Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Како да остварам конекција меѓу Windows Vista Ultimate SP1 и Windows XP Professional SP2.
Моменталната состојба е ваква: Имам поврзано LAN преку свич (Gembird NS-5P) laptop(Vista) i Desktop(XP Pro).
Двата копјутери се поврзани на свичот кој пак е поврзан на модемот WADSL(ON-NET) така што и двата имаат независна интернет конекција преку свич но неможе да се видат меѓу себе.

Направи тоа WORKGROUP на двата компјутери да биде исто името. Пример WORKGROUP: DOMA

Па направи рестарт, и после на сите партиции (или на тие што сакаш да се делат) преку десен клик оди на SHARING AND SECUTITY и направи да ги има во мрежа. Ова напрај го на двата РС.

Пред 1 недела го форматирав комппјутерот нешто се побркуваше, беше бавен излегуваа на десктопот некои инсталации, мирцот сам се отвара и разни глупости...
Откако го форматирав првите 2-3 супер беше, немаше на што да се пожалам ама сега повторно ми се уклучува некој мирц, сам се конектира на некој сервер... А да кажам оти не ми е инсталиран мирцот, барав и на Search на комп. не најди ништо еве со слика како е кога ми се уклучува компјутерот... ВИРУС Е ИЛИ????
Прегледај го приврзокот 7416

Сигурно, си фатил од некаде сега или пак го форматири или скенири го, со некој добар анти-вирус убо да ти исчисти се ти предлагам со нод32..
99% до вирусите е нема од друго што да е :toe:
Скенири го и пиши дали ти се управи ако ти прави пак ке најдеме друго чааре

Сигурно, си фатил од некаде сега или пак го форматири или скенири го, со некој добар анти-вирус убо да ти исчисти се ти предлагам со нод32..
99% до вирусите е нема од друго што да е :toe:
Скенири го и пиши дали ти се управи ако ти прави пак ке најдеме друго чааре
Скенирав и најде 21 инфекција. Сега не ми се појавува ако има нешто пак ке пишам :smir: танкс

Имам 3 компјутери поврзани во мрежа преку router - два земаат интернет безжично, третиот е поврзан со мрежен кабел во рутерот. Дали и како (со кој програм) во одредени периоди можам да го исклучувам интернетот на тие што се поврзуваат безжично, без да губам нет на третиот?

Имам 3 компјутери поврзани во мрежа преку router - два земаат интернет безжично, третиот е поврзан со мрежен кабел во рутерот. Дали и како (со кој програм) во одредени периоди можам да го исклучувам интернетот на тие што се поврзуваат безжично, без да губам нет на третиот?

Па ке ги исклучиш од конекцијата оние што добиваат интернет преку рутерот, или пак исклучи го рутерот...:helou:

Можеш и преку рутерот, во зависност кој модел го имаш.
Јас имам Linksys WRT54GL со Tomato firmware и гледам дека има таква опција.

Едит: пример

Па ке ги исклучиш од конекцијата оние што добиваат интернет преку рутерот, или пак исклучи го рутерот...:helou:

Веќе спомнав дека не сакам да губам интернет на сите компјутери.. значи исклучување рутер не доаѓа во предвид.

Можеш и преку рутерот, во зависност кој модел го имаш.
Јас имам Linksys WRT54GL со Tomato firmware и гледам дека има таква опција.

Едит: пример

Јас имам WRT54GC.. такво малечко, сакато, ама врши работа. И нема опција за 3rd party firmware :)

Значи, ми треба некое програмче.. да ги гледа компјутерите во мрежа, и да има опција за исклучување/лимитирање на нет. NetLimiter не врши работа.

По дифолт, линксис софтверите за рутери имаат опција Access restriction, таму поставуваш кој пц (ип адреса/мак адреса), во кој дел од денот да има/нема интернет. Е сега прашање е дали ја има оваа опција на твојот рутер, WRT54G/GL го имаат ова со линксис софтверот.

едит: Проверено, имаш Access Restrictions - Internet Access Policy, таму стави ип/мак адреса и кога да нема/има интернет и тоа е. :)

По дифолт, линксис софтверите за рутери имаат опција Access restriction, таму поставуваш кој пц (ип адреса/мак адреса), во кој дел од денот да има/нема интернет. Е сега прашање е дали ја има оваа опција на твојот рутер, WRT54G/GL го имаат ова со линксис софтверот.

едит: Проверено, имаш Access Restrictions - Internet Access Policy, таму стави ип/мак адреса и кога да нема/има интернет и тоа е. :)

Фала :)

Kako da se konektiram na msn poreku mozilla,ama i hotmail da otvara isto preku mozilla,zasto po default mi se otvara internet explorer

Kako da se konektiram na msn poreku mozilla,ama i hotmail da otvara isto preku mozilla,zasto po default mi se otvara internet explorer

Треба да наместиш default browser да ти биде Мозилата...
Десен клик на Старт, избери Properties, после кликни Customize
и долу ке видиш мени каде што пишува Internet. Избери Мозила и готово :salut:

Треба да наместиш default browser да ти биде Мозилата...
Десен клик на Старт, избери Properties, после кликни Customize
и долу ке видиш мени каде што пишува Internet. Избери Мозила и готово :salut:

Мене цел живот ми е мозилата дифолт стаена, па пак коа ке кликнам на мсн да ми се отвори hotmail, ми го отвара во интернет сексплорер.....

Да не знае некој да објасни како се прави Uncap на кабелски модем ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom