Преговори за либерализација на визниот режим кон Македонија - Фратини / Груевски

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување

Што очекувате од посетата на Фратини?

• Да наздрави со шампањско и да ја пофали владата за постигнатото и да ја охрабри така да продолжи и п

Гласови: 12 41,4%
  • Да соопшти датум за почнување на преговорите за укинување но не и датум безвизен режим

Гласови: 4 13,8%
  • Веднаш да ги почне преговорите ама да не прецизира датум за безвизно патување

Гласови: 2 6,9%
  • Веднаш да ги почне преговорите и да изрази надеж дека Македонците побрзо ќе се ослободат од визите о

Гласови: 11 37,9%

• Вкупно гласачи
    29
Не ми беше јасно како владата на георгиевски испушти инзворедна шанса за дил со германците знаејќи ја нивната лакомост за македонската златна кокошка.
Прашање е и сега како се прифаќа директвата да не се чепка монополот на телеком. Видете што ујдурма ни смислиле суртуците, ем да ни е либерализиран пазарот ем да се чудиме зошто имаме најскап телефон во светот. Дали колачот на телекомот ќе ја запира Македонија во евроинтеграциите?

http://www.vest.com.mk/default.asp?id=146845&idg=8&idb=2287&rubrika=Makedonija

А знаеш ли зошто бевме означени како една од најризичните зони за инвестирање како што уште најверојатно сме?Па и од авион се гледа дека тоа е невидена фарса со години подготвувана и форсирана од Македонските олигархијски кругови,всушност сите негативности за нас започнуваат со нив,кој одкако ќе се осигураат дека никој нема повеќе да им бара потекло на имотот,да ги затвора во Шутка и Идризово,да ги уценува нивните најблиски за криминално стекнатите пари на нивните родители се впуштаат во погон и практично преку ноќ наоѓаат инвеститори во бизнисот сега дури и премногу заинтересирани за соработка иако до вчера не сакаа ни да чујат за Македонија како дестинација.Земи го примерот со Мајлстон и Зегин или Кока Кола со Скопско па и Пепси или Пригат со Прилепско пиво.Мислиш ли дека Охис не можеше да најде странски партнер,или само се чекаше моментот што ќе биде со неговиот директор,да не зборуваме за Тутунски комбинат Прилеп кој беше гигант за Европа или за 11Октомври фабриката за воена опрема,или еден Пролетер-Прилеп кој продуцираа олигарси чии деца денес се министри во оваа влада.Па биди реален бе,мајкаму стара,кога веќе ме влечеш за збор,дали некоја странска фирма би инвестирала кај нас доколку сознае дека бившиот директор или неговите деца сакаат да останат газди на фабриката се разбира со над 51% а тие само би вложиле пари во секогаш алчните и спремни за таманење пари стари сопственици на акциите кој вртоглаво растат на Македонската берза како никаде во светот се додека не се почуствува колку некој некого влечел за опашка.Знаеш ли дека Македонскиот Телеком е убедливо најуспешна подружница на ДојчеТелеком во светот,си се запрашал ли како е тоа можно во едни вакви општо познати "неповолни" услови за инвестиции.Кога ќе го најдеш одговорот на дел од овие суштествени прашања се надевам дека ќе ти се разјасни зошто Македонија е означена како неинтересна земја за вложување и кој ја форсира како таква.Тогаш сигурно би ти се разјаснило дека Олигархијата е таа која ни го крои чункот нам на 2 милиони народ кој практично е беззначајно дали ќе биде примен во ЕУ или ќе има либерален визен режим.
Ama 4ove4e ti kako ne mozis da svatis deka oligarsite koi ti gi spomenuvas ne se tolku mnogu mokni jaki, kako moze da mu se sprotistavat na moknite kapitalisti od stranstvo vsusnost na investitorite koga se odi preku berza, ama ti mi zabegubas od po4etnata tema, za evro integraciite i za pasosite, sto nema ama blage veze so tvojata teorija. A Jas kazav deka Makedonija e ne sigurna za investiranje poradi toa sto vo Makedonija se slu4i eden fenomen koj nikoj ne saka da priznae deka bese borba so teroristi, toa ja dokraj4i i onaka tenkata doverba vo makedonskata ekonomija i togas se vlosija i onaka postoe4kite problemi. I zatoa jas ti vikam MAKEDONIJA E SEUSTE VO TRANZICIJA koga seuste se krupni kapitalot nekoj uspeva nekoj ne pa toa se slu4uva vo site zemji koi sto go imaat nasiot na4in na privatizacija AMA BAS SEKADE. Propagale i ke propagaat ne samo vo makedonija i mnogu pouspesni firmi od Ohis i od 11 Oktomvri ama toa NEMA VRSKA SO PASOSITE razberri

Ama 4ove4e ti kako ne mozis da svatis deka oligarsite koi ti gi spomenuvas ne se tolku mnogu mokni jaki, kako moze da mu se sprotistavat na moknite kapitalisti od stranstvo vsusnost na investitorite koga se odi preku berza, ama ti mi zabegubas od po4etnata tema, za evro integraciite i za pasosite, sto nema ama blage veze so tvojata teorija. A Jas kazav deka Makedonija e ne sigurna za investiranje poradi toa sto vo Makedonija se slu4i eden fenomen koj nikoj ne saka da priznae deka bese borba so teroristi, toa ja dokraj4i i onaka tenkata doverba vo makedonskata ekonomija i togas se vlosija i onaka postoe4kite problemi. I zatoa jas ti vikam MAKEDONIJA E SEUSTE VO TRANZICIJA koga seuste se krupni kapitalot nekoj uspeva nekoj ne pa toa se slu4uva vo site zemji koi sto go imaat nasiot na4in na privatizacija AMA BAS SEKADE. Propagale i ke propagaat ne samo vo makedonija i mnogu pouspesni firmi od Ohis i od 11 Oktomvri ama toa NEMA VRSKA SO PASOSITE razberri

E тогаш кажи каде ти ја гледаш врската,да видиме дали и твоето мислење е конструкртивно,впрочем ова е форум за слободно изразување на сопствените мислења.Транзицијата е толку долга оти бог така сакал нели?,не оти некому одговара да биде толку долга.Па народот ли е виновен за толку долгата транзиција која како што велиш помогнала во несигурноста за инвестирање.Ние на оваа тема дискутираме опции кој ни се нудат како "муда за бубрези" наместо либерализација на визниот режим и сакаме да дојдеме до вистината и причините кој доведоа до ГЕТОТО создадено практично пред 16 години,зошто до `92 практично можеше да се патува низ цела Европа без визи.Токму во тие моменти Македонската економија беше приграбена од комунистичките директори на индустриските гиганти кој за релативно брзо време станаа Македонски олигарси истовремено кога ја активираа иницијативата за визно ГЕТО кон сопствените Македонски граѓани,кој веќе стануваа обични смртници од втор или трет ред во сопствената држава,визното ГЕТО трае до ден денес иако во државава живее практично истиот народ кој само "до вчера" можеше слободно да се движи низ Европа.

nema veze ako nekoj najmalku e kriv za toa sto nie sme ostanale bez vizi e narodot. Seto toa sranje e od Eu koja si bara interes i kapak na se nasite nesposobni vladi koj poveke koj pomlku sto go dozvolluvaat toa namesto MNR da bide nasekade rastr4kano po Eu toa uste e vo MKD, A getoto koe sto ti go VIkas 4ove4e ne postoi barem ne pod takvi svojstva da se vika GETO

nema veze ako nekoj najmalku e kriv za toa sto nie sme ostanale bez vizi e narodot. Seto toa sranje e od Eu koja si bara interes i kapak na se nasite nesposobni vladi koj poveke koj pomlku sto go dozvolluvaat toa namesto MNR da bide nasekade rastr4kano po Eu toa uste e vo MKD, A getoto koe sto ti go VIkas 4ove4e ne postoi barem ne pod takvi svojstva da se vika GETO

Tежок збор ГЕТО,но сепак не можев да најдам друг соодветен термин за ова што нам ни се случува.Можеби ти имаш нешто поприкладно па да видиме што би предложил.На пример би можеле да викаме дека сме "Експериментално Катче" за испитување на долгогодишна изолација за еден народ под секојдневни стресови и притисоци од непризнавање на вековното име до синдромот на невработеност и социјална несигурност кој секојдневно му виси над главите?Или ти имаш друг предлог?

a zosto mislis deka na nas vrsat eksperimenti?? se ke bide reseno so malku poagresivna politika bez razlika da li e na vlast SDSM ili VMRO od prosta pri4ina sto ovie pederite od bivsha makedonska republika grcija nemaat fakti i toa go svakaat evropjanite, mora da se probie zidot na nemane dovolen broj na investicii iako kako sto kazuvas ti za toa ima protivenje makar sto jas ne mislam taka tuku nema dovolen broj na stranski investitori , spored mene se ke se podobri no treba malku podolgo vreme

Шенгенскиот договор и влезот во Европската унија се два одвоени процеси...

Ne e tocno! Shengenskiot dogovor e integralen del na EU zakonodavstvo/kriterii.
Sekoja nova clenka na EU e ZADOLZENA da go potpise toj dogovor, a organite na EU go nadgleduvaat toj proces.

Bugarija vovede vizi za Makedonija, koga?
Vo posleden moment te. so priemot vo EU, ili potocno od momentot koga morase da spazuva "Shengen". Oni uste prethodno nemaa vizi za EU, a (najrano) 2011 ke nemaat granica so cigano-atinjanite i Romanija.

Svajcarija ima granicna unija so Lihtenstajn i tie se opkoleni od "Shengen"...Vatikan,Monaco...
Za Norveska, hint: Nordic Passport Union...

Nie do 2007 se tegavevme da potpiseme dogovori za readmisija! Nie spievme do 2004 (Trajkovski) za da podademe molba za priem... a za drugite raboti voopsto da ne zborime koi do sega aber nema od ISPOLNUVANJE.

Ne e tocno! Shengenskiot dogovor e integralen del na EU zakonodavstvo/kriterii.
Sekoja nova clenka na EU e ZADOLZENA da go potpise toj dogovor, a organite na EU go nadgleduvaat toj proces.

Шефе, една работа заборави. Ако секоја земја е ЗАДОЛЖЕНА (како што напиша ти) да го потпише шенгенскиот договор, па што прави тогаш Обединетото Кралство, зошто не е земја потписник на шенгенскиот договор, туку само соработник во делот на полиската и правната соработка помеѓу унијата и Кралството заедно со Ирска? :)

па што прави тогаш Обединетото Кралство,

А што друго да прави Обединетото Кралство, освен да - царува! Се додека Обединетата Македонска Империја не постои, им се може! :)

ovie pederite od bivsha makedonska republika grcija nemaat fakti i toa go svakaat evropjanite,

Европјаните тоа го сфаќаат ептен добро и тоа уште многу одамна, апсолутно биле свесни за суштината на нештата уште кога ти си бил сперма во мадињата од татко ти. Но, имаш право, времето е битен фактор. Експериментот на тивок геноцид и искоренување на сортата “македонски народ“, изврешен со “демократски“ пари и “демократска“ помош, е релативно успешен. Со секој изминат ден фактите кои им недостасуваат на педерите се се поблиску до тоа да бидат реалност.

Прашањето за европјаните е: за да се реализира зацртаното до крај, уште колку долго ќе треба да се финансира експериментот “гето“ (“гулаг“, ако така поубаво ти звучи), и уште колку долго ќе може да се смета на несебичната помош на локалните вазалчиња и НВО апаратура во одржувањето на илузијата дека единствени кои се виновни за нехуманоста на експериментот се заморчињата врз кои тој експеримент се врши, поради нивната специфична и неповторлива генетска структура....

Dojdoa od zdruzenieto Mara Buneva ili kako bea tie seljacite od Bugarija vidovte li kako pominaa, ne uspea, ja imate li 4itano knigata od Petre M. Andreevski -Pirej da tokmu toa mnogu jak koren imame pusteno za da ne iskorenat nas Makedoncite kako narod, kako kultura.... nikoj Pavele ne moze LAGATA DA JA PRETVORI VO VISTINA, ke ne primat i vo NATO i vo EU ke ne primat ne e tolku lesno da se prai lazna propaganda deka Makedonija ne postoi. i na Evropa ako ne poradi drugo ke ne primat ZATOA STO SME DEL OD TOJ KONTINENT. Na red se ministerot za nadvoresni raboti i direktorkata za EU integracii ma od koja god partija bile da vodat AGRESIVNA POLITIKA

a zosto mislis deka na nas vrsat eksperimenti?? se ke bide reseno so malku poagresivna politika bez razlika da li e na vlast SDSM ili VMRO od prosta pri4ina sto ovie pederite od bivsha makedonska republika grcija nemaat fakti i toa go svakaat evropjanite, mora da se probie zidot na nemane dovolen broj na investicii iako kako sto kazuvas ti za toa ima protivenje makar sto jas ne mislam taka tuku nema dovolen broj na stranski investitori , spored mene se ke se podobri no treba malku podolgo vreme

Mене ми изгледа како цела вечност ова "малку подолгово време",a со малку поагресивната политика не сака никој да се зафати пред се затоа што однапред ќе биде осуден на пропаст,или одведен во Хаг на превоспитување оти покажал "заби".Сепак странските инвеститори ја одминуваат Македонија и покрај фантастичните навидум услови кој им се нудат ама сепак не поитаа со инвестициите и покрај релативно добрата безбедносна состојба,како што се упатија во голем број на Косово.Токму тука се гледа колкаво влијание имаат домашните тајкуни при одвраќање на странските инвеститори,како и во пролонгирањето на визната бариера со која се соочуваме,зошто друго објаснување нема.

ne ne ABC ne treba agresivna politika da podrazbira ubivanje, osuduvanje, ma4enje pa poradi toa da se odi vo HAG ili po sudovi, ednostavno od vrata do vrata... Makedonija e edinstvena, Makedonija od sekogas postoela, da se kazuva nasekade istorijata nasa, da se progovori za toa da vidat vropjanite sme razli4ni od toa sto go kazuvaat peerite od jug. A investitorite ke dojdat kako sto po malku po4nuvaat da doagaat, malku po malku

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom