошто ние не ја знаеме?
И затоа, господ не постои, се додека не најдеме докази дека постои.
Сето ова е вистина.
Ако не е, тогаш, кои се доказите дека не е, и зошто не е вистина?
Чекам одговори...
Докази?Кажи ми,не ли ти е доволен доказ самиот факт,што постоиш на земјата како живо битие,во кое има дух и душа(инаку не би можел да почувствуваш ниту љубов,среќа,радост,тага...),понатаму,самата природа која е толку совршено изградена,толкав животински свет,толку луѓе на светот,а сепак ниеден од нив,не е ист.Од толку луѓе на светот,замисли,секој е различен физички,а сепак сите се луѓе.Понатаму,замисли го тој организам на секој човек,исполнет со органи,кои му даваат живот.Секој орган е посебен,но не може да работи доколку се поремети функцијата на некој друг.Кога срцето ќе престане да работи,настапува смрт.....колку и другите органи да биле здрави,сепак срцето предизвикало смрт......Зошто,што мислиш,вештачкото езеро никогаш не може да биде поубаво од она природното?Човечката рака не е способна да создаде нешто такво,способна е,но се што создава е вештачко,и никогаш ја нема убавината на природното.Значи,за да постои сета оваа убавина на светот,и за да се функционира толку совршено,мора да биде создадено од Нечија Премудра Десница.Што значи,не станува збор за битие со човечки особини,туку е нешто неземно.Понатаму,еве да кажеме,ти си настанал од мајмунот(што е ваша теорија).Кога би било тоа така,ти нормално дека си еволуционирал,но она мајмунското,и сите особини ќе останат.Ти никогаш не би се претворил во битие,кое во себе носи нешто што не е животинско(имаш чувства).И животните имаат,но нивниот однос,не е како човечкиот.Ти си словесно битие,а ти е се бесловесно(разумно).И сега,при сето ова,зарем не помислуваш дека сепак Некој,што не е човек обичен,те создал?Ова се докази поголеми од се друго.Едноставно кажано,без никакви усложнувања,а сепак вистинито.Исак Њутн цел живот го истражувал космосот,вселената.А сепак,не можел да го открие она што го сака.Незнам дали си слушнал,но тој на крајот на својот живот,дошол до она сознание за кое јас сега ти зборувам-за постоењето на Господовата премудра Десница,која го направила космосот,најсложено нешто,несфатливо за човечкиот ум.Сакам да видам што мислиш ти за ова,но гледај вистинито.Предрасудите нека не те лажат.....

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Одговорот ќе го добиеш подоцна.
Неможеш да служеш на ниеден?
Па...ако себеси се сметаш за господар, и си служеш самиот на себеси, тогаш, неможеш да служеш на нитуеден господар.
А ако тоа „не се важи“, тогаш можеш.
Што е чудно тука?
Твоите дела покажуваат кому служиш(без разлика дали се добри или лоши).Според вашето мислење,вршејќи лоши дела,служите на самите себеси?

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Па сигурно нема да ја каже вистината дека се паметни...

И што ако рекол! Јас велам дека Бог е глупав, па сега нека ме казни, го чекам!

И доста со тие заплашувања за судниот ден. Ко демек некој се вратил од мртвите да каже дека навистина постои тој суден ден!

Член од
20 јуни 2008
Мислења
49
Поени од реакции
6
Gospod po vernicite napisal 10 zapovedi po koj moras da go vodis zivotot. No ako ne se drzis do ovie zapovedi Gospod ima specialno mesto za tebe. Mesto kade ke goris vo vecen ogan, kade gavolvinja ke ti ja derst kozata sekoj den, kade vo najgolemi maki sekojdnevno nanovo ke umiras, no Gospod ne saka site.

U

UnholY

Гостин
Gospod po vernicite napisal 10 zapovedi po koj moras da go vodis zivotot. No ako ne se drzis do ovie zapovedi Gospod ima specialno mesto za tebe. Mesto kade ke goris vo vecen ogan, kade gavolvinja ke ti ja derst kozata sekoj den, kade vo najgolemi maki sekojdnevno nanovo ke umiras, no Gospod ne saka site.
Ти си другар, поприлично испран.
Како прво...ти беше таму? Седеше на маса со Бог кога ги пишуваше он 10те заповеди?
Тие 10 заповеди не се божји, туку се човечки. Напишани се од човекот за да се живее во ред и мир, без никакви негативности.
А, и како шо гледам многу си гледал хорор филмови. Ѓаволи, огини, котли, кожи дерење...Абе шестгодишно дете ќе ти се смее да те прочита.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Твоите дела покажуваат кому служиш(без разлика дали се добри или лоши).Според вашето мислење,вршејќи лоши дела,служите на самите себеси?
Какви дела и да правиш,се дефинираш самиот себеси.Зборот "Слуга", "Служење" е малце екстремен и трејдмарк на оние кои улогата на лабараториски глувци на Судбината ја сметаат за животна ролја.
Правејќи лоши или добри работи,ги отцртуваш суштинските линии на твоето битие,формата која си решил да ја исцрташ и според која наоѓаш мир или немир,што и да твојата исперверзирана или чиста душа го посакува.Ти си господарот.Не служиш никому.Не си ничија патка.

In the Years of the Primal Course, in the dawn of terrestrial
birth,
Man mastered the mammoth and horse, and Man was the
Lord of the Earth.

He made him an hollow skin from the heart of an holy tree,
He compassed the earth therien, and Man was the Lord of
the Sea.

He controlled the vigour of steam, he harnessed the light-
ning for hire;
He drove the celestial team, and man was the Lord of the
Fire.

Deep-mouthed from their thrones deep-seated, the choirs
of the æeons declare
The last of the demons defeated, for Man is the Lord of
the Air.

Arise, O Man, in thy strength! the kingdom is thine to
inherit,
Till the high gods witness at lenght that Man is the Lord
of his spirit.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Докази?Кажи ми,не ли ти е доволен доказ самиот факт,што постоиш на земјата како живо битие,во кое има дух и душа(инаку не би можел да почувствуваш ниту љубов,среќа,радост,тага...),понатаму,самата природа која е толку совршено изградена,толкав животински свет,толку луѓе на светот,а сепак ниеден од нив,не е ист.Од толку луѓе на светот,замисли,секој е различен физички,а сепак сите се луѓе.Понатаму,замисли го тој организам на секој човек,исполнет со органи,кои му даваат живот.Секој орган е посебен,но не може да работи доколку се поремети функцијата на некој друг.Кога срцето ќе престане да работи,настапува смрт.....колку и другите органи да биле здрави,сепак срцето предизвикало смрт......Зошто,што мислиш,вештачкото езеро никогаш не може да биде поубаво од она природното?Човечката рака не е способна да создаде нешто такво,способна е,но се што создава е вештачко,и никогаш ја нема убавината на природното.Значи,за да постои сета оваа убавина на светот,и за да се функционира толку совршено,мора да биде создадено од Нечија Премудра Десница.Што значи,не станува збор за битие со човечки особини,туку е нешто неземно.Понатаму,еве да кажеме,ти си настанал од мајмунот(што е ваша теорија).Кога би било тоа така,ти нормално дека си еволуционирал,но она мајмунското,и сите особини ќе останат.Ти никогаш не би се претворил во битие,кое во себе носи нешто што не е животинско(имаш чувства).И животните имаат,но нивниот однос,не е како човечкиот.Ти си словесно битие,а ти е се бесловесно(разумно).И сега,при сето ова,зарем не помислуваш дека сепак Некој,што не е човек обичен,те создал?Ова се докази поголеми од се друго.Едноставно кажано,без никакви усложнувања,а сепак вистинито.Исак Њутн цел живот го истражувал космосот,вселената.А сепак,не можел да го открие она што го сака.Незнам дали си слушнал,но тој на крајот на својот живот,дошол до она сознание за кое јас сега ти зборувам-за постоењето на Господовата премудра Десница,која го направила космосот,најсложено нешто,несфатливо за човечкиот ум.Сакам да видам што мислиш ти за ова,но гледај вистинито.Предрасудите нека не те лажат.....
Oва само е доказ дека можеби човекот е создаден од некоја вонземјанска цивилизација, со подобри перформански, од човекот.
Не докажува дека „креаторот“ е баш оној за кој што се зборува во библијата, во куранот и.т.н.....

Па..и во краен случај, можно е и ние да се наоѓаме во нешто слично на матрица која ја создала некоја цивилизација, таа цивилизација да се наоѓа во друга матрица ( т.е. матрица во матрица ), се до бесконечност....

Секој човек мора да има направено барем едно лошо дело...( се раѓа како грешник.. )..па, тоа што прави лоши дела, значи дека не му служи на господ..??

Секој човек се родил како добар, кој не прави лоши дела, но, околината го натерала да прави лоши дела...( освен ако не се родил како сериски убиец и.т.н. т.е. гените да го прават таков )...

Ок, ако не служам на себеси, тогаш, на никому не му служам...

Член од
20 јуни 2008
Мислења
49
Поени од реакции
6
glupost i glad

Како прво...ти беше таму? Седеше на маса со Бог кога ги пишуваше он 10те заповеди?

Unholly, jas ne sum vernik no imam procitano "biblii" na razlicni veri. No ti izgleda veruvas da veruvas, nesto da procitas ne ti paga na pamet. Za takvi kako tebe crkvata e gladna. samo tebe mozat da te ubedat deka Gospod postoi.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Unholly, jas ne sum vernik no imam procitano "biblii" na razlicni veri. No ti izgleda veruvas da veruvas, nesto da procitas ne ti paga na pamet. Za takvi kako tebe crkvata e gladna. samo tebe mozat da te ubedat deka Gospod postoi.
Не си верник?!?
Па кажи унапред,пред такви работи да постираш.
Не се секирај,нема да го убедат него.
Само прашање:
Комплетно си атеист,или имаш некоја насока?

U

UnholY

Гостин

Од каде ти е таа информација дека не читам?
Јас читам други работи, работи шо ме интересираат. Не сум наклонет и на крај памет нема да ми текне да фатам да читам пропаганди. Перални за мозокот.
А, кога ќе мене ќе ме убедат дека Бог постои, благовремено ќе бидеш известен. Само можеби во некој нареден живот, ако имам IQ под 50.

Kajgana Shop

На врв Bottom