Mакедонија и отпиша долг на Русија

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Aj da se prisetime pod koi okolnosti bese napraveno toa,ima li osnova za korupcija?
Ekonomskiot dzin i corbadziska MAKEDONIJA, otpisa dolg na kopucka rusija!
Da ne bese tazno ke bese smesno.

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Ако бил мал долгот, не гледам зошто не.. купување некој поен кај Русите.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.000
Поени од реакции
51.174
Шо не боли пенчо нас си имаме пари богата земја вработен народ неверојатен стандард,цела држава со нафта ни, е нека им нешто на тоа Руската сротиња нека имаат за леб.sd
Ај сеа озбилно колку пари сме им простиле??А ако сме им простиле оваа е за да лижнеме гз малце направно гарант ке бараме нешто од нив во блиска иднина..

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
да не е тоа Руски долг со кој требаше да се гради гасовод во РМ

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Detali i jas nemam,se nadevav ovde na forumot da gi dobijam,mislam deka bese 2003 ,ama ne sum siguren,niti kakov,dali toj kliricki ili kako go vikaat.
Aj razvrtete toa po vasite informatori,resharshirajte malku,cinam bese toa po edna poseta na Moskva ili sl. Uglavno Makedonija demostrirase "ekonomska mokj" pred dzinovska Rusija.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Да не е тоа нешто од нашиот дел од клириншкиот долг на СССР кон СФРЈ, па да не сме компензирале нешто со Русите?
Не знам за такво нешто...

Svetovid

Триглав
Член од
26 февруари 2006
Мислења
868
Поени од реакции
44
Да не е тоа нешто од нашиот дел од клириншкиот долг на СССР кон СФРЈ, па да не сме компензирале нешто со Русите?
Не знам за такво нешто...
A кој шверцаше муниција за нас у 2001 откако онаа гадна црначка курветина (забравам и името мајмунско :baeh: ) отиде у Украина и издејствува таму да не ни праќаат више оружје и муниција. А за во иднина нема ли да ни требаат Русите?

Sebastian

Too weird to live, too rare to die
Член од
26 јануари 2007
Мислења
606
Поени од реакции
9
Detali i jas nemam,se nadevav ovde na forumot da gi dobijam,mislam deka bese 2003 ,ama ne sum siguren,niti kakov,dali toj kliricki ili kako go vikaat.
Aj razvrtete toa po vasite informatori,resharshirajte malku,cinam bese toa po edna poseta na Moskva ili sl. Uglavno Makedonija demostrirase "ekonomska mokj" pred dzinovska Rusija.
Епа зашто пишуваш нешто за што не си информиран/а?
Ја колку што знам тој долг ќе се компензира со изградба на гасовод во МК.

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Ако е тоа од 2003, тогаш долгот не отпишан ама се преговара тие пари да се инвестираат во гасоводна инфраструктура. А што бидна работата не знам. Пред Некое време Ставревски го спомнуваше тој долг и како дека е готова работата да почне изградбата на гасоводот ама до денес ништо

Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Bidejki moeto trvdenje za oprostuvanje na dolgot na Rusija ostana neosnovano t.e. nikoj ne potvrdi, a deneska i segasnata vladata me demantirase deka dolgot so Rusija ke bide reguliral,prinuden sum javno da se izvinam na minatata vlada za moeto neagumentirano obvinuvanje.
Dlaboko vo mojata memorija se uste se mota "navodnata" vest na nekoj nacional medium deka pred nekolku godini Makedonija i otpisa dolg na Rusija,duri bi mozel i da se zakolnam deka cuv takvo nesto.No toa e i ke bide cista spekulacija za koja se sramam , se nadevam sleden pat nema da mi se slucat vakvi gafovi koi samo licno me devalviraat. Zalam.......

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=84482

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
еве како е официјалната вест пренесена од МИА:

Клириншкиот долг на Руската Федерација кон Република Македонија ќе биде подмирен во износ од 60,5 милиони американски долари преку реализација на проекти, особено во областа на гасоводот, изјави денеска вицепремиерот Зоран Ставревски.
Ставревски на денешната прес-конференција информира дека деновиве од Москва е добиена потврда на владиното барање за целосна исплата на долгот во износ од 60,5 милиони американски долари, а не како што било парафирано и прифатено од минатата влада подмирување на долгот во износ од 48,5 милиони долари.
Со ова Македонија добива 12 милиони американски долари повеќе што според вицепремиерот Ставревски е многу важно затоа што Македонија ќе располага со повеќе средства за реализиција на проектите со кои ќе се затвара овој долг.
- Веќе имавме прелиминарни разговори со министерствата во Русија за проектите кои ќе бидат опфатени и примарно долгот ќе биде искористен за реализиција на проектот за гасификација на Република Македонија, рече вицепремиерот Ставревски.
Врз основа на преговорите кои ги имале со руската страна, тој очекува да бидат реализирани четири до пет проекти и тоа примарниот и секундарниот гасоводен прстен околу Скопје, магистралниот гасовод од Клечовце преку Велес кон економската слободна зона во Штип и до термоелектраната Неготино и магистрален гасодовд кон Тетово и економската слободна зона во Тетово.
- Согласно прелиминарните предвидувања овие проекти веројатно ќе чинат околу 80-тина американски долари, што значи дека износот над 60 милиони долари колку што е долгот на Русија ќе биде контрибуција од буџетски средства од Република Македонија, појасни Ставревски.
Проектите треба да се реализираат во перидот од две до три години.
Потпишувањето на Спогодбата ќе биде најверојатно на почетокот на ноември, по што ќе следува оперативна реализација на Спогодбата. - За две до три години Македонија ќе биде целосно гасифицирана и проектот ќе се реализира во повеќе фази во зависност од динамиката која ќе се утврди на работно ниво, рече Ставревски.
Од македонска страна останува да се одредат компаниите кои ќе учествуваат во реализицијата на проектот, односно да се одреди компанијата што ќе биде носител на проектот и подизведувачите.
Ќе стапиме во разговори со „Гама“, а бидејќи се работи за магистрални гасоводи транспорт и пренос на гас, очекуваме да се постигне договор. Ако не се постигне договор ќе се најде решение преку друго јавно претпријатие. Меѓутоа очекувам дека ќе имаме разбирање со „Гама“. Таа има добра експертиза и познавање во оваа област и не гледам причина да не се реализира овој проект заеднички, истакна воцепремиерот Ставревски.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Bidejki moeto trvdenje za oprostuvanje na dolgot na Rusija ostana neosnovano t.e. nikoj ne potvrdi, a deneska i segasnata vladata me demantirase deka dolgot so Rusija ke bide reguliral,prinuden sum javno da se izvinam na minatata vlada za moeto neagumentirano obvinuvanje.
Dlaboko vo mojata memorija se uste se mota "navodnata" vest na nekoj nacional medium deka pred nekolku godini Makedonija i otpisa dolg na Rusija,duri bi mozel i da se zakolnam deka cuv takvo nesto.No toa e i ke bide cista spekulacija za koja se sramam , se nadevam sleden pat nema da mi se slucat vakvi gafovi koi samo licno me devalviraat. Zalam.......

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=84482
Браво бе бубе за доблеста,а јас штотуку спремав тужба кон владата затоа што во долгот беа и мои пари.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom