Паѓа вредноста на парите

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
.....Инаку вредноста на еврото дури и во споредба со доларот е 40% зголемена доколку се работи на реална пазарна економија. Вака испаѓа дека сме многу појаки и од САД барем што се однесува до стабилноста на нашата валута "фамозниот" денар.

А реалноста е токму спротивна доколку се излезе на улица и се видат цените на мало на сите прехрамбени производи,струјата се заканува на друг колосек,а административците задоволно ќе тријат раце затоа што премиерот ќе им ги зголеми платите оваа година и за по 800 денари на некои од нив,па нема да мораат да намалат од маслото за јадење на пример кое исто така енормно ги зголеми своите реални цени. .....
Dali denarot e precenet i kakov e odnosot so kursot na evroto i pazarnata cena (denar-evro)? Kolku e porastot na cenite godishno vo Makedonija?

Mozhe li nekoj poupaten da da de informacii dali NMB ostvaruva zagubi i kolku? Isto taka, kolku od tie zagubi se odnesuvaat na neto negativna kursna razlika?

Jas ne znam, no pretpostavuvam deka NBM bila/e prinudena so povlekuvanje na vishokot na likvidnost od pazarot da ja odrzhuva stabilnosta na cenite i so toa da gi namaluva inflatornite pritisoci. Taa zaguba ne bi bila pokriena od budzetot tuku od NBM na teret na svoite rezervi?

Dali NBM mozhe sama da gi snosi troshocite za odrzhuvanje na stabilnosta na cenite, ako taa se narushuva so nedovolno restriktivna fiskalna politika i zgolemuvanje na troshocite na vladata?

Ova e bitna tema i navistina bi bilo ubavo nekoj da istapi so posolidni informacii.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Сад су скупе паре, сад је оскудација.
И Бг и Ср се во незавидна положба, се поскапе, некоја регионална или глобална криза е.
Не му се нафрлајте на Грујо безвезе за работи кои не му се во контрола.

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
А реалноста е токму спротивна доколку се излезе на улица и се видат цените на мало на сите прехрамбени производи,струјата се заканува на друг колосек,а административците задоволно ќе тријат раце затоа што премиерот ќе им ги зголеми платите оваа година и за по 800 денари на некои од нив,па нема да мораат да намалат од маслото за јадење на пример кое исто така енормно ги зголеми своите реални цени. .....
Основно економско правило е правилото на понуда и побарувачка некои од прехрамбените производи скокаат од причина што има голема побарувачка а мала понуда и тоа не е само во Македонија

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
... и така пола од домаќинствата во Македонија, едвај сврзуваа крај со крај. Сега што ќе прават? - Дали попрво ќе ги платат сметките или ќе купат учебници за децата или лекови за старите или можеби луксуз... некое парче облека?
Уствари со кои пари ќе купат леб?

Баравте гледајте, ПРЕРОДБА ВО 100 ЧЕКОРИ

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Porastot na cenite i eventualno hiperinflacijata koja ke pukne , ako popustat stegite od nadvor....... E OCEKUVANA RABOTA,za sekogo koj ne ja zbrcal glavata vo pesok..:). Frlen kamen paga nadole...nikogas nieden ne odletal pod oblaci ..:)
Makedonija poodolgo vreme e za nikade po site merila, a vladava na Gruevskoto VMRO samo znae POHRABRO DA LAZE...na zalost ni tie isto kako i site prethodni DRUMSKI RAZBOJNICI koi i se iznaredija na Makedonija nemaat pojma kako da se spravuvaat so problemot , osven sto skapo plakaat NEDOVETNA PROPAGANDA....i prevetivno drpaat sto ke stignat...na nevideno....
Makedonija e mala zemja, mala zemja pomali problemi,..... bi trebelo da bide PRAVILOTO.
Bidejki na povidok e pogolema svetska kriza, treba da se koristi iskustvoto na malite glodari koi uspeale da ja preziveat katastrofata koja gi smackala GOOLEMITE DINOSAURUSI........,ako nekoj ja razbira poentata :):)!!!

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Taka e concrete, krizata vekje udri na Zapad no ja izvadija Amerika sega-zasega so finansiski inekcii pred mesec dena. Zatoa prashav, zoshto me mrzi da se javuvam i da baram "godishni izveshtai" pa rekov ako ima nekoj upaten od nadleduvachite na temive da dade info bi bilo interesno da se prochita.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Taka e concrete, krizata vekje udri na Zapad no ja izvadija Amerika sega-zasega so finansiski inekcii pred mesec dena. Zatoa prashav, zoshto me mrzi da se javuvam i da baram "godishni izveshtai" pa rekov ako ima nekoj upaten od nadleduvachite na temive da dade info bi bilo interesno da se prochita.
Ја извадија Америка со обезвреднување на доларот какво што јас не паметам од заливската војна наваму,тогаш во Турција 1$ беше рамен на 1ДМ или 1 евро за 2 долари.Набргу потоа доларот енормно и незапирливо растеше се додека не се открија огромните финансијски малверзации со големите Американски компании како Енрон и сл.Ете тоа е пазарна економија кога инфлацијата се темели врз реални вреднувања во моментот и не се одржува вештачки како кај нас.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Toa prashuvam niz tri posta, kako e kaj nas. Ima li nekoj poupaten da objasni za RM ?!?
Па јас мислев дека знаеш како е кај нас,инфлацијата вештачки се одржува со зачестени емисии од Народната банка,што се покажало како лош потег доколку тоа се прави континуирано и на подолг рок.Убаво е да се интервенира во одреден краток период но не континуирано како кај нас со што се дестимулира домашното производство и се свртуваме кон увоз затоа што имаме преценет денар како во нашиот случај,што пак е погубно за една држава на подолг рок како што се покажа во Македонија која никако нема да може да ја намали невработеноста освен со либерализација на визите и продажба на трудот во ЕУ рамки.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
...само едно имам на оваа тема...

НЕ СЕ СЛУЧУВА ОВА САМО ВО МАКЕДОНИЈА, ТУКУ НИЗ ЦЕЛИОТ СВЕТ!!!

(прашање...)
Дали доаѓа криза, депресија или пак нова војна?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
ni prvoto , ni vtoroto ,a ni tretoto ...doaga nesto cetvrto koe do sega nikoj ne go videl.....

Па според изјавите на сите влади досега,вклучуваќи ја и оваа,тоа четвртото пак ќе остане невидливо,барем засега.:)

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Па јас мислев дека знаеш како е кај нас,инфлацијата вештачки се одржува со зачестени емисии од Народната банка,што се покажало како лош потег доколку тоа се прави континуирано и на подолг рок.Убаво е да се интервенира во одреден краток период но не континуирано како кај нас со што се дестимулира домашното производство и се свртуваме кон увоз затоа што имаме преценет денар како во нашиот случај,што пак е погубно за една држава на подолг рок како што се покажа во Македонија која никако нема да може да ја намали невработеноста освен со либерализација на визите и продажба на трудот во ЕУ рамки.
jas bite zel za sovetnik na premierot:)se soglasuvas.? aj kazi koj poteg treba da go stori vlasta.sto treba da stori ?

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Нормална работа во ситуација кога добрите економисти се трансформираат во контроверзни политичари...
Да се грижеше Груевски за државата наместо за својот рејтинг, немаше да се случуваат вакви работи!
eve i tebe te prasuvam kako strucnjak :) kazi sto treba da stori vlasta? koj poteg treba da go napravi :)? cekam odgovor ?nesamo da kritikuvas tuku dali imas nesto podobro ?nekoja podobra solucija?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Премиерот си е паметен и има одлично платени луѓе за таа работа а и економијата не е моја бранша имам само површни познавања.Поголеми и позначајни резултати би постигнал во урбанизмот и градежништвото за каде сум едуциран и доволно способен да ја извадам Македонија од кризата со добра организација на одличната градежна оператива со долга традиција на овие простори,ама со врзани раце во последно време.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom