Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
z68 ke podrzuva li 22nm procesori ?

Да, како и P67 и H67. Само сеуште не е официјало потврдено, бидејќи тоа веројатно ќе треба да се направи со БИОС апдејт. А и можда ќе има и некои нови ствари што нема да можат да се користат на овие чипсети, па така да Ivy можда ќе има лимитирана функционалност на овие чипсети. И нормално затоа Интел ќе ги форсира сите да купуваат матични со нов P77 чипсет. (или како и да ќе се вика)

Ѓубре матична и далеку од солидна за клокање, LE/SE верзиите на Асус, биле, се и ќе бидат ѓубре..(поготово за клокање)

Онаа што ја постирал нема дигитален регулатор на волтажите, и на кратко струјата со која матичната ги храни компонентите е нестабилна, истата доведува до (релативно) предвремено откажување на истите.

P8P67, е подобар избор, а Gigabyte UD4/UD3 уште подобар, за мала разлика во цена.

Фала за информацијата точно како што кажа се жалат луѓе за волтажите при overclock, ја најдов Gigabyte UD3 и за цената е супер. Најверојатно со оваа ќе идам
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?pid=32743

Нема поента, туку е прашање, зошто ми рекоа така?
Поради која причина се оди или на 2 или на 4 гига?
Заради dual channel подршката за РАМ мемориите.

I случај: имаш матична со 4 слота, од кои 2 ти се искористени со по 1 гига рам. Ако сакаш рам мемориите да продолжат да прават записи/бришења 2 пати побрзо - додади уште 2 плочки по 1 гига рам исти какви што веќе имаш во компјутер.
II случај: имаш матична со 4 слота, но само едниот слот ти е пополнет со плочка од 2 гига рам. Едноставно купи уште една таква плочка од 2 гига рам и смести ја на третиот слот.
III случај: имаш матична со 3 слота, од кои 2 ти се пополнети со по 1 гига рам. Колку и да додадеш понатаму на третиот слот нема да ти прави разлика во перформанси. Само ќе ти додаде меморија.
IV случај: имаш матична со 3 слота, но само едниот слот ти е пополнет со плочка од 2 гига рам. Овдека важи истото како и вториот случај.

Случаи III и IV се доста ретки последниве неколку години, ама сепак ги напишав пошто не знам каква матична и каков рам имаш.

Заради dual channel подршката за РАМ мемориите.

I случај: имаш матична со 4 слота, од кои 2 ти се искористени со по 1 гига рам. Ако сакаш рам мемориите да продолжат да прават записи/бришења 2 пати побрзо - додади уште 2 плочки по 1 гига рам исти какви што веќе имаш во компјутер.
II случај: имаш матична со 4 слота, но само едниот слот ти е пополнет со плочка од 2 гига рам. Едноставно купи уште една таква плочка од 2 гига рам и смести ја на третиот слот.
III случај: имаш матична со 3 слота, од кои 2 ти се пополнети со по 1 гига рам. Колку и да додадеш понатаму на третиот слот нема да ти прави разлика во перформанси. Само ќе ти додаде меморија.
IV случај: имаш матична со 3 слота, но само едниот слот ти е пополнет со плочка од 2 гига рам. Овдека важи истото како и вториот случај.

Случаи III и IV се доста ретки последниве неколку години, ама сепак ги напишав пошто не знам каква матична и каков рам имаш.
Мојот е 2 случај, значи доколку инсталирам седмица, да си користам х86 и да не додавам рам, бидејќи процесорот не ми е за 64 бит.

Intel Pentium(R) Dual-core E5200 @ 2.50 Ghz

Слободно инсталирај WIN7 64bit. Процесорот е и повеќе од доволен. Нормално ако имаш 4ГБ рам и нагоре. Можеш и на 3 гига, додека веќе на 2 не е препорачливо.

Слободно инсталирај WIN7 64bit. (откако ќе ги земеш тие 2ГБ па ќе имаш вкупно 4 гига рам) Процесорот е и повеќе од доволен.
Зошто мислам дека ми е стар процесорот а и слаб за 64 битна?
Не знам, но мислам дека еднаш водевме дискусија за процесоров и не знам кој рече истотака дека е слаб процесорот но ќе трпел.

Зошто мислам дека ми е стар процесорот а и слаб за 64 битна?
Не знам, но мислам дека еднаш водевме дискусија за процесоров и не знам кој рече истотака дека е слаб процесорот но ќе трпел.

Не, доволен е процесорот за 64битна верзија на Виндоус. Не е баш слаб, посебно кога е клокован. (E5200 се клокаат ко луди)

Стручњаци, колку според вас вреди оваа конфигурација и дали би смениле некој дел од неа.

Intel i7 950 3.06 Ghz
MB Intel X58
8GB DDR3 Ram
32GB SSD
500GB HDD
GeForce GTS 560 2GB DDR3

наместо GTX 560 можеш 6950ка да туриш, исто 2 ГБ али јачи и само 300 ден поскапа.И башка можеш да го смениш биосот на неа ко на 6970 :)

Стручњаци, колку според вас вреди оваа конфигурација и дали би смениле некој дел од неа.

Intel i7 950 3.06 Ghz
MB Intel X58
8GB DDR3 Ram
32GB SSD
500GB HDD
GeForce GTS 560 2GB DDR3

Како прво, X58 поддржува трипл ченел рам, не дуал. А како второ, зашто не земеш Сенди Бриџ конфиг? Пр. и5 2500К, 8ГБ ДДР3, Гигабајт UD3P P67 матична. Иста цена ќе кошата како таа погоре, ако не и поефтино.
Друго, за ССД ќе земеш Патриот Инферно од 60ГБ. И како што кажа Стим, наместо GTX560 ќе земеш HD 6950 2GB. И нормално некое убаво напојување за да го движи ѕверот, на пр. Corsair TX650.

Па затоа ве прашувам пошто јас не сум баш запознаен со хардвериве па прашувам што вие ќе препорачате.

Значи и5 2500к + 8ГБ ДДР3 + Гигабајат П67 + ССД 60ГБ + ХД 6950 + Корсаир би било исто по перформанси како и таа конфигурација јас што ја пишав горе?
Колку би чинела оваа твојава конфигурација? И дали може да ги најдам сите делови кај нас?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom