Paypal во Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ај да ве прашам.Не најдов друга тема на која има нешто повеке за интернет купувањето.
Сакам да си отворам било каква картичка во било која банка(не знам каква од каде треба).
Картичката ке ми треба за купување преку интернет и за обложување преку интернет.
Каква/од каде би ми препорачале?
И можеби сум малку офтопик со ова последно прашање.
Од прилика колку се движи цената за испорака на предмети пример дрес од Англија до Македонија.
Фала многу.
Само прочитај го тој големиот текст над тебе....

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
Ај да ве прашам.Не најдов друга тема на која има нешто повеке за интернет купувањето.
Сакам да си отворам било каква картичка во било која банка(не знам каква од каде треба).
Картичката ке ми треба за купување преку интернет и за обложување преку интернет.
Каква/од каде би ми препорачале?
И можеби сум малку офтопик со ова последно прашање.
Од прилика колку се движи цената за испорака на предмети пример дрес од Англија до Македонија.
Фала многу.
Само прочитај го тој големиот текст над тебе....
Поконкретно сака да каже, прочитај го текстот на пост #313. :)

Значи јас кога ќе отидам во Тутунска треба да Отворам трансакциона сметка и девизна сметка па потоа да ми дадат виза електроник картичка?
Прочитај го убаво целиот пост #313.
Не ти треба девизна сметка.
Ти треба само трансакциската сметка.
Доколку сакаш да ставаш и да чуваш странски валути во банката, за во такви случаи ќе ти треба девизна сметка.

Но како што пишав убаво во пост #313:
За купување со Visa Electron или со MasterCard дебитни картички само треба да си ставиш одредена сума на пари на
трансакциската сметка во МАКЕДОНСКИ ДЕНАРИ, а не во странски валути, бидејќи на трансакциската сметка може да се
ставаат само МАКЕДОНСКИ ДЕНАРИ, но не и странски валути.

Дури и ако отидеш во банката да речеме со евра и им кажеш:
"Сакам да ставам 50 евра на мојата трансакциска сметка",
банката ќе ти ги раситне истите тие 50 евра во МАКЕДОНСКИ ДЕНАРИ и ќе ги стави на твојата трансакциска сметка во
ДЕНАРСКА ПРОТИВВРЕДНОСТ, а не како 50 евра, туку како 3.000 и не знам колку денари, зависи од тоа како банката го
пресметува курсот на денарот кон еврото во моментот.

Најважно е кога купуваш преку Интернет да имаш некој денар повеќе на трансакциската сметка, отколку што ќе ти побара
продавачот, бидејќи продавачот ти наплаќа во странски валути, па кој знае колку точно денари ќе ти земе.
Така на пример, доколку купуваш нешто што ќе те чини да речеме, 30 евра, препорачливо е да ги имаш 2.000 ден. на
трансакциската сметка, бидејќи 30 евра се 1.800 и нешто денари, додади ја и каматата која што банката ќе ти ја наплати за
користењето на картичката така да, најдобро е да имаш повеќе отколку што ќе потрошиш, чисто за секој случај, бидејќи
доволно е да имаш недостаток од само 0.01% од сумата која ја плаќаш, за да банката ја одбие трансакцијата.
Тој 0.01% може да изнесува помалку и од 1 денар, може да изнесува помалку и од 1 цент (во денарска противвредност,
се разбира), но сепак ќе биде доволна причина за да банката ја одбие трансакцијата, па затоа најдобро е да ставиш повеќе
отколку што планираш да потрошиш, чисто колку за да се осигураш дека нема да мораш повторно да одиш до банката за
да ставиш по уште некој денар повеќе на трансакциската сметка, само затоа што банката ја одбила трансакцијата поради тој
0.01%.

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
друже... виза е платежна картица врзана со трансакциона сметка, а мастер е кредитна картица... она што си ги збркал поимите е маестро, која е врзана на иста сметка со визата... и да, од било каде да купуваш во било која валута, според банкарската курсна листа, ти пресметува и ти одзима од сметката одма ама во денари... а инаку, девизи неможеш да внесеш на трансакциона или кредитна картица... еве пробајте... земете 50 евра и идете на шалтер... кажи на службеникот дека сакаш да внесеш 50 евра на картица... ти вика нема проблем, ти куца документче за одкуп на девизи, се потпишуваш на него, па ти дава вирманче искуцано за уплата на сметка и на него се потпишува и на сметка ти внесува денари (во случајов околу 3.070 денари)... проверено милион пати... меѓутоа како што реков претходно, со картицата можеш да купуваш во било која валута... смао прво израчунај си дали имаш доволно средства на сметка во денари, зашто и за 1 цент да ти фали, нема да ти биде успешна трансакцијата...
druze ja ne sum pobrkal tuku znam, imam visa od unibanka, od stopanska banka od pro kredit banka so niv nemozes na bwin da stais pari ili na primer da kupis akaunt na hotfile,,ili da otvoris paypal smetka so ime na druga drzava a so tutunska banka kartickata mozes se da prais

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
druze ja ne sum pobrkal tuku znam, imam visa od unibanka, od stopanska banka od pro kredit banka so niv nemozes na bwin da stais pari ili na primer da kupis akaunt na hotfile,,ili da otvoris paypal smetka so ime na druga drzava a so tutunska banka kartickata mozes se da prais
На bwin можеш да се коцкаш и преку Moneybookers.
Јас имам забележано дека мојата MasterCard Standard дебитна картичка од Охридска Банка, очигледно намерно
ја блокираат за да не можам да се коцкам со истата на bwin. Но bwin дозволуваат да ставаш пари на коцка преку
Moneybookers, а MasterCard Standard дебитната картичка од Охридска Банка можам да ја користам за да ставам
пари на Moneybookers, а од Moneybookers ќе си ставам пари на bwin, и ете ти коцкање.
Има решенија, само треба убаво да се побара.

А да, и ова:
Не верувам дека ова има врска со Visa Electron дебитните картички, најверојатно има врска со банките кои ги издаваат.
Но морам да потенцирам дека Visa Electron дебитните картички не се издаваат во Канада, Австралија, Ирска и САД.
Иако е дозволено купување преку Интернет со овие картички, сепак можеби истите се забранети од страна на одредени
сајтови во овие држави.
Затоа јас мојата Visa Electron дебитна картичка од НЛБ Тутунска Банка ја користам исклучиво само за
словенскиот PayPal, а за се останато, се додека ми дозволуваат да платам од Македонија со MasterCard картичка,
си плаќам со мојата MasterCard Standard дебитна картичка од Охридска Банка.

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
На bwin можеш да се коцкаш и преку Moneybookers.
Јас имам забележано дека мојата MasterCard Standard дебитна картичка од Охридска Банка, очигледно намерно
ја блокираат за да не можам да се коцкам со истата на bwin. Но bwin дозволуваат да ставаш пари на коцка преку
Moneybookers, а MasterCard Standard дебитната картичка од Охридска Банка можам да ја користам за да ставам
пари на Moneybookers, а од Moneybookers ќе си ставам пари на bwin, и ете ти коцкање.
Има решенија, само треба убаво да се побара.
sum stavil pari od moneybooker na bwin, se dodeka ne ja izvadiv od tutunska ali ova veke ispaga falenje za bankite koja e podobra banka.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
sum stavil pari od moneybooker na bwin, se dodeka ne ja izvadiv od tutunska ali ova veke ispaga falenje za bankite koja e podobra banka.
Какво фалење бре ?

Живееме во држава во која не постои организирана инфраструктура за електронска трговија.
Затоа го давам максимумот од себеси како знам и умеам за да ја информирам јавноста на било каков начин,
па макар и преку овој форум кога веќе можам, за тоа како да се стигне до посакуваните достапни опции,
но и како да се стигне до посакуваните недостапни опции.
Воопшто не фалев ниту една банка, туку ги потенцирав предностите и недостатоците на
Visa Electron и на MasterCard дебитните картички.
Или подобро ќе беше индиректно да ги посочев банките:
онаа што има седиште до Рамстор во Скопје среде центарот на градот (НЛБ Тутунска Банка),
или онаа што има седиште во Охрид на Туристичка среде центарот на градот (Охридска Банка) ?
Изборот е мал, затоа и ги потенцирав, а не за да фалам едни, а омаловажувам други.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Dexter26, одлично си објаснил се :) Но сепак има картички кои може да бидат поврзани со девизната сметка и ја имаат истата функција како и картичките поврзани со денарската трансакциска сметка. Најдобра картичка е Visa Electron (само не од Стопанска, со неа не може да се купува на интернет). Сега некои банки не дозволуваат нивните картички да се користат за уплаќање во online кладилници.

Член од
9 декември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
1
Некој линк да пастирате кај сто купувате со Visa Electron (NLB) картичка???

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
Dexter26, одлично си објаснил се :) Но сепак има картички кои може да бидат поврзани со девизната сметка и ја имаат истата функција како и картичките поврзани со денарската трансакциска сметка. Најдобра картичка е Visa Electron (само не од Стопанска, со неа не може да се купува на интернет). Сега некои банки не дозволуваат нивните картички да се користат за уплаќање во online кладилници.
Добро сега, јас не сум запознаен со ништо такво.
Јас имам девизна книшка на која што можам да ставам странски валути и преку која можам да вршам меѓународни
трансакции на истите тие странски валути. Еве за да не ја "фалам" банката која ми ја има издадено таа девизна книшка,
ќе ја пишам кратенката од името на таа банка, а тоа е ОБ.
Јас само сакав да потенцирам дека без разлика во која валута се плаќа, се додека е дозволено плаќање од Македонија преку Visa Electron дебитна картичка од НЛБ ТБ, или преку MasterCard Standard дебитна картичка од ОБ,
најважно е да се има истата сума која ја бара продавачот на трансакциската сметка со која е поврзана дебитната картичка,
но во денарска противвредност.

Не велам дека не си во право, но на крајот на краиштата, јас никогаш не сум ни имал искуство
со дебитна картичка поврзана со девизна сметка па ете, од тебе дознавам дека и тоа било изводливо.

Благодарам за информацијата.

Некој линк да пастирате кај сто купувате со Visa Electron (NLB) картичка???
Значи, на eBay, http://www.ebay.com/, можеш да купуваш буквално се и сешто, но мораш да запазиш 2 услова:

1. Продавачот мора да испорачува во Македонија;
2. Продавачот мора да дозволува плаќање со Visa, MasterCard, American Express, или било која друга картичка,
која ја издаваат во Македонија било како дебитна или кредитна, но најважно е истата да доаѓа со CVV2 код или со CVC2 код,
бидејќи како што PIN кодот е важен при подигнување на готовина од банкомат и многу често го бараат и при купување во
продавница, така и CVV2 или CVC2 кодот (зависи каков ќе ти дадат со картичката) е важен бидејќи истиот секогаш го бараат
при купување преку Интернет.
Без разлика каква картичка имаш, без CVV2 или CVC2 код, истата не можеш да ја користиш за купување преку Интернет.

Е сега, eBay е сопственик на PayPal и го форсира како главно, ако не и како единствено средство за посредништво при
плаќање при купување на eBay. PayPal е повеќе од потребен за било кој заинтересиран да купува како од eBay, така и од
некои други сајтови кои бараат PayPal. Целта на PayPal е да обезбеди безбедно плаќање и да спречи било какви злоупотреби
на картички. PayPal не ги нуди своите услуги во Македонија, но може да се користи словенскиот PayPal со Visa Electron
дебитна картичка од НЛБ ТБ. Има и други методи за посредништво при плаќање при купување на eBay, како Moneybookers,
AlertPay и некои други кои се достапни во Македонија но на крајот, се зависи од продавачот.
Дури и ако продавачот врши испорака во Македонија, доколку истиот бара плаќање преку PayPal, се паѓа во вода.
Плаќање преку словенскиот PayPal со Visa Electron дебитна картичка од НЛБ ТБ е докажана успешна алтернатива.

Други сајтови од кои што можеш да купуваш се:
http://www.amazon.com/, на кој можеш да платиш со картичка од Македонија,
но во Македонија испорачува само книги, филмови и музика;
http://www.alibaba.com/, досега ништо немам купено од овој веб сајт, но на страниците 18 и 19 од оваа
тема на форумов има доста пофалби дека на истиот може да се плати со картичка од Македонија и дека истиот
одлично функционира и испорачува во Македонија;
http://www.steampowered.com/, на кој можеш да платиш со картичка од Македонија, продава видео игрици за
Microsoft Windows и за Apple OS X оперативни системи, од овој сајт можеш да го симнеш софтверот Steam со кој можеш да
купиш видео игрица и веднаш откако ќе ја купиш, софтверот почнува истата да ја симнува, бидејќи само така функционира,
не може да ти испорача копија од видео игрицата во Македонија по пошта, односно воопшто не испорачува копии од ниту
една видео игрица во ниту една држава во светот.

Член од
9 декември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
1
Се што се продава на www.aliexpress.com можат да ти испорачаат во Мк?

--- надополнето ---

Значи, на eBay, http://www.ebay.com/, можеш да купуваш буквално се и сешто, но мораш да запазиш 2 услова:

2. Продавачот мора да дозволува плаќање со Visa, MasterCard, American Express, или било која друга картичка,
која ја издаваат во Македонија било како дебитна или кредитна, но најважно е истата да доаѓа со CVV2 код или со CVC2 код,
бидејќи како што PIN кодот е важен при подигнување на готовина од банкомат и многу често го бараат и при купување во
продавница, така и CVV2 или CVC2 кодот (зависи каков ќе ти дадат со картичката) е важен бидејќи истиот секогаш го бараат
Без разлика каква картичка имаш, без CVV2 или CVC2 код, истата не можеш да ја користиш за купување преку Интернет.
.
Кako можам да проверам дали иамам CVV2 или CVC2 код на картичката (Visa Electron)?

--- надополнето ---

.
Кako можам да проверам дали иамам CVV2 или CVC2 код на картичката (Visa Electron)?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
Се што се продава на www.aliexpress.com можат да ти испорачаат во Мк?
Па, според тоа што го велат на страниците 18 и 19 од оваа тема на форумов, да,
се што се продава на http://www.aliexpress.com/ може да се испорача во Македонија.
Но би требало да ти дадат опција кај конкретниот производ да видиш дали,
како и за колку би го испорачале производот во Македонија.

Кај сите кредитни и дебитни картички кои доаѓаат со CVV2 или CVC2 код,
истиот е отпечатен од задната страна на картичката, каде што е магнетната лента,
на или до просторот за своерачен потпис на корисникот.
CVV2 и CVC2 кодовите се најчесто 3 или 4 цифрени бројки.
Кај повеќето картички, пред CVV2 или CVC2 кодот се отпечатени последните 4 цифри
од серискиот број на картичката, но тоа најверојатно не е случај и со Visa Electron дебитните картички од НЛБ ТБ.
На пример, кај мојата Visa Electron дебитна картичка од НЛБ ТБ,
CVV2 кодот е троцифрен и е отпечатен од задната страна на картичката,
каде што е магнетната лента, веднаш десно до просторот за своерачен потпис на корисникот.

Затоа треба внимателно да се провери дали на задната страна на картичката
се отпечатени само последните 4 цифри од серискиот број на картичката,
или има и други 3 или 4 цифри после нив. Мислам дека CVV2 и CVC2 кодовите се 4 цифрени бројки
само кај American Express картичките, иако можеби грешам, можеби се 4 цифрени бројки и кај некои други картички.

Како и да е, како што веќе спомнав, кај мојата Visa Electron дебитна картичка од НЛБ ТБ, CVV2 кодот е 3 цифрен.

Член од
9 декември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
1
Па, според тоа што го велат на страниците 18 и 19 од оваа тема на форумов, да,
се што се продава на http://www.aliexpress.com/ може да се испорача во Македонија.
Но би требало да ти дадат опција кај конкретниот производ да видиш дали,
како и за колку би го испорачале производот во Македонија.

Кај сите кредитни и дебитни картички кои доаѓаат со CVV2 или CVC2 код,
истиот е отпечатен од задната страна на картичката, каде што е магнетната лента,
на или до просторот за своерачен потпис на корисникот.
CVV2 и CVC2 кодовите се најчесто 3 или 4 цифрени бројки.
Кај повеќето картички, пред CVV2 или CVC2 кодот се отпечатени последните 4 цифри
од серискиот број на картичката, но тоа најверојатно не е случај и со Visa Electron дебитните картички од НЛБ ТБ.
На пример, кај мојата Visa Electron дебитна картичка од НЛБ ТБ,
CVV2 кодот е троцифрен и е отпечатен од задната страна на картичката,
каде што е магнетната лента, веднаш десно до просторот за своерачен потпис на корисникот.

Затоа треба внимателно да се провери дали на задната страна на картичката
се отпечатени само последните 4 цифри од серискиот број на картичката,
или има и други 3 или 4 цифри после нив. Мислам дека CVV2 и CVC2 кодовите се 4 цифрени бројки
само кај American Express картичките, иако можеби грешам, можеби се 4 цифрени бројки и кај некои други картички.

Како и да е, како што веќе спомнав, кај мојата Visa Electron дебитна картичка од НЛБ ТБ, CVV2 кодот е 3 цифрен.
Готово најдов 3 цифрен број.
Навистина ти благодарам за помошта.Се надевам дека успешто ќе купам производ од интеренет и ќе ми биде испорачан.
позз

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
Готово најдов 3 цифрен број.
Навистина ти благодарам за помошта.Се надевам дека успешто ќе купам производ од интеренет и ќе ми биде испорачан.
позз
da ako kupis od aliexpress ke ti bide isporacan vo makedonija, ja barav da kupam nesto na ebay nikako nemozam da najdam nekoj prodavac da go prodava svojot proizvod preku moneybookers ili preku nesto drugo, samo baraat paypal a paypal nema, sum otvoril paypal preku nlb so slovenia kako drzava ali koga probav da platam odma mi otide LIMITED i baraat proof of adress,inace paypal tesko deka ke bide vo makedonija uste dolgo vreme se dodeka ima zaostanati luge vo ministerstvo za finansii, kako doznav, doznav slucajno deka na mojot baganak sestramu e vo ministerstvo za finansii bas za tie plakanja preku internet, i ja prasav zasto nema paypal vo makedonija i ona kako so gordost so lupanje vo gradi mi vika nie na sostanok rekovme NE za paypal vo makedonija a ministerot za informatika gledame deka se nesto trca prai,, KOLKU SE IZNERVIRAV ko kojznae sto izglasale, nemav vreme da prasuvam poveke naredniot pat koga ke se vidime mislam deka ke dojde do karanica

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
da ako kupis od aliexpress ke ti bide isporacan vo makedonija, ja barav da kupam nesto na ebay nikako nemozam da najdam nekoj prodavac da go prodava svojot proizvod preku moneybookers ili preku nesto drugo, samo baraat paypal a paypal nema, sum otvoril paypal preku nlb so slovenia kako drzava ali koga probav da platam odma mi otide LIMITED i baraat proof of adress,inace paypal tesko deka ke bide vo makedonija uste dolgo vreme se dodeka ima zaostanati luge vo ministerstvo za finansii, kako doznav, doznav slucajno deka na mojot baganak sestramu e vo ministerstvo za finansii bas za tie plakanja preku internet, i ja prasav zasto nema paypal vo makedonija i ona kako so gordost so lupanje vo gradi mi vika nie na sostanok rekovme NE za paypal vo makedonija a ministerot za informatika gledame deka se nesto trca prai,, KOLKU SE IZNERVIRAV ko kojznae sto izglasale, nemav vreme da prasuvam poveke naredniot pat koga ke se vidime mislam deka ke dojde do karanica
Блазеси им, доколку за пофалба им е тоа што PayPal не ги нуди своите услуги во Македонија.
И тоа е можно.
Јас неодамна читнав некои статии во кои што пишуваше дека PayPal не планира да ги нуди своите услуги во Македонија,
во најголем дел поради студијата објавена од страна на VerySign објавена во 2006 според која, Македонија е небезбедна
држава од гледна точка на информатичка технологија и електронска трговија.
Но таа студија е стара, а во меѓувреме веројатно имаме направено барем некаков напредок.
Истите тие статии кои ги читнав неодамна не се истите оние од пред неколку години, туку од 2010 година се истите,
и во истите пишува дека Македонија сепак има постигнато некаков напредок.

Други теории кои што ги имам изнаслушано се дека PayPal намерно не планира да ги нуди своите услуги во Македонија,
бидејќи македонската законска регулатива била премногу строга за нив, ќе морале за речиси сите трансакции направени
со странство да ја информираат Управата за спречување на перење на пари и финансирање на тероризам, што не им
одговарало на PayPal.
Па наводно имало некакви преговори, не знам што, но ништо конкретно досега не е најавено.

А во актуелниот министер за информатичко општество Иво Ивановски, немам ама баш никаква доверба.
Истиот тој човек во август 2008 во интервју за дневниот весник Време кажа дека PayPal ќе почнеле да ги нудат нивните
услуги во Македонија во текот на 2009. Во 2009 истите приказни Ивановски му ги раскажуваше и на дневниот весник Вечер,
овој пат со друго сценарио според кое, PayPal ќе почнеле да ги нудат нивните услуги во Македонија во текот на 2010.
Најновата приказна, која ја продаваат не само Вечер, туку и речиси сите балкански медиуми, е со сценарио според кое,
PayPal ќе почнеле да ги нудат нивните услуги во Македонија, Србија и Црна Гора во текот на 2011.
Инаку, уште во 2009 го контактирав преку e-mail Министерството за Информатичко Општество, за да ми пишат кога можеме
да очекуваме PayPal да почнат да ги нудат нивните услуги и во Македонија, на што си добив одговор во кој пишуваше дека
Министерството за Информатичко Општество не е надлежно за таквата проблематика.
Јас знам дека не се надлежни за таа проблематика, но токму бидејќи не се, зошто тогаш Ивановски секоја година ја продава
истата приказна, само со друго сценарио ?

Затоа мојата доверба во се што ќе излезе од устата на Иво Ивановски изнесува: 0%.

А и згора на се, Ивановски сега си има многу поважна работа од PayPal, а тоа е да се "погрижи" за државната и јавната
администрација, кои од неодамна паднаа под ингеренција на Министерството за Информатичко Општество.
Ивановски веќе си има полни раце работа така да, не верувам дека PayPal му е меѓу приоритетите на него или на било
кој друг актуелен министер во Република Македонија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom