Дали се живееше подобро пред осамостојувањето?

Кога се живееше подобро?

• Вкупно гласачи
    92

blaster1

Искусен Кајганџија
Член од
16 декември 2008
Мислења
777
Поени од реакции
26
Пред осамостојувањето...

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Ovie 7 dusi koj glasale po osamostojuvanje ne videle sto znaci DRZAVA.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.888
Поени од реакции
12.421
100% точно сакал некој да го прифати или не. Има уште многу да се пишува, ама темата е бесконечна, па нема смисла.
Епа дојде келнерот да наплати, доста во сфрј јадевме пиевме без пари, т.е. без работа. Сето тоа што се давало, ваљда според нечија сметка сега треба да се сработи/исплати.

Инаку имало и добри и лоши страни. Не е ништо апсолутно, па ни тоа.
И сега прашајте некого од градоначалници, некои бизнисмени, приватници, раководители во државно, советници, министри...дали им е лошо во моментов. едноставно некому секирата тогаш паѓала во мед, некому сега. Немерливо економски. А безбедносно се знае, ако не си јадел многу ова она (мислам ако не си збоел многу) си можел и на плажа и у парк и на планина да спиеш, беше навистина многу безбедно.
Тоа беше такво време, не се буни многу и се ќе е во ред.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Во Југославија имало сигурност, но немало слобода. И како сака нека биде, нема ништо поубаво да си живее човек во сопствена земја, со сопствен устав и правила.
Југославија било авторитативно општество, слобода на говор нула, да не зборам што Македонија била најслабо развиена земја и Македонците биле гледани со потценување.
Македонија дефинитивно има период на криза, но тоа е карактеристично за секоја нова, нестабилна земја. Имајќи предвид дека Словенија, Хрватска си имаа основ за започнување на стабилни темели, ние немавме.
И колку сака нека е тешко, сто пати повеќе сакам да си живеам во моја Македонија, отколку во вештачки создадената Југославија.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Во Југославија имало сигурност, но немало слобода. И како сака нека биде, нема ништо поубаво да си живее човек во сопствена земја, со сопствен устав и правила.
Југославија било авторитативно општество, слобода на говор нула, да не зборам што Македонија била најслабо развиена земја и Македонците биле гледани со потценување.
Македонија дефинитивно има период на криза, но тоа е карактеристично за секоја нова, нестабилна земја. Имајќи во предвид дека Словенија, Хрватска си имаа основ за започнување на стабилни темели, ние немавме.
И колку сака нека е тешко, сто пати повеќе сакам да си живеам во моја Македонија, отколку во вештачки создадената Југославија.
Nemas godini za da zboris za Jugica. Jebem ti ustavot sto go imate sega koga sekoja vtora godina go menjate.
Vo Makedonija se izgradeni fabriki koj po osamostojuvanjeto gi usravte, do 91 grcka zavisise od nas, sega nie od niv.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Nemas godini za da zboris za Jugica. Jebem ti ustavot sto go imate sega koga sekoja vtora godina go menjate.
Vo Makedonija se izgradeni fabriki koj po osamostojuvanjeto gi usravte, do 91 grcka zavisise od nas, sega nie od niv.
Па го мењаме де, нормално дека ќе го мењаме за да го усовршиме. Јас се гордеам со тоа што живеам во Македонија којашто реков дека е во криза, тоа не го оспорувам. Но, сите големи држави кога застанувале на свое тло имале проблеми првите децении. Македонија ќе успее за инает на сите оние кои посакуваат спротивно од тоа.
Македонија ќе израсне во јака земја, само треба време за тоа.
Но, сто пати подобро да се мачам, отколку да се плашам да кажам виц за Тито за да не завршам на Голи Оток и се останато.
Побитно ми е достоинството отколку благосостојбата.:wink:

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178

Важно го имаме :) а вашиот (српскиот) секоја година се крати :)
Почна од Словенија, па Босна, па Хрватска, па Македонија, па Косово, па Црна Гора а кај и да е и Војводина.

Од Југославија преку Србија и Црна Гора па само Србија, се до Београд и Фрушка Гора.

И после сите биле криви, само србите јадни жртви биле...затоа и се отцепиле од нив :)

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Една полемика меѓу intel и ABC ме мотивираше да го отворај овој топик... Што мислите, дали во Македонија се живееше подобро пред осамостојувањето?

Мое лично мислење е дека тогаш беше многу побезбедно и се живееше со многу помалку стресови... Богаташи немаше многу, но затоа немаше ниту сиромаштија... Немаше невработеност, на лекар се одеше без коверти со евра и без претходно да се купуваат шприцови и завои во аптека, во школо немаше подмитување учители и професори, одењето на одмор во Грција и во Бугарија беше достапно речиси за секого итн. итн.
Намерно не пишав на темава оти сакав да се уверам дали ќе имам право.Само што го прочитав првиот пост веќе се ми беше јасно.А тој гласи:АМАН СО ТАА ЈУГОСЛАВИЈА.Па не ја ни памтат бе друже.Одма те етикетираат како Југоносталгичар и крај.Нема што да се разговара.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
Не знам што воопшто сте запнале за нешто што одамна го нема. Соочете се со реалноста Југославија се распадна и тоа е тоа, нема потреба да плачипичкосуеме за нешто што одамна го нема. Луѓето кои живееја во таа федерација јасно си се определија дека сакаат да бидат самостојни а не да се гушат во комунизам, имаше и такви кои не сакаја да бидат независни но за среќа тие биле помалубројни.

Јас не сум живеел во таа федерација и не знам како се живеело тогаш, јас сега живеам во независна и самостојна Р. Македонија и воопшто ама баш воопшто не ме интересира за нешто на што одамна му го туриле пепелот.

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Па го мењаме де, нормално дека ќе го мењаме за да го усовршиме. Јас се гордеам со тоа што живеам во Македонија која што реков дека е во криза, тоа не го оспорувам. Но и сите големи држави кога застанувале на свое тло имале проблеми првите децении. Македонија ќе успее за инат на сите оние кои посакуваат спротивно од тоа.
Но сто пати подобро да се мачам, отколку да ги слушам директивите од Београд, да се плашам да кажам виц за Тито да не завршам на Голи Оток и се останато.
Јас никогаш не се плашев да кажам виц за Тито но сега се плашам и од моите колеги кога зборувам за СДС и ВМРО зашто и зидовите имаат уши.Којзнае работното место е во прашање.Порано постоеше голи оток сега е малку помодерно.Може да се доживее срцев напад,сообраќајка па може некој да ти се јави и да те праша како ти е детето итн итн.Затоа не се памти СФРЈ само по голи оток имаше и свои позитивни страни.

Не знам што воопшто сте запнале за нешто што одамна го нема. Соочете се со реалноста Југославија се распадна и тоа е тоа, нема потреба да плачипичкосуеме за нешто што одамна го нема. Луѓето кои живееја во таа федерација јасно си се определија дека сакаат да бидат самостојни а не да се гушат во комунизам, имаше и такви кои не сакаја да бидат независни но за среќа тие биле помалубројни.

Јас не сум живеел во таа федерација и не знам како се живеело тогаш, јас сега живеам во независна и самостојна Р. Македонија и воопшто ама баш воопшто не ме интересира за нешто на што одамна му го туриле пепелот.
Си прајме муабет бе Ивица ти пак што се лутиш.За ова да оставиме за она да оставиме па на крајот нека се затвори Кајгана.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Важно го имаме :) а вашиот (српскиот) секоја година се крати :)
Почна од Словенија, па Босна, па Хрватска, па Македонија, па Косово, па Црна Гора а кај и да е и Војводина.

Од Југославија преку Србија и Црна Гора па само Србија, се до Београд и Фрушка Гора.

И после сите биле криви, само србите јадни жртви биле...затоа и се отцепиле од нив :)
SFRJ ne bila velika Srbija.

Dokolku ne vi cini ustavot na Srbija sto kur vadite srpski pasosi a so samoto toa i onevozmozuvate na Srbija da dobie bezvizen rezim, ednostavno ne ve sakaat vo Evropa zatoa vi dadoa da pomislite deka ste formirale drzava. pa do toj stepen ste utepani duri ni ivanov ne ve prima :uvo:

Па го мењаме де, нормално дека ќе го мењаме за да го усовршиме. Јас се гордеам со тоа што живеам во Македонија која што реков дека е во криза, тоа не го оспорувам. Но и сите големи држави кога застанувале на свое тло имале проблеми првите децении. Македонија ќе успее за инат на сите оние кои посакуваат спротивно од тоа.
Но сто пати подобро да се мачам, отколку да ги слушам директивите од Београд, да се плашам да кажам виц за Тито да не завршам на Голи Оток и се останато.
KOe dostoinstvo go imas devojko, zavisis od edno juzno pleme i od edno nepismeno pleme.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Македонија дефинитивно има период на криза, но тоа е карактеристично за секоја нова, нестабилна земја. Имајќи во предвид дека Словенија, Хрватска си имаа основ за започнување на стабилни темели, ние немавме.
Se ubavo kaza.
Samo ona boldiranoto, i nie imavme, bajagi jaka armatura i toa, ama po default gu usravme i toa.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
Си прајме муабет бе Ивица ти пак што се лутиш.За ова да оставиме за она да оставиме па на крајот нека се затвори Кајгана.
Јас не се лутам само си кажав мое мислење.
Само стварно ми е преку глава од вакви муабети, тогаш беше така-сега е вака а вака не чини.
Што е тука е Југославија е изигран натпревар, испеана песна, сега сме овде и треба да напраеме да ни биде поубоо ако не чини.

Kajgana Shop

На врв Bottom