Докажете дека Господ (не) постои

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Дали воопшто читаш што си напишал ....
Како може атеист да гледа реално!!!! Господ е реален!!!
Пријател дај преслушај се, има глупости по форумов ама од овој калибар до сега немам прочитано :uvo:
Па,бидејќи Бог е реален,а ти не веруваш во Него,како може ти реално да гледаш на работите?Бог дава ум и разум,за да разпознаваш некои работи.А оној кој не верува,тешко дека има таков дар,и нормално е дека не гледа реално.....Бог е реален,Бог е вистина......

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
sakas da mi kazis deka Gospod imal poznavanje od sovremena fizika i matematika vo to vreme?
Vo religiite "definicijata" za Gospod glasi:
"Bitie" koe sozdalo se, postoi vecno, ima beskonecna mok i znaenje...

Па,бидејќи Бог е реален,а ти не веруваш во Него,како може ти реално да гледаш на работите?Бог дава ум и разум,за да разпознаваш некои работи.А оној кој не верува,тешко дека има таков дар,и нормално е дека не гледа реално.....Бог е реален,Бог е вистина......
Radost, pogresna ti e argumentacijata, pogresno ti e postavena. Na ovaa tema se diskutira dali Gospod postoi ili ne, i pri toa se bara da se dokaze ednoto ( sto za mene licno e non sens ) , a ti ja prifakas samo ednata strana na prikaskata kako absolutna vistina samo zosto ti veruvas taka ( a od druga strana ima nekoj sto ne se slozuva so tvojot stav ), i nea ja upotrebuvas kako argument za da nosis zaklucok za nesto sasvim treto, dali toa nekoj e realen ili ne.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Znaes kako odat rabotite.....sekoj misli deka ja gleda realnosta,dodeka ne dojde den koga ke mu se otvorat ocite,pa ke svati vo kakva zabluda ziveel.....Bog e realen,kako moze ateistite da gledaat realno???
Ај не ме терај да се повторувам, како може теистите да гледаат реално кога не гледаат се, туку кога ја гледаат само половината која им одговара?

И да, ќе дојде ден, ќе сфатиш како си живеела.... уствари грешка, нема да сфатиш! А знаеш зошто?
Затоа што ќе бидеш МРТВА, а мртвите луѓе ни гледаат, ни слушаат, ни чувствуваат....

Е кој де?....
За верниците, доброто не електричен набој со знак „+„ ниту пак лошото е „-„. Тоа е чисто физикално објаснување. Доброто и лошото се духовно-етички категории за раздвојување на добрите од лошите нешта. Нормално е за верниците да се приклонуват кон доброто и да не му придаавт внимане на злото, оти така е запишано уште во мудростите од Стариот Завет:„бегајте од злото и злото ќе бега од вас.„
Каква врска имаат доброто и злото со позитивните и негативните електрични набои?
Па Мики, ти прв ги претставуваш добрината и злото како електричните набои, па објасни си сам! Не ми е јасно каква поента сакаш да искажеш со прашањето?!

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Едно прашање. Да речеме дека верувам во Исус како лик, како човек кој постоел, а не верувам во неговите божествени карактеристики и во Господ. Што сум атеист, полутеист или теист? :nesum:

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
А зашто го створил човекот господ? Каква корист може да има таков семоќен бог од некои инфериорни суштества?

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Дефиниција за атеист мегудругото е и дека се потпирана реалноста и верува во неа,од многу читање библии образованието очигледно си го баталил....А за второво ако он дава ум и разум не е лошо уште одма да му се жалиш што не ти дал доволно....

C

Cool Hand Luke

Гостин
Ако мајкаму замине во Америка, и тој нема веќе да има докази дека таа го сака него, тогаш и тој ќе престане да ја сака, да не кажам дека ќе почне да ја мрази...
Доволно?
Ова многу зборува за тоа дека атеисти и не постојат, само големи скептици.
А темава апсурдно звучи... Потрага на детектив по голем и лукав злосторник кој што тој не го видел но затоа ги гледал местата од злосторствата што тој ги оставал, го барал и барал но не можел да го најде. На крај детективот се предал, се откажал од потрагата и, што рекол, драги мои? Не можам да го фатам или тој не постои? Го знам вашиот одговор, природата е во прашање, но тогаш таа природа не е само ветер и магла, туку нешто многу интелигентно и префинето, со добар вкус, според мене. Донт гив ап, диар атеистик брадерс анд систерс! :)

Мумијо, ако искрено веруваш во неговите зборови добар верник си, не мораш да веруваш ни дали воопшто постоел, зборот ми е...

Пропагатор, бидејќи нема штета, напротив, и Господ многу учи преку нас, неговата манифестација на мало.

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
of topic malku sea
pred nekoe vreme odam na pismena po matematika na ckolija i tapa ,nisto ne znam,si velam po pat,aj gospode pomagaj edno dvojce da izvam so saka neka bidi,odam na pismena i vidi majkata idi profesorov mi kazuva dve zadaci i ops ja dvojka na pismena,po nekoe vreme,istiov profesor me vadi na tabla zadaca da resavam ja pa tapa,aj po pat nakaj tablava si velam,pomagaj gospode vaka taka nesto edno dvojce da mi pisi,odam ja na tabla i vaka taka profesorov nesto kaza,drugive drugo i op pa ja dvojce,
aj si vikam majka mu,ova so gospov rabotava mi se bendisuva,po nekoj den idi pismena po makedonski i ja normalno tapa ama samouveren vo gospov so velam,ajde gospode sega pomagaj edno dvojce da pisi ,arno ama nema dvojce!aj majka mu si velam,so saka samo matematika da pomaga ,a makedosnki nejci!cudno.
e sega naravoucenie
posle to razbrav deka domasnive moj,se videle so profesoro po matematika i mu rekle da me pusti,ama ta po makedonski ne ja nasle!
so sakam da kazam,
koj gospo be koj gluposti,ako sakas da pominis ili nauci ili vrski fati :vozbud:
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.........

Од мене имаш 5ка за постов...по македонски !!!!!

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Дефиниција за атеист мегудругото е и дека се потпирана реалноста и верува во неа,од многу читање библии образованието очигледно си го баталил....А за второво ако он дава ум и разум не е лошо уште одма да му се жалиш што не ти дал доволно....
Дали ти брате,знаеш во потполност што значи ОБРАЗОВАНИЕ?Тоа значи да живееш според Образот Божји.Е,сега,ако тебе доволен ум ти даваат учебниците,тоа не значи дека си образован.И,ако читам библиски книги не значи дека не читам учебници.Ти тој твој заклучок ке го истакнуваш постојано(дека јас не сум учел и сл.),поради само една причина:Те нервира фактот што не го мислам истото што и ти,односно не пливам во водите на науката.Фала Му и Слава Му на Бога,и за ова што ми го дал.Колку и да е,барем знам дека е УМ И РАЗУМ.А ти може имаш премногу,но размисли дали се тоа УМ И РАЗУМ,во вистинска смисла на зборот,или ти така ги нарекуваш:helou:

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Дали ти брате,знаеш во потполност што значи ОБРАЗОВАНИЕ?Тоа значи да живееш според Образот Божји.Е,сега,ако тебе доволен ум ти даваат учебниците,тоа не значи дека си образован.И,ако читам библиски книги не значи дека не читам учебници.Ти тој твој заклучок ке го истакнуваш постојано(дека јас не сум учел и сл.),поради само една причина:Те нервира фактот што не го мислам истото што и ти,односно не пливам во водите на науката.Фала Му и Слава Му на Бога,и за ова што ми го дал.Колку и да е,барем знам дека е УМ И РАЗУМ.А ти може имаш премногу,но размисли дали се тоа УМ И РАЗУМ,во вистинска смисла на зборот,или ти така ги нарекуваш:helou:
Образованието значи образување на знаења и општа култура ( веројатно...без разлика дали тие се точни или не... )..

Мене, доволен ум ми дава моето сопствено, лично, размислување за работите околу мене, само врз основа на информациите за кои е докажано дека се точни.

Тоа што читаш библиски книги незначи дека не читаш учебници..и јас читам такви книги...но, поглуп од оној што незнае да чита е оној што верува во се` што ќе прочита.
Тоа што веруваш во тоа што го читаш во тие книги, значи дека се имаш одкажано од свое сопствено објаснување, од барање докази за вистинитоста на тоа што го читаш, затоа што тоа за тебе безусловно е вистина, без разлика дали е навистина е вистина, или не...

Ум и разум?...дефинирај ги...

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Тоа што читаш библиски книги незначи дека не читаш учебници..и јас читам такви книги...но, поглуп од оној што незнае да чита е оној што верува во се` што ќе прочита.
Тоа што веруваш во тоа што го читаш во тие книги, значи дека се имаш одкажано од свое сопствено објаснување, од барање докази за вистинитоста на тоа што го читаш, затоа што тоа за тебе безусловно е вистина, без разлика дали е навистина е вистина, или не...

Ум и разум?...дефинирај ги...
Јас не верувам во се што ке прочитам,да сум верувал,сега ќе верував и дека сме настанале од мајмунот.
Доказите веќе сум ги пронашол,во она што сум го читал и доживеал.
Види,повеќе се водам по срцето,отколку по умот.Но,ум и разум да имаш,според мене значи да има во тебе совест,која ќе те потсеќа,што треба,а што не да направиш.Да бидеш умен и разумен,значи да го исполнуваш доброто во секое добро(послушност,љубов.....).Да не го правиш она,кое е лошо.Е ,сега,види,има разлика помеѓу осквернет и неосквернет ум.И педофилот мисли дека е нормален,или пак,знае дека она што го прави е ненормално,но ужива во истото.Нему дури и совеста му е осквернета.Баш му е гајле за се останато,и се води според неговите болни умствени наредби.Така,да,на чистите се им е чисто,а на нечистите,дури и совеста им е осквернета.нели?

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Јас не верувам во се што ке прочитам,да сум верувал,сега ќе верував и дека сме настанале од мајмунот.
Доказите веќе сум ги пронашол,во она што сум го читал и доживеал.
Види,повеќе се водам по срцето,отколку по умот.Но,ум и разум да имаш,според мене значи да има во тебе совест,која ќе те потсеќа,што треба,а што не да направиш.Да бидеш умен и разумен,значи да го исполнуваш доброто во секое добро(послушност,љубов.....).Да не го правиш она,кое е лошо.Е ,сега,види,има разлика помеѓу осквернет и неосквернет ум.И педофилот мисли дека е нормален,или пак,знае дека она што го прави е ненормално,но ужива во истото.Нему дури и совеста му е осквернета.Баш му е гајле за се останато,и се води според неговите болни умствени наредби.Така,да,на чистите се им е чисто,а на нечистите,дури и совеста им е осквернета.нели?
Ако не си со мене, против мене си. Познато ти е ова?
Ако главната цел на Исус била љубовта, тогаш зошто го рекол ова?

До една иста цел ( на пример љубовта ) постојат повеќе различни патишта, кои можеби се едни подобри од други, или два различни патишта се подеднакво добри....
Што значи дека целта на Исус не била љубовта, туку, да одиме по исти пат како и тој ( можеби љубовта не му била вистинската цел )...

Значи, немора да бидеш верник за да правиш добри работи.
Светот би бил подобар и без верниците. Не се само верниците оние кои прават добри дела за човештвото.
Но, тие се толку..себични, што мислат дека ако не си верник, тогаш си лош човек, тогаш си...прифрзан за ѓаволот...

Незнаат дека можеш да не бидеш ниту од страната на ѓаволот ниту од страната на господ, да бидеш на својата страна...незнаат за неутралност...
Тоа е една од многуте грешки кои што ги прави религијата...покрај тоа што ги предизвикала крстоносните војни, инквизицијата и слично.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Гледам ве замислил Иво Андриќ, меѓутоа умешноста е да се стават сите аргументи на кантар без никакви предрасуди однапред.

Ако јас тргнам со едно убедување од старт, во потрага по вистината тогаш понаклонет ќе им бидам на аргументите кои мене ќе ми одговараат,а останатото или ќе го негирам или игнорирам.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Ако не си со мене, против мене си. Познато ти е ова?
Ако главната цел на Исус била љубовта, тогаш зошто го рекол ова?

До една иста цел ( на пример љубовта ) постојат повеќе различни патишта, кои можеби се едни подобри од други, или два различни патишта се подеднакво добри....
Што значи дека целта на Исус не била љубовта, туку, да одиме по исти пат како и тој ( можеби љубовта не му била вистинската цел )...

Значи, немора да бидеш верник за да правиш добри работи.
Светот би бил подобар и без верниците. Не се само верниците оние кои прават добри дела за човештвото.
Но, тие се толку..себични, што мислат дека ако не си верник, тогаш си лош човек, тогаш си...прифрзан за ѓаволот...

Незнаат дека можеш да не бидеш ниту од страната на ѓаволот ниту од страната на господ, да бидеш на својата страна...незнаат за неутралност...
Тоа е една од многуте грешки кои што ги прави религијата...покрај тоа што ги предизвикала крстоносните војни, инквизицијата и слично.
Секој човек,служи на некој господар.Неможеш ниту да служиш на двајцата,ниту пак да не служиш на ниеден(што не е можно).А одговорот на моето прашање за љубовта?Чекам,сакам да знам.....

Член од
16 март 2007
Мислења
317
Поени од реакции
20
МОЖЕМЕ КОЛКУ САКАМЕ ДА ДЕБАТИРАМЕ ДАЛИ БОГ ПОСТОИ ИЛИ НЕ И НИЕ ЕДНО ДРУГИ ДРУГО,АМА БОГ ВО КНИГА ПОГОВОРКИ НЕВЕРНИТЕ ГИ НАРЕКУВА ГЛУПАЦИ!!!! НЕКА РАЗМИСЛАТ СИТЕ КОИ МИСЛАТ ДЕКА ГО НЕМА ЗАШТО ТОА ГО ВЕЛИ НАШИОТ БОГ-ЗАШТО ОЧИГЛЕДНО Е ДЕКА ИМАМЕ ТВОРЕЦ. И АКО СЕГА НЕ ВЕРУВАТЕ ЌЕ ПОВЕРУВАТЕ НА СУДЕН ДЕН САМО ТОГАШЖЕ МАЛКУ КАСНО.

Kajgana Shop

На врв Bottom