Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ејј друже за ова сум зборел многу пати веќе ми е смачено ако ми веруваш, на кратко сликата на ИПС панел е многу поубава, пореална, поумерени бои (многу убави и прецизни) во темните делови од филмовите можеш да видиш све што се случува т.е. контрастот е стабилен и деталноста на сенките на црната боја е идеална. Или во практика кога ќе пуштиш филм којшто е снимен во темен сетап или слично ќе можеш све да гледаш наместо црнила и избледена слика. Друго, сликата никогаш не е иста на цел екран на тн монитор, туку долниот дел е секогаш во друга боја од горниот или средината, нестабилна слика на целата површина. .
Не не, да се разбереме - можеш да добиеш добра слика на темни филмови, ама затоа па се друго ќе ти биде шит.
Еве се мачам веќе година и пол со Samsung 2243nw, никако не можам да го направам да е перфектен/добар во сите аспекти.

Ако црните бои ги средам, тогаш другиот дел од екранот ми е пресветол каде што има посветли. Ако ги средам белите, тогаш на филмови не се гледаат детали кај црните.
Ако пак, направам БАЛАНС или некаква средина што е толерантна - тогаш таа ќе биде или во средина на екранот, или пак горе или доле. Дислајк за технологијата, не им ја бива. :)

П.с. Дур сум тука, дајте ми и помош малце. :)

Сакам да поврзам Component или HDMI излез со LCD/VGA монитор и компјутерски звучки. У превод, сакам Xbox-от да си го поврзам со PC мониторот и звучките, бар додека да земам асален телевизор у соба.

На Xbox-от имам HDMI излез и компонентен излез. Не може да бидат двата во исто време вклучени, значи да си пренесувам ја звук од компонентниот, а слика од HDMI-DVI кабел.
Ајде, какви кабли имам на располагање, има некој идеја?

Уф, ко математичка задача ова. :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Не не, да се разбереме - можеш да добиеш добра слика на темни филмови, ама затоа па се друго ќе ти биде шит.
Еве се мачам веќе година и пол со Samsung 2243nw, никако не можам да го направам да е перфектен/добар во сите аспекти.

Ако црните бои ги средам, тогаш другиот дел од екранот ми е пресветол каде што има посветли. Ако ги средам белите, тогаш на филмови не се гледаат детали кај црните.
Ако пак, направам БАЛАНС или некаква средина што е толерантна - тогаш таа ќе биде или во средина на екранот, или пак горе или доле. Дислајк за технологијата, не им ја бива. :)

Види го целосниот пост, вметнав и видео, а црна на тн панел не постои во пракса, затоа што контрастот се крши и сенките на црната т.е. деталноста на истата практично не постојат.

http://i211.photobucket.com/albums/bb132/GamerGuyX_GGX/blackcrush.jpg

горе тн, доле ипс и тоа прилично осветлена фотографија замисли кога е потемно опркужување?

Лево тн десно, ипс.

No comment? :pos:

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.160
Поени од реакции
5.938
Пак не ми пиша некое посебно мислење за Samsung P2270. Бар пиши дали е TN или IPS.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Пак не ми пиша некое посебно мислење за Samsung P2270. Бар пиши дали е TN или IPS.
TN, нема што да се пише, разликата од добар до лош тн е мала, т.е исто ти се фаќа главните разлики од еден модел до друг се во јачината/умереноста на боите и позадинското осветлување. Значи вистински квалитетен тн не посоти, до технологијата е не до моделот.

@ Мац, немам идеа :/

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

П.с. Дур сум тука, дајте ми и помош малце. :)

Сакам да поврзам Component или HDMI излез со LCD/VGA монитор и компјутерски звучки. У превод, сакам Xbox-от да си го поврзам со PC мониторот и звучките, бар додека да земам асален телевизор у соба.

На Xbox-от имам HDMI излез и компонентен излез. Не може да бидат двата во исто време вклучени, значи да си пренесувам ја звук од компонентниот, а слика од HDMI-DVI кабел.
Ајде, какви кабли имам на располагање, има некој идеја?

Уф, ко математичка задача ова. :)
Глупиот ти XBOX не пренесува звук преку HDMI? :)

Барај на ebay кабел4иња. :back:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Глупиот ти XBOX не пренесува звук преку HDMI? :)

Барај на ebay кабел4иња. :back:
Ехеее, не си ја прочитал задачата.

Пренесува се преку HDMI, пренесува и преку компонент.

Тоа не ми е проблем. Проблем ми е како после да го пренесам ТОА (звукот и сликата) од Xbox-от на vga влез и звучки преку ЕДЕН кабел. Значи јас можам да земам директ HDMI-DVI кабел и потоа конвертор за VGA, ама така неам звук. :)

Од друга страна па, компонентот можам да го ставам во појачалото, па од таму да извадам друг "Component to ??? што кабел"?

Ако има некој Component to VGA+analogue за звучките, ќе биде топ, ама таков не постои. Ќе морам да им го КУПАМ ГЛУПИОТ COMPOSITE-TO-VGA cable - оригинал од Microsoft иде, 30-40 евра. Пошто тоа влезот за Component/Composite на Xbox-от не е обичен влез, него е онаков специјален, само за Мајкрософт кабли да влагаат. :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ехеее, не си ја прочитал задачата.

Пренесува се преку HDMI, пренесува и преку компонент.

Тоа не ми е проблем. Проблем ми е како после да го пренесам ТОА (звукот и сликата) од Xbox-от на vga влез и звучки преку ЕДЕН кабел. Значи јас можам да земам директ HDMI-DVI кабел и потоа конвертор за VGA, ама така неам звук. :)

Од друга страна па, компонентот можам да го ставам во појачалото, па од таму да извадам друг "Component to ??? што кабел"?

Ако има некој Component to VGA+analogue за звучките, ќе биде топ, ама таков не постои. Ќе морам да им го КУПАМ ГЛУПИОТ COMPOSITE-TO-VGA cable - оригинал од Microsoft иде, 30-40 евра. Пошто тоа влезот за Component/Composite на Xbox-от не е обичен влез, него е онаков специјален, само за Мајкрософт кабли да влагаат. :)
Ах, тој Мајкрософт :devil3:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ах, тој Мајкрософт :devil3:
А знаеш дека на првите Xbox360 конзоли немаше стандарден HDMI влез, него некој нивен трејдмарк од влез?

Планираа да направат посебен кабел и да го шиткаат по 50 евра после, хах. Али им се побунија луѓето (тоа, плус што 90% од првите Xbox-и со 90nm процесори и графички им испорикаа), па во новите Xbox-и ставија стандарден HDMI влез.

Апаши еј. :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
А знаеш дека на првите Xbox360 конзоли немаше стандарден HDMI влез, него некој нивен трејдмарк од влез?

Планираа да направат посебен кабел и да го шиткаат по 50 евра после, хах. Али им се побунија луѓето (тоа, плус што 90% од првите Xbox-и со 90nm процесори и графички им испорикаа), па во новите Xbox-и ставија стандарден HDMI влез.

Апаши еј. :)
Не сум знаел ама не ме чуди, затоа 90% од вирусите се наменети токму за нив :pos: т.е. Чичко Гејтс :)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не сум знаел ама не ме чуди, затоа 90% од вирусите се наменети токму за нив :pos: т.е. Чичко Гејтс :)
Вака иде со Xbox-от:

1. Посебен влез за Composite/Component за да купуваш кабли од нив - каблите се по 30 евра.
2. Посебно ЕНКОДИРАНИ гејмпади, значи ова го нема никаде во светот и досега не е направено - за да мора да купуваш само оригинални гејмпади или од лиценцирани фирми. Гејмпад, жичен или бежичен, под 30 евра - НЕМА!
3. Не ти даваат хард - 30 евра за 20 гига хард, 80 за 250 гига. Кога излезе Xbox-от ова беше уште полошо, НЕ ТИ ДАВАА НИ МЕМОРИСКА КАРТИЧКА - а една од 64 мегабајти (доволна за 10 игри макс) беше 25 евра. Да не зборам хардот колку кошташе. :)
4. Ако имаш оригинал игра, не можеш да играш онлајн туку-така - мора секоја година да плаќаш членство (членство за интернет?!) од $50 за Gold account, со кој може да се игра онлајн. Иначе, џабе оригинал игри.

Значи јас сум видел цигански работи во животов, ама толку многу срање од една фирма немам видено. Совет за шопинг - не купувајте нишо од Microsoft, за инат! :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Вака иде со Xbox-от:

1. Посебен влез за Composite/Component за да купуваш кабли од нив - каблите се по 30 евра.
2. Посебно ЕНКОДИРАНИ гејмпади, значи ова го нема никаде во светот и досега не е направено - за да мора да купуваш само оригинални гејмпади или од лиценцирани фирми. Гејмпад, жичен или бежичен, под 30 евра - НЕМА!
3. Не ти даваат хард - 30 евра за 20 гига хард, 80 за 250 гига. Кога излезе Xbox-от ова беше уште полошо, НЕ ТИ ДАВАА НИ МЕМОРИСКА КАРТИЧКА - а една од 64 мегабајти (доволна за 10 игри макс) беше 25 евра. Да не зборам хардот колку кошташе. :)
4. Ако имаш оригинал игра, не можеш да играш онлајн туку-така - мора секоја година да плаќаш членство (членство за интернет?!) од $50 за Gold account, со кој може да се игра онлајн. Иначе, џабе оригинал игри.

Значи јас сум видел цигански работи во животов, ама толку многу срање од една фирма немам видено. Совет за шопинг - не купувајте нишо од Microsoft, за инат! :)
E дека се цигани се, за ова што го читам стварно се запрепастив иако знаев дека се гадови, за ова не знаев. Бидејќи за конзоли знам многу малце со исклучок на 2 игри за нив Гран Туризмо И Пес. Друго кога сме кај нив ништо не признавам само 7-ва која е одличен оперативен систем и се разбира нивниот последен добар производ, Mircosoft Security Essential (MSE) кој се покажа како најлесниот и најефикасниот антивирус што некогаш сум го користел. Одлична заштита! одличен интефрејс, лесен на систем (не дека ова ми мења нешто :icon_lol: ) али ипак добра околност е. Да не заборавам, згора на тоа не замара со фалс позитив начин на којшто производителите на Антивируси ги лажат нубовите да купуват или мењаат антивируси. Замисли сверата каде што треба Мајкрософт да доминира т.е. да пријавував највеќе во слулчајов неважи т.е. они се добрите момци?! :pos: :icon_cool

Се на се нема муабет дека се нај user non friendly корпорација ама 7-ва и МСЕ ми лежат на срце, а за X-BOX - ов читам и незнам дали се де смеам или да се напнам :pos:

П.С. Кој може подобро од самите МСЕ да знае како да се заштити кога секој ден ги бомбардираат? :pos:

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Тука ги имаш овие два монитора со IPS панели:

DELL 24” U2410 UltraSharp Wide Flat Panel - 28 000 ден.

DELL 22” 2209WA UltraSharp Wide Flat Panel - 15 000 ден.
Во макпетрол, е поскап заебио Макпетрол, ТДК или Амц побарај го, доколку сеуште ги носат доколку не иди во макпетрол и кажи им дека си го гледал мониторот во Амц по цена од 12500 и дека како фирма која го препродава нивниот модел они не смеаат да го даваат поскапо т.е. навести им дека знаеш која е реалната цена на мониторот, јас пред една година на иста финта успеав да им спуштам цели 4000 денари, најсериозно. Друго, доколку не се согласат со разликата во пари (Чифтек место Кулер Мастер) за напојувањето можеш да го земеш 2209 и за 15000 искрено, мислам дека вреди да се даде +2500, но сепак крајната одлука е на тебе.

П.С. Самсунг се солидна фирма тука нема збор, но премногу идат на маркетинг т.е. нивните модели се со нереален приказ (прејаки бои и силно позадинско осветлуваење) што ги прави незгодини на очи за долга употреба, згора на тоа најскапи си во класата на тн панели. Ако се одлучиш за тн панел иди на BenQ, Асус или Лџ, лично не би земал Самсунг иако според типот на панел сите се тука негде.
E дека се цигани се, за ова што го читам стварно се запрепастив иако знаев дека се гадови, за ова не знаев. Бидејќи за конзоли знам многу малце со исклучок на 2 игри за нив Гран Туризмо И Пес. Друго кога сме кај нив ништо не признавам само 7-ва која е одличен оперативен систем и се разбира нивниот последен добар производ, Mircosoft Security Essential (MSE) кој се покажа како најлесниот и најефикасниот антивирус што некогаш сум го користел. Одлична заштита! одличен интефрејс, лесен на систем (не дека ова ми мења нешто :icon_lol: ) али ипак добра околност е. Да не заборавам, згора на тоа не замара со фалс позитив начин на којшто производителите на Антивируси ги лажат нубовите да купуват или мењаат антивируси. Замисли сверата каде што треба Мајкрософт да доминира т.е. да пријавував највеќе во слулчајов неважи т.е. они се добрите момци?! :pos: :icon_cool

Се на се нема муабет дека се нај user non friendly корпорација ама 7-ва и МСЕ ми лежат на срце, а за X-BOX - ов читам и незнам дали се де смеам или да се напнам :pos:

П.С. Кој може подобро од самите МСЕ да знае како да се заштити кога секој ден ги бомбардираат? :pos:
а зошто толку голема разлика во цената а само 2 инчи поголем??????? шо технологија ќе беше тоа? за 28000 ќе земам ЛЦД ТВ

а можат да ми кажат - епа купи си од ТДК,АМЦ ако знаат дека не земаат ТДК од нив повеќе монитори

фала за советите

п.с знам дека е надвор од темата

сакаш да кажеш дека Mircosoft Security Essential е подобар и од КИС (лиценциран) и колку пари чини тој феноменален Mircosoft Security Essential ?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
а зошто толку голема разлика во цената а само 2 инчи поголем??????? шо технологија ќе беше тоа? за 28000 ќе земам ЛЦД ТВ

а можат да ми кажат - епа купи си од ТДК,АМЦ ако знаат дека не земаат ТДК од нив повеќе монитори

фала за советите

п.с знам дека е надвор од темата

сакаш да кажеш дека Mircosoft Security Essential е подобар и од КИС (лиценциран) и колку пари чини тој феноменален Mircosoft Security Essential ?
No cash! :)

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
ејјјјјјјј

а дали го има во сите продавници за ИТ опрема оти никогаш не сум прашал за овој антивирус

едит

или да го спуштам од сајтот на мајкрософт?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
ејјјјјјјј

а дали го има во сите продавници за ИТ опрема оти никогаш не сум прашал за овој антивирус

едит

или да го спуштам од сајтот на мајкрософт?
Епа чим е бесплатен, како очекуваш да го најдеш во продавница? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom