Дали се живееше подобро пред осамостојувањето?

Кога се живееше подобро?

• Вкупно гласачи
    92

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Доколку така се купувало ко што велиш, зошто нивните деца немаат каде да живеат?

Доколку некој купувал стан, морал претходно некаде да живее нели, што се случило со претходното место, за да денеска да бидат сместени 2 фамилии во стан и сл. ?

По некоја логика, таа благосостојба би требало денеска да биде материјализирана со најмалце 2-3 стана.
Нели тогаш имаше една акција што се викаше: ИМАШ КУЌА ВРАТИ ГО СТАНОТ!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Па така колку за информација, во тогашно време имаше недостаток на работна рака за новите фабрики, па се случи голема миграција село, град.па така селата останаа празни а градовите пренаселени.

Па и дедо ми мигрирал али затоа ја продал куќата и нивата на село.

Така правеле поголемиот дел. Затоа прашувам, доколку ем продавале свој имот, ем земале екстра кредити за станови, би требало да имаат најмалце по 2 обезбедени стана во градовите.
Најмалце.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Па и дедо ми мигрирал али затоа ја продал куќата и нивата на село.

Така правеле поголемиот дел. Затоа прашувам, доколку ем продавале свој имот, ем земале екстра кредити за станови, би требало да имаат најмалце по 2 обезбедени стана во градовите.
Најмалце.

Не размислуваат сите на иста бранова должина,
ке ти цитирам една изрека од тоа време ја имам слушнато од постари луге:
Играм коло специјално
мене храни социјално
така да многу не му ја мислиле што ке се случи утре, и до кога ке држи убавиот живот........:toe:

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Еве нешто од почетоците на идејата за Југословенството:

Stvaranje nove države

Preduslov za stvaranje jugoslovenske države bilo je izbijanje Prvog svetskog rata. Narodna skupština je u Nišu 7. decembra 1914. godine usvojila Deklaraciju kojom se zalaže za «oslobođenje i ujedinjenje sve neoslobođene braće».
U Parizu je u proleće 1915. godine formiran Jugoslovenski odbor od strane austrougarskih emigranata. Za predsednika je izabran Ante Trumbić. Atanta je ponudila Srbiji da potpiše Londonski ugovor 26. aprila 1915. godine. Ugovor se odnosio na stvaranje Velike Srbije. Saveznici su nudili Srbiji Bosnu i Hercegovinu, Slavoniju, Srem, Bačku, južnu Dalmaciju i severnu Albaniju, ali bez Makedonije i dela Banata. Za ulazak u rat Saveznici su Italiji ponudili Istru i veći deo Dalmacije, Rumuniji Banat, a Bugarskoj Makedoniju.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Еве нешто од почетоците на идејата за Југословенството:

Stvaranje nove države

Preduslov za stvaranje jugoslovenske države bilo je izbijanje Prvog svetskog rata. Narodna skupština je u Nišu 7. decembra 1914. godine usvojila Deklaraciju kojom se zalaže za «oslobođenje i ujedinjenje sve neoslobođene braće».
U Parizu je u proleće 1915. godine formiran Jugoslovenski odbor od strane austrougarskih emigranata. Za predsednika je izabran Ante Trumbić. Atanta je ponudila Srbiji da potpiše Londonski ugovor 26. aprila 1915. godine. Ugovor se odnosio na stvaranje Velike Srbije. Saveznici su nudili Srbiji Bosnu i Hercegovinu, Slavoniju, Srem, Bačku, južnu Dalmaciju i severnu Albaniju, ali bez Makedonije i dela Banata. Za ulazak u rat Saveznici su Italiji ponudili Istru i veći deo Dalmacije, Rumuniji Banat, a Bugarskoj Makedoniju.

Очигледно...ние тука не припаѓаме...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Че го самоцитирам:

Bratot напиша:
Придобивките од СФРЈ

1. Државата е главна во економијата со „редистрибуција на богатството“ т.е. крадење од продуктивните луѓе и давање на украденото на владетелите и на нивните подржувачи во бирократијата.

Во комунизмот нема приватна сопственост, таа е во рацете на власта која што преку бироата за економско планирање ги одредува цените и платите.

Нема слободен пазар кај комунистите. Нема конкуренција.

2. Милитаризмот, односно носењето на униформи од страна на политичките раководители и честото нивно ословување дури и во цивилни пригоди со нивните воени титули.

Тито, Сталин, Хитлер, Мусолини парадираа во воени униформи, своевиден фетиш за милитаристичко владеење, односно изнудување почит спрема оние кои имаат поголем чин и слушање без приговор.

3. Нема слобода на говор и печат

Колку ТВ станици и дневни весници постоеле за време на СФРЈ?

Токму така, патолошкиот страв од вистината кој ги принудува да ги контролираат информациите за да се спречи народот да ја сфати погрешноста на идеите на Партијата.

Во услови на слободна размена на идеи, најдобрите идеи остваруваат доминација во умовите на луѓето.
А бидејќи “левите“ идеи се далеку од тоа да бидат добри, оти се нелогични и непродуктивни – тие во услови на слобода на говорот брзо би биле отфрлени од народот.
Заедно со власта која ги промовира, се подразбира.

4. Прогон на „неподобните“ и „непоправливи“ групи во општеството

Доколку било толку идеално за време на Југославија, зошто имало масовно иселување од земјата?

Зошто било забрането слободното изразување?

5. Зошто тајни полиции го чуваа поредокот?

Секој режим има потреба од силна тајна полиција чија задача е да се справува со политичкиот криминал.
А под политички криминал се подразбирало било каков чин на несогласување со власта. Било каков.

Сумирање = ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Јас сум Македонец, и се ми е јасно. Размисли си ти.

Македонец благодарејќи на Краљевина Југославија, да решела Србија да ја мења Македонија за Далмација денес немаше да постои македонец односно Струмикс и остали.:smir:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Македонец благодарејќи на Краљевина Југославија, да решела Србија да ја мења Македонија за Далмација денес немаше да постои македонец односно Струмикс и остали.:smir:
Краљевина Југославија сакала да ме уништи.
Ебем ти јас краља и Србију!
Се под ред окупатори.
Како можеш такви глупости да тресеш?

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Краљевина Југославија сакала да ме уништи.
Ебем ти јас краља и Србију!
Се под ред окупатори.
Како можеш такви глупости да тресеш?
Кај се македонците од Буагарија и Грција ?

Таква ќе беше и вашата судбина доколку Србија се откажеше од Македонија.
И повторно сте неблагодарни, и после 1913, и после солунски фронт вие уште живеете во некоја заблуда.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Кај се македонците од Буагарија и Грција ?

Таква ќе беше и вашата судбина доколку Србија се откажеше од Македонија.
И повторно сте неблагодарни, и после 1913, и после солунски фронт вие уште живеете во некоја заблуда.
Нема шо да сме благодарни никому, а најмалку на малокурефци српски!
На крајот, самите се изборивме за држава во 1945.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Милојко, си заборавил да пастираш остатокот од текстот. Иако ова не е баш во оваа тема.
Srbija je odbacila ugovor pošto nije bila spremna da se odrekne Makedonije. Kompromis između stavova srpske vlade na čelu sa Nikolom Pašićem i Jugoslovenskog odbora činila je Krfska deklaracija od 20. jula 1917. godine.
Dogovoreno je da ime buduće države bude Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, da će biti ustavna, demokratska i parlamentarna monarhija na čelu sa dinastijom Karađorđević i da su Srbi, Hrvati i Slovenci jedan narod sa tri imena.
Остај го на страна процесот на поробување на македонците. Моментот за чинот на поробување не е соодветен.
Каде ќе бевме да бевме? Па фала му на Хитлера што ни даде шанса :)

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Нема шо да сме благодарни никому, а најмалку на малокурефци српски!
На крајот, самите се изборивме за држава во 1945.
Начинот на дискусија ти е катастрофален, немора на тој начин да ја изразуваш сопствената фрустрација. Помири се со фактот.

Милојко, си заборавил да пастираш остатокот од текстот. Иако ова не е баш во оваа тема.
Остај го на страна процесот на поробување на македонците. Моментот за чинот на поробување не е соодветен.
Каде ќе бевме да бевме? Па фала му на Хитлера што ни даде шанса :)
А што чекате со пиринска и егејска ?

Kajgana Shop

На врв Bottom