Помош, проблеми, прашања, совети...

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
Чекај 2x 1 gb , а оваа 512 се вади?, ставрно појма немам :) A нели може една 2 gb и да бркам работа..? лаик сум у ова малце :)
Незнам дали можеш цела плочка од 2 гига.
Иди на линков и најди ја матичната (точен модел) и провери колку подржува по слот.

http://www.crucial.com/

Ако подржува 2 гига тогаш да, можеш да ставиш само една плочка од 2 гига ама тогаш ти препорачувам да ја извадиш 512ката за да не се кочат меѓусебе

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Ај уште ова да прашам, (досадив со ова :)) дали треба да ги форматирам и двата диска пред да ги поврзам? Стариот диск е форматиран, дали треба и овој?
da mora i dvata da se formatiraat i nov operativen sistem da se stavi koj ke funkionira pomegu dvata diska inace nema da moze da se garantira funkionalnost. I da znaes samo hardverski raid da pravis, nikako softverski.

Член од
18 ноември 2010
Мислења
34
Поени од реакции
19
Имам проблем со кулерот на графичката, на секој старт на компјутерот морам да го вртам по некое време рачно за да тргне да врти самото, а и урла ко луд, на кратко - сјебан е! :)
Значи се работи за GF9800GT и никаде неможам да најдам таков кулер,па морам да земам нов комплет со се ладилник. Најдов само во aнхоч едно Zelman ама мн пари е (3000) и уште едно друго најдов Spire SP208 само не сум сигурен дали ќе го фати на графичката а и неможам да најдам на нет дали иде со него и ладилник во комплет или само е кулер. А ми рекоа и дека можело со друг кулер да се импровизира некако да се прицврстел на мојот ладилник.
И сеа чаре?

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
Имам неколку прашања, ако знае некој да ми каже ОК, ако не знае... :)

Пред некое време купив нов компјутер. Сакав хард дисковите од стариот да ми ги стават на новиот, но ми рекоа немаат ист приклучок и во никој случај не може да се направи тоа.
Е сега ме интересира...
Какви приклучоци има?
Како можам да префрлам се од старите хард дискови на нов (екстерен да речеме)?
И да напоменам, немаше да прашам....ако стариот компјутер работеше. Значи не работи. Некаков проблем со напојувањето и не знам што..затоа склопив нов.
BTW...Хитно ми треба :)
Е супер ми кажа за ова, фала ти.
Е сега да ми каже некој најлесен (а и најефтин:) ) начин да го направам ова што е во болд?

Да не замарам со прашањата? Хмм.. :)

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
Е супер ми кажа за ова, фала ти.
Е сега да ми каже некој најлесен (а и најефтин:) ) начин да го направам ова што е во болд?

Да не замарам со прашањата? Хмм.. :)
1. најди некој што има ХД како старите твои иди кај него стај ги хард-дисковите и префрли ги на екстерен ХД ако имаш. (без пари)
2. купи си напојување за стариот компјутер (ако е само до напојувањето и ќе си имаш два (опција околу 500-600 ден)
3. купи адаптер кутија за хард дискот, го ставаш во кутијата го поврзуваш преку усб кабел со компјутерот и ти служи како надворешен хард диск (опција околу 1000 ден. не сум сигурен за цената може е и помалце)

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
Да ве питам, имам некој дефект-компјутеров работи без проблем, ама кога ќе го изгаснам после тешко пали (едвај на гурање со вадење/приклучување кабелот едно 10тина пати притоа и одмор да има). Го отворив, зачистив од прашина па 3 дена палеше добро, па еве повторно никако не сакаше да се запали - и оп во 5 часот наутро сам проработи без никој да го чепне после 20 часа...
Напојувањето сменето му е пред 1 месец... може пак тоа да е? Или...?

Воин без Коњ

краток и јасен
Член од
18 септември 2010
Мислења
850
Поени од реакции
1.213
Ако имам 2GB RAM, ПО 667 херци се... можам да му стаам уше 2 GB ама од по 800 херци?
Може така? Нема да експлодира во спектакуларни бои? :)

Или мора и тие додатни шо сакам да му ги стаам да бидат исто 667 херци...?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ако имам 2GB RAM, ПО 667 херци се... можам да му стаам уше 2 GB ама од по 800 херци?
Може така? Нема да експлодира во спектакуларни бои? :)

Или мора и тие додатни шо сакам да му ги стаам да бидат исто 667 херци...?
Можеш, со тоа што сите рам плочки ќе ти работат со фреквенција на најслабата (во твојов случај 667)

Член од
13 јули 2009
Мислења
534
Поени од реакции
243
The instruction at"0x0074b5ba" referenced memory at "0x00000000". The memory could not be "read". Click OK to terminate the program. Se pojavuva ovaa poraka i mi se gasat igrite. Me vrakja direktno na desktop i pritoa rezolucijata e izmestena. RESENIE????

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
The instruction at"0x0074b5ba" referenced memory at "0x00000000". The memory could not be "read". Click OK to terminate the program. Se pojavuva ovaa poraka i mi se gasat igrite. Me vrakja direktno na desktop i pritoa rezolucijata e izmestena. RESENIE????

Од кога вака и што имаш направено пред да те зеза вака?

Член од
13 јули 2009
Мислења
534
Поени од реакции
243
Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Истиов проблем го имаше нашколо на еден компјутер во кабинетот по инфо и го вратив за неколку дена поназад и се среде работата.Пробај со System Restore вратиго неколку дена пред да се случит тој проблем.

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
412
Вака значи иам монитор Samsung 920nw плазма и океј си беше се додека кога ќе го уклучам по 3 минути автоматски се поцрнува екранот како да е ставен на stand bay??
Го исклучувам екранот од копчето и го уклучувам повторно и за момент се појавува пак сликата и повторно ја снемува

Дали има врска што можеби што случајно го стиснав копчето на екранот Auto Adjustmen па нешто се пореметило или???
Ај ако знае некој да ми одговори ќе му бидам благодарен,за да не го носам за џабе на мајстор ако е мал проблем.Напомена дека екранот е користен многу малку.Другиот монитор што ми е Crt си работи на истите кабли најнормално.
Пишав на интеррнет и видов дека ист проблем имаат многу луѓе ма што разбрав што не разбрав од одговорите во секој случај малку ми помогна ама приметив дека доста го имаат истиот проблем.

Член од
13 јули 2009
Мислења
534
Поени од реакции
243
Истиов проблем го имаше нашколо на еден компјутер во кабинетот по инфо и го вратив за неколку дена поназад и се среде работата.Пробај со System Restore вратиго неколку дена пред да се случит тој проблем.
Ne pomaga system restore probav

stick figure

#MiaSanArsenal
Член од
2 мај 2010
Мислења
4.811
Поени од реакции
3.705
Иам некој проблем со конекцијата на мониторот со куќиштето, на сред работа ми се исклучува екранот се покажува црно, а доле свети зелено дека е уклучен.
Со стариот монитор го немав овој проблем, помош?

Kajgana Shop

На врв Bottom