Македонија - политика - Србија: Нерешени прашања

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.465
Поени од реакции
5.881
Ама чекај што тие е поентата со миговите ?! Сакаш да ни укажеш на нешто што сте го имале а сега го немате, така? Паа.. и ние некогаш сме биле до Индија па сега сме до таму каде што сме...
Ne bese fintata vo toa , si trebal da citas se sto se pisuvase, a jas samo kazuvav kako bila realnosta, no koga nekoj ne saka nesto da razbere , taka i ke ostane. Nikoj ne mozel da ja napadne Albanija, ne deka ne sakale , tuku ne smeele. Osobeno Grcija, so nivnata Vorio Epir.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.465
Поени од реакции
5.881
Koga se zboruvase deka Albanija ke gradi nuklearka , nekoj se smeese, i sega , gledam site onie si glasat tuka , deka i Makedonija treba da izgradi takva. Deckii vreminjata se menuvaat, prodolzete vie da ziveete so predrasudite.

B

Borg_Drone

Гостин
Па со оглед на реалните вредности и споредби со факултетското образование во странство и средното кај нас може да се рече дека малку сме пред Канада барем во проценти,зошто средно кај нас е малку повредно и поефективно одколку факултет во Канада или било каде на запад.:)
Само он не разбира дека од сите овие "необразовани македонци" најголемиот број се албанци со македонско државјанство.:)
Таа слика секојдневно ја гледаме :smir:.И роми заборавив да напоменам исто така и они.

Прашањето е колку ВИСТИНСКИ македонци се необразовани ;-)

Koga se zboruvase deka Albanija ke gradi nuklearka , nekoj se smeese, i sega , gledam site onie si glasat tuka , deka i Makedonija treba da izgradi takva. Deckii vreminjata se menuvaat, prodolzete vie da ziveete so predrasudite.

И што ако гради нуклеарка дали ти си видел која популација ја има Албанија која ја има Македонија:).
Прашањето е дали оваа земја ќе влезе во ЕУ??:smir:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.465
Поени од реакции
5.881
Borg Done, pa ti kade ziveese, dali tamu kaj zivees osven internet ima TV, vesnici, avtobusi, dali si setal ti malku po Tetovo , nesto da gi posetis tie univesiteti. Ili vi skopskiot univerzitet , i tuka imas albanci , ili vo Prishtina, ili vo Tirana, ili vo Avstrija, Svajcarija. Uste ne si izlegol od predrasudite ? Dosta bese taa blokada na albanskata mladina, ili ke ucis na sllavenski jazik, ili ke odis na niva. Ne moze, sega e naseto vreme, i ke si ucime.
Bas interesno mi bese vidov nesto na internet .
Vo osnovnite ucilista ucat 74 iljadi ucenici na albanski jazik ( 33%) , nasproti 140 iljadi na makedonski (63%), No ete i tuka imase nepravilnosti, makedonski nastavnici koi sto predavaat imase 70% , albanci 30% , znaci na eden albanski nastavnik im pripagjaat mnogu poveke deca da nauci. Isto taka za albancite imase mnogu pomalku paralelki, no tie paralelki bea napolneti so mnogu pogolem broj ucenici. Dodeka na makedoncite im se ovozmozuva i vo nekoi pusti sela da ucat vo nivnoto selo, albancite moraat da se setaat niz drugi sela ili grad.

B

Borg_Drone

Гостин
Borg Done, pa ti kade ziveese, dali tamu kaj zivees osven internet ima TV, vesnici, avtobusi, dali si setal ti malku po Tetovo , nesto da gi posetis tie univesiteti. Ili vi skopskiot univerzitet , i tuka imas albanci , ili vo Prishtina, ili vo Tirana, ili vo Avstrija, Svajcarija. Uste ne si izlegol od predrasudite ? Dosta bese taa blokada na albanskata mladina, ili ke ucis na sllavenski jazik, ili ke odis na niva. Ne moze, sega e naseto vreme, i ke si ucime.
Bas interesno mi bese vidov nesto na internet .
Vo osnovnite ucilista ucat 74 iljadi ucenici na albanski jazik ( 33%) , nasproti 140 iljadi na makedonski (63%), No ete i tuka imase nepravilnosti, makedonski nastavnici koi sto predavaat imase 70% , albanci 30% , znaci na eden albanski nastavnik im pripagjaat mnogu poveke deca da nauci. Isto taka za albancite imase mnogu pomalku paralelki, no tie paralelki bea napolneti so mnogu pogolem broj ucenici. Dodeka na makedoncite im se ovozmozuva i vo nekoi pusti sela da ucat vo nivnoto selo, albancite moraat da se setaat niz drugi sela ili grad.
Јас имам роднини во Тетово и можам да кажам дека албанци нема во градот повеќе од македонци.Само албанците од соседните села се спуштаат преку ден да работат во Тетово затоа има повеќе албанци.

А времето на Б.Ц. заврши кога он преку ноќ ве направи 25%.Сега ќе има попис во 2008 и тогаш ќе се види колку се албанците на број...;)

Се прашувам според тебе што мислиш колку албанци има во Скопје??

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.465
Поени од реакции
5.881
vo samiot grad okolu 55-60 iljadi.
Najdi mi ti mene , ajde ti se molam, najdi mi , vo koja godina se napraveni albancite 25% , mislam onaka , napraveni neocekuvano, nekoj golem skok , od 15% na 25% , 1994 godina albancite bile 22% , 2002 stignale 25% , jas mislam deka i ova e malku , gledajki go albanskiot natalitet.
Ajde najdi mi dokaz deka nekoj onaka preku nok napravil 25% albanci. Jas ke ti donesam dokazi , deka ima mnongu albanci koi nemaat nikakvi dokumenti , a se vo brak so drzavjani od makedonija, i toa pred mnogu vreme.

B

Borg_Drone

Гостин
vo samiot grad okolu 55-60 iljadi.
Najdi mi ti mene , ajde ti se molam, najdi mi , vo koja godina se napraveni albancite 25% , mislam onaka , napraveni neocekuvano, nekoj golem skok , od 15% na 25% , 1994 godina albancite bile 22% , 2002 stignale 25% , jas mislam deka i ova e malku , gledajki go albanskiot natalitet.
Ajde najdi mi dokaz deka nekoj onaka preku nok napravil 25% albanci. Jas ke ti donesam dokazi , deka ima mnongu albanci koi nemaat nikakvi dokumenti , a se vo brak so drzavjani od makedonija, i toa pred mnogu vreme.

Супер.Се прашувам кога биле направени тие докази.
Додека беше СДСМ и Б.Ц. на власт:smir:

И во самиот град има околу 35 илјади македонци до 40 илјади:smir:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
А нешто во врска признавањето на Косово?

Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
Диктатура и Сакање на земјата и народот се две работи кои никогаш не одат заедно... а миговите од кај ви се ? Донација од Русија ?
Diktatura ne beshe li toa na Tito?a on znaci ne gi sakashe neli...najposle se uverivte.Migovite tocno se dobieno od Rusia bideejki vo toa vreme Albania bil vo pakt so Rusija protiv Jugoslavia

Ама чекај што тие е поентата со миговите ?! Сакаш да ни укажеш на нешто што сте го имале а сега го немате, така? Паа.. и ние некогаш сме биле до Индија па сега сме до таму каде што сме...
Toa shto sme imale tocno e deka sega go nemame.Sega gi mate vie neli.....No najvazno e deka sekogash sme imale hrabrost a nazalost za nekoi ovde ke go imame do kraj

Супер.Се прашувам кога биле направени тие докази.
Додека беше СДСМ и Б.Ц. на власт:smir:

Kako sakash zemi za sve ti e kriv sega SDSM a pred 5 godin za sve kriv beshe VMRO toa e normalno sekogash vashiot neuspeh go prefrlate na nekoj drug.

И во самиот град има околу 35 илјади македонци до 40 илјади:smir:
Ne be greshka si pola milion se

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
Dobro be klinci....nie megu sebe i moze da se raspravame...toa e nasa rabota, ama volku vnimanie da im posvetuvate na ovie svicarskive pacienti, navistina ne mi e jasno...goltate jadica ko klenovi.
Ne vi se nivo......
браво !
констатацијата ти е на место.

лагиве со кои се служат незаслужуваат внимание ...

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Diktatura ne beshe li toa na Tito?a on znaci ne gi sakashe neli...najposle se uverivte.Migovite tocno se dobieno od Rusia bideejki vo toa vreme Albania bil vo pakt so Rusija protiv Jugoslavia

Toa shto sme imale tocno e deka sega go nemame.Sega gi mate vie neli.....No najvazno e deka sekogash sme imale hrabrost a nazalost za nekoi ovde ke go imame do kraj

Ne be greshka si pola milion se
:pos2: :pos2: me pulja:pos2: :pos2:

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
No najvazno e deka sekogash sme imale hrabrost a nazalost za nekoi ovde ke go imame do kraj
Абе неписмен врати се да кажуваш како Македонија не постоела во СФРЈ и дека Албанија била појака од федерација со 5 држави. А за Енвер не се гордеј со него премногу затоа што секој председател што ја изолира својата земја и не се концентрира на економски развој, туку на воен не прави добро на народот. Затоа ти врати се на твојот патриотизам затоа што во тоа си најдобар.
ПС Заборавив дека не гледаш вести. :smir:

Никсън

бамбуча
Член од
12 октомври 2007
Мислења
283
Поени од реакции
0
Здравејте!:wink: Бјах пропуснал тази тема, но ја прочетох цјалата. Забелјазвам, че последните мненија са много агресивни и ште се опитам да дам моето балансирано мнение по в'проса. Имајки предвид, че с'м б'лгарин, нјамам прјака информација по този проблем, но може би ште ви е интересно, как изглеждат нештата отв'н.
ште започна с'с историческата страна на проблема.
Титова југославија беше, поне по мое мнение, една много добре организирана д'ржава. Икономически стабилна, водешта сила на балканите. По етническо многообразие бих мог'л да ја сравнја единствено с'с С'единените штати. И поне, по мое мнение, това беше голјам плјус за тази страна. Вторијат голјам плјус беше в'ншната и политика. Докато ние, б'лгарите, сервилно се кланјахме на С'ветскија С'јуз, југославија подд'ржаше една балансирана политика и с'с изтока и с'с запада. Това помогна много југославјани да работјат в Швејцарија, Германија, Автрија. И тези хора праштаха марки и франкове - все тв'рда валута. Това носеше просперитет на страната, а както знаем богатијат народ, е доволен, не му е до конфликти. С'што така по Титово време албанците са имали много големи права, което, в комбинација с доброто финансово положение, предполага липса на каквито и да е конфликти.
Идваме до нај-голјамата беда на балканите за последните 50 години - Слободан Милошевич.
Никога нјама да забравја големија сбор по случај годишнина, от една голјама битка срешту турците водена в Косово, мислја през 1989 беше сбирката. 500 000 души. Даваха репортаж по б'лгарската телевизија, тогава БТ-1. Бил с'м на 6 години но никога нјама за забравја думите на един с'рбин к'м Милошевич: "Нас албанците ни бијат!". Това само по себе си не е страшно. По страшен беше отговор'т:"Вас никој нјама да ви бие повече! Б'дете сигурни!" От този момент натат'к, е јасно, че проблемите теп'рва предстојат. За војната в Косово нјамам какво да кажа. Всјака војна е ужасна.:toe:
И стигаме до днес, когато Косово е на прага на незавиимост. Лично мое мнение е, че това е изклјучително лош вариант. Не заштото косовските албанци ште получат незавиимост, което, както нјакој форумджиј казаха, беше постигнато оште с п'рвата бомба на нато през 1999 година, а заштото това е много лош пример за останалите етнически малцинтва на балканите. На челните места са Албанците в Македонија и турците в Б'лгарија.
Тук стигам до една моја теорија, кое кара една група хора, едно етническо малцинсво да иска незавиимост. ште ви посоча един пример, којто е малко странен:
Френска Гвиана е отв'дморски департамент на Франција в Латинска Америка. Колкото и да ви е странно тази страна е част от Европејскија С'јуз, а граничи с Венецуела и Бразилија :) . Та ето в тази д'ржавица износ 1 млрд. евро и внос 6 млрд. (разбира се, субсидија от Франција) беше проведен референдум за незавиимост от Франција. В Гвиана има 1.5% французи, но 97% от местните жители се објавиха против незавиимостта, от страх, че ште изгубјат придобивките които имат като френски граждани!
јавно, поне за мен, мислејки като обикновен човек, којто всеки ден купува хлјаб в магазина, водешт мотив е икономическијат.
Давам с'всем хипотетичен пример. Ако в Албанија средната заплата е 300 Евро, в Македонија 3000 Евро? Ами при това положение, албанците, при положение, че им се признават правата за самоопределение, трјабва да а луди, за да искат независимост.
Стигаме до в'проса за вјарата. Христијансво или Ислјам. Лично аз с'м Христијанин, но от чисто научна позиција, с'м се интересувал от позициите на Ислјама. Истината е, че двете религии са почти еднакви. Нјама да коментирам, заштото вјарата е много лично нешто, прочетете малко и ште видите колко е доближават.
И сега стигаме до нај-тежката точка - политиката. Понеже ште кажа тежки думи за албанските политици и водачи, искам да кажа на албанските граждани, че нјамам ништо против тјах. Аз, попринцип, против никој човек нјамам ништо лошо.
Истината е една и е ужасно непријатна. Албанците и в Македонија и в Косово са използвани брутално за албански политко-мафиотски интереси. Албанската мафија има интерес, да има нестабилност на балканите, за да в'рви наркотрафика. Ако Македонија е в Европејскија С'јуз и е в'ншна граница за него, идват митничари от Германија, Франција, Финландија, с заплата 5000 евро, платена от ЕС. И крај на трафика.

И нај-накраја ште кажа. Албанци, живеешти в Македонија, вашите деца не ги учи Албанија, вашите деца не ги образова Албанија, за всичко това плашта Македонија. А на македонците да кажа. Албанците не са лоши хора, политиците им а лоши. Както мај и на нас, б'лгарите!

Ајде с'с здраве и не на омразата!:smir:

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
КАЈ СЕ МАКЕДОНЦИТЕ?!?!?

(за оние кои незнаат, има Македонски близу 20 000, дури имаат и своја црква која им ја оспоруваат...нормално)
7.97% other-овие се.:helou:

Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
Абе неписмен врати се да кажуваш како Македонија не постоела во СФРЈ и дека Албанија била појака од федерација со 5 држави. А за Енвер не се гордеј со него премногу затоа што секој председател што ја изолира својата земја и не се концентрира на економски развој, туку на воен не прави добро на народот. Затоа ти врати се на твојот патриотизам затоа што во тоа си најдобар.
ПС Заборавив дека не гледаш вести. :smir:

Toa shto ne gledam vesti ne znaci deka ne ja znam svojata istorija.Ti mozesh da go mrazish jas ne baram da go pocituvash samo toa shto go kazuvam treba da go razberesh.Vo vremeto na Enver Tito ne mozel nishto.Da mozeshe nie odamna ke bevme proterani ama ete sudbina neli

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom