Работа во ЕУ

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Me zacudi sinojka eden dokumentarec na germanskata televizija, vo koj zbor bese za romanskite rabotnici koi vo Germanija rabotat od 1 evro na cas vo zemjodelieto do maximalni 1,48 evra vo gradeznistvoto.
No toa ne bese voopsto cudno ovde vo Germanija,bidejki odamna ludjeto koi nemaat rabota prifakjaat da rabotat i za 1 evro da ne im se ukine socijalnata pomos(popurarniot 1-Euro-Job).
Cudno bese sto tie rabotnici najcesto se izmameni, i ne im se plakja nisto, pa ludjeto molat,strajkuvaat za pari da se vratat nazad vo Romanija kade sto momentalno ke dobijat podobri rabotni uslovi. Za vreme na rabotata, ludjeto bile tretirani kako robovi, ziveele vo raspadnati baraki bez voda i greenje.
Na mesec dena im bile davani samo po 100 evra za jadenje.
Vakvi izmamnici koi za zal gi ima ne samo vo Makedonija, so dusa go cekaat novoto prosiruvanje za sveza rabotna sila kako moznost za super brzo bogatenje.

http://www.wdr.de/themen/wirtschaft/kriminalitaet/essen_lohndumping/index.jhtml

http://www.rumaenien-forum.de/thema.php?id=23236

p.s. Izvorot e na Germanski, moze da se prevede na angliski so google preveduvac.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
smooth criminal :helou:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Prvo deca sto imaat dostap do internet ovde vo MKD, ne spagaat vo grupata na onie koi DOOOBRO ZNAAT KAKO SE VADI LEBOT..... Znaci sepak , sakale ili ne ovde se mota nekoja grupa koja realno pojma nema za onoj dlabok sloj napolnet so siromasni robovi sekade vo svetot................
A be u Slovenija vidov stala so kreveti na tri sprata kako vo konc logor kade nekoi ..verojatno na divo dojdeni bosancerosi znaeja samo da mi kazat deka : momentalno gazda je u Svici....jebi ga.....toa ti e toa.....
Vo ubavata socijalna EU dezela na soncni strani Alp... Site razvieni zemji svojeto bogatstvo go baziraat na robovski neplaten trud.....za da trgnes napred ti trebaat "robovi"....ne vraboteni..bukvalno robovi za ic pari na saaat....

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Oти ќе има наивни и измамени робови,навистина ќе има.Работници за по 1 евро на час во Германија можат да бидат само робови кој не знаат ни како се викаат.Оние кој тоа го знаат најпрвин не работат за толку малку пари а второ се и буквално спремни да убијат за заработена дневница од 50 евра на пример,итоа доколку газдата им ја закасни еден ден а па камо ли да не им ја исплати.Па сега доколку има такви храбри газди кој ризикуваат живот за 50 евра и толку плашливи робови,сето ова можеби и да биде вистина.Само пропагандната машинерија си го прави своето и ја искривува сликата 100% од онаа реалната.Како јас не сум сретнал такви наивни робови по то Германијата кој ќе работат за по 1 евро од час,мора да се многу редки како дијаманти,туку сум сретнал работници како претепуваат до смрт газди кој не им го исполниле некој дел од договорот.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Oти ќе има наивни и измамени робови,навистина ќе има.Работници за по 1 евро на час во Германија можат да бидат само робови кој не знаат ни како се викаат.Оние кој тоа го знаат најпрвин не работат за толку малку пари а второ се и буквално спремни да убијат за заработена дневница од 50 евра на пример,итоа доколку газдата им ја закасни еден ден а па камо ли да не им ја исплати.Па сега доколку има такви храбри газди кој ризикуваат живот за 50 евра и толку плашливи робови,сето ова можеби и да биде вистина.Само пропагандната машинерија си го прави своето и ја искривува сликата 100% од онаа реалната.Како јас не сум сретнал такви наивни робови по то Германијата кој ќе работат за по 1 евро од час,мора да се многу редки како дијаманти,туку сум сретнал работници како претепуваат до смрт газди кој не им го исполниле некој дел од договорот.
А дали ја виде голготата на македонските работници во Чешка (и таа е во ЕУ)се објавиа многу написи за тоа во нашите весници. Колку што знам тие не беа некој сељандури.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
А дали ја виде голготата на македонските работници во Чешка (и таа е во ЕУ)се објавиа многу написи за тоа во нашите весници. Колку што знам тие не беа некој сељандури.
Да бе па организаторите имаа средби и со владава Македонска,па имаше и службена најава со веб страници на интернет,па сликање пред ТВ.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Да бе па организаторите имаа средби и со владава Македонска,па имаше и службена најава со веб страници на интернет,па сликање пред ТВ.
Е еееј не влегувај во филм:baeh:

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
воне како можеш да се чудиш
па луѓе се самозапалуваа во протест против глобализацијата
новите реформи во е.у. се во потполна ориентација кон феудализмот
народот е обесправен не само странците туку и останатите
зар негледаш дека секаде штрајкуваат
национализмот секаде земал замав
зборувам за екстремност

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
воне како можеш да се чудиш
па луѓе се самозапалуваа во протест против глобализацијата
новите реформи во е.у. се во потполна ориентација кон феудализмот
народот е обесправен не само странците туку и останатите
зар негледаш дека секаде штрајкуваат
национализмот секаде земал замав
зборувам за екстремност
NACIONALIZMOT koj poleka ke lizga vo NACIONAL SOCIJALIZAM e normalna reakcija na opstata sostojba.
Stom pocnuva i trae dolgotrajna kriza lesno e sekogo da ubedis deka "ONOJ DRUGIOT" ti go zema lebot.
Kako i da bilo mnogu brgu ke mora da doaga do nekoj rasplet.
Na lokalen plan gradbata na Amerikanskata Ambasada kako srednovekoven zamok koj dominira so Skopje i Makedonija e zanimliv znak......

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
абц навистина не си сретнал таков во германија
бидејки се наоѓаат во запуштени делови на земјата најчесто во напуштените населби
50% од фабриките се затворени и префрлени во ефтините индустриски зони низ светот

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
normalno poeftina rabotna raka poeftini surovini poeftina kirija...... (za EU izborot na industriski zoni zboruvam)

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
He,hehe, cuvte li?
Kopucka Romanija ke bara od Makedonija 150.000 rabotnici(informaticari,inzineri i gradeznici)!
Jas ne znam kulku e tamu platena rabotata ako nivnite rabotnici crncat za 1 evro na cas vo Germanija.
Zar seriozno mislat deka deka nekoj od Makedonija ke se nafati da bide sikaniran za 30denari na cas?

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137

Jas sum siguren deka ti si podobro informiran za situacijata na germanskiot pazar na rabotna sila od neznaenjeto koe ni go pokazuvas vo gorniot tekst. Kakvi izmami ima vo Germanija eheeheeeej ni Makedonija ne im e ramna. Aj seti se znam deka znaes,koga sudot go zabrani strajkot na masinovozacite vo Avgust demek ke im go poremetele letniot odmor.
I ne samo naracki vo sudot,tuki naracki ima niz site mediumi vo Germanija so cel krsenje na moralot na strajkuvacite. Se so cel da ne padne produktivnosta a so toa i cenata na toa pretprijatie pred pretstoeckata privaticija. Za info tie imaa plata od 1600 evra a vo Svajcarija masinovozacite zimaat 3200 evra.
I ne samo toa, kolku nasi balkanci koi se izlagale da rabotat na crno se zakrpeni po 10000 evra pa i povekje eheheeej.
Abe isto kako kaj nas sto mu mozes na gazdata ako rabotis kaj nego za nadnica i ne te plati,odi prijavi go.
Imam uste primeri...................

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Имам и јас примери од Германија каде газдите во бесознание се однесени во болници,а се зборува и за исчезнати кој не им платиле по 50-60 евра работничка дневница.Многу се ретки примерите кога газдите им борчат по 10 000 евра на работниците и спијат мирно.Кај нас состојбата е слична па скоро и да не знам некој кој на мајсторот му борчи 10 000 евра,посебно доколку се знае за тоа дека оној што гради може исто и да руши.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom