Докажете дека Господ (не) постои

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Мислиш ли дека постојат оргиналите на Хомер, Платон и Аристотел на кои цел свет им се клања..не постојат..ама се користи истиот библиографски начин на докажување на веродостојноста на копиите. Ако му верувам на некој Грк, зошто не би му верувал на некој кој чекорел со Господ.На крајот Библијата не е напишана само од луѓе..ама тоа веќе сме го расправале.Што се однесува до евангелијата..избрани се само оние кои најдобро го претставувааат животот на Исус..сите други се горе-долу слични..освен кавази-евангелијата напишани потоа.
Инаку заборавив да ги спомнам списите од Мртвото море кои потекнуваат од 100 год. п.н.е....ако не те мрзи прочитај уште малце...:smir:
http://www.siont.net/u-hristu/clanci/verovati_bibliji.htm

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Мислиш ли дека постојат оргиналите на Хомер, Платон и Аристотел на кои цел свет им се клања..не постојат..ама се користи истиот библиографски начин на докажување на веродостојноста на копиите.http://www.siont.net/u-hristu/clanci/verovati_bibliji.htm
Пак не е одговор на моето прашање.
Не постојат оригиналите на Хомер, Платон, Аристотел. И многу е веројатно дека има разлика помеѓу тоа што го читаме денес и оригиналните напишани дела. Но промените во овие списи не значат многу. А промените во Библијата се од суштинско значење.

Текстот што го посочи посочува на докази за негубење на смислата при пренесувањето на Стариот Завет.

Новиот Завет е поголема компилација (односно составуван од многу извори). Во зависност од пронајдениот манускрипт има промени и несогласувања од една копија до друга.

Тоа што можев да најдам за промените во четирите житијата:

Матеј 6:13 - додадено
Матеј 17:21 - дупликат
Марко 9:29 - додаден збор
Марко 16:9-16:20 - додадени
Лука 3:22 - промена на клучен збор
Јован 5:3-5:4 - додадено
Јован 7:53-8:11 - додадено
Јован 21 - додадено

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Но промените во овие списи не значат многу. А промените во Библијата се од суштинско значење.
Малку противречно, но без навлегување во општа теорија, мислам дека наједноставно е да се дојде до заклучок ако се прегледаат конкретните делови обележани како променети.

Од оние “измени“ што ги цитираш, првата, Матеј 6:13, во православната верзија e:
и не воведувај не во искушение, но избави не од лукавиот. Зашто Твое е царството, и силата, и славата, во сите векови. Амин!
Во католичката верзија втората реченица е изоставена:
и не воведувај не во искушение, но избави не од лукавиот.
Меѓу протестантските религии, во King James спомнатиот стих е идентичен со православната верзија, а во New International со католичката.

Разликата не би требало да биде спорна. Католичката верзија е базирана на Novum Testamentum Graece, документ обработен од историчари, и кој, според нивни критериуми, е поблизок до она што се верува дека е оригиналниот текст. Православната верзија се држи строго до традиционалното, до верзијата на текстот установена на вселенските собори.

Додадената, односно изоставената реченица (зависи од која гледна точка се посматра), не менува ништо во суштината на пораката, туку само го зголемува интензитетот на кажаното.

Околу тврдењето дека стиховите во Јован 7:53-8:11 се додадени, не можев да пронајдам такво нешто. Двете верзии се идентични. Дај малку повеќе информации ако имаш.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Разликата не би требало да биде спорна. Католичката верзија е базирана на Novum Testamentum Graece, документ обработен од историчари, и кој, според нивни критериуми, е поблизок до она што се верува дека е оригиналниот текст. Православната верзија се држи строго до традиционалното, до верзијата на текстот установена на вселенските собори.

Додадената, односно изоставената реченица (зависи од која гледна точка се посматра), не менува ништо во суштината на пораката, туку само го зголемува интензитетот на кажаното.
Поентата е дека ИМА РАЗЛИКИ. Во едната верзија го имаш Гласот на Бога. Во другата некој од лични побуди додал или одземал дел за да го модифицира интензитетот на кажаното, што би требало да е голем Грев.

Еве ти небиблиски пример колку и најмала модификација може да ја промени суштината. Примерот не е директен цитат, но е од документ кој Бугарите го користат за негирањето на Македонија (не ми текнуваат деталите, одамна сум го читал).

Драги браќа Македонци, Срби, Бугари, Албанци...
Драги браќа Македонци: Срби, Бугари, Албанци...

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Се мислев каде да го поставам прашањево за да не бидам многу офтопик па се решив тука. Ме интересира, значи прашање до сите верници,
каква слика имате вие за Господ? Како го замислувате, како личност, како што? Тоа ме интересира? Позз

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Се мислев каде да го поставам прашањево за да не бидам многу офтопик па се решив тука. Ме интересира, значи прашање до сите верници,
каква слика имате вие за Господ? Како го замислувате, како личност, како што? Тоа ме интересира? Позз
Mnogu ednostavno i prosto, ne ni go zamilsuvam kako izgleda. Priznavam, veruvam i ubeden sum deka " toj " e nad se i ima sozdadeno se, so beskrajna sila i mok, a za izgledot " negov " voopsto ne ni se zamaram. Zosto bi se zamaral?!

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Моето сваќање/разбирање за Господ ИДЕ од Библијата. Тој во неа (за мене) е некој кој ме сака; кој ме разбира; кој ми помага; теши; охрабрува; кој го дал својот Син, Господ Исус за мене; кој ми дал вечен живот; ...
Тоа е моето 17 годишно искуство со Него.
Приказната продолжува и понатаму.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Не сум сигурен дека постои човек кој со својот ограничен мозок би можел да го прецепира па дури и да ја сфати големината на Бог..а со тоа и да си го претстави како личност...
Во секој случај не ни важно, во суштина би се соглсил со предходните дава поста на Христијанин и Quark..

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Mnogu ednostavno i prosto, ne ni go zamilsuvam kako izgleda. Priznavam, veruvam i ubeden sum deka " toj " e nad se i ima sozdadeno se, so beskrajna sila i mok, a za izgledot " negov " voopsto ne ni se zamaram. Zosto bi se zamaral?!
толку сило убеден дека постои и дека он те создал тебе и се околу тебе а за изгледот не се ни замараш оф мори мајко.Добро не те интересира како изгледа твојот создавател, и праша зошто би се замарал едноставна причина затоа што се залагаш и раководиш според него....

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
толку сило убеден дека постои и дека он те создал тебе и се околу тебе а за изгледот не се ни замараш оф мори мајко.Добро не те интересира како изгледа твојот создавател, и праша зошто би се замарал едноставна причина затоа што се залагаш и раководиш според него....
Пријателче,
тебе ти ПРЕЧИ ако јас речам што Бог е за мене, т.е. како го доживувам.
Ти пречи ако некој (kako оној на кого му се потсмеваш) не го интересира како неговиот создател изгледа.
Па ајде веќе еднаш реши се што не ти пречи и олесни си ја маката.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Нема „слика„ за Бога.
Не го замислувам, оти би западнал во фантазирање и би отфантазирал ПОГРЕШНА слика за Него.
Да, Бог е личност. „Личност„ значи „релација со другите„. Личност не е индивудуалност/изолираност од другите.. Така , Бог Отец е во ЛИЧНОСНА релација со Богот Син и со Богот Свет Дух и тие, иако се тројца, делуваат 100% складно како еден, како една личност, како еден Бог.
Богот Отец никој не го видел па така немаме Негова „слика„,
Христос Богочовекот веќе е „насликан„ па знаеме како изгледал.
Светиот Дух е „променлив„ дух па еднаш е виден како оган, еднаш како облак, еднаш како ветер, еднаш како гулаб...

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Пријателче,
тебе ти ПРЕЧИ ако јас речам што Бог е за мене, т.е. како го доживувам.
Ти пречи ако некој (kako оној на кого му се потсмеваш) не го интересира како неговиот создател изгледа.
Па ајде веќе еднаш реши се што не ти пречи и олесни си ја маката.
1.Ми пречи што нешто ке кажете а во наредната реченица или пост го газите она што сте го кажале.

2.Ми пречи кога ке кажете нешто за господ а немате никаков доказ имате цитат и бегање од конкретен одговор.

3.Ми пречи што некој толку многу го величи а не знае за што збори ни како изгледа итн итн.

Но се ова што е погоре набројано неможам и несакам да му го наметнам на никого кога ке дојде степен кога тоа што ми пречи ке прејде во нервоза ке го напуштам подфорумот никој не не тера со сила да пишуваме на истиот.Така да не се замарај ти со тоа што на мене ми пречи него дебаритај и биди конкретен.....

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
1.Ми пречи што нешто ке кажете а во наредната реченица или пост го газите она што сте го кажале.

2.Ми пречи кога ке кажете нешто за господ а немате никаков доказ имате цитат и бегање од конкретен одговор.

3.Ми пречи што некој толку многу го величи а не знае за што збори ни како изгледа итн итн.

Но се ова што е погоре набројано неможам и несакам да му го наметнам на никого кога ке дојде степен кога тоа што ми пречи ке прејде во нервоза ке го напуштам подфорумот никој не не тера со сила да пишуваме на истиот.Така да не се замарај ти со тоа што на мене ми пречи него дебаритај и биди конкретен.....
Ама ние TRICKSTER не збориме за живот на Марс..па сега сме чуле, сме прочитале некаде...повеќето верници(не гарантирам за сите)..го живеат тој живот во кој е влкучен и Бог..значи нашата вера не е нешто имагинарно..и недопирливо...Туку ја практикуваме секој ден..а неможеш да практикуваш верба во Бога ако тој не постои...жалам што неможам да ти го објаснм тоа до степен до кој би ме разбрал...за жал изгледа како следно ниво...недостапно за срца кои не се отворени.

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Напротив имам широко отворено срце во врска со скоро се, јас реков побиј ги сите мои мислења НЕ со цитати него со реални факти и јас ке станам верник.

R

reactive89

Гостин
nikola.b како прво, Библијата си е напишана од луѓе кои беа вдахнати од Светиот Дух, тоа и го пишува во Библијата... како второ... ако не си знаел, светов станува помодерен, се создаваат нови зборови, се забораваат други стари зборови... како би ти било тебе да оставиш така како што е, и да почнеш да читаш, а да не сфатиш што читаш?! Затоа тие луѓе што се бават со превод на Библијата, воведуваат нови свежи зборови, со кои ќе може полесно да му се доволи што Бог сака да му каже на читателот... Библијата како Библија, зборам за правата Библија, односно оригинал верзијата (зашто има некои преиначени, како јеховините сведоци што ја преиначија, да не чепкаме таму, не не интересира моментално таму, зборам за протестанската, католичката и православната Библија) до сега никој не ја преиначил како што знам, туку дал превод на стари зборови, кои може на младинава нема да им се јасни, и ги заменил со појасни зборови... тоа е тоа... а дал ти ќе речеш како што е напишано во библијата "И Бог рече нека биде светлина и би светлина" или ќе речеш "И Бог рече нека биде светлина, и бидна светлина", тоа ти е едно исто, само преведено во појасен стил...
А додека менувањето и одземањето/додавањето работи, тоа сум го сретнал во Јеховината Библиска верзија... незнам зашто, но они некако тоа го имаат променето... сеуште не ми е јасно и несфатливо...
А, за ова погоре што ти го кажувам е потврдено дефинитивно... како знам?! - Епа дечко, татко ми преведува Библии, и моментално работи на превод на коментари од познати пастори по светов за Библијата, така да он ништо не би смеел да мењава, туку да преведува на достоен, разбирлив, и лесно сфатлив јазик со нови стилски зборови и слично... а никако да смени нешто...
А, тоа разните верзии од протестанската, православната и католичката Библија, е само превод кој му овозможува на читателот да одбере која од тие библии ќе ја користи ради неговата разбирливост...
тоа е само стил... но не и конктретни делови сменети, од страна на протестанската, православната и католичката црква

Kajgana Shop

На врв Bottom