Вработување во државна администрација на "најуспешните кандидати"

Член од
11 јули 2005
Мислења
66
Поени од реакции
2
абе нишо немам против и јас ама да се знај ред малку а не вака сигурен сум дека над 70 посто од сите оние не ги исполнуваат минималните услови па камоли да земат да работат е сега то е друга работа со немате доволно луѓе со високо место да одите по факлултети вие друго работевте цитавте по планините и на друг начин ги баравте правата и како шо реков јас немам нишо против вас сте биле тука и ќе бидите тука али шо е претеризам е и барем то можиш да признајш дека се она е појке од пола непрофесионални личности и кои не исполнуваат минимални услови.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
10
moeto mesto e tuka ti ako nejkes da zivees odi si vo bugarija... ne zboruvame za nesto novo baranje tuku za ohridskiot dogovor. znam deka e bolno za tebe zosto si konzervativen i nacionalist i zatoa uste mnogu ke patis... te zalam
ova e primer deka vakvite kako tebe rasipuvaat sve sto drugite se trudat i vlozuvaat da pridonesat nesto za site nas
sakas da kazes deka makedoncite se bugari? nemoj sea da pocneme so nacionalni provokacii!! i vo bugarija makedoncite ne gi uzivaat pravata sto albancite gi imaat vo makedonija. ova so vrabotuvanjevo e stvarno preterano. pa mozele da napisat deka konkursot e za albanci i kraj nemase da ze zamaraat luge!!

Член од
27 ноември 2007
Мислења
203
Поени од реакции
0
Јасно е дека треба да се спроведе охридскиот договор, и јасно е дека квалитетот на службите ќе опадне поради едноставно непосотењето доволно добро образуван кадар кој би ги исполнил квотите, но поради политички мир со надеж дека по комплетирање на охридскиот договор ќе нема да има повеќе квоти и нема да има бунење за тоа што во некоја државна институција процентуалната застапеност на малцинствата не соодветствува на таа во државата, само пордаи тоа што повеќето претставници од едно малцинство лично не се заинтересирани да работат во таа државна институција.
Јас се надевам дека се согласуваш со ова, бидејќи ова е единствената причина поради која многу „неуспешни кандидати“ ќутат и ја трпат оваа за нив лична интелектуална деградација.
И немој да ми кажеш дека не е интелектуална деградација.
И нешто ме интересира принципиелно, што ти е побитно:
сите малцинства да бидат процентуално точно застапени во администрацијата, без разлика на квалитетот на администрацијата, или пак администрација во која приматото се става на способноста на кандидатите без разлика на ниванта етничка или верска пропадност, со што би добиле подобра и поефикасна администрација од коај профитираат сите граѓани?
normalno deka sum za sposobni lica sto mozat i znaat kako da rabotat ova ne e tukuata kanpravena lista so luge sto nemaat obrazovania no ne ja isklucuvam moznosta deka vo taa lista ima nekoj sto ne e strucen za toa a siguren sum deka se mladi studenti sto zavrsile fakultet.. no ovie konkursi namerno se otvoreni za da se primaat albanci toa treba da bide jasno nema mesto za panika ili revolt... e ega normalno tie se novi pa so tek na vreme se ke se sredi i normalno tie sto ne se sposobni ke si zaminat doma kako sto bese i so policajcite :) ama sepak uste sme vo tranzicija taka sto... uste ne sme tolku jaki kako drzava i mnogu raboti ne funkcioniraat kako sto treba da e edna ke moze da se sredi samo sto ovde treba od koren da se smenat instituciite....

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
epa sega vlladata si ima strategii svoi i da napisele deka samo albanci ke se vrabotat pak ke imase revolt odnapred.. toa e politika zosto glaven uslov e ohridskiot a se znae so ohridskiot do kade e..
Не верувам дека револт би предизвикал конкурс за вработување во чиј текст е нагласено дека истиот е распишан заради правична застапеност на малцинствата во државната администрација. Зборуваме за обврска - правичната застапеност на малцинствата во државната администрација е обврска преземена од македонската држава; ова би треабало да им е јасно барем на тие кои аплицираат за работа во државна администрација :).

Како и да е, заложбите за професионализација на нашата државна администрација се сеуште такви какви што беа - декларитивни. И тоа е поразително: не само зашто е природно да се очекува дека администрирањето на една држава треба се врши професионално, туку и зачленувањето во ЕУ и НАТО не оди лесно без администрација со капацитет да биде носител на процесот. Да, ниту една влада не демонстрира подготвеност да ги елиминира партиската припадност и пријателските и роднинските врски како клучни критериуми за вработување во македонската државна администрација, ниту пак некоја се загрижила за последиците од делувањето на армијата некомпетентни државни службеници, ниту пак некоја изразила жалење што истите тие службеници се финансираат од народни пари итн.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Со вработувања во администрацијата нема ЕУ има само ГЕТО.Наместо 70 000 административци на овој начин ќе ја достигнеме бројката од 200 000 па потоа би можеле да го смениме и името во Административна Република Македонија,предлог кој најверојатно би им се допаднал и на Грците и би ја отсликал вистинската и реална состојба во нашата земја со најмногу администрација по бројот на жители во светот.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Со вработувања во администрацијата нема ЕУ има само ГЕТО.Наместо 70 000 административци на овој начин ќе ја достигнеме бројката од 200 000 па потоа би можеле да го смениме и името во Административна Република Македонија,предлог кој најверојатно би им се допаднал и на Грците и би ја отсликал вистинската и реална состојба во нашата земја со најмногу администрација по бројот на жители во светот.
Како што реков се подолу и подолу тонеме. Наместо да имаме администрација од десетина илјади вработени ние трупаме луѓе непотребно. Во социјализмот се трупаа сите, а сега ќе се трупаат национално "обесправените". Не се гледа крај на глупостите.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Како прво, се сложувам со Мистичен и неговиот став околу тоа дека требало да се напомене дека конкурсот е за албанци.
Од друга страна пак се сложувам дека како и да било напишано пак ќе имало протест од простиот народ. Врти сучи, тоа е.

Факт е дека администрацијата каква таква, со години наназад се полнела преку партиски условно кажано војничиња или тетини миленичиња. Самиот се имам пријавено во еден таков конкурс во кој што имаше и тестирање по информатика, каде што извадив 100 поени од 100 можни. Бев одбиен со образложение дека документите не ми биле комплетирани, иако самите ми ги земаа и ми ги архивираа со се тестот.
Дојде денот кога со потпишувањето на Рамковниот Договор власта и целата администрација треба да вработи одреден број албанци па им се сруши системот на вработувања на партиски луѓе, дека наместо едните, треба другите да се вработат.
Верувам и дека 1000 кандидати да беа сите македонци, пак тие што би биле примени, немаше да бидат примени како најуспешни, туку тие со највеќе врски. Така да тоа дека некој е навреден (според текстот во Он.Нет) дека најуспешни биле албанците и со тоа се омаловажува интелектот на македонците, е проста глупост. Најуспешни се тие со врски во нашава држава.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Дојде денот кога со потпишувањето на Рамковниот Договор власта и целата администрација треба да вработи одреден број албанци па им се сруши системот на вработувања на партиски луѓе, дека наместо едните, треба другите да се вработат.
Верувам и дека 1000 кандидати да беа сите македонци, пак тие што би биле примени, немаше да бидат примени како најуспешни, туку тие со највеќе врски. Така да тоа дека некој е навреден (според текстот во Он.Нет) дека најуспешни биле албанците и со тоа се омаловажува интелектот на македонците, е проста глупост. Најуспешни се тие со врски во нашава држава.
Врските и партиските пиончиња се дополнителен зачин во целата каша, тоа го знаеме сите и верувам дека и без да спомнеше таа проблематика ја подразбира скоро секој тука на форумов.
Но како и секогаш секаде ќе има и лицемери, но кога сме кај таа проблематика сигурен сум дека и некои албанци кои прикажале подобри резултати а биле во долната четвртина од листата не влегле бидејќи имало некој албанец со врски или апртиска книшка а имал само „малку“ помалку бодови од тој што требал да го добие местото.
Јас сум на мислење дека тоа со врските и партиските книшки постои и кај албанците а не само кај македонците.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Јас сум на мислење дека тоа со врските и партиските книшки постои и кај албанците а не само кај македонците.
Тоа е јасно како солза, затоа целава работа не е воопшто што медиумите ја пласираат во јавноста, а особено не е деградирање на интелектот на македонците...

Член од
23 јуни 2007
Мислења
134
Поени од реакции
8
Не би се сложил. Воопшто нема да има револт доколку е назначено дека конкурсот ќе биде само за Албанци. Во тој случај, Македонците ќе си конкурираат на други конкурси на кои навистина ќе бидат примени најуспешните кандидати.
значи во МАКЕДОНИЈА треба да има два вида на конкурси? еден каде ќе примаат само албанци и друг каде ќе се бираат најуспешните кандидати...:toe:

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Не троти, во Македонија треба да има само еден конкурс, таков каде најзаслужниот добива, а таков доооолго време нема да има.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
значи во МАКЕДОНИЈА треба да има два вида на конкурси? еден каде ќе примаат само албанци и друг каде ќе се бираат најуспешните кандидати...:toe:
Додека трае исполнувањето на рамковниот договор и вработувањето на Албанците, да. За да не се ставаат едните во лажна надеж.

Инаку, тоа што над мене го напиша rymz е вистинскиот рецепт за како треба да функционираат работите.

Член од
23 јуни 2007
Мислења
134
Поени од реакции
8
ама како може некој да се вработува по национална основа???не рамковен,шо сака нека е! тоа е фашистички принцип.значи вредел не вредел албанец си ајде на работа

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
ама како може некој да се вработува по национална основа???не рамковен,шо сака нека е! тоа е фашистички принцип.значи вредел не вредел албанец си ајде на работа
Eпа јеби га сеа, завршен чин е тоа, останува да се спроведе.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Како тогаш може по партиска основа? Исто ти се фаќа.

Kajgana Shop

На врв Bottom