Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
А како да ги поврзам двата во мрежа?
-={K-O-R-U-N}=- напиша:
Еве еден од најлесните начини:

(Истово направи го на двата компјутери)

Оди на пропертис на My Computer, па во табот Computer Name кликни на копчето Cnange. Кај Computer Name си пишуваш името на компјутерот (нека се различни на двата РС), а од доле одбираш Workgroup и таму пишуваш како ќе ти се вика мрежата, пример: DOMA (ова МОРА на двата РС да е исто)

После правиш рестарт на двата РС, си идеш на кој сакаш фолдер или партиција, десен клик, одбери Sharing and security, таму кликни го линкот If you understand the........ па од доле одбираш Share this computer on the network и ако сакаш Allow users to change my files.

Ќе почекаш малку да се заврши тоа лоадингот, и толку треба да е....

Пробај вака, ако нејќе, има уште финти :helou:
Читај :)

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Гледав на една емисија на телма некоја Американско-Канадска фирма направила некој рутер или како беше незнам и тоа со кабли од струјата се поврзуело и интернетот бил побрз незнам за колку?Па некој информации се мислам фирмата нкеако неотел или слично се викаше.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Гледав на една емисија на телма некоја Американско-Канадска фирма направила некој рутер или како беше незнам и тоа со кабли од струјата се поврзуело и интернетот бил побрз незнам за колку?Па некој информации се мислам фирмата нкеако неотел или слично се викаше.
Имам слушнато за ова поточно дека преку струја е тестиран пренос на податоци значи Интернет и дека била успешна методата.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Рутерот нека биде и од вонземјани направен, тебе кога телекабел или било кој друг ти вика, ЕВЕ ТИ 4-6 Mbps, ти толку ќе имаш.

Член од
12 јануари 2006
Мислења
374
Поени од реакции
9
Мојот цимер има проблем со wireless конекцијата.Има Dell Inspiriton 1525.Понекогаш дава Limited Connectivity но нема интернет конекција.На wireless мрежата покажува -The capability of your network does not match the requirements of this network-
Moже ли некој да помогне??

MacedonianSun

herE I gO agaiN!
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.111
Поени од реакции
33
Мојот цимер има проблем со wireless конекцијата.Има Dell Inspiriton 1525.Понекогаш дава Limited Connectivity но нема интернет конекција.На wireless мрежата покажува -The capability of your network does not match the requirements of this network-
Moже ли некој да помогне??
Кога така пак ќе направи пробај со Repair на конекцијата...
Знаат понекогаш рутерите да се блокираат, но мораш да им направиш освежување :)
Инаку за тоа Repair, десен клик на иконката на таскбарот на конекцијата. Или пак во Network Connections.
Мислам дека ќе помогне, пробај така..ако е небива, обрати се кај друг.

Член од
12 јануари 2006
Мислења
374
Поени од реакции
9
Кога така пак ќе направи пробај со Repair на конекцијата...
Знаат понекогаш рутерите да се блокираат, но мораш да им направиш освежување :)
Инаку за тоа Repair, десен клик на иконката на таскбарот на конекцијата. Или пак во Network Connections.
Мислам дека ќе помогне, пробај така..ако е небива, обрати се кај друг.
Незнам веќе по кој пат....Repair....ништо
фала
Друго нешо??

Janev

2.856
Поени од реакции
58
имам проблем со usb stickot за wlan сигнал....денес тоа ми се случи синоќа се си работеше добро....покажува дека е поврзан, ми покажува дека има сигнал 48%, а интернет страни не ми отвара....го избришав драјверот одново го инсталирав имаше некое време, сега пред малку пак ми снема... да не е нешто до усб стикот ?

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
имам проблем со usb stickot за wlan сигнал....денес тоа ми се случи синоќа се си работеше добро....покажува дека е поврзан, ми покажува дека има сигнал 48%, а интернет страни не ми отвара....го избришав драјверот одново го инсталирав имаше некое време, сега пред малку пак ми снема... да не е нешто до усб стикот ?
Пробај извади го кабелот и усб-то и пак стави ги да видиш дали ќе има некоја разлика. Во однос на сигналот тешко е да се каже можеби смета нешто или да не е далеку од рутерот. Пробај премести го на друга страна види дали ќе има разлика па пиши повторно.

Janev

2.856
Поени од реакции
58
Пробај извади го кабелот и усб-то и пак стави ги да видиш дали ќе има некоја разлика. Во однос на сигналот тешко е да се каже можеби смета нешто или да не е далеку од рутерот. Пробај премести го на друга страна види дали ќе има разлика па пиши повторно.

немам кабел, усбто го користам веќе 4 месеци, немав никакви проблеми се до денес, а сигналот иако е 48% кога симнувам нешто, ја постигнува целата брзина на нетот.....

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
немам кабел, усбто го користам веќе 4 месеци, немав никакви проблеми се до денес, а сигналот иако е 48% кога симнувам нешто, ја постигнува целата брзина на нетот.....
Кај мене се случуваше неколку пати да ми се намалува сигналот поради локацијата на која беше поставен стикот но можеби бидејќи бил оддалечен рутерот.
Во секој случај чим е нов стикот не би требало да е неисправен.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Заебани се DNS серверите на твојот провајдер (или ти се изместени) и затоа неможеш да отвараш страни. Ти имаш интернет, ама неможеш да сурфаш. Или ќе си се опраи за некој саат/ден, или јави им се, прашај ги кои DNS адреси да ги ставиш.

Еве пример, пробај кликни тука, би требало да ти отвори Google.
Ако ти отвори Google, тогаш ДЕФИНИТИВНО нешто е сјебано со DNS серверите или од кај тебе, или од кај провајдерот.

Janev

2.856
Поени од реакции
58
Заебани се DNS серверите на твојот провајдер (или ти се изместени) и затоа неможеш да отвараш страни. Ти имаш интернет, ама неможеш да сурфаш. Или ќе си се опраи за некој саат/ден, или јави им се, прашај ги кои DNS адреси да ги ставиш.

Еве пример, пробај кликни тука, би требало да ти отвори Google.
Ако ти отвори Google, тогаш ДЕФИНИТИВНО нешто е сјебано со DNS серверите или од кај тебе, или од кај провајдерот.

сега во ред е...работи, пред пола саат HP системот ми даде да го апдејтувам, па се инсталира нешто во врска со wlan...ќе видам како ќе е во наредните денови...ако прави пак така ќе се јавам...

Снајпериста

несреќник
Член од
20 ноември 2008
Мислења
293
Поени од реакции
4
mozi ovaj post ne e za tuka ama nemase kade da go postavam: dali mozi nekoj da mi kazi kako se pravi da se pisva so makedonski font na facebook, sekade isprobav i nemozam da najdam

Kajgana Shop

На врв Bottom