Дали се разбирате себеси?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Најтешкото нешто е да се разбериш себеси. Јас мислам дека е многу полесно да разбериш некој друг отколку себеси.
Многу е полесно кога некој гледаш од страна го гледаш како се вклопува во средината и слично. А самиот е многу потешко да се проанализираш, незнаеш дали навистина си добар или пак средината постојано те толерира иако си лош.
А многу поважно е да направиш другите да те разбираат тебе на вистинскиот начин.
Јас лично не се резбирам за се себеси некои работи и самиот неможам да си ги објаснам зошто баш така ги правам или постапувам на одреден начин.

латас

паметен глупак
Член од
5 август 2007
Мислења
128
Поени од реакции
0
почнаа другите да ме разбирааат, односно да се разбирам самиот себеси :)

латас

паметен глупак
Член од
5 август 2007
Мислења
128
Поени од реакции
0
работата беше другите* да почнат да веруваат во мене... јас сум личност со голема самодоверба и его... па затоа ми беше тешко да сФатам како другите* не ме разбираат, односно самиот не се разбирам...

* под другите се подразбира моите родители

Член од
16 јули 2006
Мислења
312
Поени од реакции
4
za moite postapki se razbiram edno 85% ama za moite razmisluvanja edno 40% :D pa so da pravam koga mn razmisluvam i posle ne se sfakam koga ke zamislam toa kako izgleda vo realniot svet. i so sega jas da pravam. :D koj me saka i vakva ke me saka :D

iis

Mraf4i
Член од
12 септември 2007
Мислења
432
Поени од реакции
16
Se razbiram sebe si i veruvam vo sebe i vo 99,9 % od slucaevitte sum u pravo.

S

Sweet666

Гостин
Se razbiram sebe si i veruvam vo sebe i vo 99,9 % od slucaevitte sum u pravo.
Според математика од 0 -1 % се движи веројатноста така да ти и превише се разбираш себеси :)

Шала на стр. Јас мислам дека џабе се лажам дека се разбирам, кога секогаш ќе има нешто што ќе ме збуни во врска со моите постапки. Мислам дека треба да помине уште некое време за да го достигнам нивото на комплетна самодоверба, бидејќи сега многу лесно се предомислувам. Сеуште немам доволно сигурност, што е голема грешка. Ама сеуште ми е рано да се карам за тоа :) Сега созревам и имам време да се запознаам 100 %

Член од
13 август 2007
Мислења
672
Поени од реакции
19
Според математика од 0 -1 % се движи веројатноста така да ти и превише се разбираш себеси :)

Шала на стр. Јас мислам дека џабе се лажам дека се разбирам, кога секогаш ќе има нешто што ќе ме збуни во врска со моите постапки. Мислам дека треба да помине уште некое време за да го достигнам нивото на комплетна самодоверба, бидејќи сега многу лесно се предомислувам. Сеуште немам доволно сигурност, што е голема грешка. Ама сеуште ми е рано да се карам за тоа :) Сега созревам и имам време да се запознаам 100 %

epten si u pravo!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Ама ич!

По некогаш имам такви идеи во глава, и правам такви постпаки што стварно не ми е јасно од кој прст на која нога произлегуваат. Во принцип знам што треба и како треба... ама никогаш не доаѓа тоа на дело. :toe:

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
:helou: Najtesko e da se razberes samiot sebe . No,prifakajki gi lugeto okolu sebe takvi kakvi sto se , ne obiduvajki se da gi smenis , da im nametnuvas svoe mislenje po sekoja cena , Ke pocnes se poveke da se razbiras sebe si .:smir: :smir: :smir:

Член од
26 февруари 2007
Мислења
145
Поени од реакции
2
Никако не се разбирам јас сум во вечен конфликт, и во вечно двоумење.
па уствари и може и тоа сум вечно исконфликтираниот дечко. Се будам со конфликт, на работа сум во конфлиикт, после пак сум во конфликт, освен кога јадам, извршувам физиолошки потреби...па некогаш и кога иимам секс сум во конфликт(со себе). ЛУДО А?

U

UnholY

Гостин
Има периоди кога потполно навлегувам во самиот себеси и останувам таму подолго време....размислувам за многу работи кои ке си ги објаснам и образложам на мој начин но не можам да ги објаснам на друг.....можам да кажам дека се разбирам себеси но не во целост...има работи кои поминуваат низ главата ама едноставно се вон сфаќањата на умот во нормална состојба...па мислам дека медитацијата е добар начин за помош кога е ова во прашање....

Pretty bItCh

..::feel the ♥::..
Член од
20 септември 2007
Мислења
317
Поени од реакции
1
совршено се разбирам...
само понекогаш си се чудам зашо морам да одам против самата себе...

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Pritty bitch: vo toj sluchaj ne se razbirash sovrsheno. :)

Ranata filozofija (Platon, Aristotel, itn.) pocnuva so prashanjeto dali se razbirash sebe si, odnosno veli depa prvo i osnovno treba da se osoznash za potoa da go razberesh svetot. Vo toa vreme i dolgo potoa, se mislelo deka sme osnovno "um", dodeka teloto ne e tolku bitno, i shodno ... deka reagirame na fenomenite vo relacija na dobro i zlo, i deka treba prvoto da se akcentira, vtoroto da se negira kolku shto e mozhno povekje, itn., itn.

No vo 17 vek. eden filozof, Paskal, veli deka sme i "um" i "telo", no ovie dve se vo konflikt. Shodno, da se razberesh sebesi mora da pochnesh od taa paradoksalna situacija. Negovata pozicija ja prevzenma eden drug filozof, Kirkegor, a podocna i Hajdeger, koi argumentiraat deka ne postojat pravila, shemi itn. za da se razberesh sebe si. No velat deka postoi "sila" koja bez razlika od koja kultura, opshtestvo ili familija poteknuvash, koja odreduva za sekogo kakov mu e zhivotniot poziv i shodno kako se odnesuvash vo ispolnuvanje na toj poziv.

Patem, eden tret filozof i moj intelektualen dedo, Vitgenshtajn, tvrdi deka inteligencijata (ili inteligencijata da se razberesh) nikako ne mozhe da podlozhi na pravila. ;-)

K

kat.<3

Гостин
за мене ниту еден човек не може секогаш да се разбере себеси, ако секогаш се разбира никогаш нема да погреши, а тогаш нема да има можност да научи. поубаво е да можеш да ги разбираш другите, особено оние кои се во едно посебно место во срцето. убаво е чувството да знаеш дека ги разбираш луѓето и дека си разбран.

Kajgana Shop

На врв Bottom