Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
9 октомври 2008
Мислења
276
Поени од реакции
14
Imam edno prasanje koe najverojatno e mnogu pati postavuvano ovde. Imam prikluceno dva kompj. vo mreza i sakam da ja delam internet konekcijata megu dvata. Treba bridge da praam ili...Molam za odgovor

K

Kicky

Гостин
Имам еден проблем. Веќе 4 дена не можам да го вклучам мсн-то со мојата мејл-адреса. Постојано се појавува пораката: We can`t sign you in to windows live messenger. Signing in to windows live messenger failed because the service is temporarily unavaliable. Please try again later.
Ова се случува само кога сакам да вклучам мсн со мојата мејл адреса, а од другите мејл адреси на овој компјутер се вклучува без проблем.
Конекцијата е добра, сменив и лозинка, ама пак не може :toe:
Знае некој што може да е проблемот? :toe:

Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.176
Поени од реакции
106
Значи имам интернет од Телекабел, и го делам со рутер (Linksys). Пред некој ден додека се уште не делев нет, на стариот ПЦ немав лаг никаде, а сега кога влегувам на некоја игра нон стоп 100 пинг, не се спушта пониско. Гледам на другиот ПЦ, мерам преку спидтест 24 пинг, а на стариот 147 пинг. Па до што ќе е проблемот?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
preku mreznite kartici, i dvata se Xp. Inaku interneto e kabelski so toj motorola modemot.
Да не ти објаснувам, еве ти од Microsoft.

Имам еден проблем. Веќе 4 дена не можам да го вклучам мсн-то со мојата мејл-адреса. Постојано се појавува пораката: We can`t sign you in to windows live messenger. Signing in to windows live messenger failed because the service is temporarily unavaliable. Please try again later.
Ова се случува само кога сакам да вклучам мсн со мојата мејл адреса, а од другите мејл адреси на овој компјутер се вклучува без проблем.
Конекцијата е добра, сменив и лозинка, ама пак не може :toe:
Знае некој што може да е проблемот? :toe:
Други јузери можат да се приклучат од твојот РС? Проба од друг компјутер дали те уклучува со твојот јузер?

Aj nekoj nek mi dade link za da slegnam noviot msn terav nemozeh da najdam
Научи се да користиш Google.
Само што пишав download windows live messenger, се ми најде.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Metono1[mkd];3002164 напиша:
Значи имам интернет од Телекабел, и го делам со рутер (Linksys). Пред некој ден додека се уште не делев нет, на стариот ПЦ немав лаг никаде, а сега кога влегувам на некоја игра нон стоп 100 пинг, не се спушта пониско. Гледам на другиот ПЦ, мерам преку спидтест 24 пинг, а на стариот 147 пинг. Па до што ќе е проблемот?
Wow друже, јас кога имав 100тка пинг на Телекабел бев среќен!

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
@ Nikola24:Најпрост нашин за делење на нет преку модем на телекабел / моби / роби итн ти е да приклучиш еден комп на USB , а другиот на мрежен кабел .
Идеата на -={K-O-R-U-N}=- исто така е добра ама така ке треба модемот на USB шерната конекциа мегу Модемот и мрежната и од едниот комп до другиот Кроснат кабел ( кабел за дирекна врска мегу двете мрежни ) или свич па двата врзани на свичот .

Двата методи имат проблеми , за првиот проблемот е што нема да се гледаат мегу себе двата компјутери ... Едниот ке добива реална статична адреса другиот ке добива фиктивна ( пример 62.162.ххх.ххх на едниот и 95.192.ХХХ.ХХХ на другиот )
Вториот метод има проблем со тоа што КОмпот кој ја шернува конекциата ( дирекно приклучен на модем ) ке мора да е уклучен и со кренат оперативен за има на другиот интернет .
Купување на најпрост роутер ги решава и двата проблеми .

@Metono1[mkd] : Значи три работи можи да ти предизвикват таков проблем ... Дирекна конфронтациа мегу DHCP , Firewall ( независно дали е на компјутерот или на роутерот ) , сетинзите на телекабел ...

Како се утврдва секој од нив :
1 : Исклучи ја ДХЦП функциата прво на модемот ... па на роутерот и провери дали ке го имаш проблемот. Во крајна сметка пробај со статички адреси . Искористи како решение она шо има најмал лаг.

2: исклучи ги сите фајрволи еден по еден ... прво на винот , па на рутерот . после секој исклучен провервај дали има промена . Во крајана сметка исклучи антивисрусни програми ако имаат нет протект функции ... Искористи како решение она шо има најмал лаг .

3. Ако е до сетинзите на телекабел ... ке имаш проблеми само со одредени апликации . На други проблемот нема да се појавува ... Прашај во теле кабел ако ти е таков случајот .

Тољико.

Член од
9 октомври 2008
Мислења
276
Поени од реакции
14
@ Nikola24:Најпрост нашин за делење на нет преку модем на телекабел / моби / роби итн ти е да приклучиш еден комп на USB , а другиот на мрежен кабел .
.
Za zal toa ne e mozno vo CableTel. Sepak fala mislam deka najdov

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Ми треба помош. На рутерот конфигурирано е да два компјутери користат wireless, имам две различни лозинки.

На едниот лаптоп е се во ред, тој е тој што има вградено wireless во него и си се поврзува супер и функционира исто така.

На вториот лаптоп му ставив wireless usb lan adapter SWEEX, се поврза на мрежата, ја напишав лозинката, сигналот е одличен, ама интернетот не функционира. 12 минути е конектирано, под Sent, во Packets, пишува 79, а во Received е само 0.

Одам на Support, во Address Type пишува Automatic Private Address, во IP Address има бројки, Subnet Mask исто така. Default Gateway нема ништо, се мислам до овде да не е проблемот нешто.

Пробувам со repair па ми испаѓа: The folowing speps of the repair operatin failed: Renewing the IP address.

Некое чаре?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ми треба помош. На рутерот конфигурирано е да два компјутери користат wireless, имам две различни лозинки.

На едниот лаптоп е се во ред, тој е тој што има вградено wireless во него и си се поврзува супер и функционира исто така.

На вториот лаптоп му ставив wireless usb lan adapter SWEEX, се поврза на мрежата, ја напишав лозинката, сигналот е одличен, ама интернетот не функционира. 12 минути е конектирано, под Sent, во Packets, пишува 79, а во Received е само 0.

Одам на Support, во Address Type пишува Automatic Private Address, во IP Address има бројки, Subnet Mask исто така. Default Gateway нема ништо, се мислам до овде да не е проблемот нешто.

Пробувам со repair па ми испаѓа: The folowing speps of the repair operatin failed: Renewing the IP address.

Некое чаре?
A кој рутер?

Нема потреба да се мести ништо, само пушташ Wireless од рутерот, си ставаш pass и толку е.

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
A кој рутер?

Нема потреба да се мести ништо, само пушташ Wireless од рутерот, си ставаш pass и толку е.
WRT Liksys. Првиот лаптоп е поврзан ко што треба на првата лозинка. Овој лаптоп со wireless usb lan adapter е поврзан преку втората лозинка. Во status пишува:

Connection:
Status: Connected
Duration: 00:06:00
Speed: 11.0 Mbps
Signal Stenght: Good

Activity:
Sent: 70
Received: 0

Во support:

Address Type: Automatic Private Address
IP Address: пишува
Subnet Mask: исто така
Default Gateway: празно е.

Да се надополнам. Наместо автоматски, ги напишав мануелно IP адресата, subnet mask и default gateway. Сеуште нема ништо подобрување.

И сето ова погоре го пишав оти не работи printscreen копчето. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom