petar_joker
OLD ROCKER
- Член од
- 5 септември 2007
- Мислења
- 1.249
- Поени од реакции
- 57
Истото погоре го имам и јас кажано, само што состаноците не се меќу масоните туку меќу генералите (или мислам дека кардинали ги викаа- не ме држете за збор). Точно е дека никој со никого од нив не се знае и дека се облечени во тие наметките. Сите имаат наметки освен Црниот папа.За сите кои не се запознаени- Масоните се членови на тајно братство (за кое навистина со сигурност не се знае многу, бидејки е тајно :icon_cool), во кое пристапуваат доброволно, притоа морајќи да задоволат одредени критериуми. Едно од нештата кои треба да ги прифати секој масон е да верува во т.н. Супреме Беинг - нивното врховно божество. Неколку основни претпоставкиЧ
1. Се смета дека здружението има корени во Битанија, иако денес повеќе ложи има во САД.
2. Братството е поделено на ложи кои имаат засебна а и заедничка хиерархија.
3. Има повеќе степени, а има и основни триЧ чирак, калфа и мајстор (ова е споменато во Кодот)
4. Ложите одржуваат состаноци на определено време, на кои состаноци членовите присуствуваат со специјална облека - карактеристични обележја на масоните.
5. Речиси никој надвор од братството не знае што точно се случува на тие состаноци и какви се ритуалите на масоните, како и која е намената на братството.
- По правило во братството не влегуваат жени, иако некаде има и женски ,,масонски ложи,, - тие се фалшиви според моето скромно мислење, ако сум женско.
Јас не мислам дека ти е се безопасни, туку напротив. ИмаЛО пред неколку години пример со функциоонер (или мислам дека беше некој богаташ) од Италија. Масоните му пуштиле писмо за покана во масонството, во кое пишело доколку ги одбие, ќе има големи последици. Човеков бил убеден дека тоа се само живи глупости, но, најпрвин син му загинал во сообраќајна несреќа, потоа жена му била заклана на спиење, а на крај тој загинал во авионска несреќа.