Енергетскиот систем на Македонија и енергетската криза. Треба ли нуклеарна централа?

dali na balkanskite zemji im treba nuklearna elektro centrala

• Вкупно гласачи
    44
  • Гласањето е завршено на .

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
samo naivni i dezinformirani mozat voopsto da se prasaat vakvi prasanja :)

ama barem mu go naprajvte kjefot na ABC.

za onie koi glasale "DA"...

- da si gi pustite decata tamu da rabotat, jas ke vi sredam da gi primat na rabota preku vrski...
- mozi vnucite ke se rodat so 2 glavi i 4 race, i normalno leukemija, a rak posekako site imame... ama za to ke mislime ko ke se sluci, neli? ako voopsto znaeme sto znaci poimot mislenje...
- ama jbg, ako vi se rodat vnuci so 2 glavi i 4 race, odma otvarame cirkus i uste pokje pari ke imame nego od prodavanje nuklearna energija...
-------------
ah toj kantaro, na nitu eden ne mozi gluposta da vi ja izmeri :) (normalno, na tie sto glasaa deka na Makedonija i treba Nuklearna Centrala)
sho ne ke procita coek...
Аааа,сердарче,па јас се откажав од долгогодишното настојување за да обезбедам енергетска стабилност на Македонија како моја оставштина на оваа земја итоа бесплатно,онака од љубов кон татковината.Сега барам пари за се,па секоја идеја ја наплаќам за пари,ич око не ми трепнува.
Јас ќе издржам финансијски ако сака струјата нека биде 10 евра од киловат,а за сите други "ме боли таквото",па нека си се печат во лето за да апсорбираат енергија за во зима.:)

Нешто се намножија двоглавите и четвороглавите луѓе низ светот во последниве децении
Jас мислам дека се намножија луѓето а процентот на неколкуглави останува ист.:)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Jас мислам дека се намножија луѓето а процентот на неколкуглави останува ист.:)
АБЦ НЕ МОРА ДА СИ ТОЛКУ СЕРИОЗЕН, коментарот ми беше пародија на предходниот пост

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Дали некој ја знае причината зашто Македонија реши да не кофинансира во Белене?
Македониja не посака,заштото мислеше дека нема да се гради наистина Белене.Много држави мислеха дека само си лупат тиа со Белене,па се види дека подписавме договор со руска фирма коja ке го градат.За сега ке бида 100% на бугарската држава по ако се реши ке се продадат 49%.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
samo naivni i dezinformirani mozat voopsto da se prasaat vakvi prasanja :)

ama barem mu go naprajvte kjefot na ABC.

za onie koi glasale "DA"...

- da si gi pustite decata tamu da rabotat, jas ke vi sredam da gi primat na rabota preku vrski...
- mozi vnucite ke se rodat so 2 glavi i 4 race, i normalno leukemija, a rak posekako site imame... ama za to ke mislime ko ke se sluci, neli? ako voopsto znaeme sto znaci poimot mislenje...
- ama jbg, ako vi se rodat vnuci so 2 glavi i 4 race, odma otvarame cirkus i uste pokje pari ke imame nego od prodavanje nuklearna energija...
-------------
ah toj kantaro, na nitu eden ne mozi gluposta da vi ja izmeri :) (normalno, na tie sto glasaa deka na Makedonija i treba Nuklearna Centrala)

sho ne ke procita coek...
Сердар,сега во БГ работи една нуклеарка и нема по-горем броj деца со 2 глави и 4 раце.Ако имаше проблем и во МК ке требаше да се усети.Веке 30 години ке станат нема проблем.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Serdarot..samo edna nema statistika.. kolku ginat godisno vo sobrakajki i kolku ginat od nuklearki ?? :)
Nego molite boga "brakata" od Bugarija da napravat uste eden "bratski" gest pa da ni dozvolat da kupime nekoja akcija od nuklearkata.
Toa brakata go staviv vo navodnici samo i samo od prosta pricina sto duri i za ovaa tematika ke se najde nekoe idiotce sto ke rece da be ni dozvolija da koinvestirame tamu i da dobivame evtina struja samo so cel da ne pretopat vo bugari :)

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
ro ne realen statisticki prikaz vo Sobrakjajna nezgoda ginat @-10 luge vo nuklearna havarija moze taa brojka da se iskaci i na nekolku milioni

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
celtic ne pisuvame tuka od inat prijaele.. naprotiv minatata godina iljadnici izginaa vo soobrakajki ne cuv nitu eden vo nuklearka i taka e so godini. No ete im odgovara na pogolemite taa fama i stravda se siri dodekase zgolemuvaat nivnite nuklearki ...

Член од
28 декември 2007
Мислења
15
Поени од реакции
0
Братовчед ми зав'рши преди 15 години специалност атомна физика в Санк Петербург Сега отново замина за там на специализација ште работи в Белене За нуклеарка трјабват несамо ГОЛЕМИ инвестиции но и СПЕЦИАЛИСТИ

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Братовчед ми зав'рши преди 15 години специалност атомна физика в Санк Петербург Сега отново замина за там на специализација ште работи в Белене За нуклеарка трјабват несамо ГОЛЕМИ инвестиции но и СПЕЦИАЛИСТИ
Со добра обука (специјализација) и за добра плата специјалисти ќе имаш колку сакаш.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Треба но дали македонија ке има стучен кадар за оваа работа е друго прашање, и тој кадар ќе треба да ни биде од увоз.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Oва колку Бугарите да цркнат од мака оти им градат скапи нуклеарки кој ќе бидат во погон додека Русите ја завршат Белане.Измислени се за во Македонија.:) :
-Toshiba разви нова класа на микро нуклеарни реактори кои се дизајнирани за напојување на индивидуални објекти и згради или делови од населби. Новиот реактор, со големина од само 610 х 183 сантиметри, би можел да комплетно да го смени начинот на живот на малите заедници коисе оддалечени од поголемите градови, мал бизнис или група на соседи кои веќе се проклучени на градска електрична мрежа меѓутоа сакаат да имаат поголема контрола и сами да си ги контролираат своите енергетски потреби.
200 киловатниот реактор кој го дизајнираше компанијата Toshiba е дизајниран да биде сигурен (да нема прекини во неговата работа), тотално автоматски, а Toshiba гарантира и дека никогаш нема да прегрее. За разлика од традиционалните нуклеарни реактори новиот микро реактор не употребува контролни полуги за да ја иницира реакцијата. Новата револуционерна технологија користи резервари со течен Litium-6, изотоп кој е ефективен во абсорбирање на неутрони. Резерварите со Litium-6 се поврзани со вертикална цевка која се поставува на јадрото на реакторот. Целиот процес се одржува сам себеси и може да трае и до 40 години, произведувајќи енергија за само 5 американски центи за еден киловат/час.
Toshiba очекува да го постави првиот реактор во Јапонија во 2008, додека со маркетинг на новиот систем во Европа и Америка да стартува во 2009 година.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
АБЦ,како видиме цената на струjата не е поевтинjaла и тако ке биде.Ке доjде време 0,04 евро ке е нормална цена.Види сега балканот.Грциа лето нема струja еднам продава БГ и Србиja.Македониja е на прагот от срив.Косово нема.Албаниja нема и то много нема.Когато зборуваш за цена замисли се цена от 0,01 евро каде може да се намери веке?Само каj нас имаше и веке нема.Цената на струjaта ке се зголемува и то поне 50% уште.Кога бидат готови Белене и Черна вода ке има струja но скапи.Това е вистината.

Член од
8 декември 2007
Мислења
309
Поени од реакции
0
Abe i atomska bomba ni trebva, ama nema koj da plati i golemite sili ne davat ! :wink:

Inaku, Makedonija smeta da investira vo novata Bugarska nuklearka vo Belene ! :helou: Bratstvo i edinstvo ! :smir:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па така е кога не сте доволно технолошки информирани,ви преостанува да читате форуми и да си ги фалите "своите магариња".:)

Член од
8 декември 2007
Мислења
309
Поени од реакции
0
Па така е кога не сте доволно технолошки информирани,ви преостанува да читате форуми и да си ги фалите "своите магариња".:)
Ne sakam da se falam, ama energetikata mi e profesia ! :helou:
Ubavo deka doidov na forumov da gi naucham nekoi neshta ! :baeh: :vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom