Помош, проблеми, прашања, совети...

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
вака сега, дома имаме од даскалските лаптопчиња (асус ееепц) дојде со едубунту 7.04, ама кога разбравме дека мојт да се напрајт апгрејт му инсталирав првин 9.10, па после 10.04, и све беше супер се до денес, денес не сакат да се „кренит“ ич. Се сомневам дека е хардверски проблем (едубунтуто е редовно апдејтовано и не напрајло проблем никаков), сопругата кажа дека денес само што сакала да го вклучит и не реагирало на ништо. Пробано е со извадена батерија само на полнач и не реагират, само на батерија без полнач иста приказна. Свети само една лед диода (на сликата таа најлево зелено шо светит, над лед диодата има како сијалица нацртана), и лап топот е ко умрен. Ако знајт неко некакво чаре убо, а ако не кај да се обратам за совет/сервис

ako e laptopcevo od profesorskite lap topcinja a mislam deka e togas stom si go preinstaliral veke nemas garancija da znaes instalacijata sto bese edubuntu 7.04 ne e za dzabe staveno ama dobro e sea servisot ke treba sam da si go platis a nema potreba da go otvaras zosto se seuste novi tie i nemaat seuste problem so zacistuvanje.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
ako e laptopcevo od profesorskite lap topcinja a mislam deka e togas stom si go preinstaliral veke nemas garancija da znaes instalacijata sto bese edubuntu 7.04 ne e za dzabe staveno ama dobro e sea servisot ke treba sam da si go platis a nema potreba da go otvaras zosto se seuste novi tie i nemaat seuste problem so zacistuvanje.
јас пред да го клам најновото убунту се распрашав во министерство за образование дали е дозволено или не, од таму добив одговор дека се додека е едубунту инсталирано на него (да немат пенџере) е во ред целата работа, и зато инсталирав едубунту 10.04 LTS

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Доколку има хардверски проблем што има везе дали извршил апгрејд. Гаранција на лаптоп не важи ако е искинато Warranty avoid if removed !

_master

*Big Barsa Fan*
Член од
15 август 2007
Мислења
535
Поени од реакции
18
Na pomos moeto USB od 4gb posle format pokaza 1.91 gb memorija kako da se sredi ova

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Na pomos moeto USB od 4gb posle format pokaza 1.91 gb memorija kako da se sredi ova
Форматирај го пак во NTFC, пробај и на друг РС форматирај го. Пробај еднаш со QUICK еднаш со FULL (ако не успее првото)

_master

*Big Barsa Fan*
Член од
15 август 2007
Мислења
535
Поени од реакции
18
Ne saka so Quick na NTFS sega go dadov takvo na eden drugar ke probam utre so Normal format pa ke pisam so sum naprail

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
јас пред да го клам најновото убунту се распрашав во министерство за образование дали е дозволено или не, од таму добив одговор дека се додека е едубунту инсталирано на него (да немат пенџере) е во ред целата работа, и зато инсталирав едубунту 10.04 LTS
edubunti 10.04 gi nema tie programi znaes za koi zboram taka da ne e vo red da go preinstaliras i sigurno ne si prasal vo MON bidejki garantiram deka ne ti rekle da go preinstaliras so druga verzija na edubuntu i sega prasaj vo Pakom ili administratorot vo ucilisteto kade se rabotis ke ti kaze dali moze ili nemoze da se servirisra. Ako ima imidz mozebi ke se vrati ako ne da sme zivi i zdravi :)

--- надополнето ---

Доколку има хардверски проблем што има везе дали извршил апгрејд. Гаранција на лаптоп не важи ако е искинато Warranty avoid if removed !
Druze ne pravime muabet za negov lap top on go koristi samo taka da nemoze da pravi sto saka so nego i ako eventualno dade otkaz ili nesto taka togas ke treba da go vrati toa lap topce vo prvobitna sostojba kako sto go zemal za drug profesor da go koristi. Veruvaj mi znam za sto zboram toa laptopce sto go ima kaj nego ako proveri sigurno ima moi otpecatoci na nego bidejki site tie pominale prvo od kutija niz moi race pa posle kaj profesorite ;)

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
edubunti 10.04 gi nema tie programi znaes za koi zboram taka da ne e vo red da go preinstaliras i sigurno ne si prasal vo MON bidejki garantiram deka ne ti rekle da go preinstaliras so druga verzija na edubuntu i sega prasaj vo Pakom ili administratorot vo ucilisteto kade se rabotis ke ti kaze dali moze ili nemoze da se servirisra. Ako ima imidz mozebi ke se vrati ako ne da sme zivi i zdravi :)
прашано е, не се секирај, немат да се убедвиме сега, програмите шо беја во 7.04 се инсталирани и во 10.04, плус ова е за основно образование за нижите одделенија (1-5 одд.), како било уште не ја пробав финтата со ресет на биосот (на две ми е :icon_lol: ) пошто од колешка на сопругата истото и се десило и го пратила во Скопје, и го вратиле после 5-6 дена напраен, а софтверски ништо не чепнато (и таја го имат исто така 10.04)

Член од
3 февруари 2008
Мислења
116
Поени од реакции
37
Здраво. Имам лаптоп hp 6735s, на палење екранот нисто не покажува, caps lock diodata трепка 5 пати а диодата за хард дискот наместо сина боја трепка портокалова. Пробав да го вржам со вга кабел за друг монитор и тамо не ма сигнал (црн монитор). Ми кажаа дека игорена била матичната. Ако може некој да ми каже дали е тоа проблемот и ако е тоа дали се исплати да се поправа. Поздрав

_master

*Big Barsa Fan*
Член од
15 август 2007
Мислења
535
Поени од реакции
18
На мој другар исто така му немаше слика на екран бидејки контактите од екранот се наполниле прашина.За монитор да уклучиш треба прво да подесиш у Виндоус.еве види кои се најчести проблеми и колку би чинело поправка http://www.kupilaptop.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=59&Itemid=91

Член од
2 август 2009
Мислења
1.739
Поени од реакции
136
Во последниве 2 дена често ми се случува овој проблем, значи мојот ЛЦД монитор по некое време од работењето ја менува бојата во светло сина и неможе да се врати назад, значи нема шанси да е до софтверскиот дел.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Во последниве 2 дена често ми се случува овој проблем, значи мојот ЛЦД монитор по некое време од работењето ја менува бојата во светло сина и неможе да се врати назад, значи нема шанси да е до софтверскиот дел.
1. Пробај го мониторот на друг РС
2. Пробај друг монитор
...
...
99999. На никој жив ли не му текнува да ПРОБУВА повеќе опции???

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.228
Поени од реакции
14.566
Ајде едно прашање од мене (Корун веројатно ќе знае да одговори) :)

Пошто не се разбирам мн мн во надворешни ХДД а сакам да купам, добро би ми дошло некој совет.
Гледав во анхоч нешто цени и овој немам поима зашто е толку ефтин, да не има некоја финта и да е лош?
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?pid=10266

Претпоставувам би ми требало и ова?
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?pid=30660

Е сега, дали може да го бутирам виндоусот од овој диск?
за преку усб мора биосот да подржува бутирање од усб?
ако не подржува бутирање преку усб тогаш дали може преку обичен сата кабел? (во мојот случај ќе користам и ИДЕ то САТА конвертор пошто матичната нема САТА)

И да, ако нечини тој ХДД што го постирав тогаш препорачајте некој друг.

Kajgana Shop

На врв Bottom