Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Ako moze da mi kazete za napojuvanjevo dali e dobro, zosto mislam da go zemam CHIEFTEC A80 CTG-450-80P okolu 3200 den kosta. Ili kazete drugo solidno PSU do 3500 den zosto poveke pari od toa nemam. Imam MSi P45T-C51,E2200, 4GB ddr2,ati 3870 Magic, 320GB WD caviar, CM Hyper 101. So namera za nekoj mesec da zemam C2D E8400 ili nekoj Quad i mozebi nekoja pojaka graficka ama do sea ovaa sto ja imam nema muka :P . Fala odnapred...

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Ѕверови се LaCie, само јас би ги купил од Невада, избегавај ги Купилаптоп.
Проверив, го нема во Невада тој модел. има други ама се поскапи, а буџетот ми е толку предвиден, максимум 4500-4600. Само незнам зошто не од купилаптоп? Имам читано дека има многу незадоволни. Јас лично се немам изгорено досега, а и луѓево шо ги знам шо зеле нешто од таму немале проблем досега. Затоа шубе ми е ептен.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Ako moze da mi kazete za napojuvanjevo dali e dobro, zosto mislam da go zemam CHIEFTEC A80 CTG-450-80P okolu 3200 den kosta. Ili kazete drugo solidno PSU do 3500 den zosto poveke pari od toa nemam. Imam MSi P45T-C51,E2200, 4GB ddr2,ati 3870 Magic, 320GB WD caviar, CM Hyper 101. So namera za nekoj mesec da zemam C2D E8400 ili nekoj Quad i mozebi nekoja pojaka graficka ama do sea ovaa sto ja imam nema muka :P . Fala odnapred...
Да добро е само графчката што ја имаш не троши баш малце, ама ќе бидеш ок. За во иднина исто така ќе биде добро (ако не оверклокуваш) бидејќи новите картички трошат помалце, поготово оние на Ати.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Да добро е само графчката што ја имаш не троши баш малце, ама ќе бидеш ок. За во иднина исто така ќе биде добро (ако не оверклокуваш) бидејќи новите картички трошат помалце, поготово оние на Ати.
Epa za overclock go zimam ustvari zosto momentalno so istata konfiguracija imam nekoe exxtreme powermax 500w(265wReal) i CPU to mi e od 2200 na 2813Mhz, ramot od 800 na 853, i grafickata od default 775/885 ddr3 na 885/955. Znam deka kat tat :P ke izgori zatoa i go menjavam pa mi interesirase dali nekoj go imal toa chieftek psu i kako mu se pokazalo ili nekoe drugo kvalitetno napojuvanje od nasiov pazar za taa cena otprilika . Ne strizat kao ofci tuka vo mk za komp.delovi so samo 3 kvalitenti brendovi coler master,chieftek, spire mada i ova spire e govno ama aj.Kaj se antec, thermaltake, corsair ,OCZ ke se izedam ziv koa ke vidam na net/newegg nekoe od tie napojuvanja za 50-80 dolari pa uste i so led fan. :( inace fala na reply :D

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Добро, дај препорачајте ми некоја матична плоча и графичка. Процесор се решив да биде и5 бидејки е доволен. Е сега сакав да прашам дали на истата матична после некое време да го сменам и5-ката со и7-ца?

--- надополнето ---

OK, еве склопив нова конфигурација па кажете забелешки. Мислам дека рамот пак ми е мн. скап. Еве видете:

Куќиште (Half-cooler master)-6000 den.
Процесор (core i5-750)-12500 den.
Матична (ASUS p6x58d)-18380 den.
Графичка (Nvidia gtx 285)-21351 den.
Рам меморија (corsair 4 gb. ddr3 1333 mhz)-7000 den.
Хард диск (500 gb. WD SATA)-4388 den.

Вкупна цена ми излезе околу 1100 евра.
Три прашања.
1. Зошти купуваш интел 5ка наместо нешто во стилот на phenom 2ка? цената на добра phenom 2ка со 6 јадра би била во тој ценовен ранг на i5ката, со таа разлика што по перформанси е на ниво на i7.
2.Кој купува матична плоча (и зошто) за толку пари? Се што е над 7-8000 денари за плоча е фрлање на пари.
3. Зошто купуваш Ge Force? Земи си ATI, по можност некоја 5830 - 5850 , ем поевтина ем МНОГУ побрзо од тоа ти што планираш да го земеш.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Три прашања.
1. Зошти купуваш интел 5ка наместо нешто во стилот на phenom 2ка? цената на добра phenom 2ка со 6 јадра би била во тој ценовен ранг на i5ката, со таа разлика што по перформанси е на ниво на i7.
2.Кој купува матична плоча (и зошто) за толку пари? Се што е над 7-8000 денари за плоча е фрлање на пари.
3. Зошто купуваш Ge Force? Земи си ATI, по можност некоја 5830 - 5850 , ем поевтина ем МНОГУ побрзо од тоа ти што планираш да го земеш.
Pa ako taka ideme nemora togas i kukiste od 6000 den i toa e frlanje pari nemora i ram od 7000 ama se e do vkusot, se slozuvam so tebe za AMD moze malce poeftini se ama i intel i5 750 e zver cpu i mislam deka sepak mnogu delovi po ime(brend) gi kupuva i mnogu pari ke dade a ne dobiva premnogu, duri i istoto e .Slicna vakva konfuiguracija samo bez tolku skapo kukiste, istiot procesor (bestbuy), soodvetna maticna kao msi H55-GD65 ili nekoja slicna asus mozebi,ram kingston 1333 DDR3, nekoja GTX 4** serija ili nekoja ATI 58** i hard diskot e seedno WD ili nekoj drug samo 32MB kes i 7200 Rpm.5-6000 za neke modularno napojuvanje i to je to. Ke go kosta nekade 45000-50000 den duri sea ke mu ostanat pari moze i nekoj SLI ili Crossfire da vrze ako saka.

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
... мала забелешка. Таа матича наведена погоре (ASUS p6x58d LGA1366) е некомпатибилна со i5-750 (LGA 1156).

@ mreza ... кажи колкав екран имаш (која резолуција), намена за која планираш да ја користиш машинава и на крај дали планираш да ја склопиш од повеќе дуќани или пак планираш да ја купиш од едно место?!

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
^ Да таа матична е X58-ца. Би ја препорачал Gigabyte GA-P55-USB3, одлична матична. Околу графичката, нека земе 5850 за 4-5000 ден. поефтино, а троши мн. помалце струја и испушта помалку топлина, а е побрза. РАМ-от е супер, нека земе Corsair, ако. Хардот ми се чини добар (само да не е 500GB Green верзијата!!!!!), процесорот е супер, а за куќиште нема потреба да се фрла толку пари, може и некое од 50 евра. За напајање стриктно CM Silent Pro или Real Power за таа конфигурација.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Ja bi idel na toj so Core2Duo i so Geforce 320M podobra slika ke vadi a i ke mozes i nekoja igra na Low setings da izigras ama ne bi ti preporacal od AMC da kupuvas lap top odnosno nisto ne bi ti preporacal da kupuvas od amc.

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Пошо не сум љубител на игри, мислам дека тој со и3- процесор би бил подобар. Претежно ќе го користам за програми (не за 3Д дизајн или сл) и нормално филмчиња...
А колкава е разликата помеѓу двата процесори/графички?

Член од
15 април 2009
Мислења
657
Поени од реакции
112
и3 ти е двојадрен процесор од поновата серија на интел. а кор 2 дуо то ти е од постарата серија на интел ( и е послаб од и3 ). А за графичката.. ако ти е за филмови и сл, ке ти врши работа и интегрираната ( т.е забрави на понови игри ). додека другиот лаптоп со кор 2 дуо то има појака графичка ( нвидиа 320М.. со таа може да играш некоа игра на пониски сетинзи ). тоа ти е.. за твоите потреби првиот ти е подобар ( тој со и3 процесор ).

Член од
15 април 2009
Мислења
657
Поени од реакции
112
Препорачајте екстерен диск. Пожелно е да биде WD, над 500GB, без адаптер за струја ( само усб ).
И што мислите за WD Passport ( или како се викаше ), дали е добар, колку пари, брзина на читање/запишување.

Член од
20 септември 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
Izbor na komponenti

Zdravo
Se naojgam amerika i sakam da iskoristam poniskite ceni i pogolemiot izbor na kompjuterski komponenti.
Sakam sovet koj komponenti da gi zemam od amerika i koj mozam da gi zemam od makedonija za da ne vleckam bezpotrebni raboti kako kujkiste i zvucna od amerika.
Se mislev da zemam graficka, maticna so procesor, ram i ...?
za da napram gamerski kompjuter znaci vo glacno za igri ke bidi,
Planiram da dam 1000 dolari za celo kujkiste da go sostavam mozi malce pojke ama tuka negde, pa drugari davajte soveti web strani i prodavnici kaj da baram sho? pozz

Kajgana Shop

На врв Bottom