Помош, софтверски проблеми и совети - III дел

Статус
Затворена за нови мислења.

Маци-

ragazzo pazzo
Член од
17 април 2007
Мислења
6.184
Поени од реакции
3.513
Абе тие програмчињата имаат и бројчиња на верзиите ај кажи кои па ако ги имам по ПП.

e pa netlimiter mi e najnovata verzija 2.1 posle acdsee mi e 8.0 a fast folders mi e isto najnovata verzija 4.0 ako imas nesto prati poruce grazie

aneta:)

animal lover
Член од
3 јули 2007
Мислења
449
Поени од реакции
13
На Convertxtodvd сакам да снимам филм и плус таму си ставам превод на филмот,но проблемот ми е што преводод ми е во sub file, a за да може да ми го вметне треба да ми биде во srt file. Значи како можам од sub file да го направам во srt file и со кое програмче? :smir:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
На Convertxtodvd сакам да снимам филм и плус таму си ставам превод на филмот,но проблемот ми е што преводод ми е во sub file, a за да може да ми го вметне треба да ми биде во srt file. Значи како можам од sub file да го направам во srt file и со кое програмче? :smir:
Симни си го Subtitle Workshop

Со него се што е било каков текст, го прави во сите можни формати на преводи, можеш да преведуваш, да убрзуваш или забавуваш превод (додавање или вадење секунди кога да се прикаже во филмот)

Ама од SUB во SRT скоро секогаш ги заебува, не им е точен тајмингот после.

Ја би ти предложил да правиш DVD филмови со Convert Avi2DVD

Програмов за превод прифаќа и најобичен тхт фајл, можеш солидно мени да направиш, со копчиња за превод, дел од филмот..... За мене, овој е мнооогу подобар од тој ти што го користиш :helou:

Член од
20 јули 2007
Мислења
52
Поени од реакции
53
Imam nekoj neobicen problem so service pack2 za win xp, koga ke go instaliram sp2 mi se pojavuva error vo system tray koj odi ovaka: "This connection has limited or no connectivity. You might not be able to access the Internet or some network resources. " so drugi zborovi ne mozam da se konektiram na internet, no da napomnam so sp1 nemam nikakov problem. Inace koristam kabelski internet, i osven sto nemam internet, drugoto raboti normalno.
dali ima nekoj ideja sto moze da bide problemot i kako da go resam?!

P

Princ

Гостин
Imam nekoj neobicen problem so service pack2 za win xp, koga ke go instaliram sp2 mi se pojavuva error vo system tray koj odi ovaka: "This connection has limited or no connectivity. You might not be able to access the Internet or some network resources. " so drugi zborovi ne mozam da se konektiram na internet, no da napomnam so sp1 nemam nikakov problem. Inace koristam kabelski internet, i osven sto nemam internet, drugoto raboti normalno.
dali ima nekoj ideja sto moze da bide problemot i kako da go resam?!
1. Симни го пачов од сајтот на Мајкрософти зачувај го на десктоп.
2. Инсталирај го.
3. Симни го фајлот прикачен на овој пост (FixReg.zip) и зачувај го на десктоп. Unzip направи му и активирај го фајлот што е внатре во зипуваниот фолдер (FixReg.reg) и стисни Yes кога ќе те праша дали да ги додаде тие вредности во регистрито.

Прегледај го приврзокот FixReg.zip

4. Рестартирај.
5. Ако е све во ред, можеш да ги избришеш фајлот што го симна од сајтот на мајкрософт и оној од мојот атачмент.

Ако не е во ред, кажи па да бараме друго чаре.

Член од
12 јануари 2006
Мислења
374
Поени од реакции
9
Имам една работа што ме нервира и сакам да ја нема.Кога се бутира Windows-ов (XP) на почеток уште,ми дава како да имам два оперативни системи и ми дава да си бидам кој сакам да го стартувам,и нели тоа на тајмер си тече.Се убаво што првиот е boot-от мене што ми треба и што го сакам,но вториот е Windows XP Professional (TuneUp Backup).Воа изгледа ми се има направено додека имав TuneUp Utilities.Е работава е како да го тргнам,пошо ми смета многу и сакам да си ставам баш Ubuntu сега,па да не ми комплицира мн мн на бутирањето

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.236
Поени од реакции
957
Дали има опција при деинсталација на Winamp, да се сочува Media Library, односно статистиката која песна е колку пати слушана, со колки ѕвездички е оценета и сл.? Многу често ме зафркава програмата и секогаш ми се губат тие информации а навистина ми се битни. Фала!

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Имам една работа што ме нервира и сакам да ја нема.Кога се бутира Windows-ов (XP) на почеток уште,ми дава како да имам два оперативни системи и ми дава да си бидам кој сакам да го стартувам,и нели тоа на тајмер си тече.Се убаво што првиот е boot-от мене што ми треба и што го сакам,но вториот е Windows XP Professional (TuneUp Backup).Воа изгледа ми се има направено додека имав TuneUp Utilities.Е работава е како да го тргнам,пошо ми смета многу и сакам да си ставам баш Ubuntu сега,па да не ми комплицира мн мн на бутирањето
Оди на properties на My computer, па во табот Advanced, пд од доле во Startup and recovery кликни на Settings.

И сеа горе во dropdown мени ги имаш опциите што ти се појавуваат на BOOT. Селектирај ја таа што ти треба, што сакаш да се уклучува стално, после одштиклирај ги двете тајмерчиња и толку.
И кога ќе инсталираш Linux, истава работа можеш да си ја направиш.

Член од
12 јануари 2006
Мислења
374
Поени од реакции
9
Оди на properties на My computer, па во табот Advanced, пд од доле во Startup and recovery кликни на Settings.

И сеа горе во dropdown мени ги имаш опциите што ти се појавуваат на BOOT. Селектирај ја таа што ти треба, што сакаш да се уклучува стално, после одштиклирај ги двете тајмерчиња и толку.
И кога ќе инсталираш Linux, истава работа можеш да си ја направиш.
KORUN ти си ми all time saver фала ти многу

P

Princ

Гостин
Кога си веќе тука ќе ти го префрлам постот во темата за помош за Убунту, верувам таму ќе има поголеми шанси за добри одговори.

Член од
12 јануари 2006
Мислења
374
Поени од реакции
9
Кога си веќе тука ќе ти го префрлам постот во темата за помош за Убунту, верувам таму ќе има поголеми шанси за добри одговори.
али едниот дел беше за тука со хард дискот

Со конфигурацијата на лаптопов ми следуваа мене 160 GB HD место,но откако го земав видов дека поделен ми е на 40 и 110,што значи = 150 GB HD и мислев дека ме сјебале и си се помирив со тоа дека сум у минус со 10 GB.Но сега кога почнав да инсталирам Убунту на определбата за партициите ми се појави дека јас уствари имам 160 GB HD.Е сега како може Windows-ов да не ми ги познава тие 10 GB и дали може нешто да се направи,а да не се малтретирам со формат,само работа да си отварам??
Help

P

Princ

Гостин
Првата е тоа што со конфигурацијата на лаптопов ми следуваа мене 160 GB HD место,но откако го земав видов дека поделен ми е на 40 и 110,што значи = 150 GB HD и мислев дека ме сјебале и си се помирив со тоа дека сум у минус со 10 GB.Но сега кога почнав да инсталирам Убунту на определбата за партициите ми се појави дека јас уствари имам 160 GB HD.Е сега како може Windows-ов да не ми ги познава тие 10 GB и дали може нешто да се направи,а да не се малтретирам со формат,само работа да си отварам??
Накратко: помири се со тоа.

Иако "проблемов" е од хардверско потекло (во хардвер лежи повеќе, јас сум повише по софтверот) ќе ти дадам и логично образложение:
1. 160GB ти покажува пред форматирање а самото форматирање користи дел од Хард Дискот за бут секторите и FAT/NTFS системот на форматирање. Значи он ги резервира за себе и само за себе, тебе не ти дава да ги видиш воопшто. Што поголемо е ХДД-от, толку повеќе резервира.

2. Вториот проблем се ствара кога ќе се земе во предвид дека технички 1GB е 1024MB. Арно ама, производителите често продаваат Хард Дискови во кои пресметката за капацитетот ја вршат со пресметка на 1GB како 1000MB. Windows-от не работи така, он си пресметува со 1024.
Значи хард диск од 160 гигабита на Windows ќе се прикаже како хард диск со капацитет од 156.25 ГИГАБАЈТИ. Тука одземи делови од првата точка + што повеќе партиции имаш толку повише остава празен простор измеѓу партициите... Појасно ти е сега верувам.

Линуксот само ти го прикажува како 160 гигабита веројатно. Јас имам и линукс и по некоја случајност 160 гигабита хард диск на него и погоди... 149.46 гигабајти кои можам да ги искористам, другото е отидено во неповрат, само на налепницата на дискот го пишува.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Второто е. Производителите лажат дека е 160 гигабајти, тој всушност е 160 милиони бајти (ме мрзи да пресметувам, ако не сум точен додајте уште една нула) што поделено со 1024(а не 1000) му доаѓа околу 149 гига - реален простор за твоите податоци.

Член од
12 јануари 2006
Мислења
374
Поени од реакции
9
Да,да еве според пресметкиве испаѓа блиску како што рече Принц,едно 149,48 али мислев дека кажуваат точно,а не да ме ладат.Јебига,преваранти

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom