Зошто нема женски попови?

• Креатор на темата Креатор на темата Dzings
  • Време на започнување Време на започнување
Нема женски попови, бидејќи црковните канони не дозволуваат Жените да извршуваат дејствија во Олтарот, односно да бидат Свештеници(попови), само божјата мајка кога прв пат е воведена во црквата има влезено, сама има влезено во Олтарот односно во СВЕТИЊАТА на СВЕТИИТЕ како благословена жена бидејќи таа го роди Спасителот Исус христос, но таа влегуваше се до 30тата година, бидејќи на таа возраст го добила месечниот циклус, и како таква неможела повеќе да влегува во олтарот, па затоа ЖЕНИТЕ неможат да влегуват во Олтарот, и неможат да вршат Свештенички Дејствија....

Поздрав

Ова се библиски податоци, што сум ја читал библијата :))

Дискутабилно ... :raz: Ама немам идеја на крај памет зашто би можело да биде така

И во црквата и пред бога сите сме еднакви жените неможат да станат свештеници затоа што тоа како дар не им е дадено од бога не поради ева од жената еве дојде гревот во светот но од Девојката Богородица (Марија) дојде спасението на целиот свет се роди Христос

ако сакатре подетално казете

Хм..ми затоа што првиот свештеник бил Арон брат му на Мојсеј....и така како традиција....но незначи дека ние жените сме дискриминирани....не е точно и дека немаме право да влегуваме во олтарот..кога треба да се чисти нема попот да отиде....а некоја која е одговорна за тоа...и најкраен случај монахиња.....барем така е кај нас католиците....и брадата не е задолжителна...никаде не пишувало такво правило...и пошо мажите се посилниот пол.....(Антартикот...хахаха)
Но такви прашања од сорт Зошо е СИНОТ божии а не Керката Божја....или зожто мажите не раѓаат.....хм....па се си пишува во Радосната Вест (т.е.Библијата)....земи прочитај.....хахаххахахаха....но мноооогу метафора понекогаш се употребува......та да незнајш што аџиба пише.....филозофи бе.......ај толку......

прво да ги разјасниме поимите
Католик и Римо-католик
зборот католик доаѓа од латинскиот збор Katolikos што значи соборност православната црква е соборна црква знаци КАТОЛИК ОРТОДОКСЕН ПРАВОСЛАВЕН сите тие се однесуваат на источната правоверна црква а терминот римо католици се однесува на западната зошто со поделбата на црквата на источна и западна во 1054 се оделисе само рим и црквите околу неко затоа и римокатолици
Арон не е првиот свештеник зошто верата во живиот бог постои и пред евреите да паднат во египетско ропство
жената не може да вллезе во олтар тоа е точно но се допушта заради чистење монахињите на се жени тие се девојки зошто за жена се подразбира онаа која општи со маж
а за брадата има во свтото писмо стих кој вели Чбрилч нема да помини по моето лице додека не се исполни мојот завет пред господа секој свештеник дава завет дека ке му служи на бога дедека не се испони тој завет тој не се брича а пошто то завет никогаш не престанува свештениците не се бричат
а з атоа дали се Син Божји или керка божја не треба да го поставуваш тоа прашање пошто никој нема одговоена него ние за Светата Троица знаеме онолку колку бог ни открил за себе тоа ке треба Него да го прашаш

Хм....ти сакаш со мене сега да се караш?...јас си одговорив по МОЈАТА вера.....и сеа шо те буни тоа...или ептен многу не мразиш нас католиците.....??????.........
Прво КАТОЛИЦИТЕ не се православни....пошо првата црква имала Папа!!!!!Св.Петар!!!!!А зборот Katolicos....со сигурност не е латински....Catholi.....que, ce..или нешто од сортот по другите јазици 9незнам како е)...бидејки ако не си учил...во латинските јазици зборовите шо почнуват со К СЕ ОД СТРАНСКО потекло.....и во денешниве јазици француски, италијански е запазено тоа....така се разпознаават туѓите зборови од километри....и со сигурност нема такво значење немам речник до мене...некој јако јако те прелажал.....можеби значи ВСЕОПШТА, АПОСТОЛСКА, и уште три значења кои од ВЕРОНАУКА сум ги заборавила....под всеопшта или апостолска - а да третото беше УНИВЕРЗАЛНА....се подразбира...универзалноста, заедништвото, ЕДИНСТВОТО.....нешто што вие православните го немате....пошо сте си МПЦ, СПЦ, БПЦ..и РПЦи ГПЦ....за други не се сеќавам (а и незнам дали ги има можеби во Украина и другите бивши руски држави да ги има)....и каде ви е соборноста?...т.е.единството?...никаде ...дури уште се делите....овој не признава овој ,другиот трет....и на број сте помалку ...еве два факти кој всушност се одделил....наместо сите христијани да сме заедно....но немам намера да се карам заради тоа...јас не сум против делби, омрази- шо се резултат на караници, напротив СУМ ЗА ЕДИНСТВО НА ХРИСТИЈАНИТЕ!!!!Не се секирај за 1504 сум читала...и ја знам датата!!!Нема потреба да ми ја напомнуваш....таму ЦРКВАТА се разделила на западна и источна...а не КАТОЛИЧКАТА се одделила од ПРАВОСЛАВНАТА...пред 1504 немало католици и православни а само ХРИСТИЈАНИ....!!!!!!И не се одделиле само рим и црквите во околината....прочитај поубаво..ако имаш од каде...
За Арон...ај провери...поточно погледни и прочити...кој бил тој...не тропај глупости за египетското робство...свештеник како свештеник ,не завети за служење на Бог...на некој од старозаветните пророци...таму на планината Синај ...мислам дека беше..не ме држи за збор.....Арон станал првиот свештеник.....и било направено олтар...и пренесена жртва....но таму не била првата литургија како литургија шо ја знаеме днешнава..бидејки денес литургијата е БЕЗКРВНА жртва на Исус Христос (тогаш се давале жртви..крвни)...т.е.Св.Евхаристија.....
За брадата.....јас реков дека кај нас брадата не е задолжителна....за кај вас зашто е така немам поима а и не ме занима...каков завет дават...според кој цитат од Библијата.
За олтарот - може жена да влезе....важно е да знае дека тоа е олтар, дека таму е Исус да го почитува....но не може да држи литургија, тука да напоменам дека Сестрите ЗБОРУВААТ со мажи не дека видат мажи и шкум накај дома... тие дават завети на Чистота, послушност.....и незнам уште какви.....ако нешто ти зборува тоа.
Тоа за Синот Божии само го дадов како пример......исто како тоа зожто мажите не раѓат..зошто на второто не си се сопрел..а на првото...просто сакав да потцртам дека има прашања кои се абсурдни како што и самиот си се досетил и немат одговор.....на пример мене најмногу ме занима ова :ако Бог знае ние шо ке направиме денес, или утре, или како, кога ке завршиме со земниот живот....зошто не праќа овде?...да не пушти,разпредели кој за пекол кој за рај и готова работа.....но тоа е друга тема..овде не и е местото ..а и плус е абсурд некои неодговорливи прашања да се дискутират.....
Биди ми поздравен и трпелив.....и без гижи си зборувам(молам - нели знаеш молитвата е разговор со Бог...) јас со Бог за различни теми....незнам само шо Св.Тројца како заклучок ја даваш?...некако логички несврзано ми стои.....
п.с.Бог се пишува со голема буква...дури и да не е како правописно правило...од ПОЧИТ!!!!!!

Se izvinuvam sto kasnam ama vcera cel den nemozev da se konektiram

1. Не сум дојден да се карам јас само полимизирам
2. Не ми смета твојата вера туку само сакав да направам јасна поделба што значи католик а што римокатолик. Зборот католик е исто што и православен и правоверен или ортодексен ако не знаес отвори лексикон па ке видиш (ти го препорачувам оној на вујаклија)
3. За Рим дека е прва црква си ги помешала поимите првата церква е востановена во ерусалим на педесетница слегувањето на Св. Дух врз апостолите и едни од првите цркви се Антиохиската, Александриската Кипарската и др. Рим е усте далеку од нив
4. Свети Ап. Петар за кого вие сметате дека е основач на црквата во Рим и сам тој во едно ед своите посланија вели: Многупати сакав да појдам при браката мои во Рим но Светиот Дух не ми дозволи" тука тој јасно кажува дека пред него веке имало некој друг апостол во Рим
5. МПЦ СПЦ РПЦ ФПЦ и мн.други се помесни прсвославни цркви ако не знаес да не се повторувам кои се првите пимесни цркви и Рим кога се формирал како црква бил помесна црква
6. 1504 не е настаната поделбата таа е 1054 а во 16от век е настат првиот папски собор кој некој го сметаат како трет период на црквата ова чисто имформативно колку да знаеш
7. Кога велам дека монахињите не општат со мажи то не значи дека не прават муабет туку дека не спијат со нив немаат однос за разлика од римокатоличките свештеници од чии редови секој недела никнува по некој педофил ама нејсет да не се одалечувам од темата
8. За Арон изгледа дека ти не си читала тој е првиот првосвештеник по излегувањето од Египед во периодот од 1250 - 1220 но евреите имале свештениви и пред египетсото ропство
9.За литургијата као богослужба неможе да стане зор се до пс Христво време односно првата литургија е написана од Свети Апостол Јаков брат Господов
10. се согласувам со твоето тврдење дека апсурдно е да се пстсавуваат такви прашања

Нема женски попови, бидејќи црковните канони не дозволуваат Жените да извршуваат дејствија во Олтарот, односно да бидат Свештеници(попови), само божјата мајка кога прв пат е воведена во црквата има влезено, сама има влезено во Олтарот односно во СВЕТИЊАТА на СВЕТИИТЕ како благословена жена бидејќи таа го роди Спасителот Исус христос, но таа влегуваше се до 30тата година, бидејќи на таа возраст го добила месечниот циклус, и како таква неможела повеќе да влегува во олтарот, па затоа ЖЕНИТЕ неможат да влегуват во Олтарот, и неможат да вршат Свештенички Дејствија....

Поздрав

Ова се библиски податоци, што сум ја читал библијата :))

...tokmu taka, ili sto bi se reklo zena u brod i u crkva nemoze da bide, poshto e bludna kerka gospodova stvorena od rebroto, a poradi rasplod i zadovolstvo na adama...da ne mu bide dosadno i da ima koj da go zamara i na keaj da dobie srcev udar...da si pomine...poshto ako nema zeni-belja nema da ima i ke bide ubi boze dosada seopshta...amin...

Како што ми кажаа,немало женски попови,оти Исус бил маж.Според христијанското верување.
Според мене,абе,нели има попадики?
Бај д веј,слободно може и никакви да нема.Баш фино ке биде.:vozbud:

WTF од каде црква и биологија - месечни циклуси...... од каде целибатни попови знаат за месечен циклус ?????

Se izvinuvam sto kasnam ama vcera cel den nemozev da se konektiram

1. Не сум дојден да се карам јас само полимизирам
2. Не ми смета твојата вера туку само сакав да направам јасна поделба што значи католик а што римокатолик. Зборот католик е исто што и православен и правоверен или ортодексен ако не знаес отвори лексикон па ке видиш (ти го препорачувам оној на вујаклија)
3. За Рим дека е прва црква си ги помешала поимите првата церква е востановена во ерусалим на педесетница слегувањето на Св. Дух врз апостолите и едни од првите цркви се Антиохиската, Александриската Кипарската и др. Рим е усте далеку од нив
4. Свети Ап. Петар за кого вие сметате дека е основач на црквата во Рим и сам тој во едно ед своите посланија вели: Многупати сакав да појдам при браката мои во Рим но Светиот Дух не ми дозволи" тука тој јасно кажува дека пред него веке имало некој друг апостол во Рим
5. МПЦ СПЦ РПЦ ФПЦ и мн.други се помесни прсвославни цркви ако не знаес да не се повторувам кои се првите пимесни цркви и Рим кога се формирал како црква бил помесна црква
6. 1504 не е настаната поделбата таа е 1054 а во 16от век е настат првиот папски собор кој некој го сметаат како трет период на црквата ова чисто имформативно колку да знаеш
7. Кога велам дека монахињите не општат со мажи то не значи дека не прават муабет туку дека не спијат со нив немаат однос за разлика од римокатоличките свештеници од чии редови секој недела никнува по некој педофил ама нејсет да не се одалечувам од темата
8. За Арон изгледа дека ти не си читала тој е првиот првосвештеник по излегувањето од Египед во периодот од 1250 - 1220 но евреите имале свештениви и пред египетсото ропство
9.За литургијата као богослужба неможе да стане зор се до пс Христво време односно првата литургија е написана од Свети Апостол Јаков брат Господов
10. се согласувам со твоето тврдење дека апсурдно е да се пстсавуваат такви прашања

1. И политичарите демек полимизират а всушност се карат (плус тоа шо касниш и мислиш дека не си ми одговорил....хм...пак на исто доаѓаме)
2. Католиците не се длеат...па да ги појаснуваш...и тоа не католик да ти објасни а православен...исто како шо бугарите, грците и србите сакат на светот да му објаснат шо сме од каде сме и како се викаме. Така да лексикони не ми требат а тебе ти треба КАТЕХИЗИС НА КАТОЛИЧКАТА ЦРКВА!!!!!
3. Некаде да сум го напишала тоа?....поточно дека РИМ била првата црква?....хм....првата црква била на АПОСТОЛИТЕ!!!!!.....А Исус му ги дал клучовите на св.Петар и рекол „ти си ПЕТАР - КАМЕН, и на тој камен ке ја изградам својата црква.....
4. Цитатите ...се како од протестантска црква.....без предтекст каде точно се кажува шо се милси....и св.Петар не е основач на Црквата во Рим...каде го пишува тоа?....хм....а да ти го напиша....и не го мислиме и сметаме за основач... грешиш!!!
5. Ма баш ми е гајле за вашите помесни Цркви....католичката црква НИКОГАШ не е имала помесни Цркви...секогаш е била една, всеобшта, апостолска...и да не се повторувам...ако те интересира земи како шо реков КАТЕХИЗИС НА КАТОЛИЧКАТА ЦРКВА....та разјасни си кои сме што сме.....не туку измислувај клевети!!!
6. Грешка при пишувањето....сори....за соборот...ние си имаме Прв и втор ватикански собор....сега кој шо смета нека си смета...токму на Вториот ВАтикански Собор е разрешено тоа прашање со влегувањето на жената во црква, во олтар, поедноставни облеки на монасите и монахињите...и слично....
7. Сега се посра веке.....осеќам дека следнот ке е за Егзорцизмот..типично православно карање за егзорцизмот.....ма дај не сери (без извинение)!!!!!Значи само православните монахињи и монаси СЕ монахињи и монаси ...а католичките НЕ...!!!!Бреј....од кај излезе сеа ова пак!!!:...Да посерам тогаш и јас малку.... ами мафиите, дрогите по православните манастири во Македонија?...да потцртам Струмица? и Наум?....сите монаси и монахињи си се монахињи и монаси....разлиакта им е кој на која Црква и припаѓа.....
8. Јас не сум читала или ти не си читал?..........хе хе хе...ма дај..... ..де ај прочитај поубаво...и направи си разлика....зошто Бог баш Арон го посветил и избрал..и тн.
9. Та шо реков јас?.....нешто друго?....првата литургија е ТАЈНАТА ВЕЧЕРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!......и шо сеа околу тоа ке спориме?
10. Најсетне за нешто да се согласиме!!!!!
Патем нема повеке да коментирам зошто нема никаков смисал..да си расправаме која Црква шо учи.....и да се караме или како шо велиш ти да полемизираме....прво темата не е таа, второ како шо реков сум за ЕДИНСТВО не за ПОДЕЛБА и разровување на стари прашања и караници!!!.....ако те интересира нешто повеке за Католичката вера и Црква земи си како шо реков Катехизис на Католичката Црква (скоро на македонски ке излезе) (или оди на www.vatican.va таму го има на неколку јазици) разјасни си...ама без да гледаш...еј овде можам да спорам за ова..еј овде.....а просто прочитај!!!!
Биди ми поздравен и кога ке решиш да збориме за она шо би не соединило т.е. за Единството...ке пишам пак...вака до бескрај може да си докажуваме еден на друг..така е ,вака е....залудно е...ни јас тебе ке ти докажам, ни ти мене ке ми докажеш..така да ...само ја опрапастуваме темата........:smir:
:helou:

1. И политичарите демек полимизират а всушност се карат (плус тоа шо касниш и мислиш дека не си ми одговорил....хм...пак на исто доаѓаме)
2. Католиците не се длеат...па да ги појаснуваш...и тоа не католик да ти објасни а православен...исто како шо бугарите, грците и србите сакат на светот да му објаснат шо сме од каде сме и како се викаме. Така да лексикони не ми требат а тебе ти треба КАТЕХИЗИС НА КАТОЛИЧКАТА ЦРКВА!!!!!
3. Некаде да сум го напишала тоа?....поточно дека РИМ била првата црква?....хм....првата црква била на АПОСТОЛИТЕ!!!!!.....А Исус му ги дал клучовите на св.Петар и рекол „ти си ПЕТАР - КАМЕН, и на тој камен ке ја изградам својата црква.....
4. Цитатите ...се како од протестантска црква.....без предтекст каде точно се кажува шо се милси....и св.Петар не е основач на Црквата во Рим...каде го пишува тоа?....хм....а да ти го напиша....и не го мислиме и сметаме за основач... грешиш!!!
5. Ма баш ми е гајле за вашите помесни Цркви....католичката црква НИКОГАШ не е имала помесни Цркви...секогаш е била една, всеобшта, апостолска...и да не се повторувам...ако те интересира земи како шо реков КАТЕХИЗИС НА КАТОЛИЧКАТА ЦРКВА....та разјасни си кои сме што сме.....не туку измислувај клевети!!!
6. Грешка при пишувањето....сори....за соборот...ние си имаме Прв и втор ватикански собор....сега кој шо смета нека си смета...токму на Вториот ВАтикански Собор е разрешено тоа прашање со влегувањето на жената во црква, во олтар, поедноставни облеки на монасите и монахињите...и слично....
7. Сега се посра веке.....осеќам дека следнот ке е за Егзорцизмот..типично православно карање за егзорцизмот.....ма дај не сери (без извинение)!!!!!Значи само православните монахињи и монаси СЕ монахињи и монаси ...а католичките НЕ...!!!!Бреј....од кај излезе сеа ова пак!!!:...Да посерам тогаш и јас малку.... ами мафиите, дрогите по православните манастири во Македонија?...да потцртам Струмица? и Наум?....сите монаси и монахињи си се монахињи и монаси....разлиакта им е кој на која Црква и припаѓа.....
8. Јас не сум читала или ти не си читал?..........хе хе хе...ма дај..... ..де ај прочитај поубаво...и направи си разлика....зошто Бог баш Арон го посветил и избрал..и тн.
9. Та шо реков јас?.....нешто друго?....првата литургија е ТАЈНАТА ВЕЧЕРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!......и шо сеа околу тоа ке спориме?
Патем нема повеке да коментирам зошто нема никаков смисал..да си расправаме која Црква шо учи.....и да се караме или како шо велиш ти да полемизираме....прво темата не е таа, второ како шо реков сум за ЕДИНСТВО не за ПОДЕЛБА и разровување на стари прашања и караници!!!.....ако те интересира нешто повеке за Католичката вера и Црква земи си како шо реков Катехизис на Католичката Црква (скоро на македонски ке излезе) (или оди на www.vatican.va таму го има на неколку јазици) разјасни си...ама без да гледаш...еј овде можам да спорам за ова..еј овде.....а просто прочитај!!!!
Биди ми поздравен и кога ке решиш да збориме за она шо би не соединило т.е. за Единството...ке пишам пак...вака до бескрај може да си докажуваме еден на друг..така е ,вака е....залудно е...ни јас тебе ке ти докажам, ни ти мене ке ми докажеш..така да ...само ја опрапастуваме темата........:smir:

1. Јас не сум политичар па не ме споредувај со нив јас полемизирам не се карам
2. Тоа е националност а нема врска со соборноста на црквата а за катехизис земиго катехизисот од Томас Хопко па таму мозес да прочитас каде забегале Римокатолиците
3.Незнам каде прочита дека Св.Ап. Петар бил папа
4. токстото не е протестантски процитај го првото соборно послание ап. петар во дела апостолски
5.Аконашето монаштво е забагано да не правам муабет за вас ако почнеме со филиоквето, со папските индугенции со протестантизмот и сите други секти ко настанаа од римокатолицизмот целибатот, папската безгрешност погрешното учење нза безгрешноста на пресвета богородица евхаристијата и ред други работи ке те фати глава
6. КОга сме кај соборите ние гиимаме 7 те вселенски собори и еден куп помесни 7те всњеленски собори се одрзани до 8 век и се признаваат од православните и од римокатолиците па вие сами си навлековте анатема со филоквето на вториот вселенски собор е донесена одлука дека ако некој смени несто од никео-цриградскиот символ на верата да биде анатема и сакас да се помират цеквите а виее живеете во ерес
7. кога сме кај евхаристихјата ај казими ти зошто кога сите сме пред Бога еднаквин зошто во причеста мирјаните и клирот се причестуваат различно мирјаните само со тело а клирот и со тели и со крв

Off-topic!
Lele ama zivotpisen ti e postov, ne znam dali nekoj i kazal ama: mislam dek imash fanastichno koloriten rechnik, samo daj kazi koja boja shto oznachuva, da svatime de! I daj bidete dvajcata konstruktivni, pak ne svativ: zashto na crkvata i smeta zenata vo oltar, i toj mesechen ciklus! Koja e prichinata?

So mesecnit ciklusna zena taa e necista i zatoa nedela po krvranjeto i se zabranuva da se pricestuva poradi povremeno krvarenje za da ne preku svojata krv isfrli del od hristovata

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom