Paypal во Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 април 2008
Мислења
11.115
Поени од реакции
12.697
Абе друже, ти сериозен си или се зезаш... Мислиш дека толку е битно прашањето за PayPal после сево ова што се случува во земјава и во светот па премиерот да одговара на такво прашање.... Па уште и кај Јанко во емисија :pos:
А бе знам јас дека ни 0.01% не им е важно прашањето за PayPal, ама ете, бев наивен и верував дека може нешто
да бидне од "интервјуто", ако воопшто се нарекува тоа интервју. Ама да престанеме со политика, темава не е за тоа.

Играјте си "хакери" со кредитни картички и пак ќе можете да порачувате од интернет, не :aplauz:

и после кој ви е крив?
Те молам имај милостија и објасни каде имаш забележано играње "хакери" во досегашниот тек на темава ?
По се што јас досега имам забележано на темава, се за што се дискутирало досега е во целост легално.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Dexter26 edno ne mi e jasno dobro prasanjevo nema vrska so paypal ako izvadam viza debitna od tutunska ce mozam li prvo da stavam mak denari na kartickata za host i domen da zemam , a potoa da ja registriram za pay pal ???

Член од
24 април 2008
Мислења
11.115
Поени од реакции
12.697
Dexter26 edno ne mi e jasno dobro prasanjevo nema vrska so paypal ako izvadam viza debitna od tutunska ce mozam li prvo da stavam mak denari na kartickata za host i domen da zemam , a potoa da ja registriram za pay pal ???
Зависи од продавачот.
Доколку продавачот ти дозволува да платиш само со картичката, односно без PayPal, тогаш воопшто нема ни да ти треба PayPal.

Член од
13 март 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Јас сум нов на форумов и баш сакав да прочитам дали има некој искуство со "refund" продавачот во профактурата по грешка ставил 20 $ повеке одошто беше во калкулаторот на ebay и откако му пишав порака ми ги рефундираше тие 20$ е арно ама тие пари на paypal акаунтот ми вика дека се префрлени на дебитната карта ама по се изгледа немозе да примаме пари преку paypal...И сега се мислам дека ке ме провалат и мозе да ми го исклучат акаунтот...А таман ми тргна со пазарење по ebay....Има ли некој искуство со примање на пари преку paypal???? Јас со пазаренјето на ebay стигнав до цифра некаде околу 1300-1400$ има ли некој што ги поминал тие фамозни 2500 $ ако има таков нека сподели искуства ....поздрав до сите

Член од
24 април 2008
Мислења
11.115
Поени од реакции
12.697
Јас воопшто немам ама баш никаква доверба во политичарите и во нивните изјави, барем што се однесува до PayPal.
Што се однесува до PayPal, ќе поверувам во било кое тврдење, се додека истото биде официјално потврдено од страна
на овластени службени лица од PayPal.
Воопшто не ми е целта да ги ставам под знак прашалник информациите кои ги објавуваат новинарските агенции,
но после 3 години дриблање не му верувам буквално на никого.

Но, доколку сериозно се земат во предвид тврдењата во оваа вест, тогаш значи PayPal треба да ни каже што недостига
кај нас за да почне повторно да ги нуди своите услуги во Македонија, бидејќи во веста пишува дека Србија ги исполнува
сите услови за да PayPal почне да ги нуди своите услуги таму, но воопшто не пишува дали Македонија и/или Црна Гора ги
исполнуваат истите тие услови.

Исто така, што се однесува до законот за банки, според самата вест, во Хрватска истиот закон бил олабавен така што,
хрватските граѓани можат да отвораат банкарски сметки во странство. Со оглед на тоа дека Хрватска го има направено ова
неодамна, во време кога се ближи крајот на преговорите за поноправно членство на Хрватска со ЕУ, тогаш значи ваквите
измени се во целост прифатливи за европската законска регулатива.

Е па, ако можело така во Хрватска, тогаш така ќе може и кај нас, така што не мораме да чекаме за да започнеме
преговори за полноправно членство со ЕУ, па при крајот на истите да го олабавиме македонскиот закон за банки.

Заклучок:
На крајот повторно вината останува во македонските политичари, кои не се многу активни кај PayPal за да почне повторно
да ги нуди своите услуги во Македонија, како и во информатичката безбедност во Македонија, за чиешто подобрување мора
да се превземат мерки.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
http://www.time.mk/read/NONE/392701e6a0/index.html

Виза стартува со нов сервис кој ќе овозможи директен трансфер на пари од картичка на картичка, бизнис сличен на оној во кој преку една деценија царува Пејпал.
Услугата ќе овозможи и префрлање на средства од Виза или сметка во банка, на друга дебитна, припејд или кредитна картичка. Парите трансферирани на дебитна или припејд ќе бидат третирани како депозит а средствата испратени до Виза кредитна картичка како плаќање.

Корисниците ќе можат да испратат пари користејќи го телефонскиот број или меилот на оној за кого се наменети, за потоа примателот да добие известување за трансакцијата и истата да ја финализира.

Во соработка со две компании за изработка на банкарска технологија, Виза влегува во сериозно конкурентниот пазар за исплата лице - до - лице. Предноста на Виза е фактот што низ светот во моментов се користат 1,85 милијарди нивни картички.

Пејпал, која е водечка компанија во овој бизнис, за последниов квартал пријави приход од 971 милиони долари а според газдите од Ибеј, сервисот до 2013-та треба да остварува годишен приход од 6 до 7 милијарди долари.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
A od kaj pak zaklucokot deka so ova ke se resi NASIOT PROBLEM..so ova novata avantura na Viza ???.toa se odnesuva na NORMALNITE zemji , vo koi eve vlegla i Hrvatska, ovomozuvajki.. smetka nadvor od Hrvatska...nasite banki i drzava TOA NE GO DOPUSTAAT. Vtoro: PayPal go ima e-bay , a tamu NE NE SAKAAT...seuste...nezavisno kako i od kade ke se uplatat parite....so Makedonija ne rabotat... :)

Член од
24 април 2008
Мислења
11.115
Поени од реакции
12.697
Како и да е, дури и Visa да успее да направи добар бизнис и да му одземе голем број на корисници на PayPal,
сепак останува фактот дека eBay е сопственик на PayPal и сепак ќе продолжи да го форсира PayPal како метод
за посредништво при плаќање.

Што значи дека дури и ако Visa успее да направи добар бизнис со овој нов сервис, сепак останува фактот дека
на нас ни треба PayPal, алтернативни решенија веќе имаме, како Moneybookers и AlertPay, но сепак на крајот
од продавачот зависи кој метод ќе го користи при плаќање.

Некои продавачи дозволуваат да им се плаќа дури и директно преку картичка, без посреднички сервиси како
PayPal, Moneybookers, AlertPay и други, но сепак на крај, се зависи од продавачот.

Ако продавачот дозволува плаќање исклучиво само преку PayPal, тогаш мора да му се плати преку PayPal.

А најголемиот дел од продавачите на eBay го форсираат PayPal, едни бидејќи се задоволни од безбедноста која што
PayPal ја носи со себеси, како и надоместоците кои ги исплаќа во случај на измама, а други бидејќи за нивните производи
eBay дозволува да бидат плаќани само преку PayPal.

Значи колку и да ги има алтернативни средства, сепак се враќаме на почетокот,
мора PayPal да почне повторно да ги нуди своите услуги во Македонија.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Ништо не мора, мора само да се умре и престанете проблемот со PayPal да го носите на врвно ниво во државава, па дури ве гледам пишувате и премиерот треба да се замара со тоа. Веќе еднаш пишав и не бидете смешни, глупо е покрај толкуте проблеми кои ги има државата некој да се замара со услуга како PayPal. Значи убаво си е кажано, жител на Македонија не може да има сметка во странство па веројатно поради тоа е целава работа. Кога ќе може, тогаш ќе имаме PayPal како Македонци, дотогаш уживајте во PayPal преку Словенија.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.115
Поени од реакции
12.697
Ништо не мора, мора само да се умре и престанете проблемот со PayPal да го носите на врвно ниво во државава, па дури ве гледам пишувате и премиерот треба да се замара со тоа. Веќе еднаш пишав и не бидете смешни, глупо е покрај толкуте проблеми кои ги има државата некој да се замара со услуга како PayPal. Значи убаво си е кажано, жител на Македонија не може да има сметка во странство па веројатно поради тоа е целава работа. Кога ќе може, тогаш ќе имаме PayPal како Македонци, дотогаш уживајте во PayPal преку Словенија.
Да, во право си, единствено што секој мора да го направи е да умре.

А ја прочита ли ти веста за достапноста на услугите на PayPal во Хрватска во изминативе неколку години,
и покрај тоа што и нивниот закон за банки забранувал хрватските граѓани да имаат банкарски сметки во странство,
нешто што само пред неколку месеци било укинато, а PayPal ги нуди своите услуги во Хрватска долго пред
укинувањето на таквото правило ?

Доколку не си ја прочитал веста, во пост #440 прикажан е линк кој води кон веб сајтот на BE92 на кој е прикажана веста.

Како кај хрватите PayPal функционирал успешно изминативе неколку години, иако и нивниот закон за банки исто како и нашиот,
до пред неколку месеци забранувал хрватските граѓани да поседуваат банкарски сметки во странство ?

Значи повеќе од јасен е фактот дека проблемот не е во законот за банки, туку во информатичката безбедност во Македонија,
а можеби и некој во државната и/или јавната администрација го кочи повторното воведување на услугите на PayPal во
Македонија.

асфалт

UNCENSORED
Член од
8 август 2005
Мислења
804
Поени од реакции
23
веќе 1 месец ги чекам пратките од ибеј... после колку време ги враќаат парите ако не стигнат?

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Јас сум нов на форумов и баш сакав да прочитам дали има некој искуство со "refund" продавачот во профактурата по грешка ставил 20 $ повеке одошто беше во калкулаторот на ebay и откако му пишав порака ми ги рефундираше тие 20$ е арно ама тие пари на paypal акаунтот ми вика дека се префрлени на дебитната карта ама по се изгледа немозе да примаме пари преку paypal...И сега се мислам дека ке ме провалат и мозе да ми го исклучат акаунтот...А таман ми тргна со пазарење по ebay....Има ли некој искуство со примање на пари преку paypal???? Јас со пазаренјето на ebay стигнав до цифра некаде околу 1300-1400$ има ли некој што ги поминал тие фамозни 2500 $ ако има таков нека сподели искуства ....поздрав до сите
Кога ти вракаат пари преку PayPal не ти ни треба да ги вракаш назад на твојата банковна сметка, ако пазаруваш редовно од Ebay на првото купување прво ке ти одземе од тие пари па потоа од банковната сметка. Доколку сакаш да ги вратиш парите назад на сметката само ке зијаниш некоја паричка, затоа некоја стојат под сушинка кај PayPal.

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
abe ti idiot da ne si,, koga ima drzavata PAYPAL znaci deka se e vo red so nea, paypal ne doaga ako ne e dobro kaj nas znaci nesto fali cim bega od nas.Ejjj se smeeevme na albanija deka bila nazad od nas 50 godini ali ona si ima paypal a nie tassakot vo race i moli se da ne ti go ukinat akauntot sto go imas napraeno na slovenija drzava.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.234
Поени од реакции
14.576
The credit card number you have entered cannot be verified. Only credit cards from approved countries may be used on PayPal.

Ова ми го дава кога пробувам да ја верификувам картицата. И да имам виза електрон од тутунска.

Некој има идеја зашто вака или пејпал конечно направија ова да не успева вака?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom