Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Имам Linksys WRT54GL Wireless router и не сум баш задоволен, па одлучив да си купам ново рутерче.
Па еве си најдов едно кој мислам дека е ултра јако. Еве линкче до рутерчето:
http://www.linksys.com/servlet/Sate...nksys/Common/VisitorWrapper&lid=1684939789B01

Што викате ?
Или пак дајте и други предлози, но само од Linksys.

Имам Linksys WRT54GL Wireless router и не сум баш задоволен, па одлучив да си купам ново рутерче.
http://www.linksys.com/servlet/Satellite?c=L_Product_C2&childpagename=US%2FLayout&cid=1175239516849&pagename=Linksys%2FCommon%2FVisitorWrapper&lid=1684939789B01

Што викате ?

А дали го проба линксисот што го имаш со third party firmware? Колку за почеток само погледни DD-WRT и Tomato.

Имам еден проблем, мислам дека може да се реши, само што не сум 100% сигурен дали може така како што јас мислам, зашто никогаш не сум пробал, па ако пробал некој, слободно нека ме упати што поточно да направам.
Вака:

На еден другар му се сјеба модемот (Motorola Surfmodem SB5101) оние што ги даваат за кабелски интернет, и сеа сакам да му однесам друг модем и пак да си има интернет (само привремено пошо го однесе овој да му го опраат).
Колку што знам, кабелскиве оператори прво ја регистрираат MAC адресата на модемот кај нив, и после САМО преку тој модем може да зимаш интернет. Ако ставиш друг модем, треба да идеш таму или да ти дојдат да сменат нешто во врска со MAC адресата (дали да ја регистрираат кај нив како друга или незнам).

Е сеа, другаров има и рутер, мислам дека е Linksys, и мислам дека може некако да се клонира претходната MAC адреса од претходниот модем или нешто слично.

Значи, што се треба да направам (ако може) за да му однесам друг модем и тој да си има интернет БЕЗ ДА СЕ ЈАВУВАМ по кабелскиве оператори, да ми мењаат глупости, без да доаѓаат и такви ствари, зашто ова ми треба за околу 10 дена да биде вака. После ќе си биде пак на стариот модем.

Некој да знае нешто поточно за ова како да ми помогне?

Фала :smir:

http://www.linksys.com/servlet/Sate...nksys/Common/VisitorWrapper&lid=1684939789B01

Што викате ?

а од што конкретно не си задоволен?ја го имам едно 6 месеци веќе,нема никакви проблеми,се работи екстра.не би го мењал за ништо

А дали го проба линксисот што го имаш со third party firmware? Колку за почеток само погледни DD-WRT и Tomato.

Како со third party firmware ? Да го подобра рутерот нешто или ?

Бтв може само да ми кажете дали тој рутер што сакам да го зеам и што ставив линкче е стварно ултра добар според инфото што го читам..

а од што конкретно не си задоволен?ја го имам едно 6 месеци веќе,нема никакви проблеми,се работи екстра.не би го мењал за ништо

Како слаб сигнал да има нешто. Некад мислам дека ме зеза. Сепак ќе земам нов...
Задутре.

Како со third party firmware ? Да го подобра рутерот нешто или ?

Third party фирмверите имаат опции кои не идат со линксис фирмверите (оригиналните, ОЕМ), на пример, имаат опција за зголемување на моќта на сигналот - нешто што тебе ти претставува проблем во моментот.

За новиот немам што да ти кажам, не ми е познат освен - дека на лик е убав :).

^ Епа тоа е, но да не го зафркнам рутерот после со зајакнувањето на сигналот ? :)

Ќе има разлика ? :D

ја на мојот имам томато ставено,нема никакви проблеми,и сигналот може да го појачуваш до 242 мили вати мислам,а default беше на 40 негде.не е уствари битно тоа,битно кога ќе седнам на тераса,кај што е најслаб сигналот,иде преку 3 ѕида,го појачувам до негде 150-160 мили вати и имам пак excelent connection.ја не би го мењал рутерот,боље пробај прво со firmware-от на томато,па после види што ќе правиш.
и неможеш да го зезнеш рутерот,барем ја мојот не сум го зезнал,а го имам поставено на максимална моќност

Користам неотел интернет,но последниве денови интернетот е катастрофа (иначе задоволен сум од нив) е сеа им се жалам постојано,но од кај нив велат дека е се во ред.
денеска ми рекоа дека треба да апгрејдувам фирмвер на рутер( во ред,ќе го напраам и тоа)
прашањето ми е...дали може вакви проблеми со падни стани интернетот да ми ги праи рутерот барајќи нов фирмвер?

Користам неотел интернет,но последниве денови интернетот е катастрофа (иначе задоволен сум од нив) е сеа им се жалам постојано,но од кај нив велат дека е се во ред.
денеска ми рекоа дека треба да апгрејдувам фирмвер на рутер( во ред,ќе го напраам и тоа)
прашањето ми е...дали може вакви проблеми со падни стани интернетот да ми ги праи рутерот барајќи нов фирмвер?

Можеш да имаш интернет дома без рутерот???

Ако можеш, провери така ден-два, види дали ќе те зеза интернетот и одлучи си после што е проблемот :)

Имам адсл, кога направам Repair на LAN ми се појавува следново:
272505netBT.JPG
:nesum:
help???

Можеш да имаш интернет дома без рутерот???

Ако можеш, провери така ден-два, види дали ќе те зеза интернетот и одлучи си после што е проблемот :)

Go koristam u dukan,ama sea pa iam plus poteskotija...nemozam da mu vlezam so admin/admin
a niti pa so bilo kakov drug pass,treba reset..pa user i pass od konekcija...trista sranja.

Како да ги видам сите страни што сум ги посетил освен во History. И дали може да се најдат ако имам направено Clear Private Data

molam za pomosh decki.
nikako nemozam wireeles da si ja najdam mrezata preku routerot.
do so e problemot.naogja drugi mrezi a mojata nikako. .uklucen mi e i ruterot i laptopot.
blagodaram za pomoshta odnapred

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom