Постои нешто што се вика слободна волја..
Гледам добро ти тргнало си цитати....ај кажи ми барем колку пати се спомнува зборот судбина во библијата.Дај најди каде и во кој контекст е употребен...оти јас неможам да барам сеа..тебе добро ти иде
Na elektro predava profesor po ime Panco Vrangalov. Predava osnovi na elektrotehnika. Ako se najde nekoj od elektro ke znae za kogo zboruvam. Iako ne gi poznavam profesorite od drugite tehnicki i prirodno-matematicki fakulteti veruvam deka tesko ke se najde nekoj sto ja znae naukata podobro od nego.
брат , јас не сум од електро, ама имам слушнато многу пати за него,
, од каде бе на тебе таква замисла дека нема некој што ја знае науката подобро од него (како прво "наука" е многу општ поим),...иди прашај си ги комшиите од машински факултет кој е Иван Мицкоски,типот има единствен докторат во македонија што е признат на меѓународно ниво, и никој друг во македонија нема...има некаде околу 80 патенти и огромен број на трудови...
Хахахха....па веројатно професоров твој се заебавал бе.Ја сум на економски,и немам никаква врска со физика,па знам зошто се привлекуваат протоните и електроните.
веруј ми дека многу брзо ќе стигнеш до прашањето ..."Зашто?" за кое ќе немаш одговор.секогаш е така, во таа низа од прашања секогаш стигнуваме до ѕидот кој неможеме да го пробиеме.
Inaku, i jas ne mozam da gi razberam ateistite. Chudni luge! Ne znam shto mislat koga im e teshko, koga i treba pomosh, i ne znam shto mislat koga se raduvaat koga se veseli i ne im treba pomosh, i ne znam shto mislat koga odmaraat i koga ne im treba nikoj!:smir:
побратиме, мене коа ми е тешко значи имам некој проблем , и мислам како да го решам...коа ми треба помош мислам мислам на тоа како да најдам помош и почнувам да ја барам,и кога се радувам мислам на тоа што ме израдувало и сум среќен и весел ради тоа, и кога одмарам(зависи сеа што ти подразбираш под одмарање) ако изберам да медитирам значи дека не мислам на ништо , ако се одмарам со играње игри мислам на играта,а коа ебам мислам на цурата, а коа дркам мислам на Jena,....а ти ако од памет не ги вадиш тоа молитвите и секогаш мислиш само на севишниот ти твој претпоставен, твоја работа брат.
Јас на темава имам да изложам само една работа.
ќе го насочам вниманието кон една од основните цели на самото постоење на религијата, (па и науката ) а тоа е потребата да се сфати и разбере светот околу нас.
Епа браќа и сестри, знаете ли колку библии постојат во науката кои даваат многу поубава слика за универзумот и се што не опкружува, знаете ли колку свети книги постојат што многу убаво знаат да ја отсликаат човековата психа , книги кои ќе ве просветлат за мистериите на универзумот...подобро да ми се качат на глава прашањата за кои сеуште се трага по одговори , отколку да се задоволам со еден одговор, како што е "затоа што бог сакал така".
науката ми дава многу реална и прифатлива слика за да се сфатам самиот себе си и да го разберам универзумот..или пак неможноста истиот да се разбере.подобро е да ми зјапаат тие мистериозни прашања за неговиот настанок и што универзумот е ...отколку да се залажувам дека знам, дека бог го создал.
Окрет
Друга работа за која многу атеисти знаат да згрешат е , тоа што мислат дека ако е 21 век дека ги имаме сите одговори на сите прашања или пак дека сме на еден чекор од нивното решавање.
Имам едно прашање до сите тука што застанаа во име на науката ...
Дали сте знаеле дека двете најголеми и најпознати теории и двете најопшто прифатени теории со кои се опишува светот околу нас ...микросветот(на ниво на атоми , и субатомско ниво), и макросветот (се што може да видите со голо око ), всушност се некомпатибилни меѓу себе т.е не се во согласност.
е, од тука ми се сруши светот, толку се фурав на науката, и на крај ме изневери , маме и ебам , и сватив дека не е ништо повеќе од тоа како некој (обичен смртник) го сфаќа светот со кој е опкружен.
затоа што повеќе неможе да се потпреме на "seeing is believing" затоа што науката има отидено далеку позади границите на нашата способност за гледање.Едноставно ќе мора да се потпрме на нешто што е најмоќно, нешто што стои и над науката, и над разно разните религии,а тоа драги мои е ВЕРБАТА. да знаете дека се што ќе прифатите како точно во животот ќе биде само затоа што сте одлучиле да верувате во тоа.
е сега кога ја избуткавме верата на највисокото место на пиедесталот, што тогаш....
што сега...
сега вие одберете со вашата моќ за расудување...каде ќе ја ставите вашата верба.
но обидете се да почнете овојпат одпочеток, запрашајте се, каде сте ја ставале својата верба досега?!?!?! и како сте ги прифајќале тие аргументи зад кои се крие вашата определба, дали сте ја испитале нивната вистинитост...и многу битно ....запрашајте се некогаш, а која е потребата ние така да размислуваме...која е потребата ние да веруваме дека електронот врти околу јадрото (никој не го видел тоа).
која е потребата да веруваме во бог (него пак ич никој не го видел).
вие одлучете си за самите себе си ...јас си имам и повеќе од доволен број на причини , за да ја ставам мојата верба (единственото нешто на што можам да се потпрам) во нешто што се нарекува наука.
и сега ќе се избаци некој и ќе каже , а зошто да не , наука и бог...па имало таму некој врангалов кур се стресе у ладна вода, па и ајнштајн,па и незнам кој ,,,и покрај науката сепак верувале во бога.
е на таквите да има свртам еден филм.
не познавањето на законот не те оправдува пред судот....сте чуле некад за ова , а.
делот од науката , каде што има недостатоци, делот од науката каде што има несогласувања, ама воопшто незначи дека тоа е местото на бог, и дека тие делови само со него треба да се исполнат, ..., Некогаш кога тие дупки биле поголеми , повторно биле испонети од бог, , е добро де, ние ќе го бркаме бог до крај и ќе го разоткриваме, се додека не се добие големата слика, и се додека на таа слика исчезне секое место каде би можел да се крие.
, ај доста е за денес, глејте некој да не ми се качи на глава, оти има до крајност да идам , па ќе изнапишам многу повеќе од ова:pos2: