Граматички правила и правопис

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
А зошто да немаат женски род? Тоа што во минатото имало само доктори мажи, незначи дека именките треба да останат така.

Јас како маж не би сакал некој да ме вика администраторка.
Хехе,Мистик те сфаќам тебе убаво,ама мојата по македонски верувај никој не ја сфаќа!:smir:

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Срам, срамови, срамота, се срамам, се срами, се срамат....
Ресторан - (фр. restaurant) Значи кај нас е прифатено БЕЗ Т
Телефон (машки род) - телефонот, телефонов, телефонон , како и сите машки именки, кои за жал во Битола се изговараат без Т
Е Димитар земи граматика за основно одд,и ќе видиш дека сум во право:)
Прифатено е без Т само во изговорот,а во пишана форма е со Т...
ТелефоноТ е правилно напишан збор,меѓутоа телефоноТ не е правилно изговрен!!
Гарантирам дека не си во право: Еве...
http://rechnik.on.net.mk/ оди на лексикон, и напиши: срам, потоа напиши ресторан.

А на крај, за тоа членувањето на зборовите (телефонот),еве што пишува во македонската граматика:

Членот во македонскиот јазик е постпозитивен, т.е. доаѓа како наставка на именката.
  • Членот -ов, -ва, во итн. служи за укажување на предмети блиски до говорителот: човеков (овој овде)
  • Членот -он итн. - за укажување на пооддалечени предмети, но во опсегот на нашите чула: човекон (оној онаму)
  • Членот -от итн. иде најчесто во служба на општо определување, без однос спрема неговата пространствена позиција, но ќе се рече: на ти ја книгава (оваа до мене), дај ми ја книгана (онаа што ја гледаме двајцата малце понастрана); и од друга страна: дај ми ја книгата (таа што е до тебе, таа што ја држиш) (членот -от изразува и пространствено определување во случај кога се зборува за предмет што се наоѓа во дофатот на второто лице)
Има зборови кои се пишуваат со две исти букви,а се изговараат со една
-пролетта
-одделение
-сообраќај(овој збор можен е да се изговори со двете оо)
Шо мислиш,како се изговараат првите две зборчиња?
Пролетта, одделение, сообраќај се пишуваат, но и се читаат со 2 т, односно 2 д или о. Сигурно не велиш пролета (друго значење), оделение или собраќај...

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.971
И зошто ли зошто пишуваат „сваќа“ место „сфаќа“?:)
Грешката што најмногу ме нервира. И на сите им кажувам дека грешат, дури се скарав со еден и на крај отиде на блок само поради ова. :)

Еден апел до сите што ќе го прочитаат постов:
Побогу пишувајте со Ф „сфаќа“ за разбира, а „сваќа“ за роднина. :)

D

Delux

Гостин
Гарантирам дека не си во право: Еве...
http://rechnik.on.net.mk/ оди на лексикон, и напиши: срам, потоа напиши ресторан.

А на крај, за тоа членувањето на зборовите (телефонот),еве што пишува во македонската граматика:

Членот во македонскиот јазик е постпозитивен, т.е. доаѓа како наставка на именката.
  • Членот -ов, -ва, во итн. служи за укажување на предмети блиски до говорителот: човеков (овој овде)
  • Членот -он итн. - за укажување на пооддалечени предмети, но во опсегот на нашите чула: човекон (оној онаму)
  • Членот -от итн. иде најчесто во служба на општо определување, без однос спрема неговата пространствена позиција, но ќе се рече: на ти ја книгава (оваа до мене), дај ми ја книгана (онаа што ја гледаме двајцата малце понастрана); и од друга страна: дај ми ја книгата (таа што е до тебе, таа што ја држиш) (членот -от изразува и пространствено определување во случај кога се зборува за предмет што се наоѓа во дофатот на второто лице)
Пролетта, одделение, сообраќај се пишуваат, но и се читаат со 2 т, односно 2 д или о. Сигурно не велиш пролета (друго значење), оделение или собраќај...
Тенкју

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Јас имам прашање, кога сме веќе кај грешките.
На вести (и на други места), кога и да гледам/читам, константно луѓево велат/пишуваат администраторКА, докторКА, адвокатКА, претседателКА, амбасадорКА, лекторКА, директорКА...

На страна што се кладев, ирелевантно е тоа сега, ме интересира дали именкиве навистина имаат женски род или јас сум во заблуда?
Фала. :)
Тоа се именки образувани од други именки при што се користат повеќе суфикси.
-ка (докторка, колешка, членка, адвокатка, директорка, лекторка...)

Други суфикси:
-ник (дописник, наставник, правник...)
-ство (пријателство, ропство...)
-ар (банкар, рибар, шумар...)
-ец (металец, северец...)
-ица (божица, кралица...)
-џија/-чија (бозаџија, занаетчија...)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Исто е интересна редовната употреба на србизмот хокеар, наместо хокеист. Или уште пострашниот хокеаш.

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Исто е интересна редовната употреба на србизмот хокеар, наместо хокеист. Или уште пострашниот хокеаш.
Хокеаш не е правилно, но хокеар не е србизам. Тој е и во македонскиот правопис, исто како што е хокеист!

хокеар
хокеар... и хокеист
хокеарски
хокеарски... и хокејски
хокеист хокеист...
хокеј
хокеј...

ПојзонГрл

Оne in a Million
Член од
22 јули 2007
Мислења
264
Поени од реакции
1
Најмногу ме нервираат ПЕАЧИ и ПЕАЧКИ .... Се пишува: пеЈач и пеЈачка.
Исто имам сретнато наЈак... се пишува наЈЈак. =)

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Неверојатно, прилично често наместо "не знам" се сретнува "незнам".

Член од
11 јуни 2007
Мислења
106
Поени од реакции
1
Неверојатно, прилично често наместо "не знам" се сретнува "незнам".
Точно, ова станува толку зачестена појава- НЕМОЖЕ,НЕСМЕЕ,НЕЗНАЕ (го има и по телевизии и по весници, па дури и го сретнав овде некаде на форумов), што дури едно време си помислив дека мене нешто не ми е јасно, па проверував во правописот

Љупа

Learning to pray
Член од
13 јули 2007
Мислења
16
Поени од реакции
0
гледам темата се прошири на “говорете македонски“. За страмота!

Bush(av)

Aut inveniam viam aut faciam.
Член од
30 април 2007
Мислења
758
Поени од реакции
7
Јас имам прашање, кога сме веќе кај грешките.
На вести (и на други места), кога и да гледам/читам, константно луѓево велат/пишуваат администраторКА, докторКА, адвокатКА, претседателКА, амбасадорКА, лекторКА, директорКА...

На страна што се кладев, ирелевантно е тоа сега, ме интересира дали именкиве навистина имаат женски род или јас сум во заблуда?
Фала. :)
Koлку што се сеќавам од основно, а и од сТредно,би требало да се во машки род, независно( мислам дека заедно се пишува) од полот:smir:

Marinka

~petit etoile dans mon coeur~
Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Koлку што се сеќавам од основно, а и од сТредно,би требало да се во машко род, независно( мислам дека заедно се пишува) од полот:smir:
Мислам дека во поголем број јазици горе наведение се во машки род, но се поголема е тенденцијата да тие бидат во женски род, поради дискриминација. :toe:

noodle ®

Teetleh
Член од
3 декември 2005
Мислења
1.527
Поени од реакции
257
Поздрав до еден мој професор кој ми го продолжи животот со неговата стреда.

Тањушка

pretty mama
Член од
17 јануари 2006
Мислења
365
Поени од реакции
29
Фина тема која би било убаво да прерасне во секојдневно учење на правопис и правоговор.

Мојот пример за денеска е се` уште. Значи, се пишува одвоено и со надреден знак над се`.

Kajgana Shop

На врв Bottom