Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Логички тогаш само оној кој верува во овој Бог би требало да го "обвини" Бог за несреќите (ако не веруваш во нешто-тоа не постои, следствено нема на што да се префрли вината :)). Доколку некој верува во што знам, Перун, Вишну, сатаната, или Один (пример, се оградувам од конкретни имиња на богови пошто не знам другите точно у што веруваат) би требало за секое зло да ги обвинува соодветно. Тоа и ме интересираше, дали за сатанистите виновен е сатаната, Кришна, Вишну... за некои други, нивниот бог...ме интересира кој е за нив виновен при вакви случувања.

Инаку за судбината...честопати е дискутирано, но сметам дека во најголем број случаи човек влијае колку што му овозможува околината, т.е. многу малку. Посебно најмалку може да влијае на смртта и страдањата за кои се говори. Како минуваат години, човек се уверува постојано во тоа.
Пример ете Ниче за кого говорите, сигурно не се определил за лудило и тешка и бавна смрт...след на околности/судбина/Бог...сеедно кој во што верува...на кои сам не можел да влијае.
За болдираното - нееееее. Ја пример верувам дека постојат, али никад не би обвинила ниедно Божество за мојата несреќа. Јас си зимам обрска и одговорност во мои раце за све.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
kako za visa sila da se obvinam sebe nikad, uvek e kriv nekoj drug jer sve e ok dur nekoj ne me iznervira.

Член од
16 август 2010
Мислења
41
Поени од реакции
2
Верувам во Бог, и сите страдања кои ни се случуваат, делумно се случуваат од наша вина.
Требаме да веруваме во сешто доаѓа од Бог, било тоа страдање, па и радост. Со други зборови, живеј си го денот, моли се за подобро утре, бидејќи не се знае што Бог ти приредил во иднината.
За да се соочуваш со различните ситуации, треба да сме големи верници, само така, во овој свет ке најдеме радост.
Поздрав до сите, а и среќен Рамазан до сите исламски верници.

C

Cool Hand Luke

Гостин
Дозволува бидејќи доброто и злото не одат издвоено, а всушност ни едното ни другото вистински не постојат, постои само нашата погрешна перцепција на истите. Вистински, постои само совршенство, кое што само совршен човек може да го перцепира. Инаку, само човечкото его гледа такво нешто како - непоправливо зло.

Стејси

King's Daughter
Член од
11 август 2010
Мислења
34
Поени од реакции
6
Дозволува бидејќи доброто и злото не одат издвоено, а всушност ни едното ни другото вистински не постојат, постои само нашата погрешна перцепција на истите. Вистински, постои само совршенство, кое што само совршен човек може да го перцепира. Инаку, само човечкото его гледа такво нешто како - непоправливо зло.
E ајде бе? Сакаш да кажеш дека злото е само илузија?
Ај кажи ми дали ја заклучуваш вратата навечер? Дали го ставаш појасот во кола? Одиш на забар? Дали ги поддржуваш законите против педофилијата? Да? А зошто? Нели злото не постои и следствено на тоа не треба да се бориме со такви работи?

Прво велиш: доброто и злото не одат одвоено, а потоа: вистински не постојат.???
И Бог е совршен, па затоа сум уверена дека Тој во своето совршенство го гледа светов како даааалеку од... па совршен.

Злото е само расипување на доброто. Злото само по себе не може да постои. Доброто може. => Дуализмот е неточен.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Прво што е илузија (кога би ја прашале за вечноста , да не речам "Бог") ?
Тоа е уствари нешто што се појавило по пат , како такво и ке го снема .
Значи се што не е вечно е илузија , тогаш се поставува прашање што е , одговорот е проекција.
Егото е илузија така да и неговите производи и проекции се илузија , у нашиов муабет станува збор за злото(стравот) и љубовта(на срцето) или доброто да го крстиме у случајов.
Затоа што станува збор за трансформации на едни исти чувства страв и љубов во зло и добрина(аналогно).
Aко го надминеш егото у овој домен дуалностите ги снемува а се појавува трета(божествена) "особина" што ја има секој пред да се роди и одкако ке умре.
Таа е таа што ја зборуваат сите мистици да не ги редам сега.
Universal Compassion (нонстоп и наоѓам нови имиња).
Е сега несогласувањето кое што настана е заради идентификацијата на Universal Compassion и добрината.

Стејси

King's Daughter
Член од
11 август 2010
Мислења
34
Поени од реакции
6
Прво што е илузија (кога би ја прашале за вечноста , да не речам "Бог") ?
Тоа е уствари нешто што се појавило по пат , како такво и ке го снема .
Значи се што не е вечно е илузија , тогаш се поставува прашање што е , одговорот е проекција.
Егото е илузија така да и неговите производи и проекции се илузија , у нашиов муабет станува збор за злото(стравот) и љубовта(на срцето) или доброто да го крстиме у случајов.
Затоа што станува збор за трансформации на едни исти чувства страв и љубов во зло и добрина(аналогно).
Aко го надминеш егото у овој домен дуалностите ги снемува а се појавува трета(божествена) "особина" што ја има секој пред да се роди и одкако ке умре.
Таа е таа што ја зборуваат сите мистици да не ги редам сега.
Universal Compassion (нонстоп и наоѓам нови имиња).
Е сега несогласувањето кое што настана е заради идентификацијата на Universal Compassion и добрината.
Дечки извини ама...:pos2:

Што според тебе е вечно? Јас знам само за три работи.

Егото настрана.

Дуалноста е лага! Сфати го тоа веќе еднаш!

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776

Егото настрана.

Дуалноста и учењето за неа во некои филозофии и религии е постаро и од Христијанството ...

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57

Егото настрана.

Хахахах , мило ми е што се изнасмеја.
Ти не знаеш што е вечно туку така си чула , нит си видела нит си почувствувала нити од далеку си опипала.
Дијалектиката што произлегува од дуалноста е единствената вистина у овој свет.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ај кажи ми дали ја заклучуваш вратата навечер? Дали го ставаш појасот во кола? Одиш на забар? Дали ги поддржуваш законите против педофилијата? Да? А зошто? Нели злото не постои и следствено на тоа не треба да се бориме со такви работи?

И Бог е совршен, па затоа сум уверена дека Тој во своето совршенство го гледа светов како даааалеку од... па совршен.

Злото е само расипување на доброто. Злото само по себе не може да постои. Доброто може. => Дуализмот е неточен.
Многу остроумно кажано. Браво!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Злото и доброто постојат, но од човечка перспектива а човечката перспектива не е апсолутна! Се останато е неспособност да се погледне од друга гледна точка освен од својата, што е крајно ограничено! Да се каже дека злото само по себе неможело да постои а доброто можело, е исто како да кажеш топлото само по себе може да постои ама ладното неможе!? Се што постои има своја спротивност и е невозможно да постои само едната половина! Тие спротивности за некого се "добро" за некого "зло". Кога лавот ја распарчува зебрата, од негова перспектива тоа е само "ужина"! Но од перспектива на зебрата можеби е "зло", иако се сомневам дека животните ги согледуваат настаните преку тие термини!

Стејси

King's Daughter
Член од
11 август 2010
Мислења
34
Поени од реакции
6
Дуалноста и учењето за неа во некои филозофии и религии е постаро и од Христијанството ...
Ако се постари не значи дека се точни. И пред христијанството грците верувале во Зевс и компанија, Инките жртвувале деца на нивните (лажни) богови, ама сепак тоа не значи дека се во право. Исто така не значи дека држи вода.

Хахахах , мило ми е што се изнасмеја.
Ти не знаеш што е вечно туку така си чула , нит си видела нит си почувствувала нити од далеку си опипала.
Дијалектиката што произлегува од дуалноста е единствената вистина у овој свет.
Знам што е вечно, од сигурни извори ми е, немој да се сумњаш во тоа.

Од каде ова? Ако ти велам дека дуализмот е неточен како концепт, сигурно дека дијалектиката не е нешто подобра.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Ако се постари не значи дека се точни. И пред христијанството грците верувале во Зевс и компанија, Инките жртвувале деца на нивните (лажни) богови, ама сепак тоа не значи дека се во право. Исто така не значи дека држи вода.
Зевс и компанија одамна не „постојат“ и се „отфрлени“ ...
учењето и филозофијата за Дуализмот опстојува и ден денес ...

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57

Знам што е вечно, од сигурни извори ми е, немој да се сумњаш во тоа.

Од каде ова? Ако ти велам дека дуализмот е неточен како концепт, сигурно дека дијалектиката не е нешто подобра.
Aко ти беше од сигурни извори немаше да речеш дека ти е од сигурни извори.(дијалектика)
За жал тоа ти е само пуста верба.

Kajgana Shop

На врв Bottom