За неверниците

Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Black_hole ..
Не го мешам куранот .. Зошто не сум го читал .. А не ни планирам зошто претпоставувам дека е сличен на Библијата .. + неможам да го најдам на Македонски ..
Ама веќе кога сум тука .. Објасни ми ги камиказите.
A koj ti kazal deka kamikazite gi opravduva Islamot. Ako nisto drugo Islamot najmnodu se protivi na toa, odzemanje na sopstveniot i tugiot zivot.Toa e najgolem grev. Kako sto i kazav veruvam i deka vo drugite religii e isto. Veruvam i vo niv. Site se Bozji religii, i vo site veruvam. Toa isto taka mi e i dolznost sto proizleguva od islamot.

No voopsto nisto ne komentirase za faktot sto go napisav. Kako ke mi go objasnis toa deka pred 14 veka e napisano deka vselenata se siri, a istoto naukata go doznava dur vo 20 vek?

Naukata i religijata se vo potpolna soglasnost eden so drug, i voopsto ne se sprotivstavuvaat. Zatoa prestani da se opravduvas deka toj sto veruva vo Gospod, ne veruva i e protiv naukata, zosto voopsto ne e logicno i ne drzi.

I dosta go tupis so evolucijata. Kazi mi samo te molam koga toa Darvin "Dokazal" nesto. Ako mislis deka dokazal si vo potpolna zabluda i voopsto ne ja znaes negovata teorija. A i kako mozel da dokaze nesto vo toa vreme koga seuste ne se znaelo nisto za DNK. Toj edinstveno donesuval zaklucoci spored nego logicni i vistinite, ama toa voopsto ne mora da znaci deka bil vo pravo. Toa i go dokazuva modernata nauka, so proucuvanje na izvonredno kompleksnata strukturata na DNK, so sto sekakov vid na slucajno sozdavanje na zivite organizmi se otfrla bezuslovno.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Постои нешто што се вика слободна волја..
Гледам добро ти тргнало си цитати....ај кажи ми барем колку пати се спомнува зборот судбина во библијата.Дај најди каде и во кој контекст е употребен...оти јас неможам да барам сеа..тебе добро ти иде

Na elektro predava profesor po ime Panco Vrangalov. Predava osnovi na elektrotehnika. Ako se najde nekoj od elektro ke znae za kogo zboruvam. Iako ne gi poznavam profesorite od drugite tehnicki i prirodno-matematicki fakulteti veruvam deka tesko ke se najde nekoj sto ja znae naukata podobro od nego.
брат , јас не сум од електро, ама имам слушнато многу пати за него,
, од каде бе на тебе таква замисла дека нема некој што ја знае науката подобро од него (како прво "наука" е многу општ поим),...иди прашај си ги комшиите од машински факултет кој е Иван Мицкоски,типот има единствен докторат во македонија што е признат на меѓународно ниво, и никој друг во македонија нема...има некаде околу 80 патенти и огромен број на трудови...

Хахахха....па веројатно професоров твој се заебавал бе.Ја сум на економски,и немам никаква врска со физика,па знам зошто се привлекуваат протоните и електроните.
веруј ми дека многу брзо ќе стигнеш до прашањето ..."Зашто?" за кое ќе немаш одговор.секогаш е така, во таа низа од прашања секогаш стигнуваме до ѕидот кој неможеме да го пробиеме.:toe:

Inaku, i jas ne mozam da gi razberam ateistite. Chudni luge! Ne znam shto mislat koga im e teshko, koga i treba pomosh, i ne znam shto mislat koga se raduvaat koga se veseli i ne im treba pomosh, i ne znam shto mislat koga odmaraat i koga ne im treba nikoj!:smir:

побратиме, мене коа ми е тешко значи имам некој проблем , и мислам како да го решам...коа ми треба помош мислам мислам на тоа како да најдам помош и почнувам да ја барам,и кога се радувам мислам на тоа што ме израдувало и сум среќен и весел ради тоа, и кога одмарам(зависи сеа што ти подразбираш под одмарање) ако изберам да медитирам значи дека не мислам на ништо , ако се одмарам со играње игри мислам на играта,а коа ебам мислам на цурата, а коа дркам мислам на Jena,....а ти ако од памет не ги вадиш тоа молитвите и секогаш мислиш само на севишниот ти твој претпоставен, твоја работа брат.:toe:

Јас на темава имам да изложам само една работа.
ќе го насочам вниманието кон една од основните цели на самото постоење на религијата, (па и науката ) а тоа е потребата да се сфати и разбере светот околу нас.
Епа браќа и сестри, знаете ли колку библии постојат во науката кои даваат многу поубава слика за универзумот и се што не опкружува, знаете ли колку свети книги постојат што многу убаво знаат да ја отсликаат човековата психа , книги кои ќе ве просветлат за мистериите на универзумот...подобро да ми се качат на глава прашањата за кои сеуште се трага по одговори , отколку да се задоволам со еден одговор, како што е "затоа што бог сакал така".
науката ми дава многу реална и прифатлива слика за да се сфатам самиот себе си и да го разберам универзумот..или пак неможноста истиот да се разбере.подобро е да ми зјапаат тие мистериозни прашања за неговиот настанок и што универзумот е ...отколку да се залажувам дека знам, дека бог го создал.

Окрет

Друга работа за која многу атеисти знаат да згрешат е , тоа што мислат дека ако е 21 век дека ги имаме сите одговори на сите прашања или пак дека сме на еден чекор од нивното решавање.
Имам едно прашање до сите тука што застанаа во име на науката ...
Дали сте знаеле дека двете најголеми и најпознати теории и двете најопшто прифатени теории со кои се опишува светот околу нас ...микросветот(на ниво на атоми , и субатомско ниво), и макросветот (се што може да видите со голо око ), всушност се некомпатибилни меѓу себе т.е не се во согласност.

е, од тука ми се сруши светот, толку се фурав на науката, и на крај ме изневери , маме и ебам , и сватив дека не е ништо повеќе од тоа како некој (обичен смртник) го сфаќа светот со кој е опкружен.

затоа што повеќе неможе да се потпреме на "seeing is believing" затоа што науката има отидено далеку позади границите на нашата способност за гледање.Едноставно ќе мора да се потпрме на нешто што е најмоќно, нешто што стои и над науката, и над разно разните религии,а тоа драги мои е ВЕРБАТА. да знаете дека се што ќе прифатите како точно во животот ќе биде само затоа што сте одлучиле да верувате во тоа.

е сега кога ја избуткавме верата на највисокото место на пиедесталот, што тогаш....
што сега...
сега вие одберете со вашата моќ за расудување...каде ќе ја ставите вашата верба.
но обидете се да почнете овојпат одпочеток, запрашајте се, каде сте ја ставале својата верба досега?!?!?! и како сте ги прифајќале тие аргументи зад кои се крие вашата определба, дали сте ја испитале нивната вистинитост...и многу битно ....запрашајте се некогаш, а која е потребата ние така да размислуваме...која е потребата ние да веруваме дека електронот врти околу јадрото (никој не го видел тоа).
која е потребата да веруваме во бог (него пак ич никој не го видел).

вие одлучете си за самите себе си ...јас си имам и повеќе од доволен број на причини , за да ја ставам мојата верба (единственото нешто на што можам да се потпрам) во нешто што се нарекува наука.
и сега ќе се избаци некој и ќе каже , а зошто да не , наука и бог...па имало таму некој врангалов кур се стресе у ладна вода, па и ајнштајн,па и незнам кој ,,,и покрај науката сепак верувале во бога.

е на таквите да има свртам еден филм.
не познавањето на законот не те оправдува пред судот....сте чуле некад за ова , а.
делот од науката , каде што има недостатоци, делот од науката каде што има несогласувања, ама воопшто незначи дека тоа е местото на бог, и дека тие делови само со него треба да се исполнат, ..., Некогаш кога тие дупки биле поголеми , повторно биле испонети од бог, , е добро де, ние ќе го бркаме бог до крај и ќе го разоткриваме, се додека не се добие големата слика, и се додека на таа слика исчезне секое место каде би можел да се крие.
, ај доста е за денес, глејте некој да не ми се качи на глава, оти има до крајност да идам , па ќе изнапишам многу повеќе од ова:pos2:

Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
брат , јас не сум од електро, ама имам слушнато многу пати за него,
ама ти бате , да не идеш у кабинет да му го дудлаш на професорот што така го величиш, а,
, од каде бе на тебе таква замисла дека нема некој што ја знае науката подобро од него (како прво "наука" е многу општ поим),...иди прашај си ги комшиите од машински факултет кој е Иван Мицкоски,типот има единствен докторат во македонија што е признат на меѓународно ниво, и никој друг во македонија нема...има некаде околу 80 патенти и огромен број на трудови...
Ja fino lepo kazav sto predava covekot, pa se znae vo koj del od naukata e ekspert.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
A ti pa da ne mu go vrtis gzot na toj tvojot profesor, ili pa mu dogovaras sostanoci so majka ti.
Ja fino lepo kazav sto predava covekot, pa se znae vo koj del od naukata e ekspert.
пу , касно видов, се премислив за текот на постот...ај нема везе, ама спореди кога е направена измената , ќе видиш дека е направена пред да го напишеш цитатот

Член од
10 септември 2007
Мислења
184
Поени од реакции
1
vratete se na temata ...
eve ja ke pisam moj stav:
ja licno ne veruvam vo religija (hristijanstvo i ostanative religii muslimani, budisti ...) ali veruvam vo vera kako poim mislam "verA" sprema lugje doverba i sl . a za bogovi i takvi stvari tesko mi ide iako mislam deka postoi nekoja opsta kosmicka sila nesto slicno na Logosot na heraklit spored koja se tece po odreden plan sto kaj mnogu od vas e poznat kako sudbina ... i mislam deka postoime so cel da zavrsime nekoja zadaca koja ni e zadadena odnapred...

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
The Mc3donian имам една молба до тебе, со која сум сигурен дека ќе се согласи и администрацијата. Прво види читни што теми има во соодветниот подфорум, види ги темите на кои се дискутира, бидејќи таква е областа што за една иста тема можат да се направат 10 различни наслови, а стриктно темава која сакаш да ја разработиш, сум 100% сигурен дека постои бидејќи многу добро памтам дека на неа дискутирав пред едано 6 ако не и повеќе месеци.
Затоа те молам прво фати се прочитај се од таа боласт, бидејќи ниту јас а ниту еден куп други членови немаат намера детално да си ги објаснуваат своите ставови по Х-ти пат само зошто ти си отворил оста тема со друг наслов и те мрзело пров да видиш дали членовите веќе го искажале својот став по дадената проблематика.

еве ти на пример линк до тема на која е пставено сличното прашање од страна на батерфлај и соодветно ставовите како мои така и на другите можеш да ги прочиташ:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=15415&page=11

Г

Гоццццце

Гостин
Зошто "престанала" таа еволуција?Зошто не сме продолжиле да се развиваме?До каде ке отидевме?:helou:
Таа еволуција никојпат не престанала, и не се одвива за 100,1000,10000,100000 години , итн. Се одвива на милиони и милиони години. Мислам дека имаш учено Биологија за развиток на човекот, Кромањонец, Австралопитекус и така натаму:helou:

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Се на се,одново тема во која нашите прославени ТЕИСТИ се губат во поставените прашања,и во немок да ги одговорат(како и секогаш),се вртат кон нивната последна линија на одбраната-библијата и почнуваат да вадат цитати од неа,земајки ги како непобитни факти....разберете,колку и да се трудите да ставите нешто на ниво на бог,и да го направите необјасниво,науката секогаш ке најде начин да навлезе во него и да го даде вистинското решение.
Ке искористам еден цитат од Разиел,напишан на велешкиот форум:
Предолго време пливаше во човечка крв штетнику,но нејсе,ке те победиме...(го погодив?)

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Kоја е потребата ние да веруваме дека електронот врти околу јадрото (никој не го видел тоа).
која е потребата да веруваме во бог (него пак ич никој не го видел).
Која е потребата јас да (не) верувам во твојот мозок..не сум го видел?

А за да им тргне и на другите со цитатите..провери си сам..обиди се оти..
не познавањето на законот не те оправдува пред судот....
Се на се,одново тема во која нашите прославени ТЕИСТИ се губат во поставените прашања,и во немок да ги одговорат(како и секогаш),се вртат кон нивната последна линија на одбраната-библијата и почнуваат да вадат цитати од неа,земајки ги како непобитни факти....разберете,колку и да се трудите да ставите нешто на ниво на бог,и да го направите необјасниво,науката секогаш ке најде начин да навлезе во него и да го даде вистинското решение.
Ке искористам еден цитат од Разиел,напишан на велешкиот форум:
Предолго време пливаше во човечка крв штетнику,но нејсе,ке те победиме...(го погодив?)
Па нормално е да се вртиш околу последната линија на одбраната. Јас се вртам околу Бог, некој околу Еволуцијата..трети околу себе...
Ја веќе реков дадена ни е слободна волја..атеизмот е една од нив..и што сега...за некои е дар за некои проклетство..за мене е деградација на човечкиот дух..мерење помеѓу аргументите и нивниот авторитетот...
Само уште да додадам дека верата не е "ментален дефект" кој има за потреба да се прошири истиот на останатие луѓе..туку е истата слободна волја за која атеистите..ми попуваат.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Атеистите не ги приморуваат теистите да не веруваат,туку само ги искажуваат своите ставови и изнесуваат факти за тоа колку е лажна вашата религија.Ти ако сакаш верувај си,ја неможам да ти забранам,сепак,можам да ти кажам дека мене ми е многу подобро кога знам дека самиот си имам контрола над својот живот,дека проблемите ги создавам и ги решавам сам.И некако ми е пологично,како шо кажав претходно,дека не постои некаков си Бог,надмокен ентитет,кој ја контролира енергијата и настаните,туку тие се движат во зависност од влијанијата врз нив.
Слободно веруј си...

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Гледам добро ти тргнало си цитати....ај кажи ми барем колку пати се спомнува зборот судбина во библијата.Дај најди каде и во кој контекст е употребен...оти јас неможам да барам сеа..тебе добро ти иде
што мислиш ти зашто така сум ти пишал ??!?!?
епа оти неам дома библија.и ќе треба да се замарам и да барам. а тоа нема да го направам.а очигледно дека нема ни ти да извадиш такви цитати што ти ги барам затоа што идат во мој прилог.А, и повеќе од сигурен сум дека тој збор се употребува во светата ти твоја книга.

" marcus kaza: :toe:Која е потребата јас да (не) верувам во твојот мозок..не сум го видел?"

епа маркус...ако размисли околу постот што ги имам напишано погоре,ќе можеше самиот да си одговориш...ако не примети дека ...

чекор1* по моја иницијатива употребив аргументи за да ја разнишам науката и нејзината величествена положба...

чекор2* и потоа на вербата и ја доделив највисоката положба.

чекор3* за да можам да се изразам зошто јас ја прифаќам науката а не религијата...

а ти повторно се обидуваш сите нас да не вратиш назад на вториот чекор...го уназадуваш муабетот.Јас веќе се изјаснив дека било што и да е, ќе треба да се прифати со верба...а ти повторно ме наведуваш на такви прашања каде одговорот е идентичен со мојата изјава.

повели сега е твој ред да кажеш зошто не треба да веруваш дека јас имам мозок и зошто веруваш дека постои божество.А јас доброволно ќе се согласам на обдукција после мојата смрт...за ти конечно да поверуваш јас имам мозок (што ако ти прв скинеш конци, ќе испадне дека си живеел во заблуда цел живот), и на крај крајва....ако јас немам мозок..што имаш па ти???:smir:
ајт поздрав

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
што мислиш ти зашто така сум ти пишал ??!?!?
епа оти неам дома библија.и ќе треба да се замарам и да барам. а тоа нема да го направам.а очигледно дека нема ни ти да извадиш такви цитати што ти ги барам затоа што идат во мој прилог.А, и повеќе од сигурен сум дека тој збор се употребува во светата ти твоја книга.
Чудно на оваа тема немам ни еден цитат...
Јас знам што има во таа книга..и верувај ми..ништо не ти оди во прилог...а ако толку те интересира...повели... http://www.mkbible.net/biblija/search.php
па види дали си во право..

епа маркус...ако размисли околу постот што ги имам напишано погоре,ќе можеше самиот да си одговориш...ако не примети дека ...

чекор1* по моја иницијатива употребив аргументи за да ја разнишам науката и нејзината величествена положба...

чекор2* и потоа на вербата и ја доделив највисоката положба.

чекор3* за да можам да се изразам зошто јас ја прифаќам науката а не религијата...
Па сето тоа што ти го кажа на половина страна јас го кажав со една реченица....верба....ама во што...

а ти повторно се обидуваш сите нас да не вратиш назад на вториот чекор...го уназадуваш муабетот.Јас веќе се изјаснив дека било што и да е, ќе треба да се прифати со верба...а ти повторно ме наведуваш на такви прашања каде одговорот е идентичен со мојата изјава
Зошто го уназадувам муабетот..па ти си кажал ..ваљда имам и јас право да го дадам своето мислење?! Или да не пишувам воопшто само да читам...другите да ми кажат што јас милсам?!

повели сега е твој ред да кажеш зошто не треба да веруваш дека јас имам мозок и зошто веруваш дека постои божество.А јас доброволно ќе се согласам на обдукција после мојата смрт...за ти конечно да поверуваш јас имам мозок (што ако ти прв скинеш конци, ќе испадне дека си живеел во заблуда цел живот), и на крај крајва....ако јас немам мозок..што имаш па ти???:smir:
ајт поздрав
Поентата беше дека треба да веруваш во работи на кои не си бил физички сведок,да не давам сега примери...не мораш да се даваш на обдукција...никој не кажа дека немаш мозок, туку дека неморам да го видам за да верувам дека го имаш..не се пали ...како куче во лифт.

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Ne veruvam vo bajki.. Kratko i jasno.
Veruvam vo sebe i mi e poveke od dovolno

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
[MEDIA]http://www.youtube.com/watch?v=rWtb0M6_iJ8&feature=related[/MEDIA]

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Прво премногу глупости кои ги нема во Библијата..од тоа дека земјата е рамна па до тоа колку е стара..тоа неможеш да го сретнеш никаде во Библијата..во прашање се црквени изобличувања кои некои луѓе со слабо познавање ги прифатиле како такви.
Еве неколу цитати кога морам од истите или слични познати луѓе.

God is clever, but not dishonest. -Albert Einstein

When we know what God is, we shall be gods ourselves.
-George Bernard Shaw

The best way to know God is to love many things. -Vincent van Gogh

I have lived, Sir, a long time, and the longer I live, the more convincing proofs I see of this truth-that God governs in the affairs of men. And if a sparrow cannot fall to the ground without his notice, is it probable that an empire can rise without his aid? -Benjamin Franklin

А еве ги тој псалм 14:1 блага веза нема...
Безумникот рече во своето срце: „Нема Бог!” Се расипаа; нивните дела се гнасни нема кој да прави добро.
Разиел..youtube не доверлив извор за било што...

Kajgana Shop

На врв Bottom