mora da se sprovede ohridskiot dogovor ako sakame da odime vo nato i eu taka sto sega albanci se vrabotuvaat da se dostigne procentot na albanci vraboteni vo drzavnite institucii sto pobrzo po dobro... tuku koj kako gi sfaka rabotite...
Јасно е дека треба да се спроведе охридскиот договор, и јасно е дека квалитетот на службите ќе опадне поради едноставно непосотењето доволно добро образуван кадар кој би ги исполнил квотите, но поради политички мир со надеж дека по комплетирање на охридскиот договор ќе нема да има повеќе квоти и нема да има бунење за тоа што во некоја државна институција процентуалната застапеност на малцинствата не соодветствува на таа во државата, само пордаи тоа што повеќето претставници од едно малцинство лично не се заинтересирани да работат во таа државна институција.
Јас се надевам дека се согласуваш со ова, бидејќи ова е единствената причина поради која многу „неуспешни кандидати“ ќутат и ја трпат оваа за нив лична интелектуална деградација.
И немој да ми кажеш дека не е интелектуална деградација.
И нешто ме интересира принципиелно, што ти е побитно:
сите малцинства да бидат процентуално точно застапени во администрацијата, без разлика на квалитетот на администрацијата, или пак администрација во која приматото се става на способноста на кандидатите без разлика на ниванта етничка или верска пропадност, со што би добиле подобра и поефикасна администрација од коај профитираат сите граѓани?