ima li potreba da mu kazuvam na nekoj sto ete dignal race od svoite?? sto smeta deka idninata na tatkovinata mu e bez potencijal?? I sto ne mu e ni na kraj pamet da se vrati ??? Nekoj sto ne se ni obidel da pomogne doma?? Sekoja cest ako pomagas na svoite tamu vo tugjina, sto ete gi ucis kako da si go zarabotat lebot, ne e loso da podnaucis i od niv nesto.. sto tie gledaat tuka sto ete stom ke zarabotat nesto pomalku od vrednosta na tvojot racen saat odvaj cekaat da se vratat megju svoite...
Jas imav drug pristap, organizirav predavanja, tribini, seminari doma, pomagav da se ispratat sto e mozno poveke lugje zelni za spoznavanje i ucenje na slicni seminari vo stranstvo.. demohristijanstvoto, demokratijata, slobodata na razmisluvanje ... toa e toa sto me pravese da bidam sreken, denes nosam zlaten roleks, no toa ne me pravi tolku sreken kolku povremenite sredbi so istite tie lugje sto uspeavme da realizirame edno cudo proekti.. i veje koga si evocirav spomeni najtplo na dusava mi e koga so uste eden (i toj denes pasiviziran totalno) uspeavme mojata organizaija da ja vneseme vo edna od svoevremeno 3-te najjaki mladinski organizaii vo Evropa kako organizacija polnopravna clenka od Republika Makedonija, so svoeto ustavno ime
pokraj Potpretsedatel GRK na istata. Za zal istoto nasite naslednici ne uspejaa da go povtorat vo nitu edna od ostanatite mladinski asocijacii
.
Duri i den denes odvreme navreme ke zemam ucesvo vo nekoj proekt ke dadam po nekoj sovet dokolku bide pobarano od mene i ke se raspravam na lokalno nivo so sekojdnevnite problemi na gragjanite od mojata opstina.
Us stvari i neznam zosto ova go pisuvam ama aj ...
Sweden, jas na krajot mozebi i ke sadam piperki i ke doprinesam za razvoj na agrarot, ke donesam nekoe evro plus vo drzavava i ke bidam sreken sto ete tie nekolku evra doprinele kon izramnuvanjeto na drzavniot deficit, deviznata stabilnost i deviznite rezervi... nie sme tuka i se borime sekoj na svoj nacin, duri i tie sto nisto ne pravat tuku sedat so skrsteni race doprinesuvaat za podobro utre na ovaa drzava, odat glasaat i doprinesuvaaat da se postavat lugje koi sto sakaat nesto da napravat.
Tvoite istomislenici si go napravija svoeto, duri i ti gledame kade si
toa vreme zavrsi, denes imame nova generacija, sto cisti dolgovi od FZO sto do vcera se mislese deka se neiscistlivi, sto go kompjuterizira celoto obrazovanie, sto gi primenuva evropskite normativi vo istoto obrazovanie, sto go podiga zivotniot standard, sto gi prezentira pred svetot potencijalite na zemjata sto za zal nekoj mal del od emigracijata misli deka ne postojat, za sreka stranskite investitori gi gledaat, gragjanite gi gledaaat i veruvaat vo Evropskata perspektiva, bezbedna vo ramkite na NATO..toa e samo fragment od toa sto treba da go naucis od tvoite rabotnici sto se vrakaat vo tatkovinata zaedno so svoite familii da go docekaat svoeto podobro utre.
Procepkaj po moite postari postovi pred da napadnes so eliot arsenal, jas gi procitav maltene site tvoi i znam deka arsenalot ti e star, arhaicen recisi neupotrebliv vo noviov vek.
Sepak na krajot na kraisata ti si go zivees tvojot jas mojot zivot, ti si kaza vo tvojata avtostorija sto se pricinite sto si ti na forumov, da gi ismevas, da se podigruvas, da im dokzaes kolku si ti nad normalniot djgan sto ete seuste skapuva vo RM
I jas si gi kazav jasno moite pricini zosto sum na forumov...istite se dijametralno sprotivni od tvoite.
Ke go zamolam administratorot da ne mi zameruva nitu na mene nitu pak na SWE sto ete zabegavme mozebi i ja unistivme temata, sepak od celoto ova pisuvanje sepak izleze ogromna pouka barem za mene. Usteednas SWE pokaza deka e samo isklucok koj sto go pottvrduva praviloto za nasata od mene visoko ceneta makedonska emigracija.
P.S Ako si vo Svedska seuste Swe, mozes ti i poveke da pomognes za RM dokolku uspees da se nadmines sebesi, Malme,Geteborg, Upsala, Stokholm se samo nekolkumesta kade sto egzistiraat lugje organizirani i sto davaat nogu pokonkretna pomos. Dokolku si vo Spanija ... dokolku si vo Spanija mozebi najdobrata pomos za RM e tamu voopsto da ne kazuvas deka si od RM dokolku gi imas istive stavovi