Eјјјј....и мене ме нервираат тие луѓе што додаваат букви без потреба.И зошто ли зошто пишуваат „сваќа“ место „сфаќа“?
Инаку тоа „т“-то се провлекува во повеќе зборови (базенТ, ресторанТ).
Еј... А реЛна? Или интелЕгентен?А па кога ќе слушнам "фЛизер" наместо "фризер"...:nerv::ija::zid:
Само колку не си во право....Правилно е да се пиши со„Т“,ама се изговара без„Т“
СТрамота се пиши,а се изговара срамота(без Т),или ресторан-Т се изговара без буквата Т...инаку не е грев да се изговата со Т...телефоно-Т,обично го изговараме без Т
Е Димитар земи граматика за основно одд,и ќе видиш дека сум во право
Прифатено е без Т само во изговорот,а во пишана форма е со Т...
ТелефоноТ е правилно напишан збор,меѓутоа телефоноТ не е правилно изговрен!!
Mислам дека поправилно е кога се употребува универзалниот термин,без КА(без женски род).Јас имам прашање, кога сме веќе кај грешките.
На вести (и на други места), кога и да гледам/читам, константно луѓево велат/пишуваат администраторКА, докторКА, адвокатКА, претседателКА, амбасадорКА, лекторКА, директорКА...
На страна што се кладев, ирелевантно е тоа сега, ме интересира дали именкиве навистина имаат женски род или јас сум во заблуда?
Фала.![]()
А зошто да немаат женски род? Тоа што во минатото имало само доктори мажи, незначи дека именките треба да останат така.Mислам дека поправилно е кога се употребува универзалниот термин,без КА(без женски род).
Има зборови кои се пишуваат со две исти букви,а се изговараат со една[/B]
Greska Delux! Pobaraj ja ti gramatikata....![]()
Друже, ова тука си го кажал и немој на друго место, пошто ќе ти се дупнат од смеењеПравилно е да се пиши со„Т“,ама се изговара без„Т“
СТрамота се пиши,а се изговара срамота(без Т)
Отприлеп да не си ти?Правилно е да се пиши со„Т“,ама се изговара без„Т“
СТрамота се пиши,а се изговара срамота(без Т),или ресторан-Т се изговара без буквата Т...инаку не е грев да се изговата со Т...телефоно-Т,обично го изговараме без Т