- Член од
- 22 февруари 2010
- Мислења
- 19
- Поени од реакции
- 1
Ti blagodaram.
http://www.on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=21D9E05914C8E340920DECBA6029835EЕдна од најезивите теми за мене ми се масоните ... но обожавам да слушам кои се, зашто се, што прават зашто прават итн ... затоа ја отворив темава, а прибидејќи мислам дека незнам доволно работи за нив, ќе ви отстапам место на вас што знаете :shock: :wink:
Ако прочиташ внимателно што имам напишано на темава, ќе ти биде јасно. Не може некој да те повика да станеш масон. Не може некој да ти пристапи и да ти каже "Еј, ајде дојди во ложата и стани член". Тоа е забрането. Мора иницијативата, барањето да дојде од кандидатот, а не од постоечките членови. Потоа дури, откако ќе се постави тоа прашање, тогаш членот на ложата те предлага пред ложата (во англо-јазичните земји се нарекува sponsor, во други се нарекува гарант), за сите браќа да гласаат и да одлучат дали да те примат (деталниот процес веќе го имам објаснувано). Така што тоа "по предлог на некој член или мајстор" се однесува на предлагањето пред ложата, не предлагање на членство на кандидатот.Pri edno postaveno prasanje na glm@unet.com.mk kako se stanuva nivni clen , mi rekoa na dva nacina : prvo po predlog na nekoj clen ili nekoj majstor , vtoro so licna i opsirna biografija . zidarski prethodno sretnav pisuvano od tebe deka clen ne smee da predlozuva novi kandidati , sto mislis vo vrska so ova. POZDRAV DO ZIDARSKI I APOKALIPTO :smir: blagodaram
Ване до сега никој не станал член во глм без да има гарант,другото се е лук и вода,а искрено не врувам дек а во наредните 5 години глм ке прима некој што сам пројавил интерес без да има некој гарнт или спонзор (во светот е поинаку,ама не и кај нас),и како што вкиа г-дин Груевски ,није сме се уште млада голема ложа на Мкаеонија.zidarski jas temava ja procitav vnimatelno i znam sto e sponsor, no megutoa ,,ima dva nacina za clenstvo,, mislev ,ako sakas dokaz ke ti go pratam na mail celoto pismo od GLM . Toa sto ti go velis e taka i tvojot muabet drzi voda ama ovde zvuci poinaku.
Па... барем десетина пати го имам истото објаснето - или треба да познаваш некој масон (од кого ти ќе побараш да аплицираш, а потоа тој ќе те предложи на ложата) или треба да пратиш писмо до ложата.zidarski jas temava ja procitav vnimatelno i znam sto e sponsor, no megutoa ,,ima dva nacina za clenstvo,, mislev ,ako sakas dokaz ke ti go pratam na mail celoto pismo od GLM . Toa sto ti go velis e taka i tvojot muabet drzi voda ama ovde zvuci poinaku.
А зошто да не може човек да познава масон во Македонија?! Масоните се луѓе, како и сите други, со комшии, роднини, пријатели, колеги...zidarski po moe si dosta nacitan i intelegenten i ako se raspravas so mene ke me stavis vo sise,no muabetot ne se slozuva sega zatoa sto da poznavas mason vo MKD molim te ! vo tvojata zemja ,,da,, moze! i ako bides ljubezen da kazes nesto sto ne si go napisal do sega ke ti bidam blagodaren . izvinete za gramatikata pisuvam od mobilen , a temava e poucna i sakam da citam sve sto se pisuva .
Твоето мислење е за поздрав - но верувај ми, многумина мислат поинаку.i izvini uste edna replika : sto da materijaliziram ,koga treba da plakam clanarina godisna ili ke sednam so komsijata na po edna caska i slusaj jas sum mason daj uste po edna i za tebe sum sizik so zastava 101 , dosta fraerski . nego da se potrudime da bideme luge i da ni se postuva zborot kako kaj vas masonite pa vidime blagodet od srabotenoto . e veke pocnavme da pravime muabet za SAMOIZGRADUVANJE
А зошто да не може човек да познава масон во Македонија?! Масоните се луѓе, како и сите други, со комшии, роднини, пријатели, колеги...
Како што реков - принципите на регуларноста се утврдени од УГЛЕ, затоа што се тие првата Голема Ложа во светот. Но - тие не ги измислуваат, туку само ги запишуваат античките правила.Зидаски мислам дека не си ме разбрал добро за прашањето за угле
прашањето е
прашање зошо англија сака во европа да ја наметне својата масонерија како призната?(призната од кој?)од самите себе или....
значи не е спореме реголарсноста,тукузашто сакаат да се преферираат и тие да одредуваат која ке признат ложа акокоја не
јас колку што забележав се случува некја ложа што не е признатаод угле ,да добие признание од некја друга ложа на примр од некоја германска ложа кое е призата од угле-геранската ложа да призна некоја ложа во друга држава.
Во САД има Free and Accepted Masons (F&AM) и Ancient Free and Accepted Masons (AF&AM). Ова е резултат на поделбата која настанува во 18-ти век во Големата Ложа на Англија, која се разделува на два дела - едните се Ancients, другите се Moderns. Повеќето од (тогашните) колонии, ги формираат своите провинцијални ложи токму во овој период, и соодветно се или формирани од едната Голема Ложа, или од другата. Подоцна, Ancients и Moderns, се обединуваат, формирајќи ја United Grand Lodge of England, која е AF&AM. Ложите во САД, продолжуваат да работат според ритуалната работа која ја имале во моментот на формирањето. Како што самите тие издаваат повелби за нови ложи во западните сојузни држави (кои се формираат доста подоцна, во текот на 19-тиот век), во зависност од тоа која ложа ја издала повелбата, таков е и ритуалот кој се користи во новата држава - па и кај нив, некои се F&AM, некои се AF&AM. На пример, Калифорнија е F&AM, a Колорадо е AF&AM.И ме интересира
како е поделена масонеријата во уса
јас како штозабележав има
фрее анд ацепт масонс и Фрее масонс,
која е разликата мегу овие две ложи,и дали мегусебно се признаваат бидејки и двете во уса си мат свој големи ложи.