Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
здраво дечки.
како е?
абе ај да видам некој дали ќе може да ми помогни!?
како можам на w-lan интернет да сменам пасвордот?
некој ми го дознал и сега го користи мојот нет:(
а и плус неможам кантер да играм:(
ај ако може некој да ми каже!?
фала:smir:
каков рутер имаш ?
пробај 192.168.1.1 и админ пасс и јузер
или пробај 192.168.1.254

xion

Преголема титула!
Член од
14 април 2009
Мислења
9
Поени од реакции
1
каков рутер имаш ?
пробај 192.168.1.1 и админ пасс и јузер
или пробај 192.168.1.254
фала брат за помошта..
но секако пробав.
се јавив таму и ми рекоа дека неможам сам да го сменам..
треба лично ја таму да идам за да го сменат...
инаку фала..:smir:

od

Член од
16 април 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
telekabel i ip adresi

Zdravo. Imam 2 kompjuteri povrzani preku modem i ruter. Korisnik sum na mobi od bitola koi se del od telekabel.

Imam zabelezano deka ip mi se menja na nekolku meseci. Po podolgo koristenje i nekolku smenati ip adresi, mi se cini deka ip adresite se poveke licat na minatite. Ne mozam da procenam dali se istite bidejki ne gi zabelezuvav. Na primer momentalnata ip mi e mnogu slicna so minatata ip na drugiot kompjuter. Ne znam dali se kompletno isti...

Prasanjeto mi e kako telekabel gi raspredeluva ip adresite? Dali ima "pool" na ip adresi koi se vrtat na mojata smetka...prvo na edniot pa na drugiot kompjuter.....So drugi zborovi konecen broj od nekolku ip adresi koi samo jas gi koristam i koi po podolgo vreme pi pocnale povtorno da se vrtat vo krug..

Ili pak ip se menjaat izmegu site korisnici....mojata denasna ip bila na nekoj drug, a mojata prethodna sega ja ima nekoj drug...

Sporedno prasanje e dali moze da se smeni ip adresa bez da se ceka toj period od nekolku meseci...Primarno me interesira prviot del kako gi raspredeluvaat ip adresite. Fala.

:helou:

Vetrence

...believe in yourself! :)
Член од
2 јули 2007
Мислења
7.469
Поени од реакции
676
тоа ти се вика динамичка Ip адреса. dynamic ip.

Се менува мислам со connect/disconnect. :)
ПОвеке нека ти каже некој кој што има таква адреса.

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Ип адресите се доделуваат динамички - сепак се пази во одреден период временски да остане истата Ип адреса кај корисникот доколку е тоа можно. Нема некој посебен алгоритам и најверојатно сличноста се должи на коинциденција :pipi:

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Zdravo. Imam 2 kompjuteri povrzani preku modem i ruter. Korisnik sum na mobi od bitola koi se del od telekabel.

Imam zabelezano deka ip mi se menja na nekolku meseci. Po podolgo koristenje i nekolku smenati ip adresi, mi se cini deka ip adresite se poveke licat na minatite. Ne mozam da procenam dali se istite bidejki ne gi zabelezuvav. Na primer momentalnata ip mi e mnogu slicna so minatata ip na drugiot kompjuter. Ne znam dali se kompletno isti...

Prasanjeto mi e kako telekabel gi raspredeluva ip adresite? Dali ima "pool" na ip adresi koi se vrtat na mojata smetka...prvo na edniot pa na drugiot kompjuter.....So drugi zborovi konecen broj od nekolku ip adresi koi samo jas gi koristam i koi po podolgo vreme pi pocnale povtorno da se vrtat vo krug..

Ili pak ip se menjaat izmegu site korisnici....mojata denasna ip bila na nekoj drug, a mojata prethodna sega ja ima nekoj drug...

Sporedno prasanje e dali moze da se smeni ip adresa bez da se ceka toj period od nekolku meseci...Primarno me interesira prviot del kako gi raspredeluvaat ip adresite. Fala.

:helou:
Релативно долго време остануваат исти, ама ако сакаш да ги менуваш по желба, менувај mac адреса, па ќе ти доделува нови адреси. После секоја трета адреса треба рестарт на модемот, па имаш нови три итн. Може да менуваш со etherchange.

Член од
14 август 2006
Мислења
43
Поени од реакции
1
pomos

imam Thomson TG782 ruterce i sakam da otvoram nekoj porti zs sakam da igram pes dali moze nekoj da mi kaze kako da otvoram zs jas otvoriv ama nesto ne e ok nesto pak me blokira.
ke stavam slika da vidite kako otvoriv pa da me popravite kade gresam
fala odnapred

Attachments

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
како да блокирам страна преку мозила??

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
како да блокирам страна преку мозила??
Најверојатно има некој додаток за таа намена - погледни ... parental control е клучниот збор ... да дадеше детали каква страна ќе се посоветував ...

Друга опција е модификација на HOSTS фајлот ама тоа бара напредни познавања поготово на Виста :pipi:

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Најверојатно има некој додаток за таа намена - погледни ... parental control е клучниот збор ... да дадеше детали каква страна ќе се посоветував ...

Друга опција е модификација на HOSTS фајлот ама тоа бара напредни познавања поготово на Виста :pipi:
не е за мене за еден другар е..утре ке го прашам па ке постирам пак целосно за што страна=) сепак фала што се потруди:smir:

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Иам рутер, Thompson, од t-home. Си работеше супер досега и сега почна цело време да снемувам интернет, најчесто се гаси сијаличката за интернет и за voice а од време на време цел рутер се гаси, и мрежа и дсл и wlan. Е сеа да прашам, дали е до рутерот, или до линијата е нешто. Не се трпи ова.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Иам рутер, Thompson, од t-home. Си работеше супер досега и сега почна цело време да снемувам интернет, најчесто се гаси сијаличката за интернет и за voice а од време на време цел рутер се гаси, и мрежа и дсл и wlan. Е сеа да прашам, дали е до рутерот, или до линијата е нешто. Не се трпи ова.
Прво јави се на T-Home, кажи им што е проблемот, ќе ти кажат што и како.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804

До рутерот е, истото се случуваше и кај мене. Се гаси целиот рутер (останува само да свети црвено диодата power) и по некоја минута пак се нормализира, а се случува и диодата интернет да престане да свети (додека дслот работи нормално) и за некоја секунда пак да почне да работи нормално.

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Јави се на 0800 12345, ќе пратат тим да направи апдејт на firmware-от на рутерот.

Kajgana Shop

На врв Bottom